Neontetra – en komplett guide


Neontetra er en liten, fantastisk fisk fra Sør-Amerika. Den fredelige stimfisken kan være perfekt for både nybegynnere og etablerte akvarieentusiaster. Her kan du lære alt det du trenger å vite om å holde neontetra. Fra forhold i karet, til antall individer du bør ha, eller hvordan du kan drive opprett. 

En stim av neontetra (Wikimedia)

Kort fakta om neontetra

Vitenskapelig navnParacheirodon innesi
FamilieCharacidae (Karpelakser)
Andre navnNeontetra
Stammer fraSør-Amerika
LevetidOpptil 10 år
StørrelseOpptil 5 cm
TypeAlteter
OppførselFredelig
VannFerskvann
Min. størrelse på akvariet60 liter
StimfiskJa (9+)
Forhold mellom kjønn2 hunner for hver hann
Sjikt i akvarietMidtsjikt
VanskelighetsgradGanske enkel

Utseende

Neontetra er for mange en av de vakreste fiskene. De har en blå, vannrett stripe langs hele kroppen, med rødt på det nedre, bakerste partiet. De sterke fargene har de fått fordi de opprinnelig levde i mørke vann i elver i Sør-Amerika. Neontetra er en stimfisk, og bruker fargene for å finne resten av stimen. Hvis de sover eller føler seg truet vil den blå stripen bli borte. Den kan lett forveksles med kardinaltetra, som er en litt større og dyrere art. 

Neontetra med en kardinaltetra i bakgrunnen (Wikimedia)

Størrelse på neontetra

Neontetra er en liten stimfisk, som kan vokse til å bli opptil 5 cm lang. Det gjør at den passer perfekt til mindre akvarier. 

Kjønnsforskjell

Det er ikke lett å skille kjønnene. Likevel er det enkelte trekk du kan se etter for å se forskjell. Hunnen har en noe rundere buk. Sammen med en noe skjevere blå linje i forhold til hannen. Det er enklere å se forskjell når de er fullvoksne. 

Trivsel og ideelle forhold

VannFerskvann
Min. størrelse i liter60 liter
Temperatur23-26°C
pH i vannet5,0-7,5
Hardhet (GH)2-10

Plassering i akvariet

Noentetra plasserer seg i midtsjiktet i akvariet. Pass på at du ikke har for mange andre fisk i dette sjiktet allerede. Da kan de fort bli utrygge.

Størrelse på akvarium

Neontetra bør ha et akvarium på minst 60 liter, spesielt ettersom det er en stimfisk. Hvis du kjøper 15-20 individer bør du øke til 80 liter eller mer. Som vanlig, jo større, jo bedre. Pass på at du skifter ut 25 % av vannet hver uke. Generelt bør du aldri skifte ut mer enn 50 % av vannet i et akvarium på én gang, men neontetra er spesielt var på dette. 

Vann, temperatur, hardhet og pH

Pass på at du har et kar med syrlig ferskvann. Selv om det står oppført at de kan trives mellom 5,0 og 7,5, vil de ha det aller best med en pH på over 6,0 og under 7,0. Vannet bør være relativt bløtt og ligge mellom 2-10, med en temperatur på 23-26 grader. Sikt gjerne på 25-26 i stedet for det noe kaldere 23. Det samme gjelder hardheten, der nærmere 2 vil være mye mer gunstig enn 10. 

Én eller flere neontetra

Neontetra er en stimfisk, og vil ikke trives alene. Du er derfor nødt til å kjøpe flere om du ønsker å holde denne fisken i karet ditt. Mange anbefaler 6 eller flere individer, men det er fordi det er vanskelig å overtale kunder til å kjøpe flere. De trives absolutt best når de er flere, minst 9, men helst 15-20 eller flere om du har nok plass. Jo større stim, jo mer komfortable blir de. Heldigvis er neontetra en billig fisk du kan kjøpe for 10-20 kr per individ. I en mindre stim på 9 bør du ha minst 2 hunner for hver hann. I større stimer har ikke kjønnsforholdet like mye å si. 

Sørg for at du ikke har en enslig neontetra i karet ditt (Wikimedia)

Neontetra med andre fisk

Neontetra er en fredelig fisk. Som en tommelfingerregel bør du alltid unngå fisk med en stor nok munn til å svelge neontetraene hele. Det samme gjelder kjente aggressive fisk. Fredelig bunnfisk er ideelt. For eksempel: 

Andre fisk som går fint med neontetra er:

Selv om kampfisk er kjent for å være svært aggressive, er det absolutt mulig å holde de sammen med neontetra. Fordi kampfisk er territoriale er det viktigste at du har et stort nok kar. Hvis du har det kan en kombinasjon av kampfisk og neontetra fungere fint. 

Scalare er et fantastisk tillegg i karet, men du må være varsom hvis du vurderer å plassere én sammen med neontetra. Scalaren blir stor, og kan komme til å svelge de hele. Hvis du likevel ønsker å ta sjansen bør du holde de i samme kar fra scalaren er liten. Det minimerer sjansen for at den ser på neontetra som føde. 

Planter og innredning i akvariet

I naturen lever neontetra i grumsete, mørkt vann, mye planter og røtter. Du må derfor sørge for å ha rikelig med planter i akvariet ditt, sammen med drivved eller røtter for å lage mer skygge for dem. Bunnen bør være av det mørkere slaget. For eksempel småstein eller singel.

Pass på at karet ditt ikke får har sterke LED-lys, eller står i sola (som bør være en selvfølge). Det er spesielt viktig om du ikke har mye planter og drivved. Bruk et svakt lysstoffrør eller en pære du kan dimme.

Fôring av neontetra

Neontetra er en alteter, men livnærer seg i hovedsak på kjøtt. De kan spise små insekter fra alger, insektslarver, mygglarver, flakfôr og insekter du serverer den. Pass på at du ikke mater de med for store biter, da de kan få problemer med å svelge de. Mat de 2 ganger om dagen når de er yngre. Når de er vokse holder det å mate de én gang om dagen. Pass på at du ikke mater de mer enn de klarer å spise opp i løpet av tre minutter.

Formering

Å drive opprett på neontetra er relativt vanskelig fordi de trenger veldig spesifikke forhold. De er ikke ideelle å drive opprett på hjemme, spesielt for nybegynnere. Likevel er det absolutt mulig med litt innsats.

Det første du må gjøre er å skille hunnene og hannene. De må deretter bli lagt i et eget kar. I dette karet må pH senkes til mellom 5,0 og 6,0. Temperaturen skal også senkes til i underkant av 24 grader. Hold den gjerne på 23,5-24,0. 

For en ekstra boost kan du gi levende føde. Vær samtidig ekstra varsom med lys. Når du først plasserer de to fiskene i karet kan du slå av lysene den første natten. Øk lyset gradvis fra morgenen. Det er ofte da magien skjer. 

Gravid, egg og yngel

Når neontetra er fulle av egg, blir de noe større. Det er ikke veldig lett å se når den er gravid med mindre du studerer de nøye. 

Hunnen legger eggene spredt utover karet, og deretter gyter hannen over dem. Når gytingen er ferdig er det viktig at du tar de to voksne neontetraene ut av oppdrettskaret, og over i det vanlige karet. Neontetraer tar ikke vare på sin yngel, og vil mest sannsynlig spise opp mange av eggene.

Når neontetra-eggene har klekket, vil yngelen leve av eggene i 2-3 dager. Deretter må du begynne å mate de med veldig små biter. 

Oppdrett

Neontetra har oppdrettsvaløren sølv hos NAF.

Ofte stilte spørsmål om neontetra

Hvor mange neontetra bør jeg ha?

Sikt på minst 9, men helst mellom 15-20 eller flere så sant du har plass. 15-20 bør minst ha 80 liter. 

Er neontetra aggressiv?

Nei, de er noen av de mest fredelige akvariefiskene du får tak i. 

Spiser neontetra reker?

Nei, i hovedsak er neontetra for små til å spise de fleste reker. Hvis de har yngel kan det derimot forekomme. 

Hva spiser neontetra?

De er i hovedsak kjøttetere, selv om de går under kategorien altetere. Mat de med små insekter, mygglarver og flakfôr. Pass på at bitene er så små at de kan svelge de hele uten noen problemer.

Hvilken pH bør de ha?

Neontetra bør ha en pH på under 7,0 men over 6,0. 

Hvilken temperatur bør de ha?

Neontetra bør ha en temperatur i vannet på 23-26 grader. Heller 24-26 enn 23-24 med mindre du prøver å drive opprett.

Mine neontetra mister farge, hva gjør jeg?

Neontetra mister den blå fargen sin blant annet når den er redd eller utrygg. Sørg for at du har minst 9 individer, selv om 15-20 er bedre, et godt beplantet akvarium med drivved eller røtter, lite lys, med de rette vannforholdene, og uten store eller aggressive fisk.

Hva er neontetras levetid?

De kan leve opptil 10 år hvis du holder de under optimale forhold.

Kan jeg ha neontetra og kampfisk sammen?

Ja, under de rette forholdene kan du ha de to artene sammen. Sørg for at du har et stort akvarium. I små akvarier vil kampfisken bli veldig territorial.

Hva koster en neontetra?

En neontetra koster ofte mellom 10-20 kr per stykk.

Denne artikkelen er skrevet med forfatterens beste mening og kunnskap for å hjelpe deg så godt som mulig. Du har selv ansvar for dine fisk, og for å sørge for at de har det bra. 

Nye innlegg