Guide til kampfisk oppdrett og avl (steg for steg)

Hvis du ønsker yngel, eller drive kampfisk oppdrett og avl er det ekstra viktig å ta forhåndsregler.

Det er sett på som en relativt vanskelig art å drive oppdrett på, mye fordi hannen er aggressiv, og hunnen kan spise opp sine egne egg.

Her er en omfattende guide om hvordan du kan prøve deg på oppdrett av kampfisk. Dette er en metodene som fungerer for mange.

1. Tre kar

For å ha størst sjanse for lykkes bør du totalt ha tre kar. Du har et for hannen, et for hunnen og et eget oppdrettskar. Sørg for at alle karene har de samme forholdene. Kampfisken du kjøper bør være mellom 5 og 15 måneder for å optimalisere sjansene dine. 

2. Dette trenger du i oppdrettskaret

Start med å plassere hannen i oppdrettskaret. Det bør være på minst 20 liter, men gjerne 40. Karet må ha de riktige vannforholdene, som du kunne lese om i vår guide til kampfisk. Sørg for å ha:

  • Et filter.
  • En vanntemperatur på 26-28 grader og termometer for å sjekke det.
  • En pH på mellom 6,0 og 8,0. 
  • Indisk mandelblad (catappa løv).
  • Planter.
  • Dekkglass eller folie. 
  • Vannivå på 15-20 cm.

Det indiske mandelbladet er for at hannen skal ha et sted å lage bobleredet sitt under. Andre flyteplanter kan erstatte det, men vil ikke gi andre fordeler bladet gir. Det sies at de for eksempel kan øke immuniteten til yngel i akvariet og etablerer raskt en god kjemisk balanse.

Plantene er i hovedsak for at hunnen skal ha muligheten til å rømme og gjemme seg for hannen.

3. Start forberedelsene

Etter at du har kjøpt en hann og en hunn, plasserer du de i to ulike kar. Her må forholdene være de samme som i oppdrettskaret. Ha de her i alt fra 2-3 uker, og fôr med en kombinasjon av mygglarver og flakfôr av høy kvalitet. Fôr godt, uten å overfôre (etter at du har plassert begge i oppdrettskaret vil de ikke spise på noen dager).

4. Introduser hannen først

Du starter med å introdusere hannen til oppdrettskaret. Det gjør du én dag før du planlegger å introdusere hunnen. Du bør ikke mate hannen i oppdrettskaret denne dagen. På den måten rekker hannen å lage redet og bli kjent med omgivelsene før hunnen har all oppmerksomheten. Pass på at du kan se små bobler under bladet i overflaten. 

5. Deretter introduserer du hunnen

En kampfisk hunn

Når du introduserer hunnen til akvariet, bør du plassere henne i et gjennomsiktig glass (med samme vann). På den måten kan de se, og bli vandt til hverandre. Pass på at glasset i det minste rommer en liter eller to, ettersom hunnen kan måtte være her opptil et døgn. Vent enten til det har gått et døgn, eller til hunnen har fått vertikale striper på kroppen. Det betyr at hun er klar. Slipp hun forsiktig ut av glasset. Pass på at du ikke ødelegger bobleredet til hannen når du slipper hun ut.

6. Aggressivitet

Det er naturlig at hannen vil være aggressiv mot hunnen på dette tidspunktet. Finner kan få rifter i denne fasen. Hvis det blir for voldsomt kan du ta ut hunnen for å prøve igjen senere. I de neste timene vil hannen jage hunnen. Dette kan han gjøre i opptil et døgn. Når hunnen er klar vil hun komme til redet i en underdanig posisjon, med hodet senket.

Fordi hunnen kan bli jaget i mange timer før de er klare, er det viktig at du har et stort nok kar, i tillegg til nok gjemmesteder. Hvis de fortsatt holder på når det blir kveld, kan det være lurt å skru av lyset helt, slik at hunnen får hvile. Om de fortsatt ikke har omfavnet hverandre innen to døgn, bør du plassere de i hvert sitt kar igjen. 

7. Omfavnelsen

Når de reproduserer seg, omfavner de hverandre opptil flere ganger. Den første gangen vil de få mange egg, mens det blir færre de resterende omgangene. For hver gang vil hannen gyte (befrukte) eggene, og ta de med opp til redet for å passe på at hunnen ikke spiser de. Etter omfavnelsen kan hunnen omtrent se død ut. Det er helt normalt, og lar hannen få tid til å frakte eggene opp til redet. Hunnen kan også frakte eggene til redet, men dette er ikke like vanlig. 

8. Fjern hunnen fra oppdrettskaret

Når alle omfavnelsene er over, bør du fjerne hunnen fra oppdrettskaret. Hannen vil se på hunnen som en trussel mot eggene, og vil i mange tilfeller drepe henne som følge av det. 

9. Eggene

De neste 2-3 dagene vil hannen jobbe med å plassere eggene som faller ned opp under bladet igjen. Det er en av grunnene til at du ikke bør ha et vannivå på mer enn 15-20 cm. I denne perioden bør du ha lyset i karet på, sånn at hannen kan se eggene som faller ned. 

11. Yngelen klekkes

2-3 dager etter omfavnelsen vil eggene klekke. Med sine tynne små kropper henger de ned fra bladet. Innimellom vil de falle ned og svømme opp igjen. Hvis de ikke klarer å svømme opp vil hannen prøve å hjelpe dem.

12. Fôring

De neste 1-2 dagene vil yngelen spise næring fra egget sitt. Deretter vil de kunne svømme fritt i akvariet. Nå kan ikke hannen gjøre annet enn å spise yngelen, og han bør derfor fjernes fra karet. 

Når de begynner å svømme fritt, må du begynne å fôre dem. Mat de med fôr laget for yngel, eventuelt små, eller knuste mygglarver 2-3 ganger om dagen.

13. Videre

De to neste ukene er det ekstra viktig at vannforholdene er stabile. Pass derfor på at du ikke overfôrer yngelen. Desto mindre du overfôrer, desto mindre vil du være nødt til å gjøre vannskifter. Når du gjør vannskifter bør de samtidig være små. Kanskje så lite som 10-15 %. Etter to uker har gått kan du gjøre vannskifter som vanlig, selv om du fortsatt bør være forsiktig. Når yngelen når seks uker begynner de å bli så store at du bør separere de i forskjellige kar.

Følger du denne prosessen steg for steg vil du ha gode sjanser til å drive en vellykket kampfisk oppdrett og avl.

Ofte stilte spørsmål om kampfisk oppdrett

Hva mater jeg kampfisk yngel?

Du kan mate kampfisk yngel med små, eller knuste mygglarver. Etter noen uker kan du mate de som eldre kampfisk, hvor du for eksempel kombinerer flakfôr og mygglarver.

Kan jeg ha kampfisk sammen med yngel?

Hunnen bør tas ut av karet når alle omfavnelsene er over. Hannen vil bli meget beskyttende og se på henne som en trussel mot eggene og yngelen. Det kan føre til at hunnen dør. Hannen skal være i karet frem til yngelen kan svømme rundt i karet selv. Frem til det vil han hjelpe både yngelen og eggene til å feste seg under bladet i overflaten. I etterkant vil han ikke være til hjelp, og kan i verste fall spise opp yngelen.

Når legger kampfisk egg?

Når forholdene er rette vil hunnen og hannen omfavne hverandre. Etter at hannen har gytt eggene, vil han bære de opp til redet sitt. I forkant lager hannen et boblerede under et blad eller en plante i overflaten. 

Hvorfor lager kampfisk skum eller bobler?

Den lager gjerne et boblerede eller skumrede på undersiden av et blad eller en plante i overflaten. Hvis hannen gyter, vil den deretter ta med eggene og feste de på boblene.

Dyreplaneten
Logo