Komplett guide til hold av praktbotia

Praktbotia er både morsom og en fin fisk å se på. Med de fantastiske fargene og underholdende personligheten er disse fiskene dømt til å gi deg mye glede. Bare sørg for at du vet hva du går til, disse fiskene blir tross alt veldig store.

Kort fakta om prakbotia

Vitenskapelig navnChromobotia macracanthus
FamilieCobitidae
Andre navnKlovnebotia
Stammer fraAsia
LevetidOpptil 30 år
StørrelseOpptil 40 cm
TypeAlteter
OppførselFredelig
VannFerskvann
Min. størrelse på akvariet720 liter
StimfiskJa (5+)
Sjikt i akvarietBunn
VanskelighetsgradGanske enkel

Utseende, størrelse og kjønnsforskjell

Praktbotia er en av de mest populære artene i akvaristikken. Kanskje ikke så rart når du ser et bilde av de?

Ikke bare er de fine å se på, men de er også svært aktive og morsomme under de rette forholdene. 

Problemet mange støter på etter at de har gått til innkjøp av praktbotiaer er at de vokser seg til å bli 30 til 40 cm lange. Ikke bare det, men de blir også tykke og lever i mange år. 

Når du går til innkjøp av praktbotiaer er det derfor viktig at du vet at du har stor nok plass. 

I dyrebutikken vil det mest sannsynlig være svært vanskelig å skille kjønnene ettersom de tross alt er såpass unge. Hannen har en litt støre hale, samtidig som den er mer v-formet.

Helst bør det være flere hunner enn hanner i en stim. For eksempel tre hunner for hver andre hann. Men forhåpentligvis skal du kjøpe 10 eller flere, så uansett vil du mest sannsynlig få en god blanding.

Trivsel og ideelle forhold

VannFerskvann
Min. størrelse i liter720 liter
Temperatur24-30°C
pH i vannet6,0-7,5
Hardhet (GH)5-12

Plassering i akvariet

Praktbotia er en aktiv art under de rette forholdene, men holder seg for det meste mot bunnen. I en stor stim og varmt kar vil de stime rundt og innimellom bevege seg opp i midtsjiktet.

Størrelse på akvarium

I dyrebutikken er de kanskje bare et par centimeter lange, men de vokser til å bli opptil 40 centimeter lange. Selv om det skal sies at de sjeldent blir mer enn 30 i akvarier.

Fordi de blir så store bør du ha et kar på så mye som 720 liter. Praktbotia er i tillegg stimfisk, så det er ikke slik at du bar kan ha ett eller to individer. 

Et alternativ kan være å ha et kar på 200 til 450 liter til å begynne med. Praktbotia vokser mest sannsynlig til 20 cm lengde på et par år, men etter det tar det lang tid før de nærmer seg 30 cm.

Når du ser at det blir mindre plass i karet kan du oppgradere. Det er likevel viktig at du sørger for å oppgradere karet ditt ved en senere anledning om du velger en slik løsning.

Vann, temperatur, hardhet og pH

For å lykkes med praktbotia, og få det meste ut av de, bør du sørge for at karet ditt er stabilt varmt. De tåler definitivt 24-30 grader, men 28-30 grader mer mye bedre om du ønsker aktive fisk. 

I tillegg vil det være mye mindre sannsynlig at praktbotiaene dine får hvitprikk. Som tross alt er den vanligste sykdommen til arten.

Hold gjerne pH et sted mellom 6,0 og 7,5, selv om de fleste vil si at de foretrekker heller surere vann enn nøytralt. Å gå for et 6,0 eller 6,5 kan være gunstig, med en hardhet på mellom 5 og 12 gH. 

Praktbotiaer er avhengig av hyppige vannbytter. Du bør gjøre dette 2-3 ganger hver uke avhengig av hvor stort kar du har.

Én eller flere prakbotiaer

Definitivt flere. Om du går til innkjøp av et par praktbotiaer vil de mistrives, være stresset og mest sannsynlig bli fortere syke. 

Skal du ha praktbotia i karet ditt bør du gå til innkjøp av minst 5 individer, selv om 10-20 absolutt er å anbefale. Dette er en stimfisk, som får mer selvtillit og er mer aktive jo flere de er.

Ha gjerne tre hunner for hver andre hann, selv om det kan være vanskelig å skille kjønnene. Spesielt er det tilfellet når de er yngre.

Med andre fisk

Et alternativ til å kjøpe 20 praktbotiaer kan være å gå til innkjøp av 5-10, for deretter å kjøpe 20 tigerbarber. Det vil kreve litt mindre plass i karet, og praktbotiaer stimer faktisk med tigerbarber ettersom de har veldig like mønstre.

Generelt fungerer praktbotia med nærmest alle fredelig akvariefisk. Selv om du bør unngå de aller minste ettersom dette tross alt er store fisk. Snegler er også utelukket, med mindre du ønsker at de blir spist. Det gjelder også større snegler som eplesnegler etterhvert som de vokser.

Noen alternativer kan være kardinaltetra, scalare, diskus, boesemans regnbuefisk, kuhlii-ål og sebrapleco.

Planter og innredning i akvariet

Praktbotia ønsker et litt mørkere vann. Da blir de mye mer aktive. For å oppnå det kan du legge en mørkere, fin bunn. Kombiner det med tre, som for eksempel røtter, og flyteplanter.

Det er også viktig at praktobotiaene dine har steder å gjemme seg dersom de skulle ønske det. De absolutt elsker huler, så å plassere ut noen grotter vil de sette stor pris på. Bare pass på at de ikke er for små, da de potensielt kan sette seg fast og drukne.

Fôring

Praktbotia er bunnfisk og det er derfor viktig at du fôrer med fôr som synker. Det kan være synkende pellets, frossenfôr eller levende fôr. Å kombinere forskjellig type fôr er alltid en god ting så lenge det er av høy kvalitet. 

Selv om praktbotia er en alteter, ville jeg fokusert på å gi den så mye ‘kjøtt’ som mulig. For eksempel snegler, mygglarver, reker og lignende. 

De er aktive spisere, så pass på at du ikke fôrer mer enn de klarer å spise opp innen 2-3 minutter, 2 eller 3 ganger om dagen.

De er også kjent for å utkonkurrere annen bunnfisk. Noe det er verdt å være oppmerksom på om du har flere arter i karet.

Formering og oppdrett

Det var ikke før slutten av 2010-tallet at aktører begynte å drive oppdrett på praktbotia. Frem til det ble de fanget i naturen. 

I dag er det ytterst få som driver oppdrett privat. Mest sannsynlig fordi det kreves store bassenger, og mest sannsynlig hormonbehandling for å trigge lek.

Sykdom

Den mest vanlige sykdommen hos praktbotia er hvitprikk. Dette kan forekomme allerede før du har fått fisken. 

Stress og kaldere vann vil øke sannsynligheten for at praktbotia får hvitprikk. Å ha de i karantene før du plasserer de i hovedkaret, ha et godt oppvarmet kar på 28-30 grader og en stor nok stim er grunnleggende prinsipper for å lykkes med praktbotia over tid.

Denne artikkelen er skrevet med forfatterens beste mening og kunnskap for å hjelpe deg så godt som mulig. Du har selv ansvar for dine fisk, og for å sørge for at de har det bra.

Dyreplaneten
Logo