Kinesisk algespiser: Guide til hold og stell

Kinesisk algespiser har definitivt et blandet omdømme. For noen er de fantastiske, mens de for andre er akvariets bølle. 

Før du går til innkjøp av denne arten er du nødt til å gjøre grundige undersøkelser. Ikke bare må du ta hensyn til flere faktorer, men de kan potensielt leve i 10 år, så dette er en langsiktig forpliktelse.

I denne guiden får du vite alt du trenger før du bestemmer deg om å holde en kinesisk algespiser eller ikke.

Kort fakta om kinesisk algespiser

Vitenskapelig navnGyrinocheilus aymonieri
FamilieGyrinocheilidae (Algespisere)
Stammer fraAsia
LevetidOpptil 10 år
StørrelseOpptil 25 cm
TypeAlteter
OppførselDelvis aggressiv
VannFerskvann
Min. størrelse på akvariet240 liter
StimfiskNei
Sjikt i akvarietBunn- og midtsjikt
VanskelighetsgradGanske enkel

Utseende, størrelse og kjønnsforskjell

Kinesisk algespiser er en stor algeeter som kan vokse til å bli over 25 cm lang. I mange tilfeller vil de derimot ikke vokse til å bli mer enn 15-20 cm. Dette kan være fordi de holdes i for små kar, eller ikke får nok næring. 

Hvis du ønsker at din kinesiske algespiser skal vokse til å bli så stor som mulig bør du holde den i et kar på minst 240 liter, men gjerne også 350 liter. Samtidig er du nødt til å fôre regelmessig, da denne arten ikke vil klare seg kun på algen i akvariet.

Det er ikke lett å se forskjell på kjønnene. Hunnen er derimot noe rundere enn hannen, og hannen får et lite “horn” i panna, men denne er ikke synlig før den er klar for å parre seg.

Trivsel og ideelle forhold

VannFerskvann
Min. størrelse i liter240 liter
Temperatur24-28°C
pH i vannet6,0-8,0
Hardhet (GH)5-18

Plassering og størrelse på akvarium

Kinesisk algespiser oppholder seg for det meste i bunn- og midtsjiktet. Her vil den ivrig lete etter alge og andre mikroorganismer å spise.

I naturen lever de i elver med relativt god strøm, og dette er noe du bør etterligne i karet ditt. Ha minst middels strøm, men helst sterk strøm, og et godt filter. 

I tillegg blir dette en stor fisk, selv om den i de fleste tilfeller ikke vokser så fort. Du bør derfor ha et kar på minst 240 liter, men 300 liter vil nok være enda bedre.

Planter og innredning

En gyllen kinesisk algespiser

I naturen er kinesisk algespiser vant til godt med vegetasjon. Du bør derfor helst ha denne i et plantet kar. Selv om det er en algespiser betyr ikke det at den kommer til å spise opp plantene dine. Alt fra anubias til hornblad og javabregne vil fungere fint.

Videre kan du dekorere fritt med større steiner, drivved og røtter.

Sørg også for at den har en hule eller to den kan gjemme seg i om den føler seg stresset.

Når det kommer til bunnlag vil fin sand være det aller beste. På den måten kan den ikke skrape seg opp. Runde stein eller fin grus vil også være et alternativ.

Hvis du ser etter en algespiser for å bli kvitt et algeproblem, er kanskje ikke kinesisk algespiser det beste alternativet. Denne kan være aggressiv og territoriell mot andre fisk. I tillegg lever de i opptil 10 år. Bedre alternativer kan være alt fra siamesisk algeeter, til otocinclus, reker og snegler.

Vann, temperatur, hardhet og pH

Kinesisk algeeter trives best i en temperatur på mellom 24 og 28 grader celsius. Spekteret på ph er stort, og den kan holdes i alt fra 6,0 til 8,0, men det er mellom 6,5 og 7,5 som vil være det ideelle. 

Videre ønsker kinesisk algespiser litt mineraler i vannet. Pass derfor på å holde vannet på en gh på mellom 5 og 18.

Én eller flere kinesisk algespiser

De fleste har dårlige erfaringer ved å ha kinesisk algespiser sammen i et kar. Dette kan potensielt fungere i en større gruppe hvor det dannes et hierarki, men det vil kreve et stort kar på minst 700 liter.

Det letteste er definitivt å ha kinesisk algespiser som den eneste av sin art i akvariet.

Med andre fisk

Fordi kinesisk algespiser er territoriell og delvis aggressiv (i hvert fall når den vokser opp), må du være forsiktig med hvilke fisk du holder sammen med den.

De vil mest sannsynlig suge seg fast og spise av slimhinnen til fisk med store sider som diskus og scalare før eller siden. Gullfisk kan heller ikke føle seg trygg med denne arten.

Det lureste når man holder en kinesisk algeeter er å velge arter som er mindre enn de. Stimfisk vil for eksempel være gode alternativer.

Her er noen fisk du kan velge å holde sammen med kinesisk algespiser:

Husk at store stimer på 20 individer eller mer alltid er lurt når det kommer til stimfisk om du har mulighet. Det vil for eksempel gjøre tigerbarber mye mindre aggressive, og mer fredelig fisk som kardinaltetra vil føle seg tryggere.

Fôring

En kinesisk algespiser kan definitivt ikke bare leve av alge i karet ditt. Du er også nødt til å fôre med annet. 

I hovedsak er denne arten en planteeter, men i naturen spiser de også smådyr de får tak i. Det kan derfor være lurt å fôre med dette 1-2 ganger i uka.

Resten av fôringene bør derimot bestå av algebasert fôr som for eksempel spirulina. Blancherte grønnsaker som zucchini, spinat og salat vil også mange individer spise.

Her er det viktig at du ikke lar fôret ligge i mer enn 24 timer slik at det ikke hoper seg opp med dårlige vannverdier.

De gangene du fôrer med animalsk protein kan du velge frossen eller levende dafnier eller røde mygglarver.

Formering og oppdrett

Å drive oppdrett på kinesisk algeeter er sett på som vanskelig og det brukes som regel hormoner og enorme kar i store oppdrettsanlegg for å få det til.

Denne artikkelen er skrevet med forfatterens beste mening og kunnskap for å hjelpe deg så godt som mulig. Du har selv ansvar for dine fisk, og for å sørge for at de har det bra. 

Dyreplaneten
Logo