Komplett guide til hold av rubintetra

Med et mørkt bunnlag og et godt plantet kar kan rubintetra (Axelrodia riesei) være en fantastisk stimfisk for akvariet ditt. Med sine flotte farger og lille størrelse kan de passe perfekt for deg som bare ønsker å ha et lite kar.

I denne guiden går vi gjennom det du trenger å vite for å ta godt vare på rubintetra.

Kort fakta om rubintetra

Vitenskapelig navnAxelrodia riesei
FamilieCharacidae (Karpelakser)
Stammer fraColombia
LevetidOpptil 10 år
StørrelseOpptil 2,5 cm
TypeAlteter
OppførselFredelig
VannFerskvann
Min. størrelse på akvariet40 liter
StimfiskJa (6+)
Sjikt i akvarietTopp- og midtsjikt
VanskelighetsgradGanske enkel

Utseende, størrelse og kjønnsforskjell

I butikken kan rubintetra rett og slett se litt kjedelig ut. Her vil de sjeldent ha de fine fargene du kan få i ditt eget akvarium. I hovedsak vil dette være fordi de ikke får nok (eller bra nok) fôr, samtidig som de vil få frem fargene sine mye bedre når de har et mørkt bunnlag.

De har den klassiske torpedo-lignende fasongen til andre tetraer som neontetra og kardinaltetra. Hodet er rundt, mens halen er formet som en hagegaffel.

Finnene er klare med noe blått på finnene, som gir det lille ekstra i et mørkere akvarium. Resten av kroppen er oransje-rød.

Rubintetra er en liten stimfisk som sjeldent blir mer enn 2,5 cm i akvarier. Det er svært vanskelig å skille mellom kjønnene for rubintetraer. Hanner er derimot noe mindre i størrelse generelt, samtidig som hunnen har en litt rundere mage.

Før du går til innkjøp av rubintetra er det greit å være oppmerksom på at disse fiskene kan leve lenge dersom du tar godt var på de. Det er ikke uvanlig at individer lever i mellom 5 til 10 år.

Trivsel og ideelle forhold

VannFerskvann
Min. størrelse i liter40 liter
Temperatur20-28°C
pH i vannet5,0-6,5
Hardhet (GH)1-9

Størrelse og plassering i akvariet

Rubintetra er en liten fisk, men fordi den er kategorisert som en stimfisk bør du velge et kar på 40 liter eller mer. 30 liter kan gå dersom du har en liten stim, men definitivt ikke noe mindre enn det. 40 liter vil derimot være nok til å huse 8-10 rubintetra.

I akvariet svømmer rubintetra i hovedsak mellom midt- og toppsjiktet i stim. De liker ikke for høy strøm i vannet, så hold det fra svakt til middels.

Planter og innredning

Innredning i karet vil være veldig viktig for å få det aller beste ut av dine rubintetra. 

Til å begynne med bør du introdusere fin, mørk sand som bunnlag i karet ditt. Dette vil etterligne forholdene de er vant til i naturen godt. Videre kan du plassere ut runde steiner og drivved.

Planter er viktig for rubintetra, ikke bare elsker de å svømme mellom tette planter, men flyteplanter gir også mye av det mørkere vannet de er vant til fra naturen, da dette vil skygge en del for lyset.

Å legge noen almløv i karet kan forresten hjelpe til med å få ned pH, samtidig som det er naturlig at det ligger løv på bunnlaget.

Vann, temperatur, hardhet og pH

Rubintetra kan klare seg i et vidt spekter av temperaturer. Faktisk helt fra 20 til 28 grader celsius. Om du skal gå for en mer ideell temperatur for at de skal trives best mulig, bør du derimot sikte på et sted mellom 22 og 24 grader. 

Når det er sagt er det definitivt mye viktigere at gradene holder seg stabile enn at du sikter på 22-24 grader.

I Colombia kommer rubintetra fra surt vann. Det betyr at du bør sikte på en pH på mellom 5 og 6,5. Som nevnt ovenfor kan blant annet almløv hjelpe til å få ned pH noe. Sørg for at du ikke plasserer rubintetraene dine i karet før du har kontroll på hvordan du kan justere pH i karet ditt.

Videre foretrekker de bløtt vann på mellom 1 og 9 gh. 

Én eller flere rubintetra

Bildet er tatt fra Youtube

Rubintetra er en stimfisk og må aldri holdes alene. For de fleste tetraer anbefaler jeg minst 6 individer, men fordi rubintetra er en såpass liten fisk, bør du kunne lett gå til innkjøp av 10 individer. 

Det er når de er i en stor gruppe at du vil få frem de aller beste fargene. Da vil de føle seg trygge og du vil få mye mer ut av de. 

I et 40 liter kar med bare rubintetra skal du kunne holde 10 individer i en stim. Om du ønsker en enda større stim (som jeg håper), kan du legge til 2 liter for hver fisk. Om du for eksempel vil ha 15 rubintetra holder du de i minst et 50 liters kar, for 20 rubintetra holder du de i et 60 liters kar osv.

Med andre fisk

Rubintetra er noen av de minste akvariefiskene på markedet, så du må for all del passe på å holde de unna større fisk som kan svelge de hele. Alle fisk (bortsett fra algespisere) på 10 cm eller mer bør derfor automatisk diskvalifiseres. 

Du må samtidig huske på at rubintetra foretrekker surt og mørkt vann. Mørkt vann kan flere fisk klare seg fint i, men surheten kan være et problem for noen.

Noen fine alternativer å ha sammen med rubintetra er:

Husk at du aldri bør ofre en stor stim til fordel for flere arter. Ikke tenk på noen andre arter med mindre du har plass til å ha 10 individer i en stim.

Ved siden av fiskene ovenfor vil du alltid kunne ha reker og snegler med rubintetra. 

Fôring

De ser kanskje små og uskyldige ut, men i naturen jakter rubintetra ivrig på små insekter og annet som passer inn i munnen deres. 

I akvarier er det letteste ofte å fôre med flak eller pellets, men de bør også få noe levendefôr (eller i det minste frossenfôr). Her kan alt fra artemia til mikroormer.

Fôr dine rubintetra to ganger om dagen. Ikke fôr mer enn hva de klarer å spise opp i løpet av to minutter for at vannverdiene skal holde seg så stabile som mulig.

Formering og oppdrett

Rubintetra er relativt enkel å få yngel på. Hvis du har javamose (eller noe lignende) i bunnen av karet kan det faktisk hende at du får yngel uten å plassere de i et oppdrettskar.

Når det er sagt passer ikke foreldrene på yngelen, men vil i stedet fortsette å svømme i stim.

De kan til og med spise yngelen sin, men om du har godt med gjemmesteder vil du forhåpentligvis få noen nye voksne rubintetra.

Rubintetra legger nemlig eggene rundt i karet. Hvis du ønsker å ha så gode sjanser som mulig bør du plassere javamose eller en mopp i en beholder (eventuelt ha et eget oppdrettskar).

For å stimulere til lek kan du også øke temperaturen med 2-3 grader (ikke mer enn 28), ved å øke 1 grad i døgnet. Fôr samtidig rikelig med levendefôr.

Når eggene er lagt kan du ta ut beholderen og plassere de i et annet kar.

Et annet, og kanskje bedre alternativ, da rubintetra kan legge eggene sine utenfor beholderen din, vil være å plassere mange hunner med 1-2 hanner i et eget oppdrettskar. I stedet for å ta ut eggene flytter du de voksne individene over i hovedkaret etter at eggene er blitt lagt.

Etter et par dager vil eggene klekkes og yngelen vil spise restene av egget. Deretter må du fôre de med infusorier, nyklekt artemia og/eller knust flakfôr.

Denne artikkelen er skrevet med forfatterens beste mening og kunnskap for å hjelpe deg så godt som mulig. Du har selv ansvar for dine fisk, og for å sørge for at de har det bra. 

Dyreplaneten
Logo