En komplett guide til hold av otto (otocinclus)

Otto, eller otocinclus (Otocinclus affinis), er en velkjent algeeter i hobbyen. Dietten gjør de enkle å fôre, samtidig som de holder karet ditt rent for mange forskjellige type alger.

Noen synes otto er vanskelig å holde i akvarier, og enkelte individer ender opp med å dø etter kort tid. Med informasjonen du får på denne siden blir det nok mye lettere, og forhåpentligvis vil du ha dine otocinclus i mange år fremover.

Kort fakta om otto (otocinclus)

Vitenskapelig navnOtocinclus affinis
FamilieLoricariidae
Andre navnOtto, otocinclus
Stammer fraSør-Amerika
LevetidOpptil 5 år
StørrelseOpptil 5 cm
TypePlanteeter
OppførselFredelig
VannFerskvann
Min. størrelse på akvariet60 liter
StimfiskNei
Sjikt i akvarietBunn- og midtsjikt
VanskelighetsgradGanske enkel

Utseende, størrelse og kjønnsforskjell

Otocinclus er små fisk som ikke blir mer enn 5 cm lange og opptil 5 år gamle. De små planteeterne er strømlinjeformede med en sterk, rund munn som suger seg fast på forskjellige overflater.

Hunner er noe større og bredere enn hannene, men det kan være vanskelig å se forskjell på kjønnene. Spesielt når de er små (noe de mest sannsynlig er i butikken).

Trivsel og ideelle forhold

VannFerskvann
Min. størrelse i liter60 liter
Temperatur20-26°C
pH i vannet6,0-7,8
Hardhet (GH)6-10

Størrelse og plassering i akvariet

Otto er små fisk som ikke vokser til å bli mer enn 5 centimeter lange. Og selv om du bør kjøpe minst 6 av de i en gruppe, trenger du fortsatt ikke å ha mer enn et 60 liters akvarium. Det selv om du har planer om å holde et par andre små fisk i tillegg.

Otto vil småspise på alger rundt bunn- og midtsjiktet. Alt fra glass, til steiner, røtter og selv snegler blir fort spist av (alger altså). 

I naturen kommer otocinclus fra elever så godt med oksygen i vannet og en fin strøm setter de pris på.

Vann, temperatur, hardhet og pH

Noen vil si at otto er en middels vanskelig fisk å holde. Det vanskeligste skjer derimot allerede i butikken. Fordi otocinclus gjerne blir fanget i Sør-Amerika, for deretter å bli fraktet til Europa og Norge, er det ikke alle som takler reisen like bra.

Videre er det viktig at dyrebutikken fôrer de godt opp når de endelig kommer frem til dem, og det er det dessverre ikke alle som gjør.

Når du velger ut dine nye otto, må du passe på at magen ikke har kollapset. Den bør være rund og fin.

Passer du på det vil du allerede ha en mye større sjanse til å lykkes.

Å bruke drypp-akklimatisering kan være lurt før du introduserer de til et veletablert akvarium.

Temperaturen i vannet bør ligge på mellom 20 til 26 grader celsius. 

Selv om de tåler et bredere spekter av pH, er det optimale mellom 6,4-7,2. 

Der noen akvarier med otocinclus ikke klarer seg er når det kommer til hardheten i vannet. Den skal nemlig ikke være for lav, men heller ikke for høy. Prøv å hold vannet så stabilt som mulig på mellom 6 og 10 GH.

Du kan gjøre vannet hardere ved blant annet å legge til GH-salt. Husk at du må legge i noe GH-salt hver gang du gjør vannbytter også.

Vær oppmerksom på nitritter og nitrater som hoper seg opp i vannet ditt. Sørg for å måle disse regelmessig da det ikke skal altfor mye til før det blir en dødelig kombinasjon for otto.

Én eller flere otto (otocinclus)

Otocinclus er en stimfisk som trives og trenger å være i grupper for å unngå stress. Kjøp minst 6 av de, eller ingen i det hele tatt. To hunner for hver hann fungerer utmerket godt om du klarer å skille kjønnene når du kjøper de i butikken.

Med andre fisk

Otto fungerer fint med de fleste andre fisk som ikke er altfor aggressive eller store. Selv fredelig fisk vil tross alt kunne sluke de hele om de får sjansen.

Likevel er otto en av få fisk som har gått fint sammen med nokså aggressive fisk som kampfisk.

Andre fisk du kan ha sammen med otocinclus er:

Både reker og snegler går også fint sammen med otto.

Planter og innredning i akvariet

Som med alle bunnfisk er det viktig at du er oppmerksom på hvordan bunn du gir dine otocinclus. Velg et mykt eller glatt substrat. For eksempel sand eller glatt elvegrus. På den måten slipper du at de kutter seg opp på noe og unngår dermed en potensiell infeksjon.

Forhåpentligvis vil du ha et plantet kar om du skal holde otto. De setter pris på mange planter, røtter og steiner slik at de har steder de kan gjemme seg om de trenger det.

Selv om otocinclus er planteetere foretrekker de alger og grønnsaker fremfor plantene dine.

Fôring

Otocinclus er i hovedsak en planteeter, men vil kunne spise på åtsler i naturen. Å kun la de spise av algene i akvariet ditt er derimot aldri et alternativ.

En balansert diett kan bestå av 80 % planter og 20 % proteinrikt fôr. Dette kan bestå av alger, pellets, spirulina og blancherte grønnsaker.

Fôr gjerne med blancherte grønnsaker som squash og agurk noen ganger i uka. Bare husk å fjerne det de ikke har spist opp i løpet av 24 timer.

Formering og oppdrett

Det er ikke lett, men heller ikke umulig å drive oppdrett på otocinclus. Vannverdiene og forholdene generelt er derimot nødt til å være perfekte. Med et rent kar og stabile vannverdier.

Du må også sørge for at de får god næring. Å sørge for en proteinrik diett i perioden før du ønsker at de skal leke er svært viktig. Fôr i så fall med både algepellets, spirulina, og til og med noen røde mygglarver.

Å øke temperaturen sakte men sikkert opp mot 26 grader kan også hjelpe til å stimulere lek. Bare pass på at du ikke går over 26 grader, og heller ikke øker med mer enn 1 grad per døgn. 

Når de er klare for å parre seg vil hannen jage hunnen rundt i karet. Deretter vil hannen gyte over eggene som legges i små klynger rundt om i karet.

Noen dager senere vil yngelen klekkes og begynne å svømme rundt. De begynner med å spise alger og bakterier, men det tar ikke lang tid før de spiser det samme som de voksne.

Sykdom og vanlige problemer

De vanligste problemene til otto kommer av at de allerede er stresset og underernært når de kommer til dyrebutikken. Hvis de ikke blir fôret godt opp i perioden før du kjøper de, vil alle otocinclus slite selv under optimale forhold.

Det viktigste er derfor å se om de fortsatt har en rund og ikke kollapset mage før du kjøper de.

Du er også nødt til å drypp-akklimatisere de før du putter de i et allerede etablert kar. Du kan ikke bare sette de ut i karet uten at bakteriefloraen i filteret har rukket å etablere seg.

En dårlig diett, andre aggressive fisk og få gjemmesteder er andre faktorer som kan føre til stress og deretter sykdom.

Til slutt er det ekstremt viktig at du sjekker nitritt og nitrat-nivåene (og generelt alle vannverdiene) for å passe på å holde de så lave som mulig.

Denne artikkelen er skrevet med forfatterens beste mening og kunnskap for å hjelpe deg så godt som mulig. Du har selv ansvar for dine fisk, og for å sørge for at de har det bra. 

Dyreplaneten
Logo