17 fargerike akvariefisk (med bilder)

Hvis du har lyst på en fargerik akvariefisk har du mye å velge mellom.

Her går jeg gjennom 17 fargerike akvariefisk du kan ha i karet ditt, sammen med kort informasjon om arten. 

1. Diskus (Symphysodon Sp.)

Det er utallige versjoner av denne fargerike akvariefisken. Med ulike former, mønstre og farger. Disse er anbefalt for mer erfarne akvarister.

Diskuser (guide) kan leve opptil 10 år og blir mellom 16,5 og 20 cm i størrelse.

2. Blå Ahli (Sciaenochromis Fryeri)

Blå ahli er majestetiske i sine mørkeblå farger. Denne kan være aggressiv og flere hanner bør ikke holdes sammen. Én hann med flere hunner bør derimot fungere fint. 

De kan bli mellom 7 og 10 år gamle og opptil 16,5 cm i størrelse. Om du vurderer å gå til innkjøp av en eller flere blå ahli bør du sørge for at du har et kar på minst 240 liter. 

3. Paradisfisk (Macropodus Opercularis)

Nok en akvariefisk med fantastiske farger. Den røde og blå kombinasjonen ses godt i ethvert akvarium. Denne blir opptil 6 cm lang og krever et akvarium på 80 liter eller mer.

De kan bli aggressive i midt- til toppsjiktet. Hold enten én hann alene eller flere hunner sammen.

4. Flowerhorn ciklide (Menneskeskapt hybrid)

Flowerhorn er et syn uten sidestykke for de som ikke har sett store ciklider tidligere. Den store bulben har blitt avlet fram og blitt enda større med årene.

Dette er store fargerike akvariefisk som blir opptil 30 cm lange. Det krever et kar på 300 liter eller mer. Flowerhorn cikliden bør holdes alene.

5. Endlers levendeføder (Poecilia Wingei)

Endlers levendeføder er veldig lik guppy med de samme fargekombinasjonene. Det er hannene som blir de mest fargerike.

Dette er stimfisk som bør holdes sammen i større grupper. Minst tre med to hunner for hver hann, men gjerne 6 eller flere.

Et kar på 20 liter kan holde i en mindre stim, men ha gjerne et på 40 liter eller mer. Spesielt ettersom disse formerer seg raskt da de tross alt er levendefødere.

6. Siamesisk kampfisk (Betta Splendens)

En av de mest populære akvariefiskene er også en av de mest fargerike. Det er kanskje ikke så rart. Så lenge du leser deg opp i forkant vil du ha få problemer med kampfisk (guide), da det kan være en perfekt start for nybegynnere.

Det viktigste vil være å plassere én enkelt hann alene, da de er svært aggressive mot andre fisk (også sin egen art). I tillegg kan de klare seg i kar på 20 liter, selv om jeg vil anbefale 40 liter eller mer.

7. Dverggurami (Trichogaster Lalius)

Dverggurami er en aktiv fisk som vil svømme nysgjerrig rundt i karet. Så lenge du sørger for de riktige forholdene i karet kan denne fungere fint for nybegynnere.

Hold én hann alene, eller flere hunner sammen. Har du flere hanner vil du risikere at de dreper hverandre.

Dverggurami blir opptil 7,5 cm lang og krever et kar på minimum 40 liter, selv om 60 liter er å foretrekke.

8. Jack Dempsey (Rocio Octofasciata)

En fargerik akvariefisk som krever mye plass i akvariet. Denne bør ha over 200 liter, og helst 240 liter eller mer. Ikke så rart da disse kan bli opptil 25 cm lange. Kroppen er lyserosa med blå flekker. 

9. Guppy (Poecilia Reticulata)

Når vi tar en nærmere titt på fargerike akvariefisk kan vi selvfølgelig ikke glemme guppy. Disse kommer i alle mulige farger. 

Det er hannen som er den fargerike i arten. Du bør ikke ha noe problem med å holde de i et kar med bare hanner. Dette er en stimfisk, så du bør ha minimum tre individer. Hvis du ønsker å ha begge deler er du nødt til å ha flere hunner enn hanner.

Tre guppy kan passe fint inn i et kar så lite som 20 liter, selv om 40 liter eller mer alltid vil være å foretrekke. Spesielt med tanke på antall vannbytter du er nødt til å gjøre regelmessig og risikoen det innebærer.

10. Golden (Labidochromis Caeruleus)

Kan se ut som den gule utgaven av blå ahli. Golden er både en veldig aktiv og territorial fisk. I det minste hannene. Sørg derfor for at du bare har én hann i karet ditt. Å ha flere hunner er sjeldent et problem. 

Disse blir opptil 12,5 cm lange, men vil fortsatt kreve et kar på over 240 liter.

11. Palettciklide (Pelvicachromis Pulcher)

Denne cikliden har en fantastisk fargekombinasjon med sin rosa buk, svarte linjer og oransje finner. Å holde én hann sammen med én hunn kan fungere fint.

Palettciklide (guide) blir opptil 10 cm lange og bør ha et kar på minst 75 liter.

12. Cherrybarbe (Puntius Titteya)

Også kjent som titteyabarbe. Denne stimfisken har en lyserød farge over hele kroppen. For å få det meste ut av cherrybarbe bør de holdes i 12-15+ individer. 6 er det absolutt minste du bør holde.

Dette er aktive stimfisk og krever derfor et akvarium på 80 liter eller mer selv om de bare blir 5 cm lange.

13. Kileflekkrasbora (Trigonostigma Heteromorpha)

En vakker rød-oransje stimfisk. Kileflekkrasbora (guide) blir opptil 5 cm lange og kan passe fint for nybegynnere.

De bør ha minst opptil 80 liter å boltre seg på, da du helst bør ha 10 individer eller mer for at de skal trives godt.

14. Kardinaltetra (Paracheirodon Axelrodi)

Kardinaltetra er en av mange fargerike akvariefisk blant tetraene. De er en stimfisk som blir opptil 5 cm lange. Du er derfor nødt til å holde i grupper på minimum 6. Jo flere, jo bedre. De blir mindre stresset og trives bedre når de er 12-15 eller flere. Da ser de også mye bedre ut i akvariet.

En annen populær tetra er neontetra (guide). Den er ikke like fargerik, men er en god del rimeligere og kan være et fint alternativ.

15. Salviniciklide (Cichlasoma salvini)

Salviniciklide er en av flere fargerike ciklider på denne listen. Som med de fleste andre ciklider vil de være aggressive både hannene seg i mellom, og mot andre arter.

Å ha én hann og én hunn vil mest sannsynlig være det beste om du ønsker å holde disse. 

Merk i tillegg at salvinicikliden foretrekker sterk strøm ettersom de kommer fra elver i Mellom-Amerika. Du bør i tillegg ha et kar på minst 240 liter.

16. Stjernedanio (Danio Margaritatus)

Nok en liten fargerik stimfisk. Stjernedanio blir bare 2,5 cm lange. Du bør gå til innkjøp av minst 6 av disse, og ha minimum to hunner for hver hann.

På grunn av størrelsen vil du trives i kar på 40 liter, men om du ønsker å ha en større stim eller flere arter bør du oppgradere. Karet bør i tillegg være godt plantet med en svak strøm.

17. Juvelciklide (Hemichromis Bimaculatus)

Til slutt på listen av fargerike akvariefisk finner vi juvelciklide. Selv om de ser veldig pene ut, må du være oppmerksom på at disse kan være svært aggressive, og kan til og med drepe større fisk enn dem selv.

Hold ett individ alene eller én hann og én hunn. Disse blir opptil 15 cm lange og trenger et kar på 120 liter eller mer.

Hvilke fargerike akvariefisk passer best for deg? Sørg for at du leser deg godt opp på arten før du bestemmer deg, slik at du kan få din fisk til å trives og samtidig få frem de aller beste fargene.

Dyreplaneten
Logo