Kampfisk – alt du trenger å vite


Kampfisk er en av de mest populære akvariefiskene både i Norge, og i resten av verden. Med de vakre fargene, og den energiske oppførselen kan de være spennende for alle. Før du går til innkjøp av en siamesisk kampfisk er du nødt til å vite det grunnleggende, slik at du kan ta godt vare på fisken din. I denne komplette guiden om kampfisk kan du lære mer om akkurat det.

En majestetisk kampfisk (PickPik)

Kort fakta om kampfisk

Vitenskapelig navnBetta splendens
FamilieOsphronemidae (Guramier)
Andre navnSiamesisk kampfisk
Stammer fraAsia
LevetidOpptil 7 år
StørrelseOpptil 7,5 cm
TypeKjøtteter
OppførselAggressiv
VannFerskvann
Min. størrelse på akvariet40 liter
Stimfisk eller i grupperNei
Sjikt i akvarietHele akvariet
VanskelighetsgradGanske enkel

Mer om kampfisk

I naturen lever kampfisk i Sørøst-Asia, i deler av Kina, Thailand, Malaya og Vietnam. Stort sett finnes du de i grunne vann, som for eksempel i pytter eller rismarker. Det latinske navnet for kampfisk er betta splendens. Andre brukte navn er siamesisk kampfisk eller slørkampfisk

En kampfisk kan leve i opptil 7 år, men de lever sjeldent mer enn 3-4 år i akvarier. Dette vil avhenge av hvordan forhold den lever i. For eksempel vannkvalitet, fôr, temperatur og mer. 

Utseende til siamesisk kampfisk

På grunn av deres popularitet kommer kampfisker i utallige former. Alt fra crowntailhalfmoon og double tail har blitt avlet frem i akvarium over hele verden. Den vanligste versjonen er veiltail, og kan bli kjøpt i omtrent hvilken som helst akvariebutikk.

Størrelse

Kampfisk er en relativt liten fisk, som sjeldent blir mer enn 7 cm i fangenskap, selv om enkelte individer har vokst opp til 10 cm. I naturen blir de som regel ikke større enn 5 cm. 

Kjønnsforskjell

Det er enkelt å skille kjønnene. Hannene er mye mer fargerike enn hunnene, og de fleste typene har det berømte sløret. Hunnene er mindre fargerike. Forskjellen mellom kjønnene er større innen oppdrett enn den er i naturen.  

Hunnen er ofte mye mindre fargerik enn hannen, men det er ikke tilfellet for denne hunnen (Catherine Bulinski)

Ofte stilte spørsmål

Hvor kommer kampfisk fra?

Siamesisk kampfisk kommer fra Sørøst-Asia. Her lever den fortsatt i små dammer og risåkre. Mer spesifikt i deler av Kina, Thailand, Vietnam og Malaya.

Hvor lenge lever kampfisk?

De kan leve til de blir opptil 7 år gamle. Det er derimot mer vanlig at de når en alder av 3-4 år i akvarier. For å øke sannsynligheten for lenger levealder er det viktig at de blir tatt godt vare på.

Hvor store blir kampfisk?

De kan bli opptil 10 cm i fangenskap, selv om de sjeldent blir større enn 7 cm. I naturen blir de ikke større enn 5 cm. 

Trivsel og ideelle forhold

VannFerskvann
Min. størrelse i liter40 liter
Temperatur25-28°C
pH i vannet6,0-8,0
Hardhet (GH)2-10

Størrelse på akvarium til kampfisk

Hvis du har lyst til å holde en kampfisk, bør akvariet ditt være på minst 40 liter. Om du vil ha flere andre fisk sammen med den, anbefales du å øke til 60 liter eller mer basert på hvilke, og hvor mange fisk du velger.

Mange har kampfisk i for små kar, noe som ofte får dødelige konsekvenser. Spesielt er boller veldig populært blant mange. Det er ikke anbefalt å holde kampfisk i bolle, men om du har bestemt deg for det, bør den være på minst 20 liter. Gjerne mer, selv om det kan være vanskelig å finne, samtidig som det tar ekstra plass. 

Uansett må du passe på at du både har et filter og et varmeapparat. Små akvarier krever samtidig oftere vedlikehold. I en bolle på 20 liter må du for eksempel gjøre vannskifter 2-3 ganger hver uke. I et kar på 40 liter holder det med ett vannskifte i uka. Fordi det er så lite vann i bollen, er det samtidig vanskelig å holde forholdene stabile. Du må derfor være ekstra forsiktig med både fôring, vannskift og andre vedlikehold.

Vann og temperatur

Kampfisken kommer fra varme tropiske ferskvann i Sørøst-Asia. Du er derfor nødt til å ha et varmeapparat. Selv om kampfisk kan overleve i romtemperatur, vil den være mye mindre aktiv, og vil pådra seg sykdommer lettere.

Du kan fint ha en kampfisk i vann på opptil 30 grader, men da er du nødt til å ha et dekkglass. Temperaturforskjellen mellom vannet og overflaten bør nemlig ikke være for stor. Jo større den er, jo større vil sjansene være for at kampfisken pådrar seg en forkjølelse. Hvis du har et akvarium på 25 grader, og en innetemperatur på 23 eller 24 reduserer du risikoen. Det beste er likevel et dekkglass for at temperaturen både skal være lik, og at luften over vannet er fuktig. 

Hardhet og pH

Surheten i vannet (pH), bør holdes på mellom 6,0 og 8,0. I de fleste steder i Norge ligger vannet på rundt 7, og det passer fint for kampfisken. Det er likevel lurt å kjøpe tester for dette slik at du er sikker. Vannet bør bestå av noe mineraler, men ikke for mange. Hardheten bør derfor ligge på mellom 2 og 10. Kampfisk tåler hardere vann, men det vil være en belastning i lengden. Spe heller på med salt om den skulle bli syk. 

Spørsmål og svar om vannkvalitet til kampfisk

Hvilken temperatur skal vannet til kampfisken ha?

Temperaturen i vannet bør være stabilt mellom 25 og 28 grader. Det gjelder også for lufta over vannet for at kampfisken ikke skal bli forkjølet, da den regelmessig er og napper luft i overflaten. Det kan du få til ved å bruke et dekkglass.

Hvilken pH skal vannet til kampfisken ha?

pH i vannet bør ligge stabilt på mellom 6,0 og 8,0.

Hvilken gH skal vannet til kampfiksen ha?

Hardheten i vannet (gH), bør ligge på mellom 2 og 10. De tåler hardere vann, men du blir anbefalt å spare det til fisken blir syk. 

Kan jeg ha kampfisk i kaldt vann?

Nei, du bør ikke ha kampfisk i kaldt vann. Temperaturen bør være på minst 25 grader. 

Strøm eller rolig vann

Kampfisk er dårlige svømmere og trives i stille vann. Små drypp, eller veldig svak strøm går fint. Om du har svak strøm bør du likevel ha nok planter og innredning til at kampfisken ikke må jobbe mot strømmen kontinuerlig. 

Vannskift

Kampfisk trenger stabile forhold i vannet. Sørg derfor for at du ikke skifter ut mer enn 25 % av vannet om gangen. Pass samtidig på at temperaturen på vannet du fyller på er den samme som i karet. Hvor ofte du bør gjøre et vannskift kommer blant annet an på hvor stort akvariet er. Hvis du har et på 40 liter eller mer, holder det gjerne å skifte vann én gang i uka. Med små akvarier på 20 liter bør du derimot skifte vann 2-3 ganger hver uke. 

Vær oppmerksom på at hannene er aggressive mot hverandre (NeedPix)

Én eller flere kampfisk

Dette er et sted hvor mange trår feil. Kampfisk bør for all del holdes én og én. Hvis du plasserer to hanner i akvariet, vil de sloss om territorium. I de fleste kar vil det føre til at en av dem dør.  

Med én hann og én hunn, vil hannen jage hunnen rundt (selv om det motsatte kan skje i noen tilfeller). Hvis de omfavner hverandre i stedet for at en dreper den andre, vil det være hannen som passer på eggene, da hunnen ofte vil spise dem. Det fører til at hannen i mange tilfeller dreper hunnen for å beskytte både eggene og yngelen. Hvis du ønsker å holde både én hann og én hunn sammen, må du sørge for å ha et stort akvarium med masse gjemmesteder. Minst over 100 liter, men jo større jo bedre. 

Selv om hunnen ikke har det samme fine sløret som hannen, er det likevel mange som ønsker å holde de i samme kar. Det samme gjelder likevel for hunnene som for hannene. Hvis du ønsker å ha flere hunner i samme kar, må det være stort, slik at territoriet deres ikke overlapper hverandre. Det bør også være rikelig med gjemmesteder, og du bør ha en plan i bakhånd hvis du ser at det ikke fungerer. Det er fint å ha et ekstra kar du kan plassere en eller flere av de i, hvis du ønsker å teste om du klarer å holde flere kampfisk sammen. 

Kampfisk med andre fisk

Kampfisk er vanskelig å holde sammen, men i motsetning til hva mange tror, kan du fint ha de sammen med andre fisk. Før du gjør det, er du nødt til å være klar over at fisk er forskjellige. En kampfisk kan gå lettere sammen andre fisk, enn det en annen kampfisk kan. Likevel er enkelte ting som må ligge til grunn før du prøver å ha annen fisk sammen med en kampfisk. 

Det første, og viktigste er plass. Å sette ut flere fisk i et 20 liters akvarium er dømt til å gi problemer. Sørg for at du minst har et 40 liters kar, selv om 60, 80, 100 liter eller mer vil øke sjansene dine for at de skal fungere sammen. 

Det andre er å velge riktig akvarievenner for kampfisken. I hovedsak bør du gå for mindre, fredelige stimfisk. På den måten vil de ikke nappe på sløret til kampfisken. Samtidig er det vanskelig for kampfisken å fokusere på én fisk når du har en stim. Den vil i mange tilfeller prøve å jage stimen, men så lenge du har et stort nok akvarium vil den til slutt gi opp. På den måten får kampfisken god trening også. 

Pass på at du har en stor nok stim på minst 6-9 individer, og at det er nok av gjemmesteder. Du kan for eksempel prøve deg på:

Ha alltid en reserveplan når du prøver å introdusere nye fisk i karet med kampfisken. Hvis det ikke fungerer, kan du enten levere de tilbake til butikken eller ha de i et annet kar. Følg nøye med de første timene og dagene. 

Enkelte velger å ha reker og snegler sammen med kampfisk. Hvis du ønsker å prøve deg på reker (for eksempel kirsebærreker, bør du først etablere en koloni. Kampfisken vil mest sannsynlig spise noen reker, men hvis du har en koloni, vil rekene reprodusere flere enn kampfisken klarer å spise. For å optimalisere sjansene dine kan du i tillegg velge en kampfisk med et stort slør, og ha et godt beplantet akvarium med mange gjemmesteder. På den måten er det mye lettere for rekene å rømme og gjemme seg. 

Kampfisk vil ikke spise snegler, men de kan forveksle antennene til sneglene med mark og spiser de av. Vær oppmerksom på dette hvis du vil prøve å introdusere snegler med kampfisken, og ha en reserveløsning klar. 

Spørsmål og svar for akvarievenner til kampfisk

Hva kan gå sammen med kampfisk?

Som nevnt ovenfor passer kampfisk med små, fredelig stimfisk. For eksempel neontetra, kardinaltetra, rasbora, metallpansermalle eller kuhlii-ål. Sørg for å ha minst 6-9 individer, og pass på å ha nok plass i akvariet. Hvis akvariet er for lite vil kampfisken være ekstra aggressiv, og stimfisken har ingen steder å rømme. Pass også på at du har et godt beplantet kar, med mange gjemmesteder.

Kan jeg ha kampfisk og reker?

Ja, du kan ha de sammen. Du bør derimot sørge for at karet er godt plantet med mange gjemmesteder. Kampfisken vil spise noen reker. Du anbefales derfor å etablere en koloni med reker før du introduserer de til fisken. De tregere kampfiskene med lang slørhale er også å anbefale ettersom de er dårligere på å jakte reker. 

Kan jeg ha kampfisk og snegle?

Ja, men på egen risiko. Den kan forveksle antennene til sneglen med larver og nappe de av. Da får du lite ut av sneglene dine. Det kan likevel gå. Prøv, men sørg for å ha en plan i bakhånd.

Kan jeg ha kampfisk og guppy?

Nei, med mindre du har et veldig stort akvarium ber du om bråk. Andre slørhalede fisk som guppyer vil være et lett bytte for aggressive kampfisk.

Kan jeg ha kampfisk og neontetra?

Ja, neontetra er en av de beste stimfiskene å ha sammen med kampfisk. Sørg for at du setter ut 9 eller flere for at neontetraene skal trives. Jo flere de er, jo tryggere føler de seg. Kampfisken vil komme til å jage de, men så lenge du har nok plass og er nok fisk vil den ikke klare å få tak i dem.

Med god plass kan en større stim neontetra være fine akvarievenner for kampfisken din (Wikimedia)

Planter og innredning i akvariet

Jo finere bunn, jo bedre. Skarp singel kan potensielt skade kampfisken din. Du kan for eksempel gå for for runde glatte steiner eller sand for å minimere risikoen. I naturen finnes kampfisk ofte hvor det er mudder. Hvis du ønsker å etterligne forholdene bør du derfor velge en mørkere sand eller singel.

Kampfisk er glad i vegetasjon, så plant gjerne godt med planter karet ditt. De trives med flyteplanter som andemat, og andre planter som bryter vannskorpen. 

Hvis du ikke ønsker å plante karet ditt, må du passe på at det du pynter med er laget for å være i et akvarium. Sørg samtidig for at du ikke setter inn falske planter med spisse og skarpe blader. Spesielt det lange sløret til kampfisken er utsatt for dette. Det samme gjelder for andre gjenstander.

De trives godt i lavere vannstand. Så lenge volumet er stort nok, vil 15-20 cm dybde være nok. Det gjør derimot ingenting at det er dypere. 

Hvilke planter passer til kampfisk?

Ved siden av andemat, kan både javabregner, javamose, sverdplante, anubias og gotu kola være fine planter å ha i karet. 

En hvit siamesisk kampfisk

Speil for siamesisk kampfisk

I enkelte butikker står det et speil i akvariet til kampfisken. Hanner vil ikke klare å kjenne seg igjen i speilet. I stedet tror de at det er enn inntrenger i territoriet. Da vil den prøve å skremme den bort ved å sperre opp finnene og gjellelokkene. Det er ikke usunt å bruke et speil innimellom så lenge det bare blir gjort noen minutter om gangen. Hvis det står i akvariet hele tiden vil kampfisken bli stresset fordi han ikke klarer å jage bort inntrengeren. 

Lys

Kampfisk er glade i lys, så sørg for at de har rikelig med belysning. Det betyr derimot ikke at du bør sette akvariet ved vinduet. Det vil føre til temperaturendringer både på grunn av sola, og eventuell lufting. Bruk i stedet LED som belysning. På den måten får kampfisken godt med lys, samtidig som den verken blir utsatt for unødvendige temperaturendringer, eller at karet blir fullt av alge.

Fôre kampfisk

Kampfisk er kjøttetere, og dietten består derfor av proteinrikt fôr. Bytt gjerne på å mate med flakfôr, fryst og levende fôr. Når det kommer til flakfôr er det viktig at du passer på at de ikke er laget med for mye fyll som hvete eller soya. En kombinasjon av flakfôr av høy kvalitet, sammen med frosne og levende mygglarver vil gjøre godt for kampfisken din. Å ha variasjon i kosten vil minimere risikoen for sykdommer.

Hyppighet av fôring

Du anbefales å fôre 1 eller 2 ganger daglig. Gi aldri kampfisken mer mat enn den klarer å spise opp i løpet av 1-3 minutter. Hvis du mater én gang om dagen kan 3 minutter være greit, hvis du mater to ganger om dagen bør du holde det til 1-2 minutter. En sunn fisk vil alltid være sulten, så pass på at du ikke overfôrer den.

Overfôring

Fisk klarer seg ofte lenge uten mat. Overfôring kan derimot føre til sykdommer, forstoppelse og forurensning av akvariet. Mange flere fisk i norske akvarier dør av overfôring enn de gjør av utsulting. En voksen kampfisk kan fint klare seg uten mat i en uke eller to så lenge den ellers blir matet regelmessig. 

Spørsmål og svar om fôring

Hva spiser kampfisk?

Kampfisker er kjøttetere. De spiser blant annet frosne eller levende mygglarver, andre små insekter og proteinrikt flakfôr. 

Hvor ofte skal kampfisk ha mat?

De bør fôres 1-2 ganger om dagen. For hver gang du fôrer de bør de ha spist opp maten sin i løpet av 1-3 minutter. 

Hvor mye mat skal kampfisk ha?

Så mye de klarer å spise opp i løpet av 1-3 minutter, 1-2 ganger om dagen. 

Hvor lenge kan kampfisk være uten mat?

De fleste kampfisk kan gå 1-2 uker uten mat. Forbrenningen vil gå ned når den faster, og den kan på den måten overleve lenge uten mat. Hvis du skrur ned temperaturen 1 eller 2 grader vil også det senke forbrenningen noe. Hvis du er borte i mer enn to uker må du sørge for at den får mat på en eller annen måte. 

Min kampfisk vil ikke spise, hva gjør jeg?

Hvor lenge har den gått uten mat, og har det vært noen endringer i fôret i det siste? Kampfisk kan for eksempel streike dersom de ikke får levende eller frosne mygglarver. For å finne ut mer kan du la den faste i 2-3 dager, for deretter å prøve igjen. Andre problemer kan være dårlige vannforhold eller sykdom. 

Formering og oppdrett

Du kan lese om hvordan du kan drive oppdrett på kampfisk og hvordan de formerer seg i vår guide til oppdrett av kampfisk.

Andre ofte stilte spørsmål om kampfisk

Hvorfor dør kampfisk?

I de fleste tilfeller dør siamesisk kampfisk dessverre av dårlig stell. Små akvarier øker risikoen betraktelig for at mange individer dør. Les deg opp så godt du kan på alt fra forhold i vannet, til akvarievenner, plass, filter og mye mer for å sørge for at din fisk har så gode sjanser som mulig.

Kan jeg ha en hann- og hunnkampfisk sammen?

I hovedsak ikke. Hvis du har et stort akvarium (minst 200 liter eller mer), kan det gå. Hannen vil i de fleste tilfeller jage hunnen, og hvis de får yngel, vil han se på henne som en trussel mot yngelen. De aller fleste tilfeller hvor du plasserer en hann og hunn sammen, vil hunnen ende med å bli drept. 

Kan jeg ha kampfisk i bolle?

Det kommer an på hvor stor bollen er. Du bør helst ha den i et kar som er 40 liter eller mer. Hvis du er absolutt bestemt på en gullfiskbolle, må den være på minst 20 liter. Vær også oppmerksom på at det krever mye mer vedlikehold å holde en kampfisk i et 20 liters akvarium enn i et på 40. 

Jeg har en kampfisk som sloss, hva gjør jeg?

Til å begynne med er kampfisk lettest å holde alene. Hannene er spesielt svært territoriale og bør ikke holdes sammen med andre hanner. Hunner er også vanskelig i mer enn noen dager for parring. Hanner bør hovedsakelig kun holdes sammen med fredelig stimfisk, på 6 individer eller flere. Det må samtidig være nok plass og rikelig med gjemmesteder for de andre fiskene.

Hvorfor er kampfisken min slapp?

Det kan det være flere grunner til. I mange tilfeller vil det være fordi vannforholdene er for dårlige, temperaturen er for lav, den har for liten plass, eller at den har fått en sykdom. 

Denne artikkelen er skrevet med forfatterens beste mening og kunnskap for å hjelpe deg så godt som mulig. Du har selv ansvar for dine fisk, og for å sørge for at de har det bra. 

Nye innlegg