En komplett guide til dverggurami (rubingurami)

Dverggurami (Trichogaster lalius), og rubingurami (Colisa Lalia) som også dekkes i denne guiden, er populære eksotiske fisk kjent for sitt fredelig temperament, lille størrelse og fantastiske farger.

De er relativt enkle å ha med å gjøre, i hvert fall om du vet hva du driver med. I denne guiden kan du vite alt du trenger før du går til innkjøp av en dverggurami.

Kort fakta om dverggurami 

Vitenskapelig navnTrichogaster lalius
FamilieOsphronemidae
Andre navnRubingurami
Stammer fraAsia
LevetidOpptil 4 år
StørrelseOpptil 5 cm
TypeAlteter
OppførselFredelig
VannFerskvann
Min. størrelse på akvariet60 liter
StimfiskNei
Sjikt i akvarietTopp- og midtsjikt
VanskelighetsgradGanske enkel

Utseende, størrelse og kjønnsforskjell

Dvergguramier er små fisk som blir opptil 5 centimeter lange. På tross av sin lille kropp kommer de (og spesielt hannene) i fantastiske farger.

Du kan enkelt skille kjønnene ved at hannene er mye mer fargerike. Men også ved å ta en titt på den med avrundede ryggfinnen til hunnen.

Trivsel og ideelle forhold

VannFerskvann
Min. størrelse i liter60 liter
Temperatur22-28°C
pH i vannet6,0-7,5
Hardhet (GH)4-13

Størrelse og plassering i akvariet

Dverggurami er en liten akvariefisk. De kan definitivt klare seg fint i kar som er mindre enn 60 liter, men da er det alltid vanskeligere å holde vannverdiene stabile. Det er også veldig begrenset hvor mange fisk du kan ha i karet. 

I hovedsak svømmer dvergguramier i topp- og midtsjiktet. Hvis du ser de i overflaten er ikke det uten grunn, ettersom de er labyrintfisker. Det betyr at de kan puste både over og under vann.

Vann, temperatur, hardhet og pH

Selv om dverggurami overlever fint i temperaturer helt ned mot 22 grader celsius, er de mye mer aktive om du holder gradene i karet på mellom 25 og 28 grader. 

Både på grunn av at de går opp til overflaten for å puste, og fordi de har en tendens til å hoppe, er det viktig at du har et dekkglass på toppen av akvariet ditt.

For optimal trivsel bør de holdes i noe syrligere vann mellom 6,0 og 6,8 pH, mens GH alltid bør være mellom 4 og 13. 

Hvis du bare fyller springvann (og det er for bløtt), vil dvergguramien din til slutt dø. Dette skjer gjerne etter flere uker med for bløtt vann.

Husk som vanlig alltid å teste vannet ditt regelmessig.

Én eller flere dverggurami (rubingurami)

Dverggurami er ikke en stimfisk, men trives godt i mindre grupper. Det er verdt å være oppmerksom på at hannene kan være noe aggressive mot hverandre om det er for få hunner per hann.

For å få et så fredelig akvarium som mulig bør du sørge for å ha 2-3 hunner per hann. Å holde en gruppe med to hunner og en hann vil du mest sannsynlig ha veldig få problemer med.

Om du bare har lyst på én velger de fleste en hann, ettersom hannene er de mest fargerike.

Med andre fisk

Dvergguramier er generelt fredelige fisk og det er omtrent bare hannene som er aggressive, og da mot hverandre. Ett unntak er naturligvis hvis en hann har laget et boblerede og beskytter eggene sine. 

Når det er sagt passer dvergguramier med de fleste andre mindre fisk som ikke er kjente finnenappere, aggressive eller alt for raske. Det kan i så fall føre til stress og sykdom på sikt.

Noen eksempler på fisk du kan ha sammen med dvergguramier er:

Planter og innredning i akvariet

I naturen lever dvergguramier i ganske så mørkt vann. Du ønsker selvfølgelig å se dvergguramien din godt, men du bør i det minste sørge for at alt annet er på plass. Det inkluderer et godt plantet kar med mange gjemmesteder. Inkludér drivved, røtter og steiner. 

Pass på at du ikke har for mye lys skinnende ned i karet, eller i det minste benytter deg av flyteplanter slik at de kan skjermes for lyset når de ønsker det.

Det bør i tillegg være lite strøm i karet. Dvergguramier er nemlig vant til stillestående vann. 

De trenger heller ikke mye oksygen i vannet, da det er akkurat derfor de har utviklet labyrintorganet. Noe oksygen er selvfølgelig nødvendig, og det er ikke noe poeng å ta unødvendige sjanser.

Fôring

Å fôre en dverggurami er sjeldent et problem da de spiser det meste de får tak i. Det er likevel viktig at du fôrer med en diett av høykvalitetsfôr. Hvis fisken din skal ha det bra, og i tillegg få frem de vakre fargene, er en god diett essensielt. 

En god diett inkluderer mye levendefôr og frossenfôr, kombinert med flytende flakfôr av høy kvalitet.

Fôr gjerne med fôr som flyter, eller i det minste ikke synker veldig raskt ned til bunn av karet.

Å fôre to ganger om dagen så mye dvergguramiene dine klarer å spise i løpet av 2-3 minutter er ideelt.

Formering og oppdrett

Formeringen til dvergguramier starter alltid med at hannen bygger et skumrede ved vannoverflaten. Her vil flyteplanter eller flytende blader komme godt med.

Dersom hunnen er interessert vil hun legge egg i hannen sitt skumrede før hannen deretter gyter over dem.

For å oppfordre til lek kan du bruke et par triks.

  1. Øke temperaturen gradvis opptil 28-29 grader i vannet. Pass på at du ikke øker temperaturen med mer enn 1 grad per 24 timer.
  2. Redusere vannstanden for å simulere tørketid ettersom det er da dvergguramier formerer seg.

Hvis du ønsker at så mye av yngelen som mulig skal overleve bør du fjerne hunnen (forhåpentligvis bruker du et eget oppdrettskar dersom du ønsker dette).

Hannen vil nå beskytte eggene til de klekker. 

Etter at eggene klekker forblir hannen der for å beskytte yngelen i en periode. Men hvis han blir stresset kan han finne på å spise opp noe av yngelen. Derfor fjerner naturligvis mange hannen etter at yngelen er klekket også.

Klekketiden for eggene er på mellom 2 til 3 døgn. 2-3 dager etter det igjen svømmer de fritt rundt i karet. Da er det lurt å begynne å fôre med infusorier 3-5 ganger om dagen.

Rundt en uke senere vil de være store nok til at du kan begynne å fôre med mikroorm og nyklekket artemia.

Sykdom og vanlige problemer

Det viktigste med dverggurami er å sørge for at den har stabile vannverdier. Ujevne vannverdier vil føre til stress, som igjen lett vil føre til infeksjon eller sykdom.

Noe annet det er viktig å tenke på er å ikke holde dvergguramier med for raske fisk. Også da kan de i så fall fort bli stresset.

Sørger du for dette, samt et godt beplantet kar og mange gjemmesteder, vil dvergguramien din mest sannsynlig holde seg frisk. 

Denne artikkelen er skrevet med forfatterens beste mening og kunnskap for å hjelpe deg så godt som mulig. Du har selv ansvar for dine fisk, og for å sørge for at de har det bra. 

Dyreplaneten
Logo