Sverddrager – en omfattende guide

Sverddrager er populære akvariefisk. De er relativt hardføre fisk og enkle å holde så sant du følger rådene i denne guiden.

For å hjelpe deg i gang med å holde sverddrager får du all den informasjonen du trenger i denne artikkelen.

Kort fakta om sverddrager

Vitenskapelig navnXiphophorus hellerii
FamiliePoeciliidae (Levendefødende tannkarper)
Andre navnSwordtail
Stammer fraMellom-Amerika
LevetidOpptil 5 år
StørrelseOpptil 16 cm
TypeAlteter
OppførselDelvis aggressiv
VannFerskvann
Min. størrelse på akvariet120 liter
Stimfisk eller i grupperJa (6+)
Forhold mellom kjønn3 hunner for hver hann
Sjikt i akvarietTopp- og midtsjikt
VanskelighetsgradEnkel

Utseende

Sverddrager er kjent for sin langstrakte finne, derav navnet ‘sverddrager’, og er mest sannsynlig det første du legger merke til. I naturen er de olivengrønne, men på grunn av omfattende avl finner du de nå i nesten alle verdens farger. Når sverddrager trives i et sunt akvarie vil fargene bli mer intense. Sverdet til hannene er gule med svarte kanter.

Størrelse

De kan bli opptil 16 cm lange. Hunnene blir gjerne et par centimeter lengre enn hannene.

Kjønnsforskjell

En sverddrager hunn

Det er enkelt å skille mellom kjønnene til denne arten. Til å begynne med blir hunnene gjerne noe lengre enn hannene som nevnt ovenfor. I tillegg er det bare hannene som har det kjente sverdet. 

Trivsel og ideelle forhold for sverddrager

VannFerskvann
Min. størrelse i liter120 liter
Temperatur21-26°C
pH i vannet7,0-8,0
Hardhet (GH)10-15

Plassering i akvariet

Denne akvariefisken holder seg nesten alltid i topp- og midtsjiktet. Hvis det er mangel på gjemmesteder i dette området kan de derimot finne på å nærme seg bunnen når de er stresset, da de vil lete etter steder de kan gjemme seg. 

Størrelse på akvarium

Sverddrager vokser til å bli opptil 16 cm lange og trenger et middels stort kar. Pass på at du minst har 120 liter. Skal du ha flere fisk enn en liten gruppe sverddrager kan det være smart å gå til innkjøp av et større kar. 

Vann, temperatur, hardhet og pH

Sverddrager er ferskvannsfisk og trives best i en temperatur på mellom 21 og 26 grader. Selv om enkelte mener sverddrager kan holdes helt ned til 18 grader, og helt opp til 28, er ikke disse temperaturene optimale. Det viktigste er å unngå store og raske temperatursvingninger. Spesielt fra varmt til kaldere vann.

Sverddrager trives i hardt vann så prøv å holde hardheten mellom 10 og 15, men det er heller ikke krise med en hardhet helt opp til 19. Vannet bør derimot ikke være syrlig og holdes på en pH mellom 7,0 og 8,0. Pass på at du har oversikt over vannparameterne dine. 

I naturen lever sverddrager i strømmende vann, men det er ikke nødvendig å ha noe særlig strøm i vannet. Ta i stedet hensyn til eventuelle andre fisk i akvariet. Den strømmen filteret gir vil ofte være nok.

Én eller flere sverddrager

Sverddrager er ikke stimfisk, men trives med sin egen art. I mindre kar på 120 liter bør du holde deg til maks én hann og 5 hunner, da hannene kan bli aggressive mot hverandre med mindre plass. Hvis du ønsker å ha flere hanner bør du ha et større kar. 

Sverddrager med andre fisk

Så lenge du holder deg til én hann er sverddrager fredelige, sosiale fisk som passer godt med andre fredelige akvariefisk. I naturen lever de faktisk med en annen kjent akvariefisk, nemlig platy. Det er derfor perfekt å holde de i samme kar.

Andre fisk i topp- til midtsjiktet du kan holde sverddrager sammen med er blant annet:

For det lavere sjiktet kan både kuhlii-ål, corydoras, sebrabotia og otto fungere fint. 

Pass på at du holder store aggressive fisk unna som for eksempel ciklider. Sverddrager vil sjeldent eller aldri møte på rovfisk i naturen.

Både kirsebærreker, spøkelse reker og eplesnegler er andre gode alternativer til akvarievenner for sverddrager.

Planter og innredning i akvariet

Planter er viktig i ethvert akvarium tilegnet sverddrager. De trenger steder de kan gjemme seg når de føler seg stresset, samtidig som de har godt med plass til å svømme rundt. Planter som javabregner, anubias nana og eleocharis acicularis passer bra til dette.

Sverddragen er sjeldent i nærheten av bunnen, men om du vil gjenskape de naturlige forholdende kan du bruke sand. Ellers kan stein og trevirke fra myrer være med på å skape en naturlig atmosfære.

Fôring

Sverddrager er altetere og spiser nesten hva som helst. Det gjør det lett å komponere en passende diet til dem. I naturen spiser de både insektlarver, alger og annen vegetasjon.

Å mate sverddrager med mygglarver og flakfôr, kombinert med grønne grønnsaker kan være en fin diet. Det grønne hjelper blant annet fordøyelsen deres og er derfor viktig å inkludere i dietten. Pass på å blanchere grønnsakene og la de kjøle seg ned før du legger de i karet.

Merk at når sverddrager er yngre trenger de ekstra mye protein. Pass på at du mater med proteinrik fôr i denne perioden.

Du bør fôre sverddragene dine 2 ganger om dagen, så mye de klarer å spise opp i løpet av 1-2 minutter.

Formering og oppdrett av sverddrager

Sverddrager er levendefødere og formerer seg relativt lett. Hvis du har en gruppe i karet ditt er det veldig sannsynlig at de kommer til å formere seg. Om du ønsker å legge til rette for at de skal formere seg kan du gjøre følgende:

  • Pass på at du har flere hunner enn hanner i karet ditt. Gjerne tre hunner for hver hann. Hannene vil svømme ved siden av hunnene og nappe på de. Dette vil stresse hunnene. Det hjelper derfor at de er flere.
  • Øk temperaturen gradvis til 26 grader. 
  • Sørg for å gi dem ekstra næringsrik fôr i perioden, spesielt proteiner.

Gravid sverddrage med egg

Når hunnen er gravid vil buken vokse. Det er spesielt enkelt å se ettersom det oppstår en mørk flekk ved gattfinnen. Sverddrager er levendefødere og holder eggene sine inne i kroppen til de er klare til å klekke.

Yngel

Sverddrager kan produsere 50-100 yngel hver gang de føder, og kan føde igjen fire til seks uker etterpå. Etter at hunnen har født bør du enten fjerne yngelen eller de voksne. Hvis du har alle i samme kar vil yngelen mest sannsynlig bli spist. Du kan øke sjansene dine ved å ha rikelig med gjemmesteder for yngelen, men du vil mest sannsynlig miste en del av de små uansett.

Ofte stilte spørsmål

Kan jeg ha sverddrage og tetra sammen?

Ja, absolutt. Neontetra er for eksempel en tetra du fint kan holde med sverddrager. Sørg for at du har nok plass (helst 120-150 liter pluss) ettersom neontetra er stimfisk og bør helst holdes 9 eller flere sammen.

Hvordan kan jeg se at det er en hunn?

Ved at de ikke har et langt gult ‘sverd’ med svarte kanter nederst på halefinnen vil du se at det er en hunn og ikke en hann. 

Denne artikkelen er skrevet med forfatterens beste mening og kunnskap for å hjelpe deg så godt som mulig. Du har selv ansvar for dine fisk, og for å sørge for at de har det bra. 

Dyreplaneten
Logo