Panda-pansermalle: Guide til hold og stell

Panda-pansermalle (Corydoras panda) er et utmerket alternativ til metallpansermalle. Denne ekstremt fredelige fisken vil gå overens med en rekke andre arter, og er samtidig enkel å holde. 

Likevel er det viktig at du setter opp karet ditt riktig. I denne guiden får du all den informasjonen du trenger for å gjøre akkurat det.

Kort fakta om panda-pansermalle

Vitenskapelig navnCorydoras panda
FamilieCallichthyidae (Pansermaller)
Stammer fraSør-Amerika
LevetidOpptil 10 år
StørrelseOpptil 5 cm
TypeAlteter
OppførselFredelig
VannFerskvann
Min. størrelse på akvariet60 liter
StimfiskJa (6+)
Sjikt i akvarietBunnsjiktet
VanskelighetsgradEnkel

Utseende, størrelse og kjønnsforskjell

Panda-pansermalle har fått sitt navn, ganske enkelt, fordi de ligner noe på en panda. De er nemlig “hvite” med svarte markeringer, deriblant over øynene.

Disse små pansermallene blir opptil 5 cm lange, og det er faktisk hunnen som blir størst av kjønnene. Det er derimot umulig å skille de før de har nådd voksen alder. Da vil hunnen også være noe rundere. 

Trivsel og ideelle forhold

VannFerskvann
Min. størrelse i liter60 liter
Temperatur20-25°C
pH i vannet6,0-7,5
Hardhet (GH)2-12

Plassering og størrelse på akvarium

Vi finner panda-pansermalle i bunnsjiktet i akvariet. Her stimer de rundt med sine andre panda-pansermalle-venner på jakt etter fôr. Fordi de stadig leter etter mat på bunnen er du nødt til å være ekstra oppmerksom på bunnlaget. Det lureste er å gå for fin, lys sand. 

Panda-pansermalle er nemlig var for skarpe stein, og både skarpere sand og grus kan potensielt føre til et sår og dermed infeksjon.

Disse små pansermallene er ikke veldig store, men fordi de trives best i gruppe bør du i det minste ha et akvarium på 60 liter. 

Planter og innredning

I naturen kommer panda-pansermalle fra elver i Peru og Ecuador. Her er de vant til godt driv i vannet, sammen med rik beplantning. Sørg derfor for at du har et godt filter som gir rikelig med oksygen, samtidig som det gir en middels sterk strøm. Pass på at den ikke blir så sterk at panda-pansermallene dine ikke klarer å slappe av på bunnen.

Når det kommer til annen innredning bør du helst gå for et plantet kar. Dette vil de sette stor pris på, da de liker å slappe av i skyggen under bladene. Flyteplanter fungerer også, og ikke noe mer enn middels sterkt lys.

Om du ikke ønsker å ha levende planter kan du eventuelt bruke flyteplanter (eller annet som gir skygge) sammen med rikelig med drivved og steiner. De bør i det minste ha nok steder de kan gjemme seg under hvis de ønsker det.

Vann, temperatur, hardhet og pH

Panda-pansermalle tåler kaldere vann enn mange andre pansermaller. Disse trives godt i temperaturer på 20 til 25 grader celsius. Unngå noe høyere enn 25 grader celsius, da dette er den øverste grensen som er anbefalt. Om du går høyere vil de fort kunne dø innen et par år. 

For ph er de ikke veldig kresne. I naturen er vannet deres som regel noe syrlig, så å holde karet på mellom 6,0 og 6,8 vil være ideelt. Likevel er det mange som har suksess med å holde panda-pansermalle i ph helt opptil 8,0. Så lenge andre faktorer er på plass tåler disse krabatene ganske mye.

Videre foretrekker de noe mineraler i vannet, men helst ikke over 12 gh.

Til slutt er dette en relativt var fisk for nitritt, nitrat og ammonium. Sørg for at du i det minste gjør 30 % vannbytter annenhver uke og sjekker vannverdiene regelmessig.

Én eller flere panda-pansermalle

Selv om panda-pansermalle er en bunnfisk, er det også en stimfisk. Det betyr at de er nødt til å være med mange av sin egen art for å føle seg trygge. Å ha 2-3 i en gruppe vil være stressende, så her bør du gå til innkjøp av minst 6. Heldigvis er de ikke så store, så de tar ikke altfor mye plass.

Det bør helst være minst like mange hunner som hanner (eller flere), men panda-pansermalle er som regel fredelig på tross av dette.

Med andre fisk

Rødmunntetra er et godt alternativ sammen med panda-pansermalle

Panda-pansermalle er en fredelig bunnfisk som ikke vil gjøre noe galt mot noen i karet ditt (kanskje med unntak av yngel). Så det viktigste er å unngå aggressive og for store fisk.

Dette er forresten en av få fisk som kan fungere fint med kampfisk. 

Ved siden av det er dette noen av artene du kan prøve deg på:

Fôring

Panda-pansermaller er altetere men spiser i hovedsak animalsk protein. For at de skal trives så godt som mulig, og ha god helse, bør kostholdet bestå av minst 50 % frossen- eller levendefôr.

Det er ikke bare å sørge for nok animalsk protein som vil være viktig når man holder panda-pansermalle. Du er også nødt til å sørge for at de faktisk får maten sin. Hvis du har akvariefisk i topp- og midtsjiktet kan de nemlig spise mye av fôret til pansermallene dine og dermed bli underernært. 

Sørg derfor for å enten bruke redskaper til å plassere fôr på bunn av karet, eller bruke synkende pellets og mikroorm (som også synker).

Panda-pansermalle spiser helst når det er mørkt eller i skumringen, så om det lar seg gjøre kan du fôre en gang når du står opp, og en gang rett før du legger deg. Pass på at du ikke fôrer med mer enn de klarer å spise opp i løpet av 2-3 minutter.

Formering og oppdrett

Å få panda-pansermalle yngel er sett på som relativt enkelt. Akkurat som resten av corydoras-arten (som for eksempel metallpansermalle) vil de ikke passe på hverken egg eller yngel. I stedet vil de spise opp det de får tak i. På grunn av dette bør du ha et oppdrettskar for å se noe suksess.

Oppdrettskaret trenger ikke å være på mer enn 40 liter med et sandlag og rikelig med javamose, eventuelt klinkekuler, kunstgress og lignende for å fange så mange egg som mulig. 

Fordi eggene fester seg fast kan det nok være best med javamose, men det betyr ikke at du ikke vil finne noen egg på glasset, skumfilteret osv. 

Når du ønsker å få yngel kan du flytte minst en hunn og en hann til oppdrettskaret. Disse bør deretter få rikelig med levendefôr de neste dagene.

Etter at det har gått noen dager (og de ikke har lagt egg) kan du gjøre et kaldtvannsbytte. Dette vil simulere regnsesongen. Gjør kaldtvannsbyttet på 30-50 % slik at temperaturen synker fra 23-24 grader og ned til 20-21. 

Dette vil mest sannsynlig føre til at de leker. Etter at eggene er lagt må du fjerne foreldrene fra karet slik at de ikke spiser opp eggene.

Eggene på sin side vil klekke først etter 3-4 dager, før de deretter lever av eggsekken i ytterligere 3-4 dager. Når de har spist opp eggsekken sin må du begynne å fôre med infusorier. Før du siden kan fôre med mikroorm når de er store nok til å ta det.

Vanlige problemer med panda-pansermalle

Det er flere vanlige problemer med panda-pansermalle, men de kan enkelt fikses.

For det første finnes disse i altfor små grupper i akvarier. Ofte på alt fra 1-3. Dette vil føre til unødvendig stress for fisken din og de vil lettere bli syke.

For det andre er det ekstremt viktig at bunnlaget består av fin sand eller grus. Det må ikke være noen spisse kanter på steinene da dette kan føre til sår og infeksjon.

Til slutt er det viktig at du faktisk fôrer panda-pansermallene dine. De skal ikke bare spise rester fra de andre fiskene. I så fall vil de fort ende opp underernærte.

Denne artikkelen er skrevet med forfatterens beste mening og kunnskap for å hjelpe deg så godt som mulig. Du har selv ansvar for dine fisk, og for å sørge for at de har det bra. 

Dyreplaneten
Logo