7 akvariesnegler til karet ditt (beste og verste)

Mange liker å ha snegler i akvariet. De er enkle å holde og kan gjøre en fantastisk jobb med å holde karet rent.

Før du går til innkjøp av akvarie snegler, må du være klar over at enkelte arter fort kan føre til et sneglproblem.

Nedenfor får du derfor også opplyst om hvilke arter du muligens bør holde deg unna. Men først, la oss begynne med sneglene som sjeldent blir et problem.

1. Sulawesisnegle (elefantsnegle)

Det finnes en rekke forskjellige sulawesisnegler. Det er derfor ikke uvanlig å se de i mange ulike farger og størrelser. 

Sulawesisneglen har et avlangt, kjegleformet skall, som kan bli alt fra 2,5 til 10 centimeter langt. 

Disse akvariesneglene elsker å grave rundt i bunnen, og vil være flotte til å få luftet bunnlaget i karet.

Alge og rester av fiskefôr er øverst på menyen. Som regel holder de seg unna de aller fleste levende planter, men javabregner er unntaket. Disse spiser de nærmest som godteri.

Sulawesisneglen formerer seg i ferskvann. Heldigvis gjør de det relativt sakte, da de legger egg hver fjerde til sjette uke. 

Hvis du absolutt ikke ønsker at den formerer seg er du derfor nødt til å klare deg med én, da de krever en hann og en hunn for å formere seg. 

Sulawesisnegle (elefantsnegle) bør ha følgende forhold i vannet for å trives:

  • Temperatur: 23-28
  • pH i vannet: 7,3-8,5
  • Hardhet: 3-15 gh

2. Sebrasnegle eller tigersnegle

Kanskje den aller beste av akvarie snegler du kan ha i et ferskvannskar. Mye av grunnen for det er at de ikke kan reprodusere seg i rent ferskvann, og dermed vil du ikke få et problem med overpopulasjon.

Hvis du har en hann og en hunn (eller flere), vil de kunne legge egg. Men eggene vil bare klekke i brakkvann.

Merk at de derfor potensielt kan klekke om du har veldig hardt vann i karet ditt.

Sebrasneglen spiser alge av både glass, stein og planter. Uten å skade sistnevnte.

En annen grunn til å velge sebrasneglen til ditt kar, er at de ser fantastiske ut, med sitt mørke skjell og gullstriper. 

De fleste sebrasnegler blir som regel 2 centimeter lange, men enkelte individer kan bli noe større.

Sebrasnegle bør ha følgende forhold i vannet for å trives:

  • Temperatur: 22-26
  • pH i vannet: 7,2-8,5
  • Hardhet: 3-40 gh

3. Sort faunus (Faunus ater)

Sort faunus har et kjegleformet skjell og er relativt store akvarie snegler, da de vokser til å bli mellom 5 og 7,5 centimeter lange. 

Fordi de er brakkvann-snegler klekker ikke eggene deres i ferskvann, og du vil derfor enkelt kunne unngå at det blir for mange av dem. 

Sørg for at disse har nok rester av fiskefôr og alge å spise. Har de ikke det kan de begynne å spise på levende planter, selv om de foretrekker døende.

Sort faunus trenger følgende forhold i vannet for å trives:

  • Temperatur: 22-26 grader
  • pH i vannet: 7,0-8,0
  • Hardhet: 5-8 gh

4. Asiatisk jegersnegle (Anentome sp.)

Asiatisk jegersnegle er en litt annerledes snegle enn de på listen. Dette er nemlig en snegle som lever av å spise andre snegler.

Kombinert med at den ikke er rask til å reprodusere seg, kan dette være en perfekt løsning på et sneglproblem.

Asiatisk jegersnegle spiser som regel alt fra 1 til 3 andre snegler om dagen, så du vil potensielt være nødt til å kjøpe en gruppe av de om du har et stort problem for hånden.

De angriper ikke individer av sin egen art, så det gjør ikke noe om du går til innkjøp av 4-5 stykker.

Når det ikke er flere snegler igjen i karet kan du fôre med flere snegler, eventuelt spiser de også fiskefôr basert på animalsk protein.

Asiatisk jegersnegle bør ha følgende forhold i vannet for å trives:

  • Temperatur: 21-27
  • pH i vannet: 7,0-8,0
  • Hardhet: 2-15 gh

Andre akvariesnegler

La oss ta en nærmere titt på noen kontroversielle akvariesnegler. Dette kan absolutt være fine akvariesnegler til karet ditt, men det er viktig å være oppmerksom på baksidene ved å holde følgende arter. Mange av dem kan nemlig formere seg voldsomt raskt.

Så fort at mange eiere av kulefisk velger å drive oppdrett på de, da det tross alt er en favoritt blant fisk som mbu og fahaka.

5. Eplesnegle (Pomacea Bridgesii)

Denne kunne fort vært i seksjonen ovenfor, og hvis du tar forhåndsregler bør ikke eplesnegler (guide til hold) bli et problem i akvariet ditt. 

Det største problemet som kan oppstå med disse akvariesneglene er at de blir for mange, og dermed overvelder økosystemet i karet ditt.

Denne arten kan legge mellom 50 og 200 egg om gangen, og klekker i løpet av én og fire uker. Da skjønner du kanskje fort at det kan føre til et problem.

Et annet problem er at hunnen kan reprodusere seg i månedsvis etter parring. Her kan eggene nemlig komme i flere omganger.

Med andre ord vil du ikke kunne være sikker på at du bare får én snegle når du legger den i akvariet ditt. 

Selv om det kan være vanskelig, er det mulig å skille kjønnene ved det mannlige kjønnsorganet. Det kan se ut som en antenne som stikker ut av skjellet. Velger du bare hanner vil du kunne unngå et sneglproblem. 

Hvis du allerede har eplesnegler i karet ditt og ikke ønsker at de skal reprodusere, er det viktig at du fjerner posen med egg. Disse blir alltid lagt over vannoverflaten.

Det kan i tillegg være lurt å ha svært liten avstand mellom dekkglasset og vannoverflaten. Gjerne under 5 centimeter.

Eplesnegle bør ha følgende forhold i vannet for å trives:

  • Temperatur: 22-28
  • pH i vannet: 6,5-7,5
  • Hardhet: 5-15 gh

6. Malaysisk sandsnegl (Melanoides Tuberculata)

Det er mye positivt å si om den malaysiske sandsneglen, dessverre er det også grunner til å unngå akkurat denne arten i karet ditt.

De graver flittig rundt i bunnen for å lete etter mat og lufter dermed jorda godt.

Akkurat som andre akvarie snegler spiser de også rester av fiskefôr og alger, og hjelper dermed til med å holde karet rent.

Men, før du går til innkjøp av malaysiske sandsnegler og setter de ut i karet ditt, er det noen ting du må være oppmerksom på.

Disse akvariesneglene er hermafroditter. Det betyr at de ikke må være én hann og én hunn for å reprodusere seg. Dette er én av grunnene til at de reproduserer seg raskt.

Hvis de skulle bli mange vil det samtidig være vanskelig få de ut av karet. De kan leve i flere måneder med lite eller ingen mat.

At de graver seg ned i bunnen hjelper heller ikke.

Til slutt er de heller ikke en favoritt for verken dvergkulefisk eller asiatiske jegersnegler så å bli kvitt disse er vanskeligere enn når det kommer til mange andre akvariesnegler.

Asiatisk jegersnegle bør ha følgende forhold i vannet for å trives:

  • Temperatur: 21-27
  • pH i vannet: 7,0-8,0
  • Hardhet: 2-15 gh

7. Posthornsnegle (Planorbarius corneus)

Posthornsnegle er en annen kontroversiell akvariesnegle. Den er langt fra spennende å se på, og har de klassiske gule og brune fargene mange snegler har.

Det største problemet er derimot at de reproduserer seg i en voldsom fart.

Posthornsnegler er tvekjønnet, så du trenger ikke mer enn et eneste individ for å starte en hel koloni. Det vil ta litt lenger tid om du bare har én, men plutselig skyter det fart og du ender opp med hundrevis i akvariet ditt.

Mange får med seg posthornsnegler uønsket via for eksempel akvarieplanter. Da vil du fort få et sneglproblem for hendene dine og vil være nødt til å ta grep.

Andre bruker denne akvariesneglen som oppdrett for å fôre annen fisk, rett og slett fordi de er så enkle å drive oppdrett på.

Posthornsnegle bør ha følgende forhold i vannet for å trives:

  • Temperatur: 24-27
  • pH i vannet: 7,0-8,0
  • Hardhet: 5 til 30 gh

Konklusjon

Akvariesnegler kan være en fin start i hobbyen. Hvis du velger riktig er det lettere enn å holde fisk, mange av de kan holdes i så små kar som 20 liter, og du kan lære hvordan du skal holde vannverdiene stabile.

Å holde et artskar av tigersnegler, sebrasnegler eller elefantsnegler kan være en utmerket begynnelse i hobbyen.

Hvis du derimot har endt opp med uønskede snegler, kanskje eplesnegle eller posthornsnegle, så vil du være nødt til å ta tak før de ødelegger økosystemet ditt. Det finnes heldigvis en rekke løsninger på et sneglproblem.

Uansett ønsker jeg deg masse lykke til med sneglene dine.

Dyreplaneten
Logo