Komplett guide til hold av keisertetra

Keisertetra (Nematobrycon palmeri) er en undervurdert akvariefisk som definitivt fortjener mer oppmerksomhet. Ikke bare er de fine å se på, men de er også veldig lette å holde. 

Du må selvfølgelig lese deg opp før du går til innkjøp av en stim av keisertetra. Heldigvis kan du lese en komplett guide om hold av keisertetra med alt du trenger å vite her.

Kort fakta om keisertetra

Vitenskapelig navnNematobrycon palmeri
FamilieCharacidae (Karpelakser)
Andre navnEmperor tetra
Stammer fraSør-Amerika
LevetidOpptil 6 år
StørrelseOpptil 5 cm
TypeAlteter
OppførselFredelig
VannFerskvann
Min. størrelse på akvariet80 liter
StimfiskJa (6+)
Sjikt i akvarietMidtsjikt
VanskelighetsgradGanske enkel

Utseende, størrelse og kjønnsforskjell

Mye av grunnen til at keisertetra ikke er like populær som for eksempel kardinaltetra og neontetra har nok mye med fargene å gjøre. I stedet for rødt og blått, får du i stedet en fisk som i hovedsak er sølv og svart, med noe gulfarge. 

Keisertetra er middels store tetraer som blir opptil 5 cm lange. Til en forandring er dette en art der det er lett å se forskjell på kjønnene. 

For det første er hannene noe lengre enn hunnene og er samtidig mer strømlinjeformet. Mens hunnen har grønne øyne, har hannene blå.

Til slutt er kanskje den letteste forskjellen mellom kjønnene å se på midten av halen. Hannene har nemlig en svart finne i midten som danner en trefork.

Trivsel og ideelle forhold

VannFerskvann
Min. størrelse i liter80 liter
Temperatur23-27°C
pH i vannet5,0-7,0
Hardhet (GH)3-8

Størrelse og plassering i akvariet

Hvor stort akvarium du bør ha kommer helt an på hvor stor stim av keisertetra du ønsker å holde. Du “må” i det minste ha 6 individer for at de skal trives, men det bør helst være alt fra 10 til 20 i en stim.

Et stim på alt fra 6 til 10 individer klarer seg fint i et kar på 80 liter, men om du går over det bør du tenke på å utvide. For eksempel bør du i det minste ha 100 liter for en stim med 20, selv om 120 liter ville vært enda bedre.

Keisertetra stimer ikke like godt som en del andre tetraer, men vil stime bedre i større grupper på 15-20+.

Planter og innredning

For å få en fisk som keisertetra til å svømme livlig rundt i karet må du ikke bare sørge for å ha et god stim, men du må også ha en rekke gjemmesteder. Man skulle kanskje tro at det å gi dem gjemmesteder vil føre til at de bare gjemmer seg, men som regel skjer det helt motsatte. Det at de har gjemmesteder de kan gå til om du trenger hjelper med å redusere stress.

Inkludér derfor både planter som for eksempel javabregne, drivved, steiner og huler for å gjøre akvariet ditt til et så godt hjem for keisertetraene som mulig.

Ved siden av å ha lite til middels lys, bør du i tillegg ha flyteplanter. 

I naturen er keisertetra vant til et mørkt bunnlag. Du kan bruke fin grus om du ønsker, men mørk sand vil være å anbefale.

Når du dekorerer karet ditt må du huske på at selv om det er fint med mange gjemmesteder for keisertetra, er det også viktig at de har godt med rom å svømme på.

Vann, temperatur, hardhet og pH

I naturen lever keisertetra i saktegående vann. Vannet er relativt varmt og relativt bløtt.

For temperaturer tåler de alt fra 23 til 27 grader, men 24 til 25 vil nok være det aller beste.

Videre foretrekker de surere vann, selv om du potensielt kan ha de i et nøytralt kar på 7,0 i pH. Igjen, så lenge det passer resten av karet bør pH heller ligge på 5,5-6,5. 

Keisertetra bør videre ha relativt bløtt vann, men det bør være noe mineraler i vannet. Prøv å holde gh mellom 3 og 8.

Én eller flere keisertetra

Som med alle andre tetraer må du gå til innkjøp av en stim om du ønsker å unngå en stresset fisk som helst ønsker å gjemme seg bort (som du forhåpentligvis ikke gjør).

Selv om jeg har skrevet at du minst bør ha 6 individer, vil de trives mye bedre om du holder 10 til 20 sammen.

Det er lett å se forskjell på kjønnene, så det er noe du kan utnytte når du går til innkjøp av keisertetra. Sørg for at det i det minste er to hunner for hver hann i stimen, selv om 3-4 hunner for hver hann kan være enda mer gunstig for å holde aggresjonen så lav som mulig.

Med andre fisk

Når du ser etter andre fisk å ha med keisertetra vil du ha en del å velge mellom. Bare husk at du har et stort nok kar, og en stor nok stim av arten før du vurderer å introdusere nye fisk.

Noen forslag til arter du kan holde sammen med keisertetra er:

Arter som metallpansermalle, kuhlii-ål og ancistrus sp kan være gode alternativer som bunnfisk i et akvarium med keisertetra for å spise opp restene som synker mot bunnen.

Noen mener at keisertetra kan nappe finner, men det er ikke min oppfattelse. Sannsynligheten for at noe slikt skjer er lav med mindre du ikke holder de i en stor nok stim. Jeg har for eksempel sett en stim keisertetra med en kampfisk hann uten at det var noe som helst problem.

Fôring

Keisertetra er definitivt ikke kresen når det kommer til fôr. Det betyr ikke at du bare kan gi den flakfôr og pellets. Selv om en fisk spiser det du fôrer den betyr ikke at det er et optimalt kosthold for din akvariefisk.

Ved siden av flakfôr og pellets (om du velger det) bør du fôre med mygglarver, mikroorm og/eller dafnier da de i hovedsak spiser insekter i naturen. Kombiner gjerne frossenfôr og levendefôr.

Formering og oppdrett

Som med alle kjente tetraer vil ikke foreldrene passe på hverken eggene eller yngelen når den vokser opp. Faktisk så vil de spise det de får tak i om det ligger tilgjengelig for dem.

For å lykkes med å oppdrett av keisertetra bør du derfor sørge for å ha et separat oppdrettskar. 

Oppdrettskaret bør til å begynne med bare ha én forskjell fra hovedkaret, og det er at det bør være rikelig med javamose (eller mopp) for å beskytte eggene. 

Etter at du har flyttet stimen over i oppdrettskaret bør du fôre rikelig med kvalitetsfôr. Dette bør i hovedsak være levendefôr.

Karet bør også skrus opp sakte men sikkert til 27 grader.

Når hunnen blir rundere rundt magen vil eggleggingen gjerne skje i løpet av en dag. Da legger hunnen mellom 50 og 100 egg over flere timer. Når hunnene er ferdig fjerner du alle keisertetraene fra karet.

Eggene vil deretter klekke i løpet av rundt to dager. I ytterligere 3-6 dager vil yngelen spise av eggsekken sin før de blir frittsvømmere. Når de blir det må du begynne å fôre med infusorier 3-5 ganger i løpet av dagen.

Ettersom de vokser seg større kan du gå over til nyklekt artemia.

Vanlige problemer med keisertetra

Det største problemet med keisertetra er dessverre at eiere kjøper for få av de eller har et altfor lite akvarium. Sørg for å ha minimum 6 individer i stimen og et akvarium på 80 liter eller større. Videre er kombinasjonen av gjemmesteder og plass til å svømme viktig.

Sykdommer er ikke et stort problem hos keisertetra, men om de er stresset, underernært og lever i dårlige vannforhold vil de lettere kunne få hvitprikk og andre sykdommer.

Denne artikkelen er skrevet med forfatterens beste mening og kunnskap for å hjelpe deg så godt som mulig. Du har selv ansvar for dine fisk, og for å sørge for at de har det bra. 

Dyreplaneten
Logo