Algekule » Verdens letteste ‘akvarieplante’?

Varsel. Miljødirektoratet har pålagt alle, private og butikker, å destruere algekuler da de kan inneholde sebramuslinger. Sebramuslinger er en skadelig art for norsk fauna.

Synes du det er vanskelig med planter i akvariet? Eller bare har lyst på en morsom plante? Da gjør du lurt i å se nærmere på en algekule, eller moseballer som de også kalles. 

Nå er nødvendigvis ikke algekule verken en plante eller mose, men en art av grønnalge (aegagropila linnaei). 

Slik tar du vare på dine algekuler

Når du får kulene dine, er det eneste du trenger å gjøre å skylle de i akvarievann. Det er alt. 

Etter å ha lagt de i karet ditt kan det hende de vil flyte en stund på overflaten. Det er helt normalt. Når de har trukket til seg nok vann vil de synke ned mot bunnen i akvariet. 

Algekuler foretrekker lite til middels lys. Sørg derfor for å holde de unna direkte sollys. 

De fleste vil eksperter vil anbefale å holde algekuler i kaldere vann, ettersom de lever i lavere temperaturer i naturen. Det er likevel mange som har suksess med denne arten i så høye temperaturer som 26 grader.

For at algekule skal holde den runde formen sin kan du rulle ballen forsiktig i hendene dine hver gang du gjør et vannbytte. Å rulle den rundt kan også forhindre at deler av ballen blir brun om den skulle ligge mye i ro.

Kirsebærreker eller andre ferskvannsreker kan hjelpe til med å rense kulene for fôr og andre rester.

Gro flere algekuler

Hvis du ønsker flere algekuler er de veldig enkle å forplante:

  • Skvis vannet ut av kulen.
  • Kutt den i to med en saks eller kniv. 
  • Rull de forsiktig til to kuler.
  • Knyt bomullstråd rundt kulene for at de skal holde formen sin.

Der! Nå har du doblet antallet i karet ditt.

På den annen side så vokser de dessverre sakte, på opptil 5 millimeter i året. I naturen kan de vokse til å bli hele 30 centimeter i diameter, men de er sjeldent større enn 5 cm i butikken.

Du kan bruke CO2 injeksjoner og gjødsel for få de til å vokse noe raskere, men da vil det mest sannsynlig være lettere å kjøpe flere i stedet.

Hvordan du kan bruke algekuler

Selv om de er morsomme som kuler, er de ikke restriktive til å være en sfære. I naturen vokser de også som flate matter på steiner og annet. Dette kan spesielt være spennende for deg som er interessert i akvaskaping, da du kan i bunn og grunn kan forme de som du selv ønsker.

Uansett hvordan du ønsker å bruke algekule, trenger du i hvert fall ikke bekymre deg for at den skal overleve, da den mest sannsynlig er verdens letteste ‘akvarieplante’ å holde.

Dyreplaneten
Logo