Hva spiser reker? » Guide til ferskvannsreker

Reker spiser et utvalg av alge, planter og bakterier. De er i tillegg åtseletere og vil spise rester av døde fisk og andre dyr.

I denne guiden kan du lære mer om hva reker spiser, og hvordan du kan gi de en så naturlig diett som mulig om du holder de i et akvarium.

Hva spiser reker?

Så hva spiser reker egentlig? 

I naturen er reker åtseletere. De leter flittig i området etter alt fra alge og bakterier til mikroorganismer og døende planter.

Finner de døde fisk, reker eller andre dyr er det ingenting som hindrer de i å ha et festmåltid.

For deg som har reker i akvarium, er det viktig å forsøke å etterligne denne dietten for at de skal ha et så sunt og næringsrikt kosthold som mulig. 

Reker i akvarier bør fôres med en plantebasert diett bestående av alge og døde planter, supplementert med noe dyreproteiner. 

Før du kjøper føde bør du derfor forsikre deg om at fôret ikke hovedsak består av dyreprotein, noe som forresten er veldig vanlig.

Den optimale dietten for ferskvannsreker

La oss se nærmere på hvordan du kan optimalisere dietten til dine reker.

Alge

Mange velger å kjøpe ferskvannsreker til sitt akvarium fordi de er gode algespisere. Å sette ut reker i kar med et algeproblem, kan være perfekt for rekene dine.

For ikke å snakke om at det er perfekt for deg som får en helt ren og skinnende kar.

Tenk deg om to ganger før du plasserer reker i helt nye akvarium. De bør helst ha vært i bruk en periode slik at i det minste noe alge kan forekomme.

Hvis det er alge i karet vil de jobbe aktivt rundt i karet. Dette er en god indikasjon på at de finner rikelig med mat. 

Skulle de i stedet svømme rolig frem og tilbake, har de mest sannsynlig spist opp all algen. Da er du nødt til å fôre med noe annet for å supplementere dietten deres.

Videre, hvis det ikke virker som rekene gjør en god jobb med å holde karet rent, kan det hende du fôrer for mye med annen mat. 

Her gjelder det å finne en balansegang. Skulle dette skje bør du hoppe over fôringsdager, og før du vet ordet av det bør rekene være i gang med å spise alge igjen.

Sepiaskall

Disse finner du som regel i fugle-seksjonen av dyrebutikken. Sepiaskall består av kalsium, som er nødvendig for at skjellet til rekene skal vokse og være sterkt. Å supplementere med kalsium er ofte en nødvendighet i akvarier.

Ikke legg hele sepiaskallet i akvariet. Det vil mest sannsynlig være for mye, og kan føre til et for hardt vann. Vær spesielt oppmerksom på dette om du har fisk som trives i bløtt vann. Bare brekk av en bit, og så synker det til bunn etterhvert. 

Rekene dine skifter ham (skjell) ettersom de vokser. I det gamle skjellet er det mange næringsstoffer som er viktig for at det nye skjellet skal vokse seg sterkt. Pass på at du lar det bli liggende. Rekene vil selv spise de opp hvis de trenger næringsstoffene.

Blancherte grønnsaker

Blancherte grønnsaker er et godt eksempel på hva reker gjerne spiser. Å blanchere de er viktig for at rekene skal klare å spise de.

Du kan blanchere grønnsaker som:

  • Agurk
  • Spinat
  • Kål
  • Gulrot
  • Brokkoli

Skjær grønnsakene opp i biter med en tykkelse på 1-2 cm. Ha de i kokende vann i 2 minutter til de blir al dente. Ta de så over i, eller skyll de i kaldt vann for å stoppe kokingen.

Når du fôrer rekene dine med blancherte grønnsaker kan du la noen biter ligge i karet over natta. Ikke la det ligge rester for lenge. Hvis det ikke er spist opp til morgenen bør du ta restene ut.

Reker spiser gjerne blancherte grønnsaker et par ganger hver uke.

Løv

I naturen faller løv i vannet. Når det har trukket til seg nok vann, synker det til bunnen. Infusorier (en gruppe bakterier og mikroorganismer) vokser på løvene ettersom de blir brutt ned.

Reker har veldig godt av akkurat denne bakteriefloraen, og du vil se de jobbe flittig over løvene.

Pass på at det du putter i karet ditt ikke har hatt kjemikalier eller lignende på seg. 

Et alternativ til å gå ut å hente løv, er å kjøpe catappa blader. 

Disse bladene gir rekene dine et stort område å spise på eller under. I tillegg lekker de flavonoider og tanniner som har betennelsesdempende egenskaper.

Spirulina

Uansett om du har amanoreker, kirsebærreker (guide) eller andre reker, vil de sette pris på at du mater dem med spirulina. Det er gjerne litt dyrere enn fôr basert på dyreproteiner, men du vil ikke trenge mye av det hvis du fôrer med litt fra alle disse punktene.

Fiskefôr

Vær varsom med hvor mye fiskefôr du mater med. Reker spiser det gjerne, men dietten deres bør i hovedsak av planteproteiner.

Hvis du har fisk i karet, vil rester fra fôringen av disse mest sannsynlig være nok for rekene dine.

Dette er hva reker spiser, og selv om det kan virke mye til å begynne med, trenger de ikke mye annet mat om de har rikelig med alge i karet sitt. Etter en liten stund finner du nok ut hva som passer best for deg og dine reker.

Dyreplaneten
Logo