En komplett guide til hold av sebraciklide

Har du lyst til å begynne å holde ciklider? Da kan sebraciklide være en perfekt start for deg. Selv om de er aggressive fisk, er de relativt enkle å ha med å gjøre så sant du har gjort noen undersøkelser i forkant.

Her får du alt du trenger å vite om hold og stell av sebraciklide i akvarier.

Kort fakta om Sebraciklide

Vitenskapelig navnAmatitlania nigrofasciata
FamilieCichlidae
Andre navnConvict cichlid
Stammer fraMellom-Amerika
LevetidOpptil 10 år
StørrelseOpptil 15 cm
TypeAlteter
OppførselAggressiv
VannFerskvann
Min. størrelse på akvariet120 liter
StimfiskNei
Sjikt i akvarietBunn- og midtsjikt
VanskelighetsgradGanske enkel

Utseende, størrelse og kjønnsforskjell

Sebraciklider kommer i en stripende drakt, derav navnet. På engelsk kalles de faktisk for Convict Cichlid ettersom de ser ut som de stripete fengelsdraktene som tidligere var i bruk i blant annet USA.

Sebraciklider er middels store fisk som vokser til å bli opptil 15 centimeter lange i akvarier. Hannen blir noe større enn hunnen.

Størrelsen er den enkleste måten på hvordan du kan se forskjell på kjønnene, men det kan være vanskeligere når de er yngre. Ta en nærmere titt på ryggfinnen og gattfinnen. De skal både være noe lengre og spissere på hannen. 

Når de blir litt eldre kan du også se at hannen har en noe mer markert (rund) panne enn hva hunnen har.

Trivsel og ideelle forhold

VannFerskvann
Min. størrelse i liter120 liter
Temperatur23-32°C
pH i vannet7,0-8,0
Hardhet (GH)5-20

Størrelse og plassering i akvariet

Å ha en enkelt sebraciklide vil du nødvendigvis ikke trenge et veldig stort kar. Potensielt kan du kanskje klare deg med et kar på 80 liter, selv om jeg anbefaler at du uansett går til innkjøp av et kar på minst 120 liter.

Om du i tillegg ønsker to individer i håp om at de skal få yngel, bør du øke nok en gang til minst 150 liter.

Det samme gjelder naturligvis om du skal ha flere forskjellige arter i karet.

Sebraciklide holder seg mest i bunn- og midtsjiktet. De liker tidvis å grave noe i bunnen og du bør derfor sørge for at du har fin eller grov sand som bunnlag.

Vann, temperatur, hardhet og pH

Det er ikke rart at sebraciklider har blitt så populære. Ikke bare ser de fantastiske ut med sin stripete drakt, de er også veldig hardføre.

Selv om du optimalt bør holde vannverdiene i vannet på mellom 7,0 og 8,0 for best trivsel, vil de fleste sebraciklider klare seg fint også ned mot 6,5, om ikke helt ned til 6,0, selv om det er å pushe det noe.

Arten kommer fra varme vann i Mellom-Amerika og bør ikke holdes i under 23 grader celsius. Det idelle vil være å holde en stabil temperatur et sted mellom 24 og 28 grader, selv om de også kan klare seg i tropiske vann helt opptil 32 grader.

Ved høyere temperatur blir de gjerne enda mer aktive og vil kreve enda mer fôr.

Akkurat som med pH tåler sebraciklide et spekter av hardhet i vannet. Du kan fint holde hardheten et sted mellom 5 og 20, og potensielt ta mer hensyn til andre arter hvis du ønsker det.

Én eller flere sebraciklider

Hvis du er en nybegynner når det kommer til ciklider bør du holde deg til ett individ. Det vil være det aller letteste. Da kan du i så fall supplere med individer av andre arter senere.

Alternativet er å holde et par sebraciklider (en hann og en hunn). Dette kan fungere fint så lenge du har et kar på 150 liter eller større. 

Sebraciklider er nemlig en av de enkleste artene å drive oppdrett på. Ikke bare er de hardføre, men de passer også veldig godt på yngelen sin.

Baksiden er at de blir svært aggressive. Derfor bør du ikke holde to sebraciklider med andre arter. Ha enten en hann og en hunn, eller hold deg til én sammen med andre ciklider.

Med andre fisk

Som med de fleste andre ciklider vil sebraciklide være aggressiv mot andre arter. Dette gjelder spesielt om de får yngel, så om du holder flere sammen, bør du tenkte deg godt om før du legger til flere arter.

På grunn av deres aggressivitet går sebraciklider best sammen med andre arter minst er like store, eller større. De kan for eksempel holdes fint med jack dempsey, som tross alt blir hele 10 cm større enn sebraciklider.

Jack Dempsey

Blå acara, gullsøm, salviniciklide og ildbuk er andre gode alternativer å holde sammen med sebraciklide. 

De fungerer også fint sammen med pleco, men det krever i så fall et stort kar (i hvert fall om du går for den store varianten).

Av stimfisk kan kjempedanio være et alternativ dersom du ønsker å gi det et forsøk. Det kan løse litt opp i aggressiviteten i karet om du holder flere ciklider sammen. Da bør du i så fall gå for en stim på 6 individer eller flere. Pass på at du ikke forveksler kjempedanio med stjernedanio, sistnevnte vil være en altfor liten fisk til et akvarium med middels til store ciklider.

Planter og innredning i akvariet

Sebraciklide setter pris på et godt innredet akvarium. Du må naturligvis ikke ha planter som anubias og sverdplante, men sørg i det minste for å sette ut rikelig med drivved og/eller stein, da de bør ha en del gjemmesteder tilgjengelig.

Fôring

Sebraciklider er altetere og vil spise det meste du fôrer de med. Det kan inkludere alt fra pellets, flakfôr og spirulina, til mark, oksehjerte, røde mygglarver og artemia. 

Det er flere måter du kan fôre sebraciklider på. Mange foretrekker 2-3 ganger om dagen, så mye de klarer å spise i løpet av ett minutt. Andre fôrer en gang om dagen så mye du klarer å spise i løpet av 2-3 minutter. Det trenger heller ikke å være et problem at de ikke får mat på 1-2 dager i løpet av uka så lenge de får godt med fôr de resterende dagene. 

Formering og yngel

Sebraciklide er en av de letteste artene å drive oppdrett på. Ikke bare danner de par, er hardføre og får yngel lett, men de passer også godt på yngelen sin.

Til å begynne med må du naturligvis ha en hann og en hunn. Som nevnt ovenfor er hannene generelt større enn hunnene, samtidig som de har et lengre og spissere ryggfinne og gattfinne. Når de blir eldre har de også en rundere kul i pannen enn hva hunnene har.

Legg forholdene til rette

Om du ønsker å gi oppdrett (eller bare få yngel) en sjanse er det viktig at vannforholdene er stabilt gode. Det kan være lurt å skru opp temperaturen sakte men sikkert for å øke sjansene for lek. Det samme kan sies om å gi fôr av høy kvalitet i noen dager. Her bør de frossen- og levendefôr.

Hvis du har rikelig med gjemmesteder og en bunn av sand, bør det ikke ta altfor mange dager eller uker (så sant du har voksne sebraciklider) før de går yngel. Hunnen vil da legge alt fra 100 til 300 egg i akvariet. 

Sebraciklider bør ha tilgang på huler

Å ha huler (for eksempel potter) vil øke sjansen for at de legger egg. Hunnen legger nemlig alt fra 20 til 40 egg om gangen (som regel inne i huler) som hannen dereter gyter over. Prosessen fortsetter helt til det har blitt lagt 100 til 300 egg avhengig av alderen hennes. 

Mer erfarne (og godt fôrede) hunner legger som regel flere egg enn yngre.

Du trenger ikke å ta ut hverken eggene eller de voksne individene, da de vil passe godt på yngelen sin.

Når yngelen klekker

Yngelen klekker som regel innen 2 til 3 dager. Deretter tar det 5-8 dager før yngelen klarer å svømme runt. Når de begynner å svømme rundt må du begynne å fôre de med fôr som passer størrelsen deres. Dette kan for eksempel være dafnier, spirulina, nyklekt artemia eller knust flakfôr for ciklider. Gjerne en kombinasjon av flere fôrtyper av høy kvalitet.

Etter 2-3 uker kan du fôre med det samme som du gir til de voksne sebraciklidene dine.

Hvis du har problemer med å få en hann og en hunn til å gå sammen kan det være fordi de gjerne danner par i ung alder. For å garantere suksess vil det beste være å ha to kar med sebraciklider. Det ene et oppdrettskar og det andre et kar med alle sebraciklidene. Når de har dannet par tar du deretter paret ut av karet og plasserer de i oppdrettskaret.

Sykdom og vanlige problemer

Sebraciklide er generelt en hardfør fisk som du sjeldent vil få problemer med så lenge du vet hva du holder på med. Her gjelder det i hovedsak å ha holde stabilt gode vannverdier og gi de kvalitetsfôr.

De kan naturligvis utvikle sykdom, enten om det er på grunn av stress, dårlige vannverdier, fordi de får fôr av dårlig kvalitet, eller enkelt og greit fordi det har kommet bakterier i vannet utenfra.

Hvitprikk er en av de vanligste sykdommene for sebraciklide og du kan se de på grunn av de små hvite flekkene som utvikler seg på kroppen dens. Før du ser utslettet kan du se at fisken din oftere vil gni seg mot bunnlaget, stein eller annet i karet ditt.

Heldigvis er det en relativt enkel sykdom å kurere for sebraciklide. Du kan enten gå til innkjøp av medisin mot hvitprikk. Eventuelt vil det ofte fungere å skru opp gradene i karet ditt til 30-32 grader i noen dager. Husk å ikke øke gradene med mer enn én grad per dag.

Denne artikkelen er skrevet med forfatterens beste mening og kunnskap for å hjelpe deg så godt som mulig. Du har selv ansvar for dine fisk, og for å sørge for at de har det bra. 

Dyreplaneten
Logo