Kuhlii-ål – en komplett guide

Kuhlii-ål er en av de mest spennende begynner-fiskene. De er relativt enkle å holde, passer fint inn i kar på 60-100 liter, og er en veldig fredelig fiskeart.

Som med de fleste arter, er det likevel viktig å skape de riktige forholdene i karet for fisken du ønsker å holde.

Her kan du lære mer om alt fra forhold i akvariet, til hvor mange kuhlii-åler du bør ha, akvarievenner, fôring, oppdrett og mye mer. Først, litt kort fakta. 

Kort fakta om kuhlii-ål

Vitenskapelig navnPangio kuhlii
FamilieCobitidae (Sandsmetter)
Andre navnCobitis kuhlii, kuhliiål
Stammer fraSørøst-Asia
LevetidOpptil 10 år
StørrelseOpptil 12 cm
TypeAlteter
OppførselFredelig
VannFerskvann
Min. størrelse på akvariet60 liter
Stimfisk eller i grupperJa (3+)
Forhold mellom kjønn2 hunner for hver hann
Sjikt i akvarietBunnsjikt
VanskelighetsgradEnkel

Utseende

Kuhlii-ål er avlange fisk med et brunt og gult sebra-lignende mønster. Selv om det er en fisk, og ikke en ål, har de fått navnet på grunn av den slående likheten. På engelsk går de derimot under navnet kuhli loach. De har svarte øyne optimalisert for å se i mørket, sammen med følehorn for å lete etter mat på elvebunnen. 

Størrelse på kuhlii-ål

Kuhlii-ål blir opptil 12 cm i lengde. Det høres kanskje stort ut, men blant annet på grunn av den avlange kroppen trenger de ikke så mye plass som du skulle tro. 

Kjønnsforskjell

Med mindre hunnen er gravid, er det vanskelig å skille kjønnene. Hannen har et noe større brystparti, og kan få en rødlig farge for å imponere hunnen. Når hunnen har egg vil de bli større enn hannene. I dagene før hunnen legger eggene sine, kan du se de gjennom skinnet.

Trivsel og ideelle forhold for kuhlii-ål

VannFerskvann
Min. størrelse i liter60 liter
Temperatur22-28°C
pH i vannet5,5-7,5
Hardhet (GH)1-13

Størrelse på akvarium for kuhlii-ål

Når du skal gå til innkjøp av kuhlii-ål, bør du ha et akvarium på minst 60 liter. Fordi de føler seg tryggere i grupper, vil nødvendigheten for rom øke jo flere du ønsker å holde. Det samme gjelder selvfølgelig for andre fisk. 

Pass på at du dekker til filtre, da kuhlii-ålen er svært nysgjerrig og vil utforske akvariet nøye. Hvis du ikke dekker til filteret godt nok, kan de potensielt dø av dette.

Du bør heller ikke ha et åpent akvarium. De er livlige fisk under de rette forholdene og kan hoppe ut av akvariet.

Plassering i akvariet

Kuhlii-ål er en bunnfisk. Den trives derfor best på bunnen av akvariet, og vil bruke store deler av tiden under planter, stein, eller annet som kaster skygge. Selv om de er mest aktive om natten, betyr ikke det nødvendigvis at de ligger i ro hele dagen. Hvis de blir holdt i en gruppe på tre eller flere individer, samt at de har nok av gjemmesteder, er det mer sannsynlig at de er mer aktive på dagtid. 

Vann, temperatur, hardhet og pH

I naturen lever kuhlii-ål i elver med svake strømmer. De trives derfor best i svak strøm, i temperaturer mellom 22 og 28 grader. De foretrekker syrlige vannforhold helt ned til 5,5, selv om de kan leve godt i vann med pH opptil 7,5. Å sikte seg inn på mellom 6,0 og 6,5 vil derimot være mer optimalt så lenge det passer akvarievennene. Hardheten i vannet bør ligge på mellom 1 og 13.

Én eller flere kuhlii-ål

Hvis du går til innkjøp av bare én kuhlii-ål vil du se lite, eller ingenting til den. Den vil gjemme seg eller gå helt under jorda. Bokstavelig talt. Den vil grave seg ned i bunnen og kan bli der i flere måneder. 

For å få det meste ut av å holde kuhlii-ål, bør du gå til innkjøp av minst 3 individer. Selv om det ikke er en stimfisk, trives de best når det er flere av samme art i akvariet. Da føler de seg tryggere og vil være mye mer livlige. Å holde alt fra 3-10 i samme akvarium er ikke noe problem. 

Kuhlii-ål med andre fisk

Kuhlii-ålen er en av de mest fredelig fiskene du kan holde. Selv om de kan bli opptil 12 cm lange, er de relativt små fisk, og vil for det meste holde seg til mat som detter ned på bunnen.

De kan derimot spise mindre snegler, selv om det er sjeldent. Sammen med yngel som oppholder seg på bunnen av akvariet. For eksempel yngel av reker. 

Fordi kuhlii-ål ikke har skjell, er du nødt til å være forsiktig med andre aggressive fisk. Sår fra bitt kan fort bli infisert om de blir angrepet. 

Eksempler på fisk du kan holde med kuhlii-ål:

Prøv å unngå å holde store eller aggressive fisk sammen med denne arten. 

Planter og innredning i akvariet

Hvordan du innreder akvariet har stor betydning for om dine fisk kommer til å trives. Det første du er nødt til å tenke på er at de ikke har skjell.

Ettersom de stadig leter etter mat på bunnen i akvariet, vil de kunne skade seg på spisse stein eller grus. Sår kan lett lede til infeksjon, som igjen kan lede til en død kuhlii-ål. Pass derfor på at bunnen er bestående av fin singel eller sand. 

Det andre du er nødt til å tenke på er gjemmesteder. Akvariet ditt bør ha rikelig med steder dine kuhlii-ål kan gjemme seg. Alt fra planter til røtter, stein og huler. Fordi de er mest aktive om natten bør du samtidig passe på at de har tilgang på skygge om dagen. 

Det leder oss til det tredje punktet, som er belysning. Sørg for at lyset i akvariet ikke står på full guffe 24 timer i døgnet. De er mest aktive om natten. Mørke, eller simulering av månelys passer derfor godt.

Hvis du ikke husker å skru av og på lyset hver dag kan du sette opp rutiner på diverse smart-lys slik at det skjer automatisk.

Fôring av kuhlii-ål

Kuhlii-ål er altetere, og absolutt ikke kresne i matveien. De kan spise alt fra rester på bunnen i akvariet, til pellets og frossenfôr som røde mygglarver. Mat de helst om kvelden eller i skumringen 1-3 ganger daglig. Husk at de bør klare å spise opp det du fôrer de i løpet av de første tre minuttene. Fôret bør også synke til bunnen og ikke bli spist opp av konkurrerende fisk i overflaten.

Formering

Det er sett på som vanskelig å drive kuhlii-ål oppdrett, og det er ikke anbefalt med mindre du har mange års erfaring som oppdretter.

Til å begynne med er det ekstremt viktig å ha de rette forholdene i karet. Pass på at du har minst tre individer, selv om seks, ni eller tolv kan være mer gunstig. Ha også gjerne to hunner for hver hann. Kuhlii-ålen legger egg under planter i overflaten. Det er derfor viktig at du har nok slik planter. 

Gravid

Når hunnen blir gravid, blir den tykkere enn hannen. Når hun er rognstinn vil du kunne se eggene tydelig gjennom skinnet i riktig lys. 

Kuhlii-ål egg

Som nevnt ovenfor, foretrekker kuhlii-ålen å legge eggene på undersiden av planter i overflaten. Hvis du ønsker å drive oppdrett må du for all del ikke ha andre arter i akvariet, da disse mest sannsynlig vil spise opp eggene. 

Oppdrett

Khulii-ålen har oppdrettsvaløren gull hos NAF. 

Ofte stilte spørsmål om kuhlii-ål

Hva koster en kuhlii-ål?

Pris på akvariefisk varierer stort, men du får de ofte for mellom 20 og 80 kr. 

Jeg har ikke sett den på flere dager, hvor blir den av?

Hvis kuhlii-ålen ikke har optimale forhold i karet, kan den gjemme seg i bunnen av akvariet. Der kan den bli over store perioder. Det finnes tilfeller hvor individer har blitt funnet etter et helt år, også etter at karet opprinnelig var tømt.

Kan jeg ha kuhlii-ål og reker?

Ja. Men hvis rekene får yngel er det sannsynlig at mange av de blir spist. Det trenger derimot ikke være et problem ettersom rekene kan reprodusere seg raskt under de rette forholdene. Kirsebærreker er et alternativ du kan prøve. 

Kan jeg ha holde de med snegler?

Ja. Selv om kuhlii-åler kan spise snegler, skjer det sjeldent. Spesielt om de blir fôret godt ellers. Du kan for eksempel prøve deg på eplesnegler.

Denne artikkelen er skrevet med forfatterens beste mening og kunnskap for å hjelpe deg så godt som mulig. Du har selv ansvar for dine fisk, og for å sørge for at de har det bra.

Dyreplaneten
Logo