9 algespisere til akvariet ditt

Hvem liker vel et akvarium som er fylt opp med alger? Dessverre kan de være vanskelig å bli kvitt dersom algene har fått et godt fotfeste i akvariet ditt. Løsninger kan derfor være å gå til innkjøp av en spesiell type akvariefisk, nemlig en algespiser, eller algeeter om du vil.

For større algeproblemer kan det være lurt å gå til innkjøp av flere fisk som spiser alger i akvariet. Her kan du lære mer om algespisere, sammen med andre råd om hvordan du kan kvitte deg med alger.

Hva er en algespiser?

Alger er et vanlig problem i akvarier, men løsningen kan være så enkel som å sette ut en eller flere algespisere i karet ditt. 

  • Ordet ‘algespiser’ brukes for å beskrive arter som spiser alger. Det finnes algespisere som kun spiser alger, og enkelte som har alger som en del av dietten sin.
  • En algespiser kan være en fisk, men det finnes også snegler og reker som spiser alger. Dette kan være gode alternativer til algespisende akvariefisk. 
  • Enkelte algespisere kan spise planter. Derfor er det ekstra viktig at du passer på hvilke arter du velger om du har et plantet akvarium.

Beste algespiser for ditt akvarium

La oss se nærmere på noen av de beste algespiserne du kan tilsette i akvariet ditt. Dette inkluderer både fisk, reker og snegler.

Når du tenker å skaffe deg en algespiser tenker du mest sannsynlig på å skaffe deg en ny fisk. Hvilken som vil passe akkurat ditt akvarium kommer selvfølgelig an på mange faktorer. Det er viktig at arten du tilsetter karet trives godt og passer inn med både størrelse og vannverdier.

Her er noen forslag.

1. Ancistrus sp. 

Uansett om du har et problem med alger eller ikke er ancistrus sp et fint tilskudd til karet ditt. Grunnen til at denne er med på listen er at den er en av de aller beste algespiserne i forhold til størrelsen. Det er samtidig en hardfør fisk med en stor apetitt.

Ancistrus er en av de vanligste mallene i norske akvarier. Mye av det er fordi det er en algespiser, men også fordi den kommer overens med de fleste andre akvariefisk. Ancistrus blir opptil 15 cm lang og kan passe i et akvarium på minst 60 liter.

Et større kar vil være nødvendig dersom du har flere andre fisk og mye beplantning.

Den trenger ikke å leve i grupper. Det er derfor enda enklere å tilsette én eller to fisk i karet. Pass likevel på at den har en hule den kan gjemme seg i. 

Ancistrus Sp har en så stor appetitt at når du er kvitt algeproblemene dine vil du være nødt til å mate den med grøntfôr og algepellets.

Anbefalte forhold i karet:

  • Størrelse: 60 liter eller mer
  • Temperatur: 21-28 grader
  • pH: 6-7,5
  • Hardhet: 5-13 gh

2. Otto (Otocinclus affinis)

Otto konkurrerer med ancistrus sp som den beste algespiseren for små akvarier ettersom de kun blir 5 centimeter store. Samtidig vil otocinclus komme til der ancistrus ikke klarer på grunn av størrelsen. 

Disse algespiserne kan være et fantastisk tilskudd til akvariet ditt, og rense det på kort tid. Husk likevel at dette er små fisk, og de bør ikke settes sammen med annen aggressiv akvariefisk.

Otto trives best i grupper på minst fire, men kan også trives med enda flere. Gi den også gjerne litt sollys rett på akvariet. Otocinclus bør holdes i et akvarium på minst 60 liter.

Anbefalte forhold i karet:

  • Størrelse: 60 liter eller mer
  • Temperatur: 20-26 grader
  • pH: 6-7,8
  • Hardhet: 6-10 gh

3. Siamesisk algeeter (Crossocheilus siamensis)

Siamesiske algeetere er absolutt en de flinkeste når det kommer til å holde karet rent. En gruppe på 4-5 av disse kan fort rense et kar på et par dager.

Disse algespiserne blir ikke mer enn 15 cm lange, men trenger et akvarium på minst 160 liter. Derfor egner den seg ikke i små akvarier. Har du et som er 160 liter eller over er dette derimot en sikker vinner om du har et algeproblem.

Husk at disse trives i gruppe. Kjøp derfor gjerne 5 eller flere om du tenker å gå til innkjøp av siamesiske algeetere.

Anbefalte forhold i karet:

  • Størrelse: 160 liter eller mer
  • Temperatur: 22-28 grader
  • pH: 6-7,5
  • Hardhet: 5-20 gh

4. Kinesisk algeeter (Gyrinocheilus Aymonieri)

Den kinesiske algeeteren er enkel å holde og kan passe perfekt inn i kar på 120 liter eller mer.

De vokser til å bli opptil 25 centimeter lange. Merk at de kan bli mer aggressive når de blir eldre, og de bør derfor ikke holdes sammen med delikate arter. De vil for eksempel kunne spise av slimhinnen til både scalare og diskus.

Når det er sagt kan de passe perfekt med semi-aggressive arter som ciklider. Da kan kinesisk algeeter være et av de få gode alternativene du har. Alternativt vil stimfisk kanskje være en enda bedre løsning.

Dette er en effektiv algeeter som spiser en rekke ulike type alge.

Sørg for at du har gjemmesteder til den. Den liker for eksempel hul drivved og grotter.

Selv om et kar har store problemer med alge kan det fint holde med en av disse.

Anbefalte forhold i karet:

  • Størrelse: 240 liter eller mer
  • Temperatur: 24-28 grader
  • pH: 6,5-8,0
  • Hardhet: 5-18 gh

5. Black Molly (Poecilia sphenops)

Selv om black mollys ikke ofte blir sett på som algespisere kan de gjøre en god jobb med å rense akvariet ditt. Mollies er spesielt flinke til å spise opp grønnalger. 

Mollies er nok ikke det beste alternativet på listen når det kommer til å rense karet ditt. Men om du har to av de reproduserer de seg fort og plutselig har du en stim molly til å holde akvariet ditt rent.

Anbefalte forhold i karet:

  • Størrelse: 60 liter eller mer
  • Temperatur: 18-28 grader
  • pH: 7-8,2
  • Hardhet: 7-30 gh

Algespisere – reker

Om du ikke ønsker flere fisk i akvariet er reker et godt alternativ for å holde vannet rent og klart. La oss se på et par alternativer til algespisende reker.

6. Amanoreke (Caridina multidentata)

Av algespisende reker er kanskje amanoreken den beste av de. Om du trenger en algeetende reke til et lite akvarium er dette en sikker vinner. Amanoreker kan trives godt i så lite som 40 liter og passer dermed i de fleste akvarier. 

Pass på å ikke sette ut denne med litt aggressiv fisk da den kan bli mobbet og i verste fall spist. Amanoreken blir tross alt ikke mer enn 5 cm lang. Å etablere en koloni for deretter å migrere den over i hovedkaret kan være en løsning.

Dersom den ikke får nok mat vil den begynne å spise på planter om du har det i akvariet. Husk derfor å mate den jevnlig når det er slutt på algeproblemene.

Disse små rekene klarer seg fint både alene og sammen med flere andre reker. 

Anbefalte forhold i karet:

  • Størrelse: 20 liter eller mer
  • Temperatur: 18-27 grader
  • pH: 6-7,5
  • Hardhet: 6-10 dH

7. Kirsebærreke (Neocaridina davidi ‘red’)

Kirsebærreker er, ved siden av å se fantastiske ut, gode algespisere. Den vil gi fine kontraster til grønne akvarier med sin knallrøde farge. Husk at hunnene blir mer rødlige enn hannene om du ønsker en som blir så rød som mulig. 

Disse rekene vil spise alge som har fått fotfeste i akvariet, samtidig som det forhindrer ny alge i å vokse. I tillegg spiser kirsebærrekene både rester av maten til fiskene og det de allerede har fordøyd, noe som fører til hygieniske forhold i akvariet.

Kirsebærreker blir opptil 2,5 cm store og fungerer fint med de fleste fisk som ikke er aggressive. De kan trives i akvarier på så lite som 15 liter.

Anbefalte forhold i karet:

  • Størrelse: 15 liter eller mer
  • Temperatur: 20-28 grader
  • pH: 6,5-8,0
  • Hardhet: 8-12 dH

Les mer om kirsebærreker her.

Algespisere – snegler

Selv om snegler kanskje ikke sto øverst på lista da du skaffet deg et akvarium har de definitivt kvaliteter som ikke skal kimses av.

8. Malaysisk sandsnegle (Melanoides tuberculata)

Malaysisk sandsnegle eller trompetsnegle om du vil, kan være et fint tilskudd til akvariet ditt. De spiser nemlig på rester både på og nede i bunnen. 

Ikke bare hjelper de akvariet med å spise alger, men det at de graver tunneller i bunnen hjelper for plantene. Malysiske sandsnegler spiser heller ikke planter.

Skulle de begynne å krype oppover glasset kan det være et tegn på at det er dårlig vannkvalitet, eller at det har blitt for mange snegler i forhold til størrelsen på akvariet. En hunnsnegle kan nemlig formere seg selv uten en hannsnegle og kan skape en liten koloni helt på egenhånd.

Merk at disse kan formere seg raskt. Og selv om algeproblemet vil være borte, kan du i stedet få et snegleproblem. Da vil sebrasnegle potensielt være et bedre alternativ.

Anbefalte forhold i karet:

  • Størrelse: 15 liter eller mer
  • Temperatur: 18-30 grader
  • pH: 7,0-8,0
  • Hardhet: 6-15 dH

9. Sebrasnegle (Neritina natalensis)

Kanskje den mest populære algespisende sneglen. Med både stor appetitt, fine mønstre og hardførhet er dette et godt valg til de som ønsker en algespisende snegle.

Sebrasneglen kan, interessant nok, overleve både i ferskvann og i saltvann. Men de kan kun reprodusere seg i ferskvann, noe som er gunstig for deg som ønsker å lettere kontrollere antall snegler i akvariet ditt.

Akkurat som den malaysiske sandsneglen spiser ikke sebrasneglen planter.

Anbefalte forhold i karet:

  • Størrelse: 20 liter eller mer
  • Temperatur: 22-26 grader
  • pH: 7,2-8,5
  • Hardhet: 8-12

Andre tips for å redusere alge i akvariet

Selv om algespisere kan gjøre underverker og rense akvariet ditt på et par dager, er det flere veier til å redusere alge.

Ikke gi fiskene for mye mat

Den hyppigste grunnen til algeproblemer er å gi fiskene for mye mat. I stedet for at det blir spist blir ikke alt suget inn i filteret som du kanskje tror. Mye av det synker til bunnen og råtner. Deretter blir dette til former av alge.

Skru ned belysningen

Algeproblemer kan skyldes for mye belysning. Om du har et akvarie uten planter bør dette være enkelt å fikse. Har du planter kan det være lurt å ikke ha på lys mer enn 10-12 timer om dagen. Ved store algeproblemer kan du ofte fint kutte det med et par timer i tillegg.

Hvis du har akvariet et sted hvor sola skinner på det vil det være grobunn for mye alger. Pass derfor på at det ikke får direkte sollys på seg. Riktig belysning har enormt mye å si.

Øk filtreringen

Filtrering er en viktig del av ferskvannsakvarier. Filteret bør kunne filtrere fire ganger volumet i akvariet per time. Har du et kar på 60 liter bør du derfor kunne filtrere 240 liter i timen.

Så hva er den beste algespiseren?

Dessverre er det ikke én algespiser som kan sies å være best. Det kommer helt an på forholdene i akvariet ditt. Hvilke fisk du har fra før, hvor stort kar du har, temperaturen og mye mer. Uansett bør algespiserne vi har listet ovenfor gjøre en god jobb med å holde akvariet ditt rent og pent – men det er ikke sikkert det er nok dersom du overfôrer eller har feil belysning.

Dyreplaneten
Logo