Guppy: En komplett guide til hold og stell

Guppy er en vakker og fargerik fisk. Den passer like godt for nybegynnere som erfarne entusiaster, og gir akvariet ditt en fantastisk farge.

De er fredelige, billige, trenger ikke stor plass og er enkle å holde så lenge du kan det mest grunnleggende om fisken.

Kort fakta om guppy

Vitenskapelig navnPoecilia reticulata
FamiliePoeciliidae (Levendefødende tannkarper)
Andre navnGippi, guppi
Stammer fraSør-Amerika
LevetidOpptil 4 år
StørrelseOpptil 6,5 cm
TypeAlteter
OppførselFredelige
VannFerskvann, brakkvann
Min. størrelse på akvariet40 liter
Stimfisk eller i grupperJa (3+)
Forhold mellom kjønn2 hunner for hver hann
Sjikt i akvarietTopp- og midtsjikt
VanskelighetsgradEnkel

Utseende til guppy

Guppy er en av de mest populære akvariefiskene både for nybegynnere å etablerte entusiaster, mye på grunn av de fantastiske fargene til hannen. De er også enkle å ha med å gjøre, og trenger ikke altfor stor plass. Det, kombinert med at de er lett å drive oppdrett på har ført til at deres sterke posisjon i akvariehandelen.

Guppyer kommer med utrolig mange forskjellige farger og mønstre. Fordi de har blitt avlet opp i så mange år, har oppdrettere prøvd å få frem nye spennende mønstre og fargekombinasjoner. 

Størrelse

Hunner blir opptil 6 cm lange. Selv om hannene kan se større ut med sin slørhale, er de som oftest 1-2 cm mindre. 

Kjønnsforskjell

Guppy hunn

Kjønnene er enkle å skille. Som nevnt ovenfor er hunnen noe større enn hannen. Hannen er derimot mer fargerik, og har sløret mange forbinder med guppyer. 

Trivsel og ideelle forhold for guppy

VannFerskvann, brakkvann
Min. størrelse i liter40 liter
Temperatur22-28°C
pH i vannet7,0-8,0
Hardhet (GH)5-20

Plassering i akvariet

Guppy svømmer fredelig rundt i topp- og midtsjiktet i akvariet. Pass på at det ikke er for mye strøm i vannet, da de ikke er altfor sterke svømmere. 

Størrelse på akvarium for guppy

En av tingene som er fint med guppy er at de ikke trenger så stor plass. 3-5 individer kan fint klare seg i et kar på 40 liter. Som alltid er jo større jo bedre. Hvis du ønsker flere enn fem bør du beregne omtrent 5 liter ekstra per fisk. Når du skal gjøre vannskifte bør du sikte på omtrent 25 % av vannet i akvariet.

Vann, temperatur, hardhet og pH

Selv om de er relativt hardføre, trives de best i ferskvann. Enkelte guppyer kan være oppdratt i brakkvann, fordi de gjerne er populære blant oppdrettere hvor rent ferskvann er vanskelig å komme over. Det er mindre sannsynlig at du møter på disse i Norge, men det er greit å være oppmerksom på. 

De kan klare seg fint med en pH mellom 6,5 og 8,5. Det ideelle er derimot et sted mellom 7,0 og 7,2. Hardheten i vannet kan være alt fra 5 til 20, selv om det beste ville en mellomting. 

Guppy klarer seg i vann fra 22-28 grader, men trives bedre i varmere vann. En temperatur på 24+ grader er derfor å anbefale.

Én eller flere guppy

Denne arten trives absolutt best i grupper. Ikke kjøp én guppy eller et par, men tre eller flere. Hvis du ønsker begge kjønn bør du passe på å ha minst to hunner for hver hann.

Det er hannene som er de mest fargerike. Et alternativ er derfor å ha bare hanner. Du vil da ikke kunne få yngel, men du får i hvert fall et mer trivelig akvarium.

Hvis du velger å kjøpe to hanner og én hunn, vil hunnen mest sannsynlig bli utslitt. Hannene blir da også mer aggressive og territoriale. 

Guppy med andre fisk

En stim av platy

Dette er små, fredelige fisk, og vil fungere med annen fisk som ikke er for store eller aggressive. Finnenappere og guppy er en dårlig kombinasjon ettersom slørhalen til hannene er svært utsatt. 

De fungerer imidlertid fint med følgende andre akvariefisk som:

Du kan også fint ha de sammen med reker og snegler. For eksempel kirsebærreker og eplesnegler.

Planter og innredning i akvariet

Både yngel og eldre guppy liker et godt beplantet akvarium for å ha muligheten til å skjule seg. Javamose, hornblad, echinodorus og bregner er fine planter som gir gode gjemmesteder. Ha gjerne ulike dekorasjoner eller røtter i tillegg.

Hvis du ikke har muligheten til å ha ekte planter kan du velge kunstige. Mange av disse er skarpe, og det kan føre til skader på slørhalede fisk som guppy. Pass på at du velger noen som ikke kan skade fisken din. 

Lys

Guppyer er ikke kresne når det kommer til lys. Så lenge rommet har et vindu holder det med å følge hverdagen din, slik at det er mørkt når du sover og lyst når du er våken.

Du kan bruke akvarielys, men ha det gjerne avslått om natten. Som vanlig bør du ikke sette akvariet ditt i direkte sollys, både med tanke på alger og endring i temperatur.  

Fôring av guppy

Guppy er altetere, som betyr at de spiser det de får tak i innen sine naturlige omgivelser. De spiser alt fra flak til levende og fryst fôr. Fôret du mater med bør ha et høyt proteininnhold. 

Når du serverer de flakfôr bør du derfor sørge for at det for det meste består av proteinrik mat. Produkter som hvete og soya bør ikke være en av de første ingrediensene på listen.

Ved siden av flakfôr bør du supplementere dietten deres med for eksempel levende eller frosne mygglarver, reker eller insekter.

Du bør mate dine guppy to ganger om dagen, med en mengde de kan spise opp innen 2-3 minutter. Pass på at du ikke fôrer dem for mye. Det kan føre til unødvendige problemer i karet. 

Hvis du har yngel bør de fôres oftere enn de eldre fiskene. Gjerne 4-5 ganger om dagen. Pass på at du ikke gir dem for store biter. Enten knus maten du gir til de eldre fiskene, eller kjøp fôr spesifikt for guppy yngel.

Formering

Guppy er generelt enkle å avle opp, men det er noen ting du er nødt til å være oppmerksom på.

For det første er de levendefødere. En av få fisk som føder levende yngel. Det gjør sjansen større for at yngelen klarer seg ettersom de kan svømme og gjemme seg i stedet for å ligge åpent fremme som et egg.

For optimale forhold bør du enten ha et eget kar til oppdrett, eller en stor breeding trap i akvariet.

I sistnevnte, vil hunnen bli plassert i et separat rom. Etter at yngelen har blitt født, vil de kunne svømme og gjemme seg i et mindre rom hunnen ikke har tilgang til. Hunnen vil nemlig spise yngelen hvis hun får muligheten til det.

Bruk gjerne javamose slik at yngelen kan føle seg mer trygg og har et sted å gjemme seg. Hvis du ikke har en breeding trap, bør du ta ut hunnen etter at hun har født. Om du har en må du passe på at den er stor nok, hvis ikke vil hun bli stresset og det kan føre til komplikasjoner. Du bør heller ikke la hunnen være her i mer enn en uke.

Gravid

Etter at hannen har gjort hunnen gravid kan hunnen føde yngel flere ganger. Det er ikke uvanlig at en guppy hunn føder to eller tre ganger etter at hannen har befruktet henne én gang. Hver gang tar det mellom 21 og 30 dager før de har vokst seg store nok til at hun kan føde. Hvis du studerer nøye vil du kunne se øynene til yngelen gjennom hunnens skinn i dagene før hun skal føde. 

Guppy yngel

Som nevnt ovenfor, legger ikke guppy egg, men i stedet føders levende yngel. Du bør holde yngelen unna de voksne fiskene, da de kan, og mest sannsynlig vil, spise dem.

Hvis du velger å flytte de over i et eget kar, vil en bar bunn, med flytende planter fungere utmerket. For eksempel javamose. På den måten får yngelen et gjemmested, samtidig som du ser eventuelle matrester du bør fjerne fra akvariet. 

Oppdrett

Guppy har oppdrettsvaløren bronse hos NAF.

Ofte stilte spørsmål om guppy

Hva er forventet levetid i et akvarium?

Under optimale forhold kan en guppy leve opptil 4 år, selv om de fleste sjeldent vil leve mer enn 2 år. 

Hva spiser yngelen?

Guppy yngel spiser det samme som de eldre individene (proteinrik flakfôr, mygglarver, reker og små insekter). Pass derimot på at bitene er små nok til at de kan svelge de hele. Knus maten ned til enda mindre biter, eller kjøp fôr spesifikt til yngel.

Når kan de få yngel?

De når seksuell modenhet når de er mellom tre og fem måneder gamle. 

Hva koster en fisk?

En guppy koster alt fra 10-50 kr per individ. Yngel er som regel billigere enn voksne fisk.

Denne artikkelen er skrevet med forfatterens beste mening og kunnskap for å hjelpe deg så godt som mulig. Du har selv ansvar for dine fisk, og for å sørge for at de har det bra.

Dyreplaneten
Logo