Blå acara: Guide til hold og stell

Det er ikke rart at blå acara (Aequidens pulcher) bare blir mer og mer populær i hobbyen. Fantastiske farger kombinert med et relativt fredelig temperament gjør det til et fantastisk midtpunkt i mange akvarier. 

I denne guiden får du alt du trenger å vite for å lykkes med blå acara.

Kort fakta om blå acara

Vitenskapelig navnAequidens pulcher
FamilieCichlidae (Ciklider)
Andre navnBlå ciklide
Stammer fraMellom- og Sør-Amerika
LevetidOpptil 10 år
StørrelseOpptil 20 cm
TypeAlteter
OppførselDelvis fredelig
VannFerskvann
Min. størrelse på akvariet200 liter
StimfiskNei
Sjikt i akvarietBunn og- midtsjikt
VanskelighetsgradGanske enkel

Utseende, størrelse og kjønnsforskjell

Blå acara er en akvariefisk med fantastiske farger. De nydelige blå fargene kan gjøre denne fisken til et perfekt midtpunkt i karet ditt. Spesielt med en mørk bakgrunn og bunnlag vil du virkelig få frem de flotte fargene til denne arten.

I akvarier er det sjeldent at blå acara blir større enn 20 cm lang, men det hender at de blir noen centimeter lenger.

Blå acara forveksles ofte med elektrisk blå acra som du ser på bildet.

Det er noe kjønnsforskjeller blant arten. Hannen er som vanlig noe mer fargerik enn hunnen, men ikke så mye som du kanskje kjenner fra andre arter. Hunner har fortsatt fantastiske farger.

Videre er også finnene til hannen noe større enn hunnens.

Trivsel og ideelle forhold

VannFerskvann
Min. størrelse i liter200 liter
Temperatur22-27°C
pH i vannet6,0-7,5
Hardhet (GH)5-20

Størrelse og plassering i akvariet

Blå acara er middels store fisk og vokser som regel til å bli opptil 20 cm lange i akvarier. Det krever naturligvis litt plass og du bør i det minste gå til innkjøp av et kar på 200 liter. Om du har planer om å ha mange av de, eller en del andre akvariefisk, bør du selvfølgelig øke størrelsen på akvariet også.

I hovedsak holder blå acara seg i midtjiktet, men den kan også bevege seg en del i bunnsjiktet. Her vil de tidvis grave i bunnlaget, så du bør sørge for å ha et bunnlag de ikke kan skade seg på. Du kan for eksempel gå til innkjøp av sand eller fin grus.

Planter og innredning i akvariet

For bunnlag kan det også være lurt å tenke på hvordan du kan få frem de fantastiske fargene til din blå acara. Det gjør du best ved å gå for et mørkere bunnlag, sammen med en mørk bakgrunn i karet. 

Fordi blå acara tidvis graver i bunnlaget kan de potensielt løsne på planter. Hvis du ønsker å ha et plantet kar er det viktig at du har ventet til plantene har vokst sterke røtter før du plasserer fisk i karet. Da er det mye mindre sannsynlig at plantene vil løsne.

Alternativt kan du velge å gå for store stein og drivved, kombinert med flyteplanter.

Blå acara er også glad i huler, og det er her de vil legge eggene sine dersom de danner et par.

Vann, temperatur, hardhet og pH

Blå acara er ikke en fisk som er veldig kresen når det kommer til vannverdier så lenge de holder seg stabile. Stabilitet er forøvrig viktig for så å si alle fisk.

Du kan ha en temperatur i karet på alt fra 22 til 27 grader. Noen har holdt blå acara fint utenfor dette område, men da det allerede er et ganske så stort spekter bør det gå an å holde seg innenfor 22 til 27. Hvis du ønsker å optimalisere forholdene vil jeg anbefale deg å sikte på rundt 24 til 25 grader.

Blå acara klarer seg fint med en pH på alt fra 6,0 til 7,5 (og potensielt noe høyere), men det optimale vil være å ligge rundt 7,0-7,5. 

Blå acara er heller ikke nøye når det kommer til hardhet. Den vil derimot ha noe, så sørg for at du tester vannverdiene regelmessig. Prøv å holde det stabilt et sted mellom 5 og 20 gh. 

Én eller flere blå acara

Hvis du er en nybegynner til hobbyen er det desidert lettest å holde seg til én blå acara. Det vil den også trives godt med.

Det er ikke sånn at blå acara ikke kan holdes med flere av samme art, men det vil bli problemer dersom de danner et par og legger egg. Det er først da de virkelig blir aggressive og du vil ha et problem for hendene dine.

Før du bestemmer deg for å ha alt fra 4 til 10 blå acara i ett kar, bør du ha en plan B du kan ty til dersom det skulle oppstå noen problemer.

Noen mener at det er vanskeligere for de å danne par dersom du holder mange samlet. For eksempel vil de lettere danne par om du har 4 enn om du har 8.

Hvis du ønsker å holde flere blå acara sammen vil du få minst aggressivitet (så lenge de ikke danner par og legger egg) med en hunn for hver hann.

Med andre fisk

Så fremt blå acara ikke beskytter eggene sine, er de ikke noe mer enn middels aggressive, mange vil faktisk oppleve dem som ganske fredelige.

Du må naturligvis ta visse forhåndsregler. Blant annet at du ikke holder de sammen med små fisk de kan sluke hele (for eksempel neontetra), eller mindre fisk med lange slør. 

Du kan for eksempel prøve å holde de sammen med følgende fisk:

De kan også potensielt holdes med større stimfisk. En kombinasjon kan for eksempel være å ha en blå acara, en ancistrus sp og 10-15 gullbarber. 

En stor stim av både kongotetra og sverddrager kan også fungere.

Fôring

Fôret du gir til fisken din har naturligvis stor innvirkning på både helse, aktivitet og farger. Det er derfor viktig at du alltid husker å gi fôr av så høy kvalitet som mulig.

Blå acara er altetere, men de spiser i hovedsak proteinrik fôr. En optimal diett bør derfor bestå av både mygglarver, artemia, små insekter og mark.

Du kan selvfølgelig også velge pellets og flakfôr av høy kvalitet.

Som vanlig er det viktig at du ikke overfôrer fiskene dine. Hold deg til fôring to ganger om dagen, så mye de klarer å spise opp i løpet av to minutter.

Om det tar fire minutter eller mer for fiskene dine å spise opp det du gir de fôrer du for mye og du vil kunne få problemer med vannverdiene på sikt.

Formering og oppdrett

Å få yngel med blå acara er sett på som ganske enkelt i hobbyen. Nye foreldre kan derimot slite litt de første gangene, så om du enda ikke har sett suksess etter 2-3 forsøk er ikke det veldig uvanlig.

Det er først når de har blitt over 15 cm lange at de er klare til å få yngel. Merk også at blå acara holder sammen livet ut, så du vil ikke kunne blande de.

Ved siden av å ha de samme vannverdiene som vi har gått gjennom tidligere, kan det være fordelsmessig å gå for et litt mindre kar om du ønsker å drive oppdrett på blå acara. I stedet for 200 liter, vil 100-120 liter være mer gunstig. 

Sørg for å ha både huler (for eksempel en potte), sand og kanskje også noen flate steiner hunnen kan legge eggene sine på.

Forhåpentligvis etter at du har hatt de sammen som et par en stund, og fôret de rikelig med kvalitetsfôr, vil de klargjøre et sted i karet hvor hunnen vil legge eggene sine. Deretter vil hannen gyte over de.

Etter 1-2 dager vil eggene klekke og både hunnen og hannen vil beskytte de. Her vil hunnen hjelpe til med fôringen, mens hannen er første forsvar og patruljerer like ved.

Det er i denne fasen de blir svært aggressive, og det er akkurat derfor du bør bare ha to individer i et kar.

Sørg for å fôre godt med infusorier og nyklekt artemia de første ukene, selv om hunnen vil hjelpe til med å fôre yngelen av rester foreldrene får.

Vanlige problemer med blå acara

Du vil ha få problemer med blå acara så lenge du holder deg til rådene i denne guiden. De kan selvfølgelig, som alle andre akvariefisk, få sykdommer som hvitprikk. 

De vanligste problemet hender derimot med at eiere holder flere blå acara sammen, for så at de danner et par og legger egg. Dette vil føre til en svært vanskelig situasjon hvor hannen blir veldig aggressiv.

Det lureste er derfor å holde blå acara alene, eller i det minste ha en plan b dersom det skulle skje.

Denne artikkelen er skrevet med forfatterens beste mening og kunnskap for å hjelpe deg så godt som mulig. Du har selv ansvar for dine fisk, og for å sørge for at de har det bra. 

Dyreplaneten
Logo