Pinnedyr kan være fantastiske kjæledyr for både store og små, bare sørg for at du har den kunnskapen som kreves for å ta godt vare på det. Heldigvis kan du lære alt du trenger å vite om hold og stell av pinnedyr i denne guiden.
Valg av bur eller terrarium til pinnedyr
Det første du må gjøre før du går til innkjøp av et pinnedyr er et sted å ha det. Det optimale vil være å gå til innkjøp av et terrarium. Det kan koste litt, men det både ser bedre ut og pinnedyret ditt vil trives godt der. Et fint terrarium på en passende størrelse (minst 30x30x30 cm) koster rundt 1000 kroner og oppover å kjøpe på nett.
Alternativt kan du velge å lage et eget bur med netting, men du vil kanskje ikke få like godt øye på pinnedyret ditt hvis du ikke har glass. Noen velger også å lage egne bur av plast.
Uansett hva du velger er det viktig at pinnedyret ditt har god nok plass. Det bør også være lett for deg å rengjøre terrariet, noe som må gjøres et par ganger i måneden basert på hvor mye ventilasjon du har.
Innredning
Til å begynne med krever pinnedyr høy luftfuktighet. Inne i terrariet bør det alltid være over 70 % luftfuktighet, noe du kan måle med et hydrometer. Det ideelle for pinnedyr er en luftfuktighet på mellom 70 og 80 %.
For å øke luftfuktigheten kan du gjøre to ting. Det ene er å spraye terrariet hver dag med en sprayflaske. I tillegg kan du sette ut en vannskål (eller lignende) for å øke luftfuktigheten ytterligere. Det kan også være et fint triks dersom du er borte hele helga og ikke har noen til å passe på pinnedyret ditt.
For at pinnedyret ikke skal drukne i vannskålen (som vi skrev om i 11 fakta om pinnedyr), kan det være lurt å dekke den til med myggnetting eller lignende.
Pass på mugg
Fordi terrariet er såpass fuktig er det lett at det oppstår mugg og sopp. Det er noe pinnedyret ditt liker svært dårlig. For å få så lite mugg og sopp som mulig bør du kombinere høy luftfuktighet med god sirkulering. Det bør med andre ord være noe gjennomtrekk.
Samtidig kan det være lurt å sikte på lav 70 % luftfuktighet i stedet for nærmere 80 %.
Temperatur og lys
Pinnedyr trives best i temperaturer på mellom 23 og 26 grader celsius. De dør ikke nødvendigvis om gradene synker til 18-20, men for å at de skal ha det så godt som mulig bør du prøve å holde de i et varmt rom.
Hvis du holder pinnedyret ditt i et terrarium vil det være lettere å justere temperaturen enn om du har det i et bur. Da kan du sette inn en varmekolbe, eller et lys som kan øke temperaturen noe.
Ved siden av å ha et hydrometer kan det også være lurt å gå til innkjøp av et termometer.
Merk at varmelamper, og lamper generelt kan gjøre det vanskeligere å holde luftfuktigheten oppe. Du må derfor sørge for at du ikke har en for sterk lampe i terrariet ditt.
Du må heller ikke bruke hvite lys om natta. Skru enten av lampen eller gå til innkjøp av en pære med rødt lys.
Bunn
De fleste velge å dekorere bunnen av terrariet med bark eller jord. Bare sørg for at bunnlaget du velger ikke inneholder insektgift. Da det naturligvis mest sannsynlig vil drepe pinnedyret ditt.
Du kan også gå til innkjøp hos forskjellige blomsterbutikker og lignende. Bare husk å høre om det inneholder insektgift.
For å unngå mugg og sopp over tid er det også viktig du kan erstatte bunnlaget ditt regelmessig, gjerne to ganger i måneden.
Dekorasjoner
Hvordan du vil dekorere ditt terrarium er helt opp til deg. Det viktigste er at de har noen planter, eller greiner å klatre på. I tillegg kan du sette fast hønsenetting eller lignende i taket slik at de har et sted å henge opp ned.
Du kan også velge å innrede med steiner og røtter om du ønsker det.
Mat og vann
Til å begynne med trenger ikke pinnedyr tilgang på vann. De får nok vann av bladene de spiser, og ved at du sprayer terrariet én gang om dagen.
Den eneste grunnen til at du skal ha vann i terrariet er for å øke luftfuktigheten.
Når det kommer til mat bør du sørge for å gi pinnedyret ditt ferske blader hver andre eller tredje dag. De skal ikke ha tørre blader.
Mange eiere av pinnedyr mener at de er glad i urter, grønnsaker og planter som:
- Sitronmelisse
- Bringebærblader
- Jordbærblader
- Ripsblader
- Løvetannblader
- Eikeblader
- Persille
- Basilikum
Hvis du er ute og plukker selv kan du sette de i en kopp med vann i kjøleskapet for at de skal holde seg lenger.
Du kan også sette bladene inn i terrariet i en beholder med vann slik at de holder seg friske i flere dager. Bare sørg for at pinnedyret ditt ikke kan falle ned i beholderen og drukne.
Selv om mange av disse plantene helt sikkert fungerer fint, spiser pinnedyr blader fra familien eukalyptus (eucalyptus). Du finner disse plantene både på Plantasjen, Oda og en rekke blomsterbutikker.
Når pinnedyret ditt har spist opp bladene du har gitt det, eller det har gått 2-3 dager, tar du de ut av terrariet ditt og fyller på med nye friske blader.
Alternativet er naturligvis å ha en helt plante i terrariet pinnedyret ditt kan spise av.
Husk at alle planter og blader du setter inn i terrariet er nødt til å være uten insektmidler, dyr og parasitter. Du bør også unngå å plukke planter som står tett på travle veier da de kan være dekket av forurensning.
Atferd
Pinnedyr er naturlig nok ikke det mest livlige kjæledyret. Det står som regel enten helt i ro for å kamuflere seg. Resten av tiden bruker den til å spise friske blader.
Frem til det er blitt omtrent 8 måneder gammelt vil det skifte ham jevnlig. Dette skjer regelmessig.
Når de skifter ham henger de opp ned. Det er derfor viktig at du har et stort nok terrarium for at denne prosessen skal gå smertefritt.
Den kan potensielt miste et bein under hamskifte. Så lenge det ikke er siste hamskifte vil de kunne vokse et nytt bein igjen neste gang.
Den vil i tillegg være ekstra skjør i etterkant av å skifte ham, og det er ekstra viktig å være forsiktig når du rengjør terrariet.
Å skifte ham kan ta alt fra 10 minutter og opptil noen dager. Totalt vil pinnedyr skifte ham seks ganger i løpet av livet.
Holde pinnedyr i hånden
Du kan ut pinnedyr av terrariet, men vær oppmerksom på at de er svært skjøre og kan lett miste lemmer. Vent med å ta pinnedyr ut av terrariet dersom det akkurat har skiftet ham, da det vil være ekstra skjørt i denne perioden.
Hvis du løfter det opp med hånden din og ta veldig forsiktig på baken deres vil de gjerne gå forsiktig fremover.
Aldri hold et pinnedyr lukket i hånden eller klapp det som om det skulle vært et større kjæledyr.
Daglig og ukentlig stell
Hva du vil være nødt til å gjøre på daglig og ukentlig basis vil komme an på hvordan du setter opp terrariet ditt.
Mat
Hvis du ikke har levende planter som pinnedyret ditt kan spise inne i terrariet, er du nødt til å fôre med friske blader hver eller annenhver dag.
Pinnedyr trenger ikke å få servert vann da de får nok gjennom høy luftfuktighet og i bladene det spiser.
Fuktighet og temperatur
Sørg for at hydrometeret viser luftfuktighet på over 70 %. Det kan for eksempel få til ved å ha et vannbad med myggnetting over (slik at pinnedyret ikke drukner i det). Mange eiere av pinnedyr gir terrariet sitt også én regelmessig runde med sprayflasken hver dag. Å spraye direkte på pinnedyret er ikke nødvendig.
For best trivsel bør også termometeret vise mellom 23 og 26 grader celsius.
Mugg
Jo mer ventilasjon du har i terrariet ditt jo mindre sårbart vil det være for utvikling av sopp og mugg. En slik utvikling kan i verste fall drepe pinnedyret ditt.
Med god ventilasjon og en stabil luftfuktighet på rundt 70 % vil gjøre det vanskeligere for mugg og sopp og oppstå. Likevel bør du følge nøye med på det.
Hvis du ikke har god nok luftgjennomstrømming og høy fuktighet vil du mest sannsynlig være nødt til å rense ut bunnen hver uke. For andre som passer på god ventilasjon og ikke altfor høy fuktighet vil det ofte være nok å bytte bunnlaget 1-2 ganger i måneden.
Se opp for egg når du bytter bunn om du ønsker å få flere pinnedyr i terrariet ditt. Da kan du enten la det gå litt lenger tid (så lenge du ikke ser mugg/sopp i terrariet), eller være ekstra forsiktig og bytte deler av bunnlaget i stedet for alt.
Ulike arter av pinnedyr
Det finnes over 2000 arter av pinnedyr i naturen. Likevel er det så og si bare vietnamesiske pinnedyr (Medauroidea extradentata) eller indiske pinnedyr (Carausius morosus) som står for omtrent alle kjæledyr i Norge. Det aller mest vanlige er de indiske pinnedyrene.
Hvis du har en av disse artene, noe som er høyst sannsynlig, vil det ikke ha mye å si, da denne guiden til hold og stell passer til begge.
Formering
Å få nye pinnedyr er lett og du kan nærmest få det enten om du vil eller ikke. Hunnen kan nemlig legge egg uten at det er en hann tilstede.
Når hunnen er av voksen alder (rundt 8 måneder eller eldre) vil hun i et velstelt terrarium legge eggene sine rundt i terrariet.
Det kan ta noen uker (og opptil 2 måneder) før eggene klekker, da det avhenger av høy nok temperatur og luftfuktighet. Hvis du passer på at temperaturen er 23 til 26 grader, med en luftfuktighet på 70 til 80 % vil de ha gode sjanser til å klekke.
Nyklekte pinnedyr er bare noen millimeter store og kan være veldig vanskelig å få øye på.
Det vanskeligste med å få nye pinnedyr er kombinasjonen ved at du må være ekstra forsiktig når du renser terrariet ditt (sånn at du ikke tar med deg eggene) og at de nyklekte pinnedyrene er så små at de kan komme seg ut av terrariet. De har for eksempel ingen problemer med å komme seg ut av hull med en diameter på 5 mm.
Nyklekte pinnedyr spiser det samme som de voksne, selv om noe nyere blader vil være lettere for dem å både spise og fordøye.
I naturen vil pinnedyr legge mellom 100 og 1000 egg. I terrarier er det ikke vanlig at de legger like mange, men ikke bli forundret om det plutselig kryr av pinnedyr en dag.
Hvis du ønsker å begrense hvor mange pinnedyr du får kan du alltid ta ut noen av eggene før de klekker.
Pris
Pinnedyr er et veldig billig kjæledyr. Pinnedyret i seg selv koster alt fra 20 til 50 kroner i dyrebutikker, men om du kjøper hos andre via Finn vil du ofte kunne presse prisen ned til 10 kroner avhengig av person og hvor stort pinnedyret har vokst seg. Det er også enkelte som gir de bort helt gratis da de fikk nye pinnedyr uten å mene det.
Det dyreste ved å ha et pinnedyr vil være innkjøpet av et fint terrarium, noe som kan koste alt fra 1000 til 3000 kroner avhengig av hvor stort det er.
Du kan alltid holde pinnedyr i et hjemmesnekret bur til en mye rimeligere penge.
Ved siden av terrariet må du regne med en liten kostnad på fôr. Det kan for eksempel være å kjøpe en eukalyptus-plante 1-2 ganger i året.
I tillegg er det veldig lurt å gå til innkjøp av både et hydrometer og et termometer for å sjekke at pinnedyret har forhold det trives i. Dette koster ikke mer enn 100-200 kroner og er noe pinnedyret vil sette stor pris på.
Konklusjon
Nå vet du alt du trenger å vite før du bestemmer deg for om du vil ha et pinnedyr som et kjæledyr. Sørg for at du gir den et godt sted å leve, med høy luftfuktighet, god sirkulasjon, friske blader og ser opp for sopp og mugg. Gjør du det er jeg helt sikker på at pinnedyret ditt vil komme til å trives godt.
Sjekk ut ofte spørsmål om pinnedyr nedenfor om du har flere spørsmål.
Ofte stilte spørsmål om pinnedyr
Hvor mye koster pinnedyr?
Pinnedyr kan være alt fra gratis på Finn (fordi noen har fått mange flere enn de trenger), til å koste opptil 50 kroner per stykk. Uansett vil du finne pinnedyr både hos dyrebutikker og regelmessig på Finn.no.
Kan pinnedyr bite?
Pinnedyr kan ikke skade mennesker, uansett om det er med biting eller noe annet. De vil ikke bite, og har ikke kraftige nok kjever til at du hadde merket det om de hadde gjort det.
Er pinnedyr gode kjæledyr for barn?
Pinnedyr kan være fantastiske kjæledyr for barn. Du må selvfølgelig lære de hvordan de skal behandle pinnedyret pent, og at de ikke tar det ut altfor ofte. Det kan være en fin måte å lære barnet å ta felles ansvar for at et kjæledyr skal ha det bra ved å sjekke luftfuktighet, temperatur og sørge for at pinnedyret får friske blader. Pinnedyr kan også være veldig spennende for barn i barnehager og barneskoler.
Er det lov å holde pinnedyr i Norge?
Pinnedyr er et populært kjæledyr og er lov å holde i Norge. Det står ikke på forbudslisten på Lovdata.no i skrivende stund.
Pinnedyret mitt har mistet et bein. Hva gjør jeg?
Så lenge det er et ungt pinnedyr kan det vokse ut igjen neste gang det bytter ham. Uansett er det ikke så mye du får gjort annet enn å ta godt vare på det, behandle det svært forsiktig om du tar det ut av terrariet og sørger for at det ikke blir skremt.
Stort stor plass trenger pinnedyr?
Pinnedyr bør minst ha plass til to ganger lengden sin, både i bredde, lengde og høyde. Altså bør du ha et terrarium på minst 30x30x30, men helst 40x40x40, ettersom pinnedyr kan blir alt fra 12 til 20 cm lange. Enkelte arter kan også klare seg fint på 20x20x30.
Hva spiser pinnedyr?
Pinnedyr spiser naturlig friske blader fra eukalyptus-slekten, men det er også mange som gir de urter (sitronmelisse, persille, basilikum) eller blader fra bærplanter som bringebærblader.
Hva gjør jeg med hammet til pinnedyret?
Hver gang pinnedyr skifter ham vil det ligge igjen i terrariet. I naturen vil pinnedyr spise hammet så fort som mulig for å unngå at rovdyr skal forstå at det er et pinnedyr i nærheten. Det er også næringsrikt for pinnedyr, da det er inneholder mye protein. La det i det minste ligge noen dager og opptil en uke før du tar det ut av terrariet ditt.