5 kulefisk du kan ha i akvariet

Hva er vel mer fascinerende enn en akvariefisk som kan blåse seg opp? Eller hva med en som kan kjenne deg igjen, og se opptil 10 meter utenfor akvariet? 

Lite.

Her ser vi nærmere på fem kulefisk du kan holde i ditt ferskvannsakvarium. 

Dvergkulefisk

En dvergkulefisk av Jonathan Salant

Den mest populære kulefisken i hobbyen er dvergkulefisk. Kanskje ikke så rart, ettersom du ikke trenger mer enn et 20-30 liter akvarium for å ha ett enkelt individ i, da de ikke blir mer enn 2,5 cm lange.

Det er også den kulefisken det kanskje er lettest å ha med andre arter, selv om du er nødt til å ta visse forhåndsregler.

Om klarer å skille hanner fra hunner kan du fint ha fire hunner og en hann i et akvarium på 50-60 liter.

Mbu

Mbu er definitivt ikke en kulefisk for nybegynnere. Ikke bare kan den være litt vanskelig å ha med å gjøre, men dette er også den største kulefisken som finnes i ferskvann. Den kan nemlig bli hele 70 cm lang.

På tross av størrelsen er mbu en av kulefiskene det er mulig å holde med andre akvariefisk. Her går det an å bruke raske stimfisk sammen med otocinclus for å hjelpe til med å holde karet rent.

Den kan finne på å spise en fisk eller to, men ofte gjør den det ikke med vilje. 

Hvis du har et stort nok kar og en stor stim av rasktsvømmende fisk vil det mest sannsynlig gå bra. Levendefødere kan også være gunstig, ettersom de ganske enkelt kan reprodusere seg i karet da en fisk i ny og ne kan bli spist.

Dette er forresten den arten som kan se opptil 10 meter utenfor akvariet. Med andre ord kan den se deg komme på lang vei.

Mbu er definitivt min favoritt blant kulefisk, bare synd den krever et akvarium på minst 2000 liter.

Fahaka

Fahaka er en annen stor kulefisk. Også denne stammer fra Afrika og blir opptil 45 cm lang. Under gode forhold kan den vokse hele 2,5 cm hver eneste måned, så pass på at du går til innkjøp av et stort kar med en gang.

For deg som har lyst på en stor kulefisk, men som kanskje ikke har hverken plass eller penger til et akvarium på 2000 liter, kan fahaka være en mellomting. Du vil fortsatt trenge et stort akvarium, men et enkelt individ kan holdes på mellom 500 og 700 liter (helst sistnevnte).

Ulempen med fahaka er at de er svært aggressive, og de fleste har vanskeligheter med å holde annen fisk i karet. Det vil i så fall kreve et enda større kar og gode gjemmesteder.

Sør-amerikansk kulefisk

Bilde av Jill Siergrist

Den sør-amerikanske kulefisken er en middels stor, aktiv kulefisk. Sammen med dvergkulefisk er denne arten kanskje det letteste å starte med for deg som har lyst på en kulefisk.

Den er ikke like aggressiv som for eksempel fahaka, og kan potensielt holdes i et selskapsakvarie med enkelte andre arter.

Som alle andre kulefisk er de derimot kjente finnenappere, så du kan i hvert fall ikke sette de inn med fisk med lange slør.

Palembang kulefisk

Hvis du ikke ønsker en veldig aktiv kulefisk kan palembang varianten være et alternativ. Denne jakter nemlig ved å “snike” seg innpå bytte. Den vil ligge timesvis i ro i akvariet, men kan by mer på seg selv når det kommer til fôring. 

Akkurat som mange andre kulefisk bør denne arten holdes alene da den er aggressiv. I tillegg bør du inkludere alt fra planter til huler og åpne områder i karet.

Ting å være oppmerksom på med kulefisk

Kulefisk, eller pufferfisk om du vil, ser fantastiske ut. Likevel er ikke dette fisk som er beregnet for nybegynnere. Før du begir deg ut på å holde en kulefisk bør du være oppmerksom på de mange fallgruvene.

De spiser frossen- og levendefôr

Kulefisk er hovedsakelig kjøttetere og spiser alt fra muslinger til reker, krabber, kreps og snegler. Ikke bare er det viktig at du gir de næringsrikt fôr, det er også essensielt for at tennene deres ikke skal vokse så mye at de ikke klarer å spise.

Med andre ord er de litt som kaniner og bevere ved at de alltid er nødt til å slipe tennene sine. Alternativet er nemlig den sikre død.

Selv om du hovedsakelig kan fôre kulefisk med frossenfôr, bør du også gi noe levendefôr. Spesielt til større arter som mbu og fahaka.

Det kan være dødelig om de blåser seg opp

Kulefisk, derav navnet, kan blåse seg opp når de er redde. Dette gjør de for at fisk (eller andre rovdyr) ikke skal klare å svelge de hele. 

Å blåse seg opp fører derimot med en del risiko. I vann går det som regel fint, men om de blåser seg opp over vannoverflaten, for eksempel når du skal flytte den fra ett kar til et annet, har det høy dødelighet. 

Små kulefisk som dvergkulefisk, bør du derfor flytte med en pose i stedet for en håv. Bare legg litt fôr i posen for å lokke den inn, så får du mest sannsynlig fanget den fort.

Tåler ikke dårlige vannverdier

Det er ikke bare det at kulefisk ikke tåler et bredt spekter av vannverdier, men de takler nitrater, nitritt og ammonium veldig dårlig. Det er en elendig kombinasjon med at de griser såpass mye som de gjør og ikke bryr seg om å spise små partikler fra vannet (i hvert fall de større kulefiskene).

Hvis du skal holde en kulefisk er du nødt til å passe ekstra godt på at vannverdiene holder seg stabile. 

Generelt aggressive

Kulefisk er kjøttetere og generelt aggressive fisk. Noen er mer aggressive enn andre. For eksempel er fahaka mer aggressiv enn mbu, selv om det kan være individuelle forskjeller også.

Mbu kan fungere med stimfisk, selv om det kan bli en fisk borte i ny og ne, mens du vil slite mer med andre fisk i karet med en fahaka. Da vil du i hvert fall være nødt til å legge veldig godt til rette.

Videre vil en dvergkulefisk hann klare seg fint med to til tre andre hunner, men om det kommer en hann til i karet, kan du fort støte problemer.

Konklusjon

Kulefisk er noen av de morsomste og mest givende artene det er mulig å holde i akvarier. Det er derimot mye man er nødt til å ta hensyn til, så sørg for at du leser deg godt opp på hva din pufferfisk trenger før du plasserer en i akvariet ditt.

Dyreplaneten
Logo