Paradisfisk: Guide til hold og stell

Paradisfisk (Macropodus opercularis) er spennende, fargerike fisk. Men kan de egentlig holdes sammen? Og hvilke fisk kan jeg ha sammen med paradisfisk?

Disse spørsmålene, samt mye mer, får du svar på i denne komplette guiden til hold av paradisfisk.

Kort fakta om paradisfisk

Vitenskapelig navnMacropodus opercularis
FamilieOsphronemidae (Guramier)
Stammer fraAsia
LevetidOpptil 8 år
StørrelseOpptil 6 cm
TypeAlteter
OppførselDelvis aggressiv
VannFerskvann
Min. størrelse på akvariet80 liter
StimfiskNei
Sjikt i akvarietTopp- og midtsjikt
VanskelighetsgradGanske enkel

Utseende, størrelse og kjønnsforskjell

Paradisfisk er fantastiske, fargerike fisk med lange, vakre halefinner. Hannen er noe større enn hunnen, og kan bli opptil 6,5 cm lang. Hannene er også enda mer fargerike enn det hunnene er. 

Trivsel og ideelle forhold

VannFerskvann
Min. størrelse i liter80 liter
Temperatur12-28°C
pH i vannet6,0-8,0
Hardhet (GH)3-20

Plassering og størrelse på akvarium

Paradisfisk er langt fra den største akvariefisken i hobbyen, men den er også et godt stykke unna den minste. Om du ønsker å holde paradisfisk bør du velge et akvarium på minimum 80 liter. 

De benytter seg av det meste av karet, men befinner seg i hovedsak i topp- og midtsjiktet. En av grunnene til det er at dette er en labyrintfisk. Det betyr at den kan dra inn luft over vannet. 

På grunn av denne egenskapen bør du sørge for at det i det minste er 4-5 cm med luft over vannoverflaten. Temperaturforskjellen mellom lufta og vannet bør heller ikke å være stå stor, da det kan føre til forkjølelse. Å ha et dekkglass til å dekke hele, eller deler av akvariet kan være lurt for å ha en jevnere temperatur, samtidig som det øker luftfuktigheten.

Planter og innredning

I naturen kommer paradisfisk fra grunt vann med en rekke planter. Det er noe du bør passe på når du skal innrede akvariet for din paradisfisk. Inkluder gjerne kjente planter som hornblad, anubias og javamose. 

Hvis du skal ha en paradisfisk bør du ha et plantet kar. Dersom du ikke har lyst på ekte planter kan du alltid velge å holde en annen art.

Bunnlaget i akvariet bør bestå av sand. Paradisfisken din kommer ikke til å bruke mye tid med å grave i sanden. Dette er mest for å etterligne forholdene deres i naturen best mulig.

Til slutt må du passe på at du ikke har for høy strøm i vannet. Du bør definitivt ha et filter, bare sørg for at paradisfisken din ikke må svømme i konstant motstrøm.

Vann, temperatur, hardhet og pH

Paradisfisk er en hardfør liten art. Faktisk kan de passe både fint i nøytrale, kalde og tropiske akvarier. Den klarer seg nemlig fint i alt fra 12 til 28 grader.

Det viktigste når du holder en paradisfisk er å sørge for at vanntemperaturen ikke endrer seg for fort.

Akkurat som med vanntemperaturen tåler denne arten et spekter av ph-verdier. Her vil alt fra 6,0 til 8,0 fungere godt. Igjen er det viktigste at du holder verdiene stabile.

Til slutt bør du sørge for at det er noe hardhet i vannet. Paradisfisk bør ha alt fra 3 til 20 gh (selv om de kan tåle en del høyere også).

Én eller flere paradisfisk

Paradisfisk er delvis aggressive fisk, spesielt mot sin egen art. Det letteste (spesielt om du er en nybegynner i hobbyen) vil derfor være å holde én paradisfisk alene. Dette tåler de forresten utmerket godt.

Dersom du ønsker å holde flere paradisfisk sammen bør du passe på at du ikke har flere hanner i karet. Det er nemlig disse som er de mest aggressive.

For å videre forsøke å unngå konfrontasjoner, bør du sørge for at det er minst 20 liter ekstra per fisk du holder i karet slik at de får litt plass. Hvis du ønsker å holde tre, må du derfor ha et kar på minst 120 liter.

Med andre fisk

Pakistanbotia kan være en fin akvarievenn til paradisfisk

Hvis jeg helst ikke bør ha flere paradisfisk sammen, hvilke akvariefisk kan jeg da ha med de? 

Dette er et vanlig spørsmål for alle som ønsker å holde paradisfisk. Det enkle svaret er at du må sørge for at de er større, fredelige fisk. Det må naturligvis ikke være så store fisk at de kan svelge en paradisfisk hel. 

At fiskene er både større og fredelige vil nøytralisere aggresjonen til paradisfisken din. Den vil sjeldent bryne seg på en fisk som er en god del større enn seg selv.

Vær derimot alltid oppmerksom når du plasserer ny fisk i et akvarium med en delvis aggressiv fisk. I de første 1-2 ukene er det viktig å se etter tegn på om det fungerer eller ikke.

Akvariefisk du potensielt kan ha sammen med paradisfisk inkluderer:

Du kan også prøve deg på andre mindre aggressive guramier.

Fôring

Selv om paradisfisk er en alteter er det viktig at du fôrer den med et balansert kosthold. For at din paradisfisk skal trives så godt som mulig, bør minst 50 % av dietten deres bestå av ‘kjøtt’ som frossenfôr og levendefôr. Dette kan for eksempel være røde mygglarver, mikroorm og lignende. 

Videre er det selvfølgelig mulig å fôre med flakfôr av høy kvalitet.

Å fôre to ganger om dagen så mye den klarer å spise opp i løpet av to minutter er alltid en sikker vinner. 

Formering og oppdrett

Akkurat som kampfisk lager hannen et skumrede når den er klar for å parre seg. Resten av prosessen skjer også på mye av samme måte.

Hvis du ønsker å få paradisfisk yngel er du nødt til å ha minst to kar. 

I oppdrettskaret kan du ha samme forhold som i hovedkaret. I tillegg bør du legge et blad (eller lignende) som hannen kan lage et skumrede rundt.

Du kan starte med å plassere i oppdrettskaret. Fôr både hannen og hunnen rikelig med levendefôr i denne perioden.

Når hannen er klar til å finne seg en hunn vil den allerede ha bygget et skumrede. Hvis du ser små bobler rundt bladet (eller noe annet du har lagt i vannoverflaten) kan du introdusere hunnen. Da er nemlig alt klart.

Når hunnen blir introdusert til karet vil hannen jage henne rundt i en periode frem til leken skjer. Dette er helt normalt.

Når eggene er lagt må du sørge for å flytte hunnen ut av karet igjen. Hannen vil nemlig forsvare eggene mot alt som befinner seg i nærheten.

Når eggene klekker velger de fleste å plassere hannen tilbake i hovedkaret, ettersom de potensielt kan spise noe av yngelen. Som regel vil de derimot fortsette å forsvare yngelen en periode.

I etterkant av at yngelen er klekket må du fôre den 4-5 ganger om dagen med infusorier. Etter en periode på rundt to uker, bør de være store nok til at de kan spise mikroorm. 

Vanlige problemer med paradisfisk

Akkurat som de fleste akvariefisk er den vanskeligste sykdommen paradisfisk får hvitprikk. Dette kommer som regel ved at fisken har vært stresset en periode, enten på grunn av dårlig næring, andre fisk i karet eller vannverdiene. Det kan naturligvis også være at du ikke har nok planter i karet (dersom du ikke har noen er det store sannsynligheter for dette). 

Heldigvis kan hvitprikk ofte løses ved å øke temperaturen i akvariet i noen dager. I hvert fall for fisk som tåler det, og paradisfisk klarer seg fint med 28-29 grader i 3-4 dager. Bare husk at du ikke må øke temperaturen i karet mer enn 1-2 grader per døgn.

Ved siden av hvitprikk er det naturligvis muligheter for andre sykdommer og infeksjoner. Ditt beste forsvar mot dette er å fôre med så næringsrikt fôr som mulig, kombinert med å holde stabilt flotte verdier i vannet.

Det er selvfølgelig ikke bare sykdommer som er et vanlig problem med paradisfisk, da dette tross alt er en delvis aggressiv fisk. Det kan bli problemer når du introduserer annen fisk til karet, og er noe du er nødt til å være oppmerksom på. Som regel vil du kunne se tegn på om det fungerer eller ikke i løpet av 1-2 uker. Om det ikke fungerer er det viktig å reagere før det er for seint.

Denne artikkelen er skrevet med forfatterens beste mening og kunnskap for å hjelpe deg så godt som mulig. Du har selv ansvar for dine fisk, og for å sørge for at de har det bra. 

Dyreplaneten
Logo