Scalare – en omfattende guide


Scalarer eller skalarer er noen av de vakreste, og mest populære fiskene du kan ha i et akvarium. De kommer i mange forskjellige farger. Dette er en fisk du kan bygge karet ditt rundt.

Som med alle typer fisk, finnes det en rekke ting som kan gå galt om du ikke har blitt informert. Her får du vite det du trenger før du går til innkjøp av én eller flere scalarer. Vi forklarer alt fra forhold i karet, til hvilke fisk scalare passer med og mye mer. 

En scalare i et plantet kar (Alexx Malev)

Kort fakta om scalare

Vitenskapelig navnPterophyllum scalare
FamilieCichlidae (Ciklider)
Andre navnSkalare
Stammer fraAmazonas
LevetidOpptil 10 år
StørrelseOpptil 16 cm
TypeAlteter
OppførselDelvis aggressiv
VannFerskvann
Min. størrelse på akvariet100 liter
Stimfisk eller i grupperNei
Sjikt i akvarietMidtsjikt
VanskelighetsgradGanske enkel

Utseende til scalare

Scalarer kommer i mange ulike farger, med lange tynne finner. De aller fleste individene har striper fra topp til bunn. Både altumscalare, dvergscalare og vanlig scalare kan finnes i norske akvarier. Det er ulike meninger om hvem som er den fineste av de, men de fleste er av en oppfatning av at alle er vakre akvariefisk. 

Størrelse

Scalarene er store akvariefisk. Allerede etter et år vil de kunne være hele 16 cm høye. Hvis de trives godt og blir holdt i et stort høyt kar, kan de bli over 20 cm høye. Det skal sies at det er uvanlig at de blir så store i akvarier, men det kan skje om det ikke er for mange andre fisk i karet.

Kjønnsforskjell

Det er ekstremt vanskelig å skille kjønnene fra hverandre. Faktisk er det så vanskelig at de aller fleste vil sette ut 5-6 individer sammen under oppdrett. Først når de har dannet par vil du kunne vite at du har én hann og én hunn sammen. Hannen har et spissere befruktningsorgan enn hunnen, men dette kan bare sees under formering.

Trivsel og ideelle forhold for scalare

VannFerskvann
Min. størrelse i liter100 liter
Temperatur24-28°C
pH i vannet6,0-7,0
Hardhet (GH)3-10

Plassering i akvariet

Scalare trives generelt godt i midtsjiktet i relativt høye akvarier. Den langstrakte kroppen gjør det ekstra viktig at karet er dypt nok. 

Størrelse på akvarium

Hvis du ønsker å holde en scalare, bør du sørge for at du har et akvarie på minimum 100 liter. For optimal trivsel bør det helst være på 250 liter eller større. Akvariet kan gjerne være høyt, men bør samtidig ha en lengde på 100 cm. Hvis paret har lagt egg er det ekstra viktig med god plass i karet, spesielt om det består av flere arter.

Vann, temperatur, hardhet og pH

Scalare trives i ferskvann på temperaturer mellom 24 og 28 grader. De er trege svømmere, så det bør ikke være for mye strømninger i vannet. For optimale forhold bør hardheten ligge på mellom 3 og 10, med en pH på 6,0 til 7,0. En pH på opptil 7,5 går i de fleste tilfeller helt fint. 

Én eller flere scalarer

Når de er unge bør scalarene holdes i små stimer. Ettersom de vokser opp vil de danne par. For best trivsel bør det være maks én hann og to hunner i samme akvarium. I par kan hannen bli for dominerende, og én hunn vil få lite fred. Den trives veldig godt alene. Det er også den letteste måten du kan holde scalare på.

Flere scalarer i et kar kan også fungere men det kreves godt med plass (Wikimedia)

Scalare med andre fisk

Scalaren er en relativt fredelig fisk, men vil beskytte reviret sitt, spesielt om de blir holdt i par. Du bør unngå å holde scalarer sammen med:

 • Raske svømmere
 • Mye mindre fisk
 • Finnenappere

Fordi de er langsømme svømmere, vil mange raske fisk være stressende. Det kan samtidig gjøre det vanskeligere for scalaren å konkurrere om mat. Scalaren er en stor, kjøttetende akvariefisk. Store kjøttetere sammen med små fisk er generelt en dårlig kombinasjon. På grunn av de lange finnene, vil scalaren heller ikke passe inn med kjente finnenappere, som for eksempel barber.

Følgende fisk kan passe fint sammen med en scalare:

 • Guramier
 • Dverggurami
 • Diskuser
 • Ancistrus
 • Silver dollar
 • Platy
 • Corydoras
 • Molly
 • Sverddrager
 • Sommerfuglciklide
 • Større tetraer

Husk å ta hensyn til alle fiskene du velger å sette ut i akvariet ditt. Silver dollar er for eksempel fra samme område som scalaren. Det gjør de til gode akvarievenner, men de er samtidig store stimfisk som krever godt med plass.

Planter og innredning i akvariet

Når du skal innrede et akvarie for scalarer må du huske å tenke på fiskens naturlige omgivelser. Bruk gjerne mange levende planter og store trebiter. Hvis du har et par bør du samtidig sørge for en glatt overflate eggene kan ligge på. Ved siden av de glatte overflatene kan bunnen bestå av vanlig akvariesingel.

Følgende levende planter anbefales i et akvarium hvor du holder scalarer:

 • Sverdplante
 • Hydrocotyle leucocephala
 • Heteranthera dubia
 • Tusenbladslekta (myriophyllum)
 • Enchinodorus osiris

Om det ikke er mulig med levende planter, bør du sørge for et godt utvalg av kunstige planter, med et naturlig utseende. 

Scalarer kommer i mange ulike fargekombinasjoner

Fôring av scalare

Scalaren går under kategorien alteter, men ernærer seg i hovedsak på kjøtt. I akvarier har den en stor appetitt for mygglarver. Både levende-, fryst- og tørrfôr går likevel fint ned. Som vanlig, pass på at du ikke mater de med mer enn de kan spise i løpet av 3 minutter.

Formering

Til å begynne med er scalarene nødt til å være modne nok til å formere seg. Det skjer når de er mellom 6 og 12 måneder gamle. Fordi det er så vanskelig å skille hannene og hunnene fra hverandre, vil de fleste plassere alt fra 5-6 individer i samme kar. Scalarer danner deretter par, og først da vil de kunne formere seg. I de fleste tilfeller vil de holde sammen resten av livet. 

Gravid scalare

For å se om en scalare er gravid, må du se ekstra nøye ovenfor brystfinnen. I dette partiet vil de være litt fyldigere enn vanlig. Samtidig vil de begynne å forberede et sted å legge eggene et par dager før hunnen føder.

Egg

Når hunnen er klar til å føde, vil eggene bli lagt i lag på en glatt overflate. For eksempel en stor glatt stein, en lekskrukke eller et sverdblad. Etter at eggene er lagt, vil det ta 7-12 dager før de klekker, og små scalarer kommer ut. Det er ikke uvanlig at scalarene spiser noen av sine egne egg de første gangene de har yngel.

Yngel

Når scalarene først kommer til verden har de hjelpeløse, og kan nesten ikke bevege seg. De er derfor avhengig av at føden kommer til dem. Hvis du har andre arter i karet, kan både yngel og egg potensielt bli spist.

Oppdrett av scalare

Scalare har oppdrettsvaløren sølv hos NAF.

Ofte stilte spørsmål om Scalare

Er scalarer aggressive?

De er betraktet som middels aggressive fisk. Under de riktige forholdene vil de derimot være fredelige. De kan angripe andre fisk om de er stresset eller føler seg truet. Scalarer er store, og du anbefales derfor ikke å ha små fisk i samme tank. Hvis du sørger for å ha de riktige forholdene med passende akvarievenner, vil du mest sannsynlig få fredelige scalarer. 

Kan scalarer spise snegler i akvariet?

Det kan skje. De kan for eksempel angripe snegler som har gått opp på glasset. Om du derimot har et snegl-problem er scalarer mest sannsynlig ikke løsningen.

Kan scalarer spise reker i akvariet?

Scalarer er store akvariefisk, og i naturen er reker et byttedyr. Hvis du setter reker i samme kar som en scalare, kan rekene bli angrepet og i verste fall spist. Mange gjemmesteder og en etablert koloni vil redusere risikoen.  

Kan scalarer spise planter i akvariet?

I hovedsak ikke. Hvis de spiser plantene er det fordi de er stresset eller ikke får alt det de trenger gjennom dietten. Det kan også være for å gjøre klart et sted til eggene. 

Hvor mange scalarer bør man ha sammen?

Scalarer er ikke stimfisk. Når de har nådd voksen alder er det lettest å holde én om gangen. I par kan hunnene fort bli utslitte. Hanner kan krangle med hverandre om de blir holdt sammen.

Hvor gammel blir en scalare?

De kan bli opptil 10 år gamle.

Hvor mye koster en scalare?

De kan koste alt fra 50 til 300 kr per fisk. 

Hvilke fisker går sammen med en scalare?

Én scalare kan blant annet passe fint med corydoras, molly, platy, sverddrager og større tetraer.

Denne artikkelen er skrevet med forfatterens beste mening og kunnskap for å hjelpe deg så godt som mulig. Du har selv ansvar for dine fisk, og for å sørge for at de har det bra.

Nye innlegg