Kampfisk: Den komplette guiden til hold og stell

Kampfisk er en av de mest populære akvariefiskene både i Norge, og i resten av verden. Med de vakre fargene, og den energiske oppførselen kan de være spennende for alle.

Før du går til innkjøp av en siamesisk kampfisk (som den også kalles) er du nødt til å vite det grunnleggende, slik at du kan ta godt vare på fisken din.

Kort fakta om kampfisk

Vitenskapelig navnBetta splendens
FamilieOsphronemidae (Guramier)
Andre navnSiamesisk kampfisk
Stammer fraAsia
LevetidOpptil 7 år
StørrelseOpptil 7,5 cm
TypeKjøtteter
OppførselAggressiv
VannFerskvann
Min. størrelse på akvariet40 liter
Stimfisk eller i grupperNei
Sjikt i akvarietHele akvariet
VanskelighetsgradGanske enkel

Mer om kampfisk

I naturen lever de i Sørøst-Asia, i deler av Kina, Thailand, Malaya og Vietnam. Stort sett finnes du de i grunne vann, som for eksempel i pytter eller rismarker. Det latinske navnet er betta splendens. Andre brukte navn er siamesisk kampfisk eller slørkampfisk

En kampfisk kan leve i opptil 7 år, men de lever sjeldent mer enn 3-4 år i akvarier. Dette vil avhenge av hvordan forhold den lever i. For eksempel vannkvalitet, fôr, temperatur og mer. 

Utseende til siamesisk kampfisk

På grunn av deres popularitet kommer kampfisk i utallige former. Alt fra crowntailhalfmoon og double tail har blitt avlet frem i akvarier over hele verden. Den vanligste versjonen er veiltail, og kan bli kjøpt i omtrent hvilken som helst akvariebutikk.

Størrelse

Kampfisk er relativt små i størrelsen, og blir sjeldent mer enn 7 cm i fangenskap, selv om enkelte individer har vokst opp til 10 cm. I naturen blir de som regel ikke større enn 5 cm. 

Kjønnsforskjell

Det er enkelt å skille kjønnene. Hannene er mye mer fargerike enn hunnene, og de fleste typene har det berømte sløret. Hunnene er mindre fargerike. Forskjellen mellom kjønnene er større innen oppdrett enn den er i naturen.  

Hunnen har ikke sløret hannen har.

Trivsel og ideelle forhold

VannFerskvann
Min. størrelse i liter40 liter
Temperatur25-28°C
pH i vannet6,0-8,0
Hardhet (GH)2-10

Størrelse på akvarium til kampfisk

Kampfisk må aldri holdes i akvarieboller på under 20 liter.

Hvis du har lyst til å holde en kampfisk, bør akvariet ditt være på minst 40 liter. Om du vil ha flere andre fisk sammen med den, anbefales du å øke til 60 liter eller mer basert på hvilke, og hvor mange fisk du velger.

Mange har kampfisk i for små kar, noe som ofte får dødelige konsekvenser. Spesielt er boller veldig populært blant mange.

Det er ikke anbefalt å holde kampfisk i bolle, men om du har bestemt deg for det, bør den være på minst 20 liter. Gjerne mer, selv om det kan være vanskeligere å finne. 

Uansett må du passe på at du både har et filter og et varmeapparat. Små akvarier krever samtidig oftere vedlikehold. I en bolle på 20 liter må du for eksempel gjøre vannskifter 2-3 ganger hver uke. I et kar på 40 liter holder det med ett vannskifte i uka.

Fordi det er så lite vann i bollen, er det samtidig vanskelig å holde forholdene stabile. Du må derfor være ekstra forsiktig med både fôring, vannskift og andre vedlikehold.

Vann og temperatur

Denne arten kommer fra varme tropiske ferskvann i Sørøst-Asia. Du er derfor nødt til å ha et varmeapparat. Selv om kampfisk kan overleve i romtemperatur, vil den være mye mindre aktiv, og vil pådra seg lettere sykdom.

Du kan fint ha vann på opptil 30 grader, men da er du nødt til å ha et dekkglass. Temperaturforskjellen mellom vannet og overflaten bør nemlig ikke være for stor. Jo større den er, jo større vil sjansene være for at kampfisk pådrar seg en forkjølelse.

Hvis du har et akvarium på 25 grader, og en innetemperatur på 23 eller 24 reduserer du risikoen.

Temperaturen i vannet må ikke være kaldt. Det bør være stabilt mellom 25 og 28 grader. Det gjelder også for lufta over vannet for at din kampfisk ikke skal bli forkjølet, da den regelmessig er og napper luft i overflaten. Det kan du få til ved å bruke et dekkglass.

Hardhet og pH

Surheten i vannet (pH), bør holdes stabilt på mellom 6,0 og 8,0. De fleste steder i Norge ligger vannet på rundt 7, og passer fint for kampfisk. Det er likevel lurt å kjøpe tester for dette slik at du er sikker.

Vannet bør bestå av noe mineraler, men ikke for mye. Hardheten bør derfor ligge på mellom 2 og 10. Kampfisk tåler hardere vann, men det vil være en belastning i lengden. Spe heller på med salt om den skulle bli syk. 

Strøm eller rolig vann

Kampfisk er dårlige svømmere og trives i stille vann. Små drypp, eller veldig svak strøm går fint. Om du har svak strøm bør du likevel ha nok planter og innredning slik at den ikke må jobbe mot strømmen kontinuerlig. 

Vannskift

Kampfisk trenger stabile forhold i vannet. Sørg derfor for at du ikke skifter ut mer enn 25 % av vannet om gangen. Pass samtidig på at temperaturen på vannet du fyller på er den samme som i karet.

Hvor ofte du bør gjøre et vannskift kommer blant annet an på hvor stort akvariet er. Hvis du har et på 40 liter eller mer, holder det gjerne å skifte vann én gang i uka. Med små akvarier på 20 liter bør du skifte vann 2-3 ganger hver uke. 

Én eller flere kampfisk

Selv i dyrebutikker holdes kampfisk én og én. Merk at de holdes slik kun i korte perioder. De må ikke holdes i små beholdere over tid.

Dette er et sted hvor mange trår feil. Kampfisk bør for all del holdes én og én. Hvis du plasserer to hanner i akvariet, vil de sloss om territorium. I de fleste kar vil det føre til at en av dem dør.  

Med én hann og én hunn, vil hannen jage hunnen rundt (selv om det motsatte kan skje i noen tilfeller). Hvis de omfavner hverandre i stedet for at en dreper den andre, vil det være hannen som passer på eggene, da hunnen ofte vil spise dem. Det fører til at hannen i mange tilfeller dreper hunnen for å beskytte både eggene og yngelen.

Hvis du ønsker å holde både én kampfisk hann og hunn sammen, må du sørge for å ha et stort akvarium med masse gjemmesteder. Minst over 100 liter, men jo større jo bedre. 

Selv om hunnen ikke har det samme fine sløret som hannen, er det likevel mange som ønsker å holde de i samme kar. Det samme gjelder likevel for hunnene som for hannene.

Hvis du ønsker å ha flere hunner i samme kar, må det være stort, slik at territoriet deres ikke overlapper hverandre. Det bør også være rikelig med gjemmesteder, og du bør ha en plan i bakhånd hvis du ser at det ikke fungerer. Det er fint å ha et ekstra kar du kan plassere en eller flere av de i, hvis du ønsker å teste om du klarer å holde flere kampfisk sammen. 

Kampfisk med andre fisk

Kampfisk er vanskelig å holde sammen, men i motsetning til hva mange tror, kan du fint ha de sammen med andre fisk. Før du gjør det, er du nødt til å være klar over at fisk er forskjellige. Én kampfisk kan gå lettere sammen andre fisk, enn det en annen kan. Likevel er enkelte ting som må ligge til grunn før du prøver å ha de sammen. 

Det første, og viktigste er plass. Å sette ut flere kampfisk i et 20 liters akvarium er dømt til å gi problemer. Sørg for at du minst har et 40 liters kar, selv om 60, 80, 100 liter eller mer vil øke sjansene dine for at de skal fungere sammen. 

Det andre er å velge riktig akvarievenner for kampfisk. I hovedsak bør du gå for mindre, fredelige stimfisk. På den måten vil de ikke nappe på sløret. Samtidig er det vanskelig for kampfisken å fokusere på én fisk når du har en stim. Den vil i mange tilfeller prøve å jage stimen, men så lenge du har et stort nok akvarium vil den til slutt gi opp. På den måten får den i tillegg god trening. 

Pass på at du har en stor nok stim på minst 6-9 individer, og at det er nok av gjemmesteder. Du kan for eksempel prøve deg på:

Ha alltid en reserveplan når du prøver å introdusere nye fisk i karet med din kampfisk. Hvis det ikke fungerer, kan du enten levere de tilbake til butikken eller ha de i et annet kar. Følg nøye med de første timene og dagene. 

Enkelte velger å ha reker og snegler sammen med kampfisk. Hvis du ønsker å prøve deg på reker (for eksempel kirsebærreker, bør du først etablere en koloni.

Noen reker vil mest sannsynlig bli spist, men hvis du har en koloni, vil rekene reprodusere flere enn den klarer å spise.

For å optimalisere sjansene dine kan du i tillegg velge en kampfisk med et stort slør, og ha et godt beplantet akvarium med mange gjemmesteder. På den måten er det mye lettere for rekene å rømme og gjemme seg. 

Kampfisk vil ikke spise snegler, men de kan forveksle antennene til sneglene med mark og spiser de av. Vær oppmerksom på dette hvis du vil prøve å introdusere snegler til karet, og ha en reserveløsning klar. 

Spørsmål og svar for akvarievenner til kampfisk

Hva kan gå sammen med kampfisk?

Som nevnt ovenfor passer kampfisk med små, fredelig stimfisk. For eksempel neontetra, kardinaltetra, rasbora, metallpansermalle eller kuhlii-ål. Sørg for å ha minst 6-9 individer, og pass på å ha nok plass i akvariet. Hvis akvariet er for lite vil den være ekstra aggressiv, og stimfisken har ingen steder å rømme. Pass også på at du har et godt beplantet kar, med mange gjemmesteder.

Kan jeg ha kampfisk og snegle?

Ja, men på egen risiko. Den kan forveksle antennene til sneglen med larver og nappe de av. Da får du lite ut av sneglene dine. Det kan likevel gå. Prøv, men sørg for å ha en plan i bakhånd.

Kan jeg ha kampfisk og guppy?

Med mindre du har et veldig stort akvarium ber du om bråk. Andre slørhalede fisk som guppyer vil være et lett bytte for aggressive kampfisk.

Kan jeg ha kampfisk og neontetra?

Ja, neontetra er en av de beste stimfiskene å ha sammen med kampfisk. Sørg for at du setter ut 9 eller flere for at neontetraene skal trives. Jo flere de er, jo tryggere føler de seg. Den vil komme til å jage de, men så lenge du har nok plass og er nok fisk vil den ikke klare å få tak i dem.

En stim av kardinaltetra som har store likheter med neontetra.

Planter og innredning i akvariet

Jo finere bunn, jo bedre. Skarp singel kan potensielt skade sløret. Du kan for eksempel gå for for runde glatte steiner eller sand for å minimere risikoen. I naturen finnes kampfisk ofte hvor det er mudder. Hvis du ønsker å etterligne forholdene bør du derfor velge en mørkere sand eller singel.

Kampfisk er glad i vegetasjon, så plant gjerne godt med planter karet ditt. De trives med flyteplanter som andemat, og andre planter som bryter vannskorpen. 

Hvis du ikke ønsker å plante karet ditt, må du passe på at det du pynter med er laget for å være i et akvarium. Sørg samtidig for at du ikke setter inn falske planter med spisse og skarpe blader. Spesielt er det lange sløret utsatt for dette. Det samme gjelder for andre gjenstander.

De trives godt i lavere vannstand. Så lenge volumet er stort nok, vil 15-20 cm dybde være nok. Det gjør derimot ingenting at det er dypere. 

Hvilke planter passer til kampfisk?

Ved siden av andemat, kan både javabregner, javamose, sverdplante, anubias og gotu kola være fine planter å ha i karet. 

Speil for siamesisk kampfisk?

I enkelte butikker står det et speil i akvariet til kampfisk. Hanner vil ikke klare å kjenne seg igjen i speilet. I stedet tror de at det er enn inntrenger i territoriet. Da vil den prøve å skremme den bort ved å sperre opp finnene og gjellelokkene.

Det er ikke usunt å bruke et speil innimellom så lenge det bare blir gjort noen minutter om gangen. Hvis det står i akvariet hele tiden vil den bli stresset fordi han ikke klarer å jage bort inntrengeren. 

Lys

Kampfisk er glade i lys, så sørg for at de har rikelig med belysning. Det betyr derimot ikke at du bør sette akvariet ved vinduet. Det vil føre til temperaturendringer både på grunn av sola, og eventuell lufting.

Bruk i stedet LED som belysning. På den måten får den godt med lys, samtidig som den verken blir utsatt for unødvendige temperaturendringer, eller at karet blir fullt av alge.

Kampfisk mat

Kampfisk er kjøttetere, og dietten består derfor av proteinrikt fôr. Bytt gjerne på å mate med flakfôr, fryst og levende fôr. Når det kommer til flakfôr er det viktig at du passer på at de ikke er laget med for mye fyll som hvete eller soya.

En kombinasjon av flakfôr av høy kvalitet, sammen med frosne og levende mygglarver vil gjøre godt for kampfisken din. Å ha variasjon i kosten vil minimere risikoen for sykdommer.

Eksempler på god kampfisk mat er nyklekt artemia.

Det koster mer sammenlignet med tørrfôr, men gir fantastisk god næring for kampfisken din. Et alternativ er å kjøpe artemia egg. Disse er du derimot nødt til å klekke selv.

Å fôre regelmessig med nyklekt artemia og annet levende fôr vil sørge for at kampfisken din holder seg sunn og får ekstra fine farger.

Hyppighet av fôring

Du anbefales å fôre 1 eller 2 ganger daglig. Gi aldri en kampfisk mer mat enn den klarer å spise opp i løpet av 1-3 minutter. Hvis du mater én gang om dagen kan 3 minutter være greit, hvis du mater to ganger om dagen bør du holde det til 1-2 minutter. En sunn fisk vil alltid være sulten, så pass på at du ikke overfôrer den.

Overfôring

Fisk klarer seg ofte lenge uten mat. Overfôring kan derimot føre til sykdommer, forstoppelse og forurensning av akvariet. Mange flere fisk i norske akvarier dør av overfôring enn de gjør av utsulting. En voksen kampfisk kan fint klare seg uten mat i en uke eller to så lenge den ellers blir matet regelmessig. 

Spørsmål og svar om fôring

En syk kampfisk

Hvor lenge kan den være uten mat?

De fleste kampfisk kan gå 1-2 uker uten mat. Forbrenningen vil gå ned når den faster, og den kan på den måten overleve lenge uten mat. Hvis du skrur ned temperaturen 1 eller 2 grader vil også det senke forbrenningen noe. Hvis du er borte i mer enn to uker må du sørge for at den får mat på en eller annen måte. 

Min kampfisk vil ikke spise, hva gjør jeg?

Spør deg selv om lenge har den gått uten mat, og om det har vært noen endringer i fôret i det siste. Kampfisk kan for eksempel streike dersom de ikke får levende eller frosne mygglarver. For å finne ut mer kan du la den faste i 2-3 dager, for deretter å prøve igjen. Andre problemer kan være dårlige vannforhold eller sykdom. 

Formering og oppdrett

Du kan lese om hvordan du kan drive oppdrett og avl, samt hvordan de formerer seg i vår guide til oppdrett av kampfisk.

Andre ofte stilte spørsmål om kampfisk

Hvorfor dør kampfisk?

I de fleste tilfeller dør siamesisk kampfisk dessverre av dårlig stell. Små akvarier øker risikoen betraktelig for at mange individer dør. Les deg opp så godt du kan på alt fra forhold i vannet, til akvarievenner, plass, filter og mye mer for å sørge for at din fisk har så gode sjanser som mulig. Noe av det viktigste er størrelse på akvariet og regelmessige vannbytter.

Kan jeg ha en hann- og hunn sammen?

I hovedsak ikke. Hvis du har et stort akvarium (minst 200 liter eller mer), kan det gå. Hannen vil i de fleste tilfeller jage hunnen, og hvis de får yngel, vil han se på henne som en trussel mot yngelen. De aller fleste tilfeller hvor du plasserer en hann og hunn sammen, vil hunnen ende med å bli drept. 

Kan jeg ha kampfisk i bolle?

Det kommer an på hvor stor bollen er. Du bør helst ha den i et kar som er 40 liter eller mer. Hvis du er absolutt bestemt på en gullfiskbolle, må den være på minst 20 liter. Vær også oppmerksom på at det krever mye mer vedlikehold å holde en kampfisk i et 20 liters akvarium enn i et på 40. Her er du avhengig av å gjøre vannbytter minst 2-3 ganger i uka.

Jeg har en kampfisk som sloss, hva gjør jeg?

Til å begynne med er kampfisk lettest å holde alene. Hannene er spesielt svært territoriale og bør ikke holdes sammen med andre hanner. Hunner er også vanskelig i mer enn noen dager for parring. Hanner bør hovedsakelig kun holdes sammen med fredelig stimfisk, på 6 individer eller flere. Det må samtidig være nok plass og rikelig med gjemmesteder for de andre fiskene.

Hvorfor er kampfisken min slapp?

Det kan det være flere grunner til. I mange tilfeller vil det være fordi vannforholdene er for dårlige, temperaturen er for lav, den har for liten plass, eller at den har fått en sykdom. 

Denne artikkelen er skrevet med forfatterens beste mening og kunnskap for å hjelpe deg så godt som mulig. Du har selv ansvar for dine fisk, og for å sørge for at de har det bra. 

Dyreplaneten
Logo