7 populære stimfisk til akvariet

I naturen holder stimfisk seg sammen i grupper på hundrevis for å beskytte seg mot rovdyr.

Uavhengig av art, vil stimfisk i ditt akvarium forhåpentligvis ikke trenge å frykte store rovdyr, men de grunnleggende instinktene vil fortsatt være der. I en stor stim vil de føle seg trygge, mens de bare med noen få av sin egen art vil hele tiden være stresset.

Hvis du kjøper stimfisk til akvariet ditt, vil de fleste fortelle deg at du bør kjøpe minst 6 individer. Men om du vil få det beste ut av dem, bør du kjøpe 12, 15, 20 eller helst, enda flere. I naturen er de tross alt i en stim sammen med hundrevis av sin egen art. 

La oss se nærmere på 7 populære stimfisk til akvariet ditt.

1. Kardinaltetra

Med sine fantastiske farger var kardinaltetra nødt til å være på vår liste over potensielle stimfisk til akvariet ditt. Ikke bare på grunn av fargene, men det er også en art som svømmer godt sammen i stim for å beskytte seg mot større fisk. 

Som med annen stimfisk er det viktig at du har nok kardinaltetra i karet ditt. Når de er flere, både ser de bedre ut, og trives bedre. Ha minimum 6 av disse, men helst 12 eller flere som nevnt ovenfor.

Kardinaltetra blir omtrent 5 cm lange og kan holdes i temperaturer på opptil 27 grader, selv om 23-26 vil være mer ideelt. De trives i relativt syrlig vann på pH mellom 5,0 og 7,0. 

Denne arten ser fantastiske ut i et godt plantet kar på 120 liter eller mer. Selv om de også vil klare seg fint med 50 liter i en mindre stim. 

Hvis du ønsker noe enda mindre, kan neontetra (guide) være et godt alternativ. De blir ikke like store og har ikke den lange røde stripen, men er fortsatt flotte stimfisk til akvariet. 

2. Tigerbarbe

Tigerbarbe har et ufortjent dårlig rykte for å være en aggressiv art. Som flere stimfisk i akvariet vil de føle seg utrygge i mindre grupper. De vil da ofte reagere med å nappe finner til andre fisk i stimen.

For å unngå dette og virkelig få frem det beste i tigerbarben bør du sørge for å ha godt med plass og mange individer. En stim med over 25 tigerbarber (eller flere) er fascinerende å se på i et kar på 160-240 liter. Hvis du går for et slikt antall vil du også få det aller beste ut av fisken din.

3. Rødmunntetra

Nok en art stimfisk til akvariet ditt som ser fantastisk ut i større grupper. Rødmunntetra svømmer tett sammen i midtsjiktet. Fordi alle svømmer samme vei er de litt av et syn.

Rødmunntetra blir opptil 5 cm lange. De er aktive svømmere, så et kar på 75 liter eller mer er å anbefale. Forsøk å holde temperaturen stabilt på mellom 22 og 26 grader. De foretrekker syrlig vann på mellom 5,0 og 7,0 pH. 

Vær oppmerksom på det røde frontpartiet. Hvis de mister den kraftige røde fargen er det en indikasjon på at det er noe feil med vannverdiene eller andre forhold i karet.

4. Kobbertetra

En noe utradisjonell stimfisk til akvariet er kobbertetra. En stim av disse vil ofte kunne strømme mot hånden din om du beveger den over glassveggen, og nærmest trygler etter mat.

Sørg for å ha et kar på minimum 60 liter, men gjerne større. Kobbertetra trives godt mellom 23 og 27 grader, med en pH på mellom 6,0 og 7,5. 

5. Kileflekkrasbora

Her er en fisk som ser utrolig ut i en stor stim. Kileflekkrasbora er en fredelig stimfisk til akvarier på 40 liter eller mer. Disse er glad i svømme så ha de i et større kar om du kan. Den rød-oransje fargen kommer spesielt godt frem i et plantet kar.

Om du ønsker at kileflekkrasbora skal ha optimale forhold bør du gå til innkjøp av 12 eller flere (jeg kan ikke få sagt det nok ganger, flere er bedre). Men vær oppmerksom på at du da bør øke volumet på akvariet noe.

De er ikke kresne på vanntemperatur og kan derfor være en god akvariefisk for nybegynnere. Bare sørg for at temperaturen holder seg stabilt mellom 18 og 28 grader, med en pH på mellom 6,0 og 7,5. 

6. Sebrafisk

Sebrafisk går ikke like godt sammen i stim som de fleste andre artene på denne listen, men de er svært hardføre akvariefisk. Det gjør de til nok et godt alternativ for nybegynnere.

Vær likevel oppmerksom på at om du ønsker en ‘skikkelig’ stimfisk er kanskje ikke sebrafisk det du leter etter. 

Uansett er de flotte fisk som trives godt i grupper på 5 eller flere, selv om 10 pluss vil være bedre. I mindre grupper på 5 eller 10 bør du ha to minst tre hunner for hver andre hann. Mens det ikke er like farlig i en større stim.

Et kar på 60 liter fungerer fint på fisken som blir opptil 6,5 lang. De trives i relativt kaldt vann på mellom 18 og 24 grader. 

7. Ildtetra

Vi har kommet til siste arten på lista og det er definitivt en som skiller seg ut. Ildtetra lever opp til navnet sitt med sin rødoransje farge og ser fantastisk ut i et godt plantet kar. 

De blir ikke mer enn 2-3 cm lange, så du kan fint ha en relativt stor stim i et kar på 60 liter. Sørg for at temperaturen er mellom 24 og 28 grader. Ildtetra foretrekker syrlig vann med en pH på 6,0-7,0. 

Klar til å skaffe deg stimfisk til akvariet ditt? Forhåpentligvis gjorde denne listen deg litt klokere. Sørg for å lese deg godt opp på arten du velger, og prøv å holde en så stor stim som du selv har mulighet til.

Dyreplaneten
Logo