En komplett guide til hold av pakistanbotia

Pakistanbotia (Botia almorhae) kan være en fantastisk bunnfisk for deg med et middels stort akvarium. De er ganske enkle å ha med å gjøre, i hvert fall om du legger forholdene godt til rette og sørger for stabile vannverdier. 

I denne guiden får du alt du trenger å vite før du går til innkjøp av pakistanbotia.

Kort fakta om pakistanbotia

Vitenskapelig navnBotia almorhae
FamilieCobitidae
Stammer fraIndia
LevetidOpptil 15 år
StørrelseOpptil 15 cm
TypeAlteter
OppførselDelvis fredelig
VannFerskvann
Min. størrelse på akvariet150 liter
StimfiskJa (6+)
Sjikt i akvarietBunnsjikt
VanskelighetsgradGanske enkel

Utseende, størrelse og kjønnsforskjell

Pakistanbotia er en morsom fisk og et godt alternativ til praktbotia for deg som har lyst på noe lignende, men kanskje ikke har et stort nok akvarium. 

Selv om pakistanbotia ikke blir like store som praktbotia, blir de fortsatt ganske store fisk sammenlignet med andre akvariefisk. Med gode vannforhold og diett vil de kunne vokse til å bli opptil 15 cm lange, selv om 12-13 cm er mer vanlig.

Selv om de kalles for pakistanbotia lever de i hovedsak i dagens India i naturen. På engelsk kalles de for Yoyo Loach, ettersom det ser ut som det står yo langs siden til enkelte fisker på grunn av mønsteret.

Trivsel og ideelle forhold

VannFerskvann
Min. størrelse i liter150 liter
Temperatur24-28°C
pH i vannet6,5-7,5
Hardhet (GH)2-10

Størrelse og plassering i akvariet

Selv om pakistanbotia kan bli opptil 15 cm lange, blir de sjeldent mer enn 12-13 cm i akvarier. Likevel bør du ha en stim på 6 eller flere for at de skal trives best mulig, og derfor anbefaler jeg at du går til innkjøp av et kar på 150 liter. 

For mindre grupper, eventuelt hvis du har et kar som ikke er så høyt, kan potensielt 120 liter fungere.

Pakistanbotia, holder seg for det meste på bunnen av akvariet akkurat som andre innenfor arten, for eksempel kuhlii-ål og praktbotia. Her svømmer den rundt og leter etter mat på bunnen.

I naturen vil bunnen variere fra småstein til sand. Å velge sand kan være det lureste, ettersom pakistanbotia tross alt ikke har skjell på kroppen som mange andre fisk. Da vil sjansen for infeksjon reduseres betraktelig.

Vær oppmerksom på at pakistanbotia ikke er glad i for mye strøm i vannet. Hold deg ideelt til lav strøm, men likevel med høyt oksygeninnhold i vannet.

Vann, temperatur, hardhet og pH

Pakistanbotia er relativt skjør til endringer i vannverdier. De tåler et middels spekter, men det er plutselige endringer som vil være det verste.

De trives best i et oppvarmet kar på mellom 24 og 28 grader, med en pH på 6,5 til 7,5.

Sørg for at du ikke holder de i altfor hardt vann. De kan klare seg fint på opptil 10 gh, men noe særlig mer enn det vil de ikke trives i. 

En hardhet på alt fra 2 til 10 i karet vil være ideelt for pakistanbotia.

Én eller flere pakistanbotia

Definitivt flere. Alene eller i små grupper på tre, vil du ikke få det beste ut av pakistanbotia. Dette er stimfisk som trenger å være flere sammen. Om du har har 1-4 pakistanbotia kan de bli mer aggressive, både mot hverandre og andre fisk. 

Du kan også få det motsatte, at fiskene dine får en tendens til å gjemme seg i stedet for å svømme ivrig rundt i karet. Det er det sistnevnte som er mest vanlig under optimale forhold og med en stor nok stim.

Kjøp derfor helst 6 pakistanbotia når du først skal holde arten, selv om jo flere er bedre. De vil nok trives enda bedre dersom du holder alt fra 8 til 10, så lenge du har plass til det i karet ditt.

Med andre fisk og dyr

Pakistanbotia trives godt med andre fisk i karet. Noen mener de er aggressive, men det er mest sannsynlig fordi de har blitt hold i for små grupper, et for lite kar, eller fordi de misforstår nysgjerrigheten til pakistanbotia for aggresjon.

Fordi du allerede (forhåpentligvis) har 6 pakistanbotia i karet ditt kan det være lite plass i bunnsjiktet til annen fisk. Hvis du har et stort nok kar vil de derimot kunne trives med alt fra metallpansermalle, til ancistrus.

Om du ikke har mer plass i bunnsjiktet vil det være bedre å velge fisk fra midt- og toppsjiktet. Her kan alternativer blant annet være følgende:

Pakistanbotia vil derimot ikke være veldig godt egnet med andre dyr. Du må for eksempel regne med at både reker som kirsebærreke og amanoreke vil ende opp som mat. Her vil du i så fall trenger rikelig med gjemmesteder for rekene, og en allerede godt etablert koloni slik at for mange reker ikke blir spist opp.

Det samme gjelder må også sies for alt fra panterkrabbe til leopardkrabbe, ulike kreps og mindre snegler.

Planter og innredning i akvariet

Pakistanbotia liker et godt plantet, eller i det minste et dekorert akvarium med mange gjemmesteder.

Pass på at gjemmestedene ikke er for trange. Mange pakistanbotia har dødd som følge av at de har satt seg fast, da de alltid vil prøve å seg inn i alle kriker og kroker. Hvis du er i tvil om at et gjemmested er for lite, er det mest sannsynlig det, da også flere pakistanbotia kan finne på å presse seg inn ett sted.

Sørg for at du ikke har et for belyst akvarium. Om natta bør det for lyset enten være av eller være tilnærmet likt det de vil få fra måneskinn i naturen.

Fôring

I naturen spiser pakistanbotia for deg meste insekter og små snegler. Det kan gjøre den til et godt alternativ for deg som har et problem med pestsnegler. Men vær også oppmerksom på at de kan finne på å spise snegler som du kanskje har lyst til å holde, for eksempel mindre eplesnegler.

Sammen i grupper er paktistanbotia aktive fisk. Det kan derfor være lurt å fôre de to ganger om dagen. 

På tross av at de er altetere bør store deler av kosten deres bestå av kjøtt. Du kan for eksempel fôre med snegler, reker og lignende. Generelt vil pakistanbotia spise det meste av synkende levende- og frossenfôr.

Fôr med så mye de klarer å spise i løpet av 2-3 minutter to ganger om dagen.

Hvis du har andre bunnfisk sammen med pakistanbotia, som for eksempel metallpansermalle eller kuhlii-ål, må se til at de får i seg nok mat og det ikke blir for mye konkurranse når du fôrer.

Pakistanbotia er aktive om kvelden og natten, så å ta én fôring rett før du legger deg kan være gunstig. Men de er ikke så kresne at de ikke spiser om det passer bedre for deg å fôre midt på dagen. 

Formering

Pakistanbotia legger egg, men i akvarier er det svært vanskelig å drive oppdrett på de. Det er faktisk såpass vanskelig at de aller færreste får det til, og det er svært lite informasjon om det på nett.

Denne artikkelen er skrevet med forfatterens beste mening og kunnskap for å hjelpe deg så godt som mulig. Du har selv ansvar for dine fisk, og for å sørge for at de har det bra. 

Dyreplaneten
Logo