5 fredelige guramier til akvariet ditt (og noen aggressive)

Guramier er unike ferskvannsfisk som ofte er kjent for sin flate og en oval-formet kropp. De er også kjent for sin egenskap til å puste fra overflaten, og lage skumrede for eggene sine.

Guramier er også kjent for å være ganske så aggressive. Derfor har jeg samlet fem fredelige garamier som kan passe fint i et selskapsakvarium. 

1. Dverggurami (rubingurami)

Dverggurami er en av de mest populære guramiene i hobbyen. Selv om de sjeldent blir mer enn 5-6 cm lange kan de fint stå på sitt, både mot større og mindre fisk i karet. 

Heldigvis er hunnen mye mer fredelig enn hannen, og har i tillegg like vakre farger. 

Hvis du vil ha dverggurami i et selskapsakvarium vil derfor en hunn, eller en gruppe hunner være det aller letteste. 

De kan for eksempel gå fint sammen med både kileflekkrasbora og kobbertetra.

Fordi dverggurami er en såpass liten fisk trenger de heller ikke et større kar enn 60 liter. 

Forholdene i akvariet til denne guramien bør være:

  • Temperatur: 22-28°C
  • pH i vannet: 6,0-7,5
  • Hardhet: 4-13 gh

2. Honninggurami 

Honninggurami er kanskje en av de mest fredelige guramiene, uansett om du holder en hann eller hunn. Det er fint ettersom hannen er den mer fargerike parten. I naturen kommer de i gule eller røde farger, men du kan også få andre som er avlet frem.

En honninggurami vil trives godt alene eller i en gruppe sammen med andre fisk på omtrent størrelse. Her kan alt fra neontetra og ildtetra til guppy, molly og metallpansermalle fungere fint.

Honninggurami blir ikke mer enn 5 cm lang og krever et godt plantet kar på minst 40 liter.

Forholdene i akvariet til denne guramien bør være:

  • Temperatur: 22-28°C
  • pH i vannet: 6,0-7,5
  • Hardhet: 4-14 gh

3. Pygmegurami

Med en lengde på bare 4 cm er pygmegurami den minste guramien på denne listen. Du kan fint holde denne lille arten sammen med andre pygmeguramier i en gruppe, eventuelt andre små fredelige nanofisk. Moskito-rasbora og stjernedanio er gode alternativer, og selv dvergkulefisk kan fungere fint i et godt plantet kar.

Også pygmegurami trenger et godt plantet kar for å trives med ganske så stillestående vann. På tross av en størrelse på 4 cm bør du helst gå til innkjøp av et akvarium til 40 liter eller mer.

Forholdene i akvariet til denne guramien bør være:

  • Temperatur: 22-26°C
  • pH i vannet: 6,0-7,5
  • Hardhet: 4-18 gh

4. Perlegurami

e

Denne vakre guramien stammer fra Sørøst-Asia. På grunn perlegurami sin størrelse på opptil 12 cm i lengde, er du nødt til å holde denne arten i et kar på minst 100 liter, eventuelt kan du holde en større gruppe av de i et kar på 200 liter da de trives best i grupper på tre eller mer. 

Perlegurami kan være noe mer aggressiv enn guramiene vi har snakket om til nå. For å temme aggressiviteten til hannfisken bør du helst holde en hann og to eller tre hunner. Eventuelt kan du velge å holde bare hunner.

Fredelige stimfisk som stjernedanio og cherrybarbe, sammen med kuhlii-ål og metallpansermalle er gode alternativer som akvarievenner.

Forholdene i akvariet til denne guramien bør være:

  • Temperatur: 24-28°C
  • pH i vannet: 6,0-8,0
  • Hardhet: 5-19 gh

5. Paradisfisk

Av fredelige guramier er paradisfisk kanskje den minst fredelige av disse. Her må du derfor være litt mer forsiktig når du velger akvarievenner. 

Pass på at du unngår angre guramier, saktesvømmende fisk eller andre fisk med lange slør. I stedet bør du velge raske stimfisk eller bunnfisk. 

Noen alternativer til akvarievenner kan være kjempedanio, praktbarbe, pakistanbotia og ancistrus sp. En rask gullfisk som comet kan også fungere dersom du har et stort nok kar.

Paradisfisk blir sjeldent mer enn 6 cm lang, så om du holden den i et artskar, eventuelt med en bunnfisk, kan du klare deg med 80 liter. 

Forholdene i akvariet til denne guramien bør være:

  • Temperatur: 12-28°C
  • pH i vannet: 6,0-8,0
  • Hardhet: 3-20 gh

Guramier som er (litt) mer aggressive

Vi kommer oss ikke unna guramier som er aggressive. La oss se på to alternativer man er nødt til å være ekstra forsiktig med om man skal ha de sammen med andre fisk.

Kyssegurami

Dette er på langt nær den mest populære guramien i hobbyen, men det er likevel en interessant fisk. Med sin karakteristiske munn svømmer den rundt i karet på jakt etter små alger og andre godsaker.

Kyssegurami har en tendens til å torpedere andre fisk med munnen sin. Det kan kanskje se uskyldig ut, men samtidig som de gjør dette spiser de av slimhinnen. Det kan i verste fall være dødelig for mange fisk.

Om du ser at din kyssegurami gjør dette ofte, er du nødt til å flytte den til et nytt kar.

Når det kommer til kyssegurami er det lettest å holde seg til én hann, ettersom de kan være aggressive mot hverandre. Det er også lurt å unngå andre guramier.

Noen eksempler på fisk du kan forsøke å holde sammen med kyssegurami kan være kongotetra, tigerbarbe, praktbarbe og sverddrager.

Du kan også prøve deg på bunnfisk som pakistanbotia.

Fordi denne guramien blir opptil hele 30 cm (selv om de sjeldent blir mer enn 15 cm), og trenger rikelig med plass å svømme på, bør de i det minste ha et akvarium på 400 liter. I enkelte kan det også fungere med 300 liter.

Forholdene i akvariet til denne guramien bør være:

  • Temperatur: 22-28°C
  • pH i vannet: 6,8-8,0
  • Hardhet: 5-20 gh

Kampfisk

En liste over guramier uten den mest populære av de alle, går ikke. Kampfisk er kjent for sitt vakre slør og fantastiske farger.

Det er bare hannen som virkelig blir flotte, noe som begrenser nærmest hvert akvarium til å ha maks én hann.

Hvis du tilrettelegger med mange gjemmesteder i et stort nok kar, kan derimot stimfisk fungere fint med denne guramien. Da bør du gjerne ha 10-20 individer slik at det blir vanskelig for kampfisken å skille de.

Noen alternativer kan være neontetra og kardinaltetra.

Forholdene i akvariet til denne guramien bør være:

  • Temperatur: 25-28°C
  • pH i vannet: 6,0-8,0
  • Hardhet: 2-10 gh

Å ta vare på guramier

Før du kjøper en ny gurami er det viktig at du leser deg nøye opp på gode kilder, og dermed planlegger vannverdier, innredning, akvariestørrelse og akvarievenner deretter.

Vannverdiene vil variere fra gurami til gurami, selv om det er noen likhetstrekk. De trives nemlig i et plantet kar, med mange gjemmesteder. 

De fleste guramier er altetere, men trenger rikelig med animalsk protein. Sørg for at de får rikelig med frossen- eller levendefôr som for eksempel mikroorm og røde mygglarver ved siden av flakfôr av høy kvalitet.

Fordi nærmest alle guramier går til overflaten for å puste i ny og ne, må ikke temperaturforskjellen i overflaten være mye lavere enn i vannet. Da kan nemlig guramien din bli forkjølet. Et helt, eller halvtdekkende glass vil fungere fint for å holde både temperaturen og luftfuktigheten oppe.

Videre må du som med alle fisk, passe på å gjøre vannbytter slik at nitrat, nitritt og ammonium ikke blir for høyt. Det vil nemlig føre til at fisken din er en sikker død i vente. 

I små kar på 40-60 liter bør du gjøre vannbytter hver uke, mens du i større kar ofte kan klare deg med å gjøre 25 % vannbytter annenhver uke.

Vanlige sykdommer

Guramier kan få vanlige sykdommer som blant annet hvitprikk og finneråte. Førstnevnte vises som små hvite prikker over store deler av kroppen. Det fører også til at fisken din har mindre appetit.

Finneråte vil gå mest utover finnene da det er en bakteriell infeksjon.

Det viktigste for å unngå slike sykdommer er at du holder de unna stress, i et godt miljø med gode vannverdier, og fôrer de med riktig fôr. 

Hvis det likevel skulle skje kan det potensielt kureres med medisiner.

Hvordan få guramier til å være mindre aggressive?

For å få guramier til å bli mindre aggressive er du først nødt til å kjenne den spesifikke arten. De fleste ganger vil derimot hannene være mer aggressive enn hunnene.

Selv om en dverggurami hann kanskje ikke passer så godt i alle selskapsakvarier, gjør hunnen det, og når hunnen ser like fin ut er det mest sannsynlig et enkelt valg.

Noen gurami-hanner utøver mindre aggresjon dersom du holder de i et kar sammen med flere hunner. Dette gjelder for eksempel for perlegurami.

Hvis du holder par kan det hende at hannen lager et skumrede. Hvis guramiene dine får egg og yngel vil aggressiviteten øke kraftig i karet. Så dette er noe du må være oppmerksom på.

Noe som nærmest alltid fungerer er også å holde de i et stort nok kar.

Om du vil ha stimfisk sammen med guramiene dine er det også viktig at du har en stor nok stim slik at de kan føle seg trygge. Det gjør det også mye vanskeligere for guramien å angripe en eller flere stimfisk.

En gruppe på 4-5 individer kardinaltetra, vil for eksempel være mye mer utsatt enn en stim på 10-20. 

Konklusjon

Forhåpentligvis har du funnet noen fisk du synes er spennende i listen over fredelige guramier (med noen litt mer aggressive). 

Så lenge du gjør noen undersøkelser på forhånd vil det mest sannsynlig gå helt fint. Guramier er fantastiske fisk, så du vil helt sikkert trives med de.

Dyreplaneten
Logo