En komplett guide til siamesisk algeeter

Hvis du ser etter en algeeter som kan holde karet ditt rent, trenger du ikke å se lenger enn til den siamesiske algeeteren. Dette er en fantastisk, arbeidsom og effektiv algeeter, som samtidig er ganske enkel å holde. I denne guiden får du vite alt du trenger om hold av siamesiske algeetere. 

Kort fakta om siamesisk algeeter

Vitenskapelig navnCrossocheilus siamensis
FamilieCyprinidae
Andre navnSAE, Siamesisk algespiser
Stammer fraAsia
LevetidOpptil 12 år
StørrelseOpptil 15 cm
TypePlanteeter
OppførselFredelig
VannFerskvann
Min. størrelse på akvariet160 liter
StimfiskJa (3+)
Sjikt i akvarietBunn- og midtsjikt
VanskelighetsgradGanske enkel

Utseende, størrelse og kjønnsforskjell

Siamesiske algeetere blir opptil 15 cm store og er en fredelig akvariefisk. De er strømlinjeformet, med gjennomsiktige finner og en svart horisontal linje over kroppen. 

Å skille kjønnene på unge siamesiske algeetere er nærmest en umulig oppgave. Ideelt skulle du hatt to hunner for hver hann, men det er ikke alltid lett å få til. Det er nemlig ikke før de blir voksne at det er lett å se forskjell på kjønnene. Blant annet er hunnen omtrent 30 % større enn hannen.

Når du skal kjøpe siamesiske algeetere er det derimot noe viktigere enn å skille kjønnene, den er også svært lik flying fox og den kinesiske algespiseren.

Det kan potensielt føre til å problem.

En kinesisk algespiser er for eksempel mye mer aggressiv enn en siamesisk algeeter, og vil mest sannsynlig angripe andre mindre arter i karet når den blir større. 

Et enkelt kjennetegn for å skille siamesisk algeeter og flying fox er at finnene til den siamesiske algeeteren er helt gjennomsiktige. Det er ikke finnene til flying fox. I tillegg har sistnevnte en gul horisontal strek over den svarte stripen. 

For se forskjell fra kinesiske algespisere kan du se nærmere på munnen. Den kinesiske algespiseren vil nemlig ha en sugekopp, mens siamesiske algeetere har en vanlig munn.

Ta også en ekstra titt på den lange stripen langs kroppen til fisken før du kjøper i butikken. Den skal være som en pil mot slutten. Faktisk er det en del dyrebutikker som misidentifiserer siamesisk algeeter og flying fox, så du må være oppmerksom som kunde.

Trivsel og ideelle forhold

VannFerskvann
Min. størrelse i liter160 liter
Temperatur22-28°C
pH i vannet6,0-7,5
Hardhet (GH)5-20

Plassering i akvariet

Siamesiske algeetere beveger seg over hele karet der det er alger, men befinner seg som regel mellom bunn- og midtsjikt. Ha gjerne litt strøm i karet, da de er dyktige svømmere.

Det er også verdt å merke seg at siamesiske algeetere er flinke til å hoppe. Det kan spesielt skje om de blir skremt. For eksempel en høy lyd eller ved brå bevegelser. Å ha et topplokk er derfor å anbefale.

Størrelse på akvarium

Når du skal gå til innkjøp av et kar, eller vurderer om du har plass til siamesiske algeetere, er det verdt å tenke på at:

  1. Siamesiske algeetere blir opptil 15 cm lange
  2. Du bør ha en stim av de, helst på 6 eller flere individer

Du er derfor nødt til å ha et kar på minst 160 liter, gjerne med god strøm. Hvis du har mange fisk i karet ditt må du selvfølgelig utvide størrelsen. 

Vann, temperatur, hardhet og pH

Siamesiske algeetere tåler et spekter av vannverdier, så du kan gjerne ta mer hensyn til andre fisk i karet ditt så lenge du holder deg innenfor grensene til denne arten. 

Likevel er det viktig at du holder temperaturen stabilt et sted mellom 22 og 28 grader, og gjerne en pH på 6,5 eller 7,0, selv om de også kan trives godt i 6,0 eller 7,5. 

Siamesiske algeetere tolererer både bløtt og hardt vann. Prøv å hold det mellom 5 og 20 gH.

Én eller flere siamesisk algeeter

Tre siamesiske algetere er et absolutt minimum, da det er en stimfisk, selv om du helst bør gå for seks eller flere. For all del ikke kjøp ett individ for å bli kvitt alger, da vil du få et nytt problem i en fisk som ikke trives.

Med andre fisk

Til å begynne med er siamesiske algeetere fredelige fisk, så her vil du ha lite å bekymre deg for. De er i tillegg raske, så med nok plass, vil de som regel komme seg unna det meste.

Alternativer å ha sammen med siamesisk algeeter er andre algespisere som otocinclus og ancistrus sp. 

Videre kan potensielt ha de med guppy, kuhlii-ål, perlegurami, stjernedanio eller tetraer som kardinaltetra og neontetra.

Andre dyr som kirsebærreker og eplesnegler kan også fungere bra.

Planter og innredning i akvariet

Siamesiske algeetere passer perfekt i et plantet kar. Du kan selvfølgelig ha de i et kar uten planter, men de vil da kreve mer mat. I så fall vil du finne de ofte på veggene av karet enn på bladene til plantene dine.

Et optimalt kar er likevel plantet, fyllt med forskjellige planter (for eksempel anubias), røtter, steiner og huler. 

På den måten har de både steder de kan jobbe aktivt med å spise alger, samtidig som de kan slappe av og gjemme seg dersom de blir stresset.

Husk også et topplokk ettersom de fort kan bli skremt og hoppe ut av karet.

Fôring

Selv i et kar fullt av alger vil du være nødt til å mate dine siamesiske algeetere ganske fort. De spiser ikke alle type alger, men de algene de spiser, fjerner de svært effektivt. De er en av få arter som spiser penselalger (eller rødalger). 

Siamesiske algeetere godtar det meste av flakfôr. Bare husk at de foretrekker plantebasert. De er tross alt algeetere. Selv om de tross alt kan spise noe kjøtt (for eksempel døde fisk i naturen).

Fôr gjerne med mallepellets og annet flakfôr. Hvor ofte du bør fôre vil komme an på hvor mye alger det er i karet ditt. Likevel er det nok uansett lurt å fôre minst én gang om dagen. Med lite alger bør du fôre to eller tre ganger.

Om dine siamesiske algeetere stopper å spise algene i karet ditt kan du prøve å la de faste i to til tre dager før du begynner å fôre igjen. Enten får de for mye mat, eller så er det en type alger de ikke spiser.

Formering og oppdrett

Det er få eller ingen som driver oppdrett privat på siamesiske algeetere. Det er rett og slett for vanskelig å tilrettelegge for lek i akvarier.

Selv for aktørerer brukes det hormoner for å sette i gang lek. 

Heldigvis kan de leve opptil 12 år (selv om 10 er mer vanlig), så om du legger godt tilrette vil du ha dine siamesiske algeetere i en god stund fremover.

Denne artikkelen er skrevet med forfatterens beste mening og kunnskap for å hjelpe deg så godt som mulig. Du har selv ansvar for dine fisk, og for å sørge for at de har det bra.

Dyreplaneten
Logo