9 hardføre akvariefisk for nybegynnere

Det kan være vanskelig å velge en akvariefisk for nybegynnere. Tross alt er det ekstremt mange å velge mellom.

Samtidig finnes det noen hardføre akvariefisk som er lettere å ha med å gjøre, mens andre kan være svært vanskelige. Både når det kommer til akvarievenner og vannverdier.

Selv om det kan være fristende å gå til innkjøp av mange forskjellige akvariefisk for nybegynnere, anbefaler vi at du starter med én art. Lær det du kan om den og ha de en stund før du eventuelt legger til flere i karet ditt.

Nedenfor ser du 9 anbefalte hardføre akvariefisk for nybegynnere med bilder, og hvorfor de passer godt for de som er nye i hobbyen.

1. Tetraer

Kardinaltetra

Tetraer er populære stimfisk for nybegynnere. Det finnes en rekke versjoner av tetraer, deriblant neontetra, kongotetra, kardinaltetra og svart neontetra.

Alle disse er relativt lette å holde. De foretrekker en pH på mellom 7,0 og 7,8, men sjekk den spesifikke arten du velger. 

Sørg for at du har minst 6 individer sammen slik at de ikke blir stresset. De trives derimot enda bedre jo flere de er. Da får du også mer ut av arten. Å kjøpe 15+ individer kan være perfekt.

Sørg for at du tilpasser antall med volum på akvariet ditt. Med kun 6 individer kan 40 liter fungere, selv om de større kardinaltetraene gjerne skulle hatt 60 liter eller mer. 

2. Rasbora

Akkurat som med tetraer, finnes det også en rekke ulike rasbora. To populære arter er dronningrasbora og kileflekkrasbora. Begge er kjent for sine lyse oransje farger med et svart triangel på halen.

Sørg for at du kjøper seks eller flere da de er stimfisk. En liten stim kan fint passe i et kar på 40 liter om du har de alene, men et større kar er å anbefale ettersom disse elsker å svømme rundt.

3. Gullfisk

Mange i hobbyen vil advare nybegynnere mot gullfisk fordi de blir så store. Likevel er de hardføre akvariefisk som er enkle å ta godt vare på. Det viktigste å sørge for er at du har et stort nok akvarium på minst 120 liter for én fisk.

Gullfisk blir nemlig opptil 35 cm lange, selv om de kan se små ut i butikken. Hvis du ønsker å ha to i karet ditt bør du passe på at du har et 240 liters akvarium eller mer.

Når de blir store er det til og med mulig å ha gullfisk ute i en hagedam. I Norge er det viktig at den er dyp nok til at den ikke fryser over om vinteren. Selv om det absolutt er mulig å holde gullfisk i en hagedam i vårt klima, vil det ikke være optimalt flere steder.

Selv om gullfisk er hardføre akvariefisk for nybegynnere, trenger de regelmessige vannbytter. Jo mindre kar, jo oftere vannbytter.

4. Metallpansermalle (Corydoras)

En hardfør bunnfisk som passer perfekt til nybegynnere. Dette er stimfisk som trives best i grupper på 3, 6 eller flere. Pass på at du fôret synker når du mater de, da de normalt bare spiser fra bunnen av karet. 

Metallpansermallen blir mellom 2,5 og 7,5 cm lange og bør ha et akvarium på minst 75 liter. Enkelte dvergarter av corydoras kan klare seg med 40 liter i små grupper.

5. Kampfisk

Kampfisk er kongen av akvariefisk for nybegynnere. De kan bli trives i så små kar som 20 liter så lenge de blir holdt helt alene, men gå helst til innkjøp av et 40 liters akvarium eller større.

Det er en grunn for at de heter kampfisk (guide), da de er svært aggressive. En hann bør aldri holdes sammen med flere kampfisk. Om du vil ha flere individer bør du velg hunnene, men disse er ikke like fargerike.

I større kar på 75 liter eller mer, kan du holde hanner med fredelig stimfisk som tetraer og corydoras. Kampfisken er ikke så mobil med sitt lange slør, og vil derfor ha vansker med å fange stimen. Sørg for å ha en god stim på flere individer da det gjør kampfisken forvirret.

6. Barber

Cherrybarbe

Barber blir som regel mellom 7,5 og 10 cm lange (selv om noen blir større). De mest populære artene av barber er tigerbarbe, cherrybarbe og odessabarbe.

For å unngå at barber napper finner bør de holdes i en stor stim på 12 eller flere individer. 

Du kan komme unna med 6 barber, men det kan føre til finnenapping på andre i stimen eller andre arter i akvariet.

Hold deg uansett unna andre fisk med lange slør som scalare og kampfisk.

7. Platy

Platy er en hardfør akvariefisk, perfekt for nybegynnere. De er enda mer robuste en guppyer (guide) og er også levendefødere. De blir opptil 7,5 cm lange og bør holdes 6 eller flere sammen i stim i et kar på 50 liter eller mer. Sørg for at du har to hunner for hver hann for at hunnene ikke skal bli utslitte.

Platy tåler et bredt spekter av pH, men trives best mellom 7,0 og 8,0. Vannet bør være på den hardere siden på mellom 7 og 20 grader dH.

8. Kuhlii-ål

Kuhlii-ål er fascinerende for noen, og skremmende for andre. De opptil 12 cm lange fiskene ser ut som slanger eller åler (derav navnet).

De er nattdyr og vil derfor være mest aktive i mørket eller i skumringen. Kuhlii-ål (guide) kan være sjenerte. Det løses ofte enkelt ved at du passer på ha seks eller flere individer i karet ditt. Da føler de seg tryggere til å komme ut og utforske karet. I tillegg bør de ha godt av gjemmesteder.

Kuhlii-ål er bunnfisk og både trives best, og spiser i hovedsak på bunnen. Det er viktig at bunnlaget ditt ikke består av skarpe steiner eller andre gjenstander, ettersom disse fiskene ikke har skjell. Det kan derfor fort lede til sår og infeksjon.

Sørg for at du har et kar på minst 60 liter dersom du ønsker å holde kuhlii-ål.

9. Scalare

Selv om scalare (guide) kanskje ikke er det første du tenker på som en akvariefisk for nybegynnere, er de enkle å ta vare på om du kan det grunnleggende.

Til å begynne med vokser de til å bli store, så du bør ha et akvarium på minst 120 liter for et enslig individ. Selv om kanskje 160 eller 240 liter hadde vært å foretrekke.

Det enkleste for nybegynnere vil være å ha én scalare i karet sitt, da de kan bli territoriale blant sin egen art.

Når du har hatt din scalare en stund, og akvariet ditt er stort nok, kan du spe på med stimfisk som rasbora og tetraer. Merk at stimfisken din fort kan bli spist om du setter de ut i et for lite kar, eller har en for liten stim. Stor plass og en stim på 12-15 individer bør passe perfekt.

Forhåpentligvis vet du nå hvilken fisk du vil starte med. Alle artene ovenfor er relativt hardføre akvariefisk, og lett tilgjengelig i de fleste dyrebutikker som selger ferskvannsfisk. 

Sørg for at du leser deg godt opp om arten du velger, slik at akvariefisken din trives best mulig.

Dyreplaneten
Logo