Komplett guide til hold av fahaka

Fahaka er en kulefisk som kommer fra ferskvann i Afrika. Om de føler seg truet kan de blåse seg opp til å bli over dobbelt så stor. Ikke bare det, men de er intelligente fisk som kan kjenne igjen eieren sin og ivrig svømme langs glasset når det nærmer seg tid for mat.

Fahaka er ikke en lett akvariefisk å holde, og anbefales ikke for nybegynnere i hobbyen. Om du gjør hjemmeleksene vil det derimot ikke gå altfor lang tid før du kan prøve deg på å holde en fahaka. I denne guiden får du alt det du trenger å vite for å komme i gang.

Kort fakta om fahaka

Vitenskapelig navnTetraodon lineatus
FamilieTetraodontidae (Kulefisk)
Stammer fraAfrika
LevetidOpptil 10 år
StørrelseOpptil 45 cm
TypeAlteter
OppførselAggressiv
VannFerskvann
Min. størrelse på akvariet700 liter
StimfiskNei
Sjikt i akvarietBunnsjikt
VanskelighetsgradGanske vanskelig

Utseende og størrelse

Fahaka er den nest største kulefisken som finnes i ferskvann og vokser til å bli opptil 45 cm lange i akvarier. Med god næring vil de faktisk kunne vokse så mye som 2,5 cm hver måned, og potensielt 20-25 cm på et år. 

Hvis du har sett andre kulefisk som mbu og dvergkulefisk er det ikke så mye som skiller de i utseende. Fahaka legger seg godt i midten mellom disse ettersom dvergkulefisk bare blir 2,5 cm lang, mens mbu blir opptil 70 cm.

Trivsel og ideelle forhold

VannFerskvann
Min. størrelse i liter700 liter
Temperatur24-28°C
pH i vannet6,5-8,0
Hardhet (GH)6-12

Størrelse og plassering i akvariet

Fahaka er en stor akvariefisk og vil også kreve et stort akvarium. Ideelt sett bør du går for et akvarium på minst 700 liter, selv om enkelte mener å ha stor suksess med kar ned mot 500 liter. Sistnevnte er derimot det absolutt minste du bør gå for om du skal holde en fahaka.

Fahaka bruker mesteparten av tiden på bunnen av karet, der den leter etter mat og slapper av. Den kan dog også benytte seg av både topp- og midtsjiktet til tider.

Planter og innredning

Din fahaka vil sette pris på et plantet kar. Plant i hovedsak i bakgrunnen og på sidene slik at den har godt med plass å svømme på. I hvert fall med mindre du har et veldig stort kar.

Du vil heller ikke mate direkte over plantene, da den vil spise seg gjennom planter på jakt etter fôr.

For at plantene ikke skal bli dratt opp fort bør de ha fått slått sterke røtter før du introduserer fahakaen din til akvariet.

Et bunnlag av sand er å anbefale da den prøver å blåse bort bunnlaget for å lete etter skjell og krepsdyr.

Ha gjerne både dekorasjoner, store steiner og drivved i karet ditt. Bare pass på at det ikke er noen skarpe kanter den kan skade seg på.

Vann, temperatur, hardhet og pH

Fahaka er ikke en hardfør fisk, men den tåler et bredere spekter av vannverdier enn flere andre kulefisk. Du kan for eksempel holde temperaturen i vannet på alt fra 24 til 28 grader. 

Videre tåler de en ph fra 8,0 og helt ned til 6,5. Det ideelle vil nok likevel være rundt 7,0-7,5 et sted. 

Det bør i tillegg være litt hardhet i vannet. Gjerne mellom 6 og 12 gh.

Det fahaka er mest var for er derimot nitrater, nitritter og ammonium. Dette kan fort komme ut av kontroll på grunn av overfôring, eller fordi det ikke er noen fisk som “rydder opp” de små bitene fra fôret til kulefisken. Du er nødt til å holde et tett øye med disse vannverdiene.

Det vil naturligvis også være ekstremt viktig med jevne vannbytter når du holder en fahaka.

Med andre fisk

Fahaka bør i hovedsak holdes alene da det er en aggressiv akvariefisk. Det gjelder også for større fisk da de er kjente finnenappere, og med de kraftige kjevene kan ett eneste bitt være dødelig.

Hvis du ønsker å prøve å holde akvariefisk med din fahaka må du ta visse forhåndsregler. Du bør kanskje øke fra 700 til 1000 liter, og sørge for at det er nok av gjemmesteder. Du bør også holde deg til raske stimfisk som helst holder seg i topp- til midtsjiktet, selv om bunnfisk hadde vært ideelt for å spise opp noe av matrestene. 

Du kan eventuelt gjøre et forsøk med keisertetra, stjernedanio, ildtetra eller tigerbarber. I så fall bør du ha en ordentlig stor stim. Her snakker vi ikke 6 individer. 

Prøv 20-30 først for å se hvordan din fahaka reagerer. Noen ganger spiser de 2-3 før de slutter å bry seg om fiskene og i stedet leter etter nye skjell i bunnlaget. Hvis det ser ut som det fungerer kan du gå til innkjøp av alt fra 20 til 100 til avhengig av hvor stort akvarium du har.

Merk at du bør være erfaren før du gjør dette og alltid ha en plan b.

Om du har lyst til å ha en pufferfisk sammen med andre fisk kan det hende en mbu vil være bedre for deg. Nedsiden er naturligvis at disse krever et enda større kar, da de vokser til de blir hele 70 cm lange.

Fôring

Som med andre kulefisk er fahaka kjøttetere. Kosten deres bør likevel bestå av noe variasjon. Her vil reker, skjell, snegler og krabber fungere fint.

Du kan naturligvis fôre med mer tradisjonell akvariefôr også, men det er viktig at de får nok hardt å tygge på slik at tennene deres ikke vokser seg for lange. De er nødt til å slipes naturlig for at de skal kunne klare å slipe. Hvis du bare fôrer med mygglarver vil de til slutt ikke klare å spise fordi tennene har blitt for lange.

Fahaka kan spise mye og det er viktig at du er inneforstått med kostnadene som kommer til å gå til fôr. Det er ikke uvanlig at en fullvoksen fahaka kan spise 200-250 gram med skjell eller snegler hver dag.

Kombinér gjerne frossenfôr med levendefôr en gang i uka.

Vanlige problemer med fahaka

Akkurat som mbu, fanges fahaka hovedsakelig i naturen for deretter å bli sendt til dyrebutikker. Dette gjør de noe mindre hardføre i akvarier, og de kan potensielt komme med parasitter. Det er derfor lurt å kjøre en eller flere medisinkurer for å være på den sikre siden.

Et annet vanlig problem for de som holder fahaka er at det blir mye avfall fra fôring, da denne arten spiser mye. Her vil det også være vanskeligere å holde stimfisk for å “rydde opp” i grisingen til fahaka, ettersom den er såpass aggressiv.

Om du har et stort kar kan det derimot hende at det fungerer med raske stimfisk. Bare vær oppmerksom på at fahaka er aggressiv, og det kan være forskjeller mellom individene. At det fungerer for én fahaka betyr ikke nødvendigvis at det fungerer for en annen.

Ved siden av det vil de som alle kulefisk blåse seg opp hvis de blir skremt. Dette kommer ikke uten farer. Hvis det skjer i vannet er risikoen relativt lav, men om det skjer under flytting av fisken din har det relativt stor dødelighet. 

Det letteste vil derfor være å plassere din fahaka i et stort kar allerede fra den er liten. På den måten er du ikke nødt til å flytte den til et større kar etterhvert som den vokser. Fahaka kan nemlig vokse opptil 2,5 cm hver måned hvis den får godt med næringsrikt fôr.

Denne artikkelen er skrevet med forfatterens beste mening og kunnskap for å hjelpe deg så godt som mulig. Du har selv ansvar for dine fisk, og for å sørge for at de har det bra. 

Dyreplaneten
Logo