En komplett guide til sommerfuglciklide

Sommerfuglciklider er perfekt å starte med for deg som har lyst på ciklider. Disse er av den fredelige storten, og hvis du har litt erfaring bør det gå helt fint etter å ha lest denne guiden.

Kort fakta om Sommerfuglciklide

Vitenskapelig navnMikrogeophagus ramirezi
FamilieCichlidae (Ciklider)
Andre navnRam
Stammer fraSør-Amerika
LevetidOpptil 4 år
StørrelseOpptil 7 cm
TypeAlteter
OppførselFredelig
VannFerskvann
Min. størrelse på akvariet60 liter
StimfiskNei
Sjikt i akvarietBunn- og midtsjikt
VanskelighetsgradMiddels

Utseende, størrelse og kjønnsforskjell

Sommerfuglciklider kommer i fantastiske farger. Hannen blir litt større enn hunnen, og kan bli opptil 7 cm lang. Det er derimot mer sannsynlig at den blir nærmere 5 cm enn 7 cm. Hannen har også sterkere farger og større finner.

Det kan være litt vanskelig for nybegynner å skille mellom kjønnene i dyrebutikken, men om du velger en stor og en litt mindre fisk vil du mest sannsynlig ha en hann og en hunn. 

Trivsel og ideelle forhold

VannFerskvann
Min. størrelse i liter60 liter
Temperatur24-28°C
pH i vannet5,5-6,5
Hardhet (GH)2-12

Plassering i akvariet

Sommerfuglciklider holder seg som regel i bunn- og midtsjiktet. Likevel er de nok oftere mot bunnen av karet enn i midten. Det er på bunnen de leter etter mat, og vil sluke sand for deretter å filtrere ut eventuell mat den finner.

Størrelse på akvarium

Hvis du skal ha en sommerfuglciklide bør du gå til innkjøp av et kar på minst 60 liter. Det bør i tillegg være minst 30 centimeter langt.

Vann, temperatur, hardhet og pH

Sommerfuglciklider tåler et spekter av temperaturer og vannverdier. Det du må være mest oppmerksom på er at de er vare for endringer. Om pH går fort går fra 7,0 til 5,5 vil det kunne oppstå problemer.

Sommerfuglciklider foretrekker surere vann enn nøytrale 7,0. Så om du har mulighet bør du prøve å holde vannet stabilt på mellom 5,5 og 6,5 (alt etter om du har andre fisk i karet).

Også temperaturen i vannet bør holde seg stabil og ikke endre seg i stor grad. Du vil trenge et oppvarmet kar for dette. Sommerfuglciklider vil trives godt på en stabil temperatur mellom 24 og 28 grader.

Når det kommer til hardhet er det også et vidt spekter de tolererer, men her må du også være oppmerksom på svingninger.

Én eller flere sommerfuglciklider

Som regel anbefaler jeg ikke å gå til innkjøp av et par når man skal kjøpe nye fisk. For sommerfuglciklider trenger ikke det å være et problem, ettersom du bør ha en hunn for hver hann. Du kan gå til innkjøp av en hann og en hunn, eller to hanner og to hunner.

Skulle noe skje med en av sommerfuglciklidene dine kan det være lurt å erstatte den. I hvert fall så lenge du mistenker at det ikke er noe i veien med karet (vannverdier, bakterier osv.).

Med andre fisk

Sommerfuglciklider trives godt med andre fisk som ikke er aggressive. De er relativt små, så det er viktig at du sørger for å ikke blande de med altfor store fisk. 

Gode alternativer kan være stimfisk, som for eksempel rødmunntetra, neontetra, gulltetra og stjernedanio, som alle er glad i surere vann. 

Andre alternativer kan være mindre varianter av otocinclus (otocinclus vittatus) og kuhlii-ål. Et par kakadueciklider bør også kunne passe fint.

For deg med litt mer erfaring kan du potensielt ha de sammen med kampfisk. Kampfisk er som regel bare aggressive om de har for lite plass, det er andre hanner i nærheten, eller om de bygger et boblerede.

Planter og innredning i akvariet

Et kar med sommerfuglciklider er det viktig at du innreder godt. Til å begynne med bør bunnen være av sand, eller veldig fin grus. De filtrerer nemlig bunnlaget i munnen for å lete etter mat.

Videre bør du sørge for at de har nok av steder å gjemme seg. Bruk gjerne rikelig med steiner, røtter og huler i karet ditt.

Fôring

Selv om sommerfuglciklide står oppført som en alteter er det i hovedsak en kjøtteter, og kosten bør for all del bestå hovedsakelig av kjøtt. Enkelte mener at røde mygglarver er ugunstig for arten, så det kan være lurt å fôre med hvite eller sorte i stedet. 

Fôr gjerne med fôr som synker til bunnen 2-3 ganger om dagen, så mye som sommerfuglciklidene dine klarer å spise opp i løpet av 2-3 minutter.

Formering og oppdrett

Sommerfuglciklider er flinke til å passe på både egg og yngel, så det er relativt lett å få de til å vokse til et viss størrelse. Når det er sagt er det selvfølgelig alltid lettere om du har to kar, spesielt når yngelen begynner å svømme rundt.

Sørg for at du har et godt beplantet kar, gjerne med en bunn av sand og rikelig med steiner og røtter. Sommerfuglciklider legger ofte eggene sine på overflater som steiner og røtter, men kan også legge de i en grop de lager i sanden.

Belantningen er der i hovedsak for at yngelen skal føle seg trygge når de klekker.

Det vanskeligste når det kommer til oppdrett av sommerfuglciklider er at de danner monogame par. Med andre ord par som varer livet ut. 

Om du ønsker å drive oppdrett på sommerfuglciklider er det derfor gunstig å ha mange fisk i hovedkaret, se hvem som danner par, og deretter ta de over i oppdrettskaret.

For å initiere leken mellom hannen og hunnen kan det være lurt å ha en temperatur på 27-28 grader i oppdrettskaret. Ellers fungerer også ofte det å øke kvaliteten på fôret du gir de. Gi gjerne litt mer enn vanlig, og fôr bare med kvalitetsfôr (levende og frossent).

Når eggene er lagt tar det som regel 48 til 72 timer før yngelen klekkes. De for forblir i ro i rundt 4-6 dager før de begynner å svømme litt rundt. I denne perioden vil foreldrene være ekstra aggressive, som er verdt å tenke på om du har andre fisk i karet.

Etter at yngelen begynner å svømme rundt bør du begynne å fôre den med infusorier eller mikroorm. Etter noen dager kan du gi de nyklekt artemia.

Vær oppmerksom på at urutinerte foreldre kan spise noe av yngelen selv. Det er helt vanlig, og de vil mest sannsynlig ikke slutte med dette før de har gått gjennom prosessen noen ganger.

Denne artikkelen er skrevet med forfatterens beste mening og kunnskap for å hjelpe deg så godt som mulig. Du har selv ansvar for dine fisk, og for å sørge for at de har det bra.

Dyreplaneten
Logo