Cherrybarbe: Guide til hold og stell

Cherrybarbe (Puntius titteya) er en fantastisk, fargerik stimfisk som kan passe i mange akvarier. Ikke bare kan du holde de i akvarier på så lite som 80 liter, men de er også hardføre fisk som er enkle å holde.

Ingen fisk er så hardfør at du ikke er nødt til å passe på å lese det godt opp på hvilke forhold de trenger, så sørg for å gå gjennom denne guiden om hold av cherrybarbe nøye.

Kort fakta om cherrybarbe

Vitenskapelig navnPuntius titteya
FamilieCyprinidae (Karpelakser)
Andre navnTitteyabarbe
Stammer fraSri Lanka
LevetidOpptil 7 år
StørrelseOpptil 5 cm
TypeAlteter
OppførselFredelig
VannFerskvann
Min. størrelse på akvariet80 liter
StimfiskJa (8+)
Sjikt i akvarietTopp- og midtsjikt
VanskelighetsgradGanske enkel

Utseende, størrelse og kjønnsforskjell

Cherrybarbe er kjent for sin knallrøde farge, men det er bare hannen som får denne intense rødfargen. Hunnen er nemlig noe mer nøytral, men en sort stripe langs kroppen.

Cherrybarbe kan vokse til de blir 5 cm lange, men dette vil variere noe. Det er ikke uvanlig om de ikke blir mer enn 3,5-4 cm lange på grunn av dårligere gener eller et under middels stell.

Trivsel og ideelle forhold

VannFerskvann
Min. størrelse i liter80 liter
Temperatur23-27°C
pH i vannet6,0-7,5
Hardhet (GH)3-15

Plassering og størrelse på akvarium

I akvariet svømmer cherrybarbe sammen i stim i topp- og midtsjiktet. Dette er ikke en stimfisk som for de som ønsker en tett-svømmende stim, da disse svømmer en del fra hverandre.

Dette er som nevnt en stimfisk, og du vil derfor være nødt til å ha et relativt stort kar. Her kan jeg ikke anbefale noe mindre enn 80 liter. Selv om 100 til 150 liter vil være mer ideelt, og kan håndtere både en noe større stim og flere andre arter.

Planter og innredning

I naturen kommer cherrybarbe fra elver i Sri Lanka og Sør-India med tett vegetasjon. Selv om du ikke ha et plantet kar, er det absolutt anbefalt. Her kan du inkludere alt fra hornblad til anubias og forskjellige flyteplanter.

Cherrybarbe trives nemlig ikke godt i for strekt lys, så ved siden av å ha middels belysning, bør du også ha noe på toppen av karet som skjerming. 

Videre kan du innrede med alt fra drivved til større steiner for å etterligne de naturlige forholdene så godt som mulig.

Når det kommer til bunnlag, er ikke dette essensielt for cherrybarber, da de tilbringer svært lite av tiden sin på bunnen av karet (de er tross alt ikke bunnfisk).

De er derimot vant til et mørkere bunnlag, så for eksempel det å velge mørk sand kan være lurt. Ikke bare passer det godt med hva de er vant til fra naturen, men det vil også hjelpe til å få frem den fantastiske rødfargen. 

Hvis du samtidig passer på at bakgrunnen er mørk vil du få et akvarium og cherrybarber som ser helt fantastiske ut.

Til slutt bør du sørge for at det er middels strøm i vannet, da cherrybarber tross alt kommer fra elver.

Vann, temperatur, hardhet og pH

Cherrybarbe er en hardfør fisk som kan tilpasse seg et spekter av vannverdier. De trives derimot best med en temperatur på mellom 23 og 27 grader celsius. Samt en ph på mellom 6,0 og 7,5, selv om flere akvarister har hatt suksess med en ph på helt opptil 8,0.

Når det kommer til mineraler i vannet tåler de alt fra litt, til middels mye. Hold deg i spekteret fra 1 til 15 gh, og pass på at du tester dette regelmessig.

Noe annet du må teste regelmessig er vannverdiene. Som alle akvariefisk er cherrybarbe sår for nitrat, nitritt og ammonium. 

Husk også å gjøre regelmessige vannbytter for å holde disse nede.

Én eller flere cherrybarbe

Cherrybarber er stimfisk. Selv om de ikke alltid holder seg like tett som annen stimfisk er det viktig at de har nok av sin egen art rundt seg. Om du går til innkjøp av 3-4 stykker vil de ha et mye høyere stressnivå, og vil mest sannsynlig dø en tidlig død. Dette trenger ikke å skje umiddelbart, men kan skje i løpet av et par år. De vil også være mye mer sårbare for sykdom.

Hvis du skal holde cherrybarber i ditt akvarium bør du gå til innkjøp av minst 8 (men gjerne flere). 

Selv om hannene har de aller vakreste fargene vil det være mye mindre aggressivitet i stimen dersom du holder 2 hunner for hver hann. Du kan for eksempel gå til innkjøp av 3 hanner og 5-6 hunner. 

Selv i en liten stim på 8 er de mye mindre aggressive enn en del andre barber, for eksempel tigerbarber, som helst bør holdes i en stim på 20-50 å temme aggressiviteten.

Med andre fisk

Cherrybarbe er en fredelig barbe som kan gå fint sammen med en rekke andre akvariefisk. Det viktigste vil derimot være å holde en stor nok stim. Om du ikke har minst 8 individer, og helst 10-15, bør du ikke vurdere andre arter enda.

Hvis du har en “stor nok” stim av cherrybarber, og samtidig nok plass i karet ditt, vil du ha mange muligheter foran deg. Det er ikke bare fordi at cherrybarbe er en fredelig stimfisk, men også fordi de tåler et så stort spekter av vannverdier. 

Her er noen forslag til arter du kan holde sammen med cherrybarbe:

De trives også godt sammen med en rekke snegler og reker. Du kan for eksempel ha de med eplesnegle og kirsebærreke. For sistnevnte vil du i så fall få nok en sterk rødfarge i akvariet ditt.

De vil også gå sammen med de aller fleste pansermaller. For eksempel:

Mange lurer også på om de kan fungere sammen med kampfisk, da det tross alt er en svært populær art. I noen tilfeller kan dette fungere, men du er nødt til å legge tilrette for det. For eksempel bør du ha et stort akvarium (helst på 200-300 liter), samt en stor stim av cherrybarber på over 20-30 individer. 

Det er fortsatt ingen garantier for at dette kommer til å fungere. Når du plasserer arter sammen med fisk med store slør, må du alltid ha en plan b.

Fôring

Akkurat som med resten av stell og hold av cherrybarbe er det få komplikasjoner når det kommer til fôring. De spiser ivrig det de får servert, men det vil fortsatt være viktig å gi kvalitetsfôr. Både for at de skal få frem de sterkeste fargene, men også for at de skal ha en så god helse som mulig.

Cherrybarbe bør få en kombinasjon av pellets, flakfôr og spirulina på den ene siden, sammen med frossen-, levende-, eller frysetørket fôr på den andre siden. 

Jo høyere prosentandel du gir av de tre siste fôrtypene, jo bedre, og jo sterkere farger vil cherrybarbene dine få.

Fôr de to ganger om dagen, så mye de klarer å spise opp i løpet av 2-3 minutter.

Formering og oppdrett

Som med andre barber formerer cherrybarber seg ved å legge eggene sine rundt omkring bunnen av karet. De vil hverken passe på eggene eller yngelen, så for å se nye voksne cherrybarber etterhvert, er du avhengig av et oppdrettskar.

Oppdrettskaret kan fint være på 40 liter og bør inkludere et skumfilter. Det bør også ha samme temperatur som hovedkaret.

For å beskytte eggene bør bunnen være dekket av javamose, og du kan også benytte deg av hornblad. 

Alternativer som kunstgress, mopp og klinkekuler kan også fungere fint.

Å få egg på cherrybarbe er sett på som ganske enkelt, så du bør ikke ha store problemer med dette.

Fôr rikelig med levendefôr i noen dager. Deretter plasserer du en hann og to hunner (eventuelt en av hvert kjønn) i oppdrettskaret.

Fortsett med å fôre rikelig frem til de har lagt egg.

Disse er så små at de kan være vanskelig å få øye på. Du kan bruke en lommelykt for å se etter de. 

Uansett bør eggene ha blitt lagt 24 timer etter at du har sett at hunnen er full av egg. Alternativt kan du alltid studere om hunnen har blitt slankere. 

Når du vet at eggene har blitt lagt fjerner du foreldrene for at de ikke skal spise hverken egg eller yngel fra karet.

Ynglene klekker i løpet av 1-2 døgn, og er bittesmå. Nå er du nødt til å fôre rikelig med infusorier, før du deretter kan gå over til mikroorm når de blir litt større.

Ved å fôre 4-5 ganger om dagen vil du sørge for at yngelen vokser så fort som mulig.

Denne artikkelen er skrevet med forfatterens beste mening og kunnskap for å hjelpe deg så godt som mulig. Du har selv ansvar for dine fisk, og for å sørge for at de har det bra. 

Dyreplaneten
Logo