Palettciklide – En guide til stell og hold i akvarier

Palettciklider er noen av de vakreste akvariefiskene du kan få tak i og samtidig en av de enkleste ciklidene du kan starte med. Det kan være en perfekt nybegynner-ciklide så lenge du leser deg opp og lærer så mye du kan om arten.

Kort fakta om palettciklide

Vitenskapelig navnPelvicachromis pulcher
FamilieCichlidae (Ciklider)
Andre navnKrib, kribensis
Stammer fraAfrika
LevetidOpptil 8 år
StørrelseOpptil 11 cm
TypeAlteter
OppførselDelvis aggressiv
VannFerskvann
Min. størrelse på akvariet75 liter
Stimfisk eller i grupperNei
Forhold mellom kjønn1 hann for hver hunn
Sjikt i akvarietBunnsjikt
VanskelighetsgradGanske enkel

Utseende

Palettciklider er fantastisk fine fisk. De er relativt raske og kommer i en rekke forskjellige farger. Du kan få tak i både gule, røde, grønne og blå palettciklider i akvaristikken for øyeblikket.

Størrelse

Hannen kan bli opptil 11 cm, selv om 10 cm er mer vanlig. Hunnen blir gjerne noen centimeter mindre og blir sjeldent mer enn 8 cm lang.

Kjønnsforskjell

Ved siden av at hunnen er noe mindre, er den også rundere i buken enn hannen. Hannen er på sin side mer strømlinjeformet. Hunnen har også en rundere halefinne, mens hannens er formet som en diamant. I lek vil hunnen få en mye kraftigere rødfarge enn hannen.

En palettciklide hann

Trivsel og ideelle forhold

VannFerskvann
Min. størrelse i liter75 liter
Temperatur24-27°C
pH i vannet5,5-7,0
Hardhet (GH)5-15

Plassering i akvariet

Palettciklider er bunnfisk og holder seg som regel til bunnen av karet. I naturen lever de i stillestående eller sakteflytende bekker, samt i små innsjøer i jungelen i Afrika. For å simulere forholdene i naturen bør du passe på at vannet har rolig sirkulasjon.

Størrelse på akvarium

Hvis du skal ha et par palettciklider kan du ha de i et akvarium på 75 liter. Hvis du skal ha flere fisk i samme kar bør du derimot gå for 100-120 liter eller mer. For eksempel om du ønsker å ha mindre stimfisk eller endlers levendeføder sammen med de to palettciklidene.

Vann, temperatur, hardhet og pH

Palettciklide er en hardfør fisk og kan klare seg med i et bredt spekter av vannverdier. Det betyr derimot ikke at det er optimalt. Prøv å holde temperaturen stabilt på mellom 24 og 27 grader. Noe syrlig eller helt nøytralt vann på 7,0 i pH. De tåler bløtt vann men bør helst holdes mellom 5 og 15.

Én eller flere palettciklider

Palettciklider bør holdes i par. Om du vil at de skal formere seg kan du plassere 6-8 yngre palettciklider sammen for å se hvem av de som danner et par. Det er ikke garantert at en hann og en hunn vil danne et par. En tommelfingerregel er én hann for hver hunn, men det er absolutt lettest å bare holde to av de i samme kar. Om du ikke ønsker at de skal formere seg kan du prøve deg med to hunner.

Palettciklider med andre fisk

Du kan fint holde palettciklider sammen med andre fisk så lenge du tar visse forhåndsregler. For eksempel bør du unngå andre ciklider (spesielt større) og generelt aggressive fisk. 

Palettcikliden bør generelt ikke holdes med fisk større enn seg selv da den vil føle seg stresset. Fisk som scalare og kampfisk bør du ikke ha i samme kar. Annen bunnfisk bør også unngås (med mindre du har et stort kar på minst 150-200 liter).

På den annen side finnes det en rekke fisk du kan ha sammen med palettciklide. Enkelte fisk kan til og med være en fordel og gjøre ciklidene mer aktive. Hvis de ser mindre fisk svømme rundt i karet tenker de at det er trygt og vil komme oftere frem fra sine gjemmesteder. Et godt eksempel på dette er endlers levendeføder. Andre fisk du kan ha sammen med palettciklider er:

Pass på at du har stor nok plass og stim om du velger tetraer eller tigerbarber.

Reker er ofte mindre heldig sammen med palettciklider ettersom de fleste arter passer i munnen deres. Eplesnegler og andre større snegler kan derimot fungere fint.

Merk: Hvis du ønsker at palettciklidene dine skal få yngel bør du holde de alene. I denne perioden blir ekstremt territoriale og aggressive.

Planter og innredning i akvariet

Sørg for at akvariet ditt er godt beplantet med mange gjemmesteder. I naturen er de vant med tett vegetasjon. Hvis du vil gå for afrikanske planter kan du bruke:

  • Bolbitis
  • Anubias
  • Microsorum

Ved siden av et godt beplantet akvarium bør du sørge for at palettciklidene har 2-3 huler de kan oppholde seg i. Det er spesielt viktig om du ønsker at de skal få yngel, da de gyter i huler. Du kan bruke alt fra leirkrukker til kokosnøtter. 

Palettciklider er glade i grave rundt i bunnen av karet. Bunnen bør derfor bestå av mye sand, gjerne av den mørkere typen.

Fôring

Palettciklider er enkle å ha med å gjøre når det kommer til fôring. Selv om de er bunnfisk kommer de gjerne opp til overflaten for å få mat. De er altetere selv om de spiser for det meste grønt i naturen. De elsker mygglarver og frossenfôr. Supplementer med flakfôr av spirulina, erter og blanchert grønt (for eksempel spinat). 

Formering og oppdrett

Hvis du ønsker å drive oppdrett på palettciklider eller ønsker at de skal formere seg er det en del ting du er nødt til å lære. Til å begynne med er det alltid lurt å ha to kar.

Palettciklider danner par, men det betyr ikke at de automatisk vil like hverandre om du plasserer en hann og en hunn i samme kar. For å øke sjansene dine er det lurt å plassere 6-8 yngre individer i samme kar, for deretter å vente på at de skal danne par. Etter at de har dannet par, tar du paret over i et eget kar.

Oppdrettskar

I karet hvor du har de to palettciklidene må du passe på å ha et svampfilter slik at ikke blir dratt inn og dør. En pH på 7 øker sjansene for at du får like mange hanner og hunner av yngelen. pH nærmere 6,0 vil øke sannsynligheten for at du får flere hanner. Vannverdiene bør ellers være innenfor parameterne ovenfor.

Ellers er det viktig at du har rikelig med huler. Gjerne 2-3 solide strukturer. For eksempel potteplanter av leire eller halve kokosnøtter. Pass samtidig på at bunnen er av sand. Palettciklidene er både glade i å grave, og kan finne på å grave seg en egen hule slik de gjør i naturen. Da vil de grave inn under steiner eller røtter.

Fra gravid og til egg

For å øke sjansen for både at hunnen skal bli gravid og et kullet blir større, er det lurt å fôre rikelig i en periode. Gjerne med proteinrik fôr, for eksempel frosne mygglarver eller levende føde.

Etter lek vil hunnen legge eggene i rader i taket i hulen de har valgt seg ut. Hannen vil deretter svømme inn og gyte over én rekke av gangen. Deretter vil hunnen legge en ny rekke og hannen vil gjenta gytingen. En erfaren, frisk og godt fôret hunn vil gjerne legge mange flere egg. Du kan få alt fra 20 til 100 fisk per kull, og i mer ekstreme tilfeller mer enn 200.

Yngelen kommer ut fra hulen

Det tar som regel 2-3 dager før eggene klekker, og deretter 6-8 dager før de kommer ut fra hula. Når yngelen kommer ut fra hula må du begynne å fôre de. Bruke gjerne fôr beregnet til yngel i noen dager før du eventuelt går over til å knuse vanlig fôr. Erfarne foreldre er utrolig nok kjent for å tygge opp maten slik at yngelen lettere kan spise den. Mat yngelen litt 4-5 ganger daglig.

I denne perioden er foreldrene ekstremt aggressive og det er mye av grunnen til at de ikke bør holdes med andre fisk i karet. De kan til og med bli aggressive mot hverandre. Spesielt lite erfarne hunner kan bli mistenksomme og jage bort og nappe på hannen. Det er kanskje ikke så rart ettersom det ser ut som hannen spiser yngelen til tider før den spytter den ut igjen. Mindre erfarne par kan spise noe av yngelen ved uhell, men dette lærer de av fort.

Sørg for at du har regelmessige vannskifter i karet. Å skifte ut 5-10 % av vannet hver dag kan være lurt.

Når det har gått 4-6 uker har yngelen vokst så mye at de fint kan flyttes over i et eget kar. Foreldrene vil mest sannsynlig være klare til å få et nytt kull allerede etter 2-4 uker. Det vil derimot kunne føre til mye stress hos hunnen, ettersom hannen vil prøve å formere seg på nytt med en gang yngelen er fjernet. Du anbefales derfor å la hunnen få hvile 1-2 uker ekstra. 

Ofte stilte spørsmål

Er palettciklider aggressive?

Det kommer an på karet ditt og perioden de er i. Hvis de har yngel vil de være ekstremt aggressive. Ellers vil de kun være aggressive hvis det er for lite plass i karet (for eksempel om du har annen bunnfisk). 

Kan jeg ha palettciklide sammen med guppy?

Ja, du kan fint ha palettciklider sammen med guppy. Pass på at du har stor nok plass i karet. Spesielt om ciklidene dine skal ha yngel. Da blir de mye mer aggressive og guppyene må ha steder de kan gjemme seg eller kunne holde seg godt på avstand.

Kan jeg ha palettciklider med scalarer?

Generelt bør de ikke holdes med fisk som er større enn seg selv ettersom de blir stresset. Hvis du skal ha en palettciklide sammen med scalarer bør du ha en rekke gjemmesteder, og veldig godt med plass i karet.

Min palettciklide gjemmer seg. Hva kan jeg gjøre?

Det kan være flere årsaker. Hvis du holder de alene i karet kan det hjelpe å sette ut et par endlers levendefødere slik at de ser at det trygt å svømme ut. De bør ikke holdes med større fisk enn seg selv og det kan være en annen grunn til at palettciklider gjemmer seg.

Denne artikkelen er skrevet med forfatterens beste mening og kunnskap om palettciklider for å hjelpe deg så godt som mulig. Du har selv ansvar for dine fisk, og for å sørge for at de har det bra. Bruk gjerne flere kilder for å lære deg så mye som mulig om palettciklider og annen akvariefisk.

Dyreplaneten
Logo