Eplesnegle: Guide til hold og stell

Eplesnegler kan være et fint tilskudd i akvariet. De spiser det meste, og kan rydde opp i både alger, matrester og råtne blader.

Likevel vil de fort kunne bli et problem om de får lov til å formere seg fritt. Ikke så rart når de legger hundrevis av egg om gangen.

Her ser vi på både positive og negative sider ved hold av eplesnegler.

Kort fakta om eplesnegler

Vitenskapelig navnPomacea bridgesii
Andre navnGul eplesnegle
LevetidOpptil 2 år
StørrelseOpptil 6,5 cm
TypeAlteter
OppførselFredelig
VannFerskvann
Min. størrelse på akvariet20 liter
Stimfisk eller i grupperNei
Sjikt i akvarietBunnsjikt
VanskelighetsgradEnkel

Utseende og størrelse

Eplesnegler har vanligvis gule skjell, men de kan også være i en rekke andre farger. Blant annet svarte, brune eller hvite. Selve kroppen til snegler en gulaktig. Den har to øyne og to antenner.

Eplesnegler blir store til snegler å være. I akvariet kan de bli opptil 6,5 cm lange. Enkelte individer kan bli enda større, men det er relativt sjeldent.

For å skille mellom kjønnene kan du se etter det mannlige kjønnsorganet. Det kan se ut som en antenne og stikker ut av skjellet. Fordi den ikke alltid er synlig er det vanskelig å peke ut en hunn med sikkerhet. 

Trivsel og ideelle forhold for eplesnegler

VannFerskvann
Min. størrelse i liter20 liter
Temperatur20-28°C
pH i vannet6,5-7,5
Hardhet (GH)5-15

Plassering i akvariet

I hovedsak vil de plassere seg i bunnen av akvariet, men de vil vandre langs glasset og over gjenstander for å spise alge. Det er viktig at du har et dekkglass for å sørge for at de ikke klatrer over kanten.

Det er også nødvendig om du har planer om at eggene skal klekke. Det må være fuktig i luften over vannet, med en avstand på 10-15 cm eller mer opp til dekkglasset fra overflaten.

Størrelse på et akvarium til eplesnegler

Du bør passe på at akvariet ditt er på minst 20 liter, med en vannstand på minst to ganger skjelett. Husk at det er lettere å holde vannforholdene stabile i et større akvarium. Hvis du skal ha mer enn to eplesnegler bør du påregne 5-10 liter for hver ekstra snegle i karet.

Husk også at 20 liter vil være i minste laget om du ønsker å ha fisk eller reker sammen med sneglene.

Vann, temperatur, hardhet og pH

Eplesnegler er ikke kresne når det kommer til vanntemperatur. De kan klare seg helt ned i en temperatur på 20 grader og helt opp til 28 grader. Hvis du ønsker aktive snegler bør du gå for et varmere vann. Det er også tilfellet hvis du ønsker at de skal formere seg. Sørg i så fall for at temperaturen ligger på mellom 25 og 28 grader.

Den er mer kresen når det kommer til pH i vannet. Den bør være omtrent nøytral, da en syrlig pH vil være skadelig for skjelett.

Vannet bør samtidig være relativt hardt, på mellom 5 og 15. Det bør i tillegg være rikt på kalk for å sikre at skjellene kan vokse. Å kjøpe en kalkstein og samtidig fôre med kalsiumrik mat som spinat holder fint.

Sneglene er sensitive for økning av ammonium og kobber. Pass derfor på både overfôring og at det du putter i akvariet ikke inneholder kobber.

Hvis du bare holder eplesnegler i karet trenger ikke vannet å være dypt. To til tre ganger høyden på skjellet er nok, da de ofte lever i sumper hvor vannet er lavt.

Én eller flere eplesnegler

Du kan fint ha én eplesnegle alene. De blir relativt store, opptil 6,5 cm, og om du skal ha de i et lite kar på 20 liter holder det med et par. Etter det bør du beregne 5-10 liter per middels store snegle i karet. Hvis du skal ha småfisk eller reker i tillegg anbefales du å oppgradere til 40 liter eller mer. 

Flere snegler trives godt sammen og vil ikke plage hverandre nevneverdig, men det kan fort bli mange av dem. De vil ikke spise hverandre så lenge alle er levende. Hvis en snegle dør vil de andre sneglene spise opp åtselet akkurat som de vil med andre dyr. 

Hvis dine eplesnegler dør regelmessig er det et tegn på lite optimale forhold i akvariet. Sørg for at du har riktig temperatur (20-28 grader), pH (6,5-7,5) og hardhet (5-15) i vannet. Hardheten kan justeres opp ved å legge en kalkstein i karet.

Eplesnegle med andre fisk

Eplesnegler trives med små til middels store fredelig fisk. Det viktigste er å unngå større og aggressive fisk, sammen med kjente sneglespisere. Selv om enkelte fisk ikke spiser de, kan de være så pågående at de napper av antennene, eller øker stressnivået til sneglene kraftig.

De er ikke aggressive, så det viktigste er å finne fisk som lar de være i fred.

Du kan holde eplesnegler med følgende akvariefisk:

Det er verdt å merke seg at både corydoras, reker og andre snegler vil konkurrere med eplesnegler om mat på bunnen av akvariet.

Med mindre du vil redusere populasjonen på dine eplesnegler bør du holde deg unna:

Tigerbarber og kampfisk kan i enkelte tilfeller fungere med snegler. Her er det mange faktorer som spiller inn.

Planter og innredning i akvariet

Sneglene kommer opprinnelig fra Amazonas, men har spredd seg både til Nord-Amerika og Kina. I naturen lever de i dammer, elver og sumper der de spiser alger, døde dyr og planter.

Et godt plantet kar er å anbefale. De trives godt med forskjellige planter, og spiser falne blader. Plantene bør også kunne gi litt skygge. 

Både elvesingel, sand og grus fungerer fint som bunn. Her er ikke eplesnegler så kravstore. Tilpass heller bunnen for eventuelle andre fisk eller dyr i karet.

De spiser alger som legger seg på overflater. Hvis du ønsker å rengjøre glassene bør du derfor passe på å ha noen overflater hvor det lett kan legge seg alger. For eksempel drivved eller glatte store steiner.

Belysning

Eplesnegler er mest aktive om natten. Pass på at du ikke har for sterk belysning, eller i det minste har nok skygge fra planter og annen innredning i karet.

Lys 12 timer i døgnet er ikke noe problem, men de bør ha netter hvor det er mørkt. Hvis du ønsker mer aktive snegler om dagen, kan du dempe belysningen noe.

Fôring

Eplesnegler er altetere. De livnærer seg i hovedsak på alger, råtne planter og dyrerester.

Når du rengjør akvariet ditt bør du alltid la minst én av veggene være. Da alge fester seg til glasset som de gjerne spiser. 

I et plantet akvarium vil de i tillegg spise råtne blader, eller blader som er i ferd med å dø. Hvis de får lite grønt fôr kan de også spise på de myke delene av levende planter.

Eplesnegler er algespisere, men ved siden av alge bør du mate med synkende fôr, blant annet pellets av høy kvalitet. Mat de i tillegg med grønnsaker som salat, agurk, gulrøtter, bønner og selleri, sammen med vanlige fiskefôr (deriblant frosne mygglarver og lignende). Hvis du allerede fôrer fisk trenger du mest sannsynlig ikke å fôre med fiskefôr direkte. 

Det anbefales at du forveller (blancherer) grønnsakene før du fôrer. Det gjør du ved å koke de i et par minutter.

For at skjellet til sneglen skal kunne vokse, må du tilsette kalk (kalsium). Det kan du gjøre ved å fôre med kalsiumrikt fôr eller plassere en kalkstein i karet (lignende det du får kjøpt til fugl). Uten nok kalsium i akvariet vil sneglene til slutt dø.

Hvis du aldri har holdt eplesnegler tidligere spiser de overraskende mye. Her handler det mye om å prøve seg frem. Sørg i hvert fall for at de klarer å spise opp alt fôret i løpet av 12 timer.

Formering og oppdrett av eplesnegle

Eplesnegler er en snegleart med separerte kjønn. Det første du må gjøre er derfor å passe på at du har minst én hann og én hunn i karet ditt om du ønsker at de skal reprodusere.

Det er heller ofte et problem at eplesnegler formerer seg for fort enn for sakte, og dermed blir en pestsnegle. Mange vil kategorisere den under akkurat det. Enkelt og greit fordi de fort kan ta over hele karet ved å legge hundrevis av egg om gangen.

Du kan finne hannene ved å se på kjønnsorganet som tidvis stikker ut av skjellet. Dette vil derimot ikke alltid stikke ut. Eplesnegler med kjønnsorganet stikkende ut er garantert hanner, men de uten kan både være hanner og hunner. 

For å øke sannsynligheten for at de skal formere seg kan du for eksempel velge to hanner, og fire eller flere snegler uten et tydelig kjønnsorgan stikkende ut av skjellet. Selv om formering sjeldent er et problem med denne arten.

Merk at hunner kan lagre sperm i mange uker, så selv én eplesnegle kan plutselig føre til mange flere i noen tilfeller.

Hvis du ønsker at de skal formere seg, bør du sørge for å øke temperaturen til 26-28 grader, og sørge for at de får rikelig med fôr.

Eplesnegle egg

Eplesnegler legger eggene over vannlinjen. Hvis du ønsker at de skal formere seg, må du derfor sørge for at du det er minst 10 cm fra overflaten og opp til dekkglasset, men helst over 15. Du kan også velge å ha planter eller andre overflater over vannet.

Du er nødt til å ha et dekkglass for både å sørge for at eplesneglene ikke havner utenfor karet, men også for at luften ovenfor vannet holder seg fuktig. Hvis luften ikke er fuktig, vil ikke eggene overleve. En eplesnegle kan legge mellom 50 og 200 egg om gangen. 

Eggene klekker som regel i løpet av 1 til 4 uker. Hvis du har høyere temperatur vil de klekke fortere enn om du har lavere temperatur. Ønsker du at de skal klekke fortest mulig bør du derfor passe på å ha en temperatur på 27-28 grader.

Hvis du ikke ønsker at de skal formere seg, handler det selvfølgelig om å gjøre det motsatte.

Unge eplesnegler

Etter at eggene har klekket vil de små bevege seg mot vannet, og snart vil du se et titalls antall snegler rundt omkring akvariet. Her kan det ta flere dager fra den første sneglen klekker til den siste.

Helt fra de klekker vil unge eplesnegler spise det samme som de eldre. Du trenger ikke å sette de på en individuell diett. Spesielt alger og rester av fiskefôr blir satt godt pris på av de unge sneglene.

Ofte stilte spørsmål

Eplesneglen min har lagt egg, hva gjør jeg?

For det første må du vurdere om du både har lyst på og har plass til flere snegler. Hvis du vil beholde eggene, må du passe på at luften over vannet er fuktig. Hvis ikke vil ikke de unge sneglene klare å komme ut. Om du ikke ønsker et akvarium med flere snegler kan du enkelt fjerne posen med egg fra karet.

Spiser eplesnegler planter?

Ja og nei. De spiser i hovedsak på blader som er råtne eller døende. De kan derimot også spise på de myke delene av blader hvis de ikke får nok pellets og grønnsaker i kosten.

Skjellet til eplesneglen har knust, hvorfor?

Med mindre den har falt ned på utsiden av karet, eller har blitt angrepet av en ciklide eller kulefisk, er det mest sannsynlig ikke nok kalk (kalsium) i vannet. Et annet alternativ er at vannet har for lav pH. En pH på under 6,5 vil være svært skadelig for skjellet til eplesnegler over tid.

Sneglen min flyter i overflaten, hva har skjedd?

I naturen vil snegler noen ganger fylle skjellet sitt med luft, for deretter å flyte med strømmen til et annet sted. Det kan være for å finne andre snegler å formere seg med, eller for å få bedre tilgang på mat. Hvis den ligger der i flere dager kan du ta den ut og se om musklene rører på seg. Om den er helt slapp er den dessverre død. 

Denne artikkelen er skrevet med forfatterens beste mening og kunnskap for å hjelpe deg så godt som mulig. Du har selv ansvar for dine fisk, og for å sørge for at de har det bra. 

Dyreplaneten
Logo