Slamkryper: Guide til hold og stell

Det er ingen tvil om at slamkrypere er interessante skapninger. Og nå kan du faktisk ha en i paludariumet ditt. 

Før du går til innkjøp av en eller flere slamkrypere, kan det derimot være lurt å gjøre noen undersøkelser. Her får du all den informasjonen du trenger for å komme i gang.

Kort fakta om slamkryper

Vitenskapelig navnPeriophthalmus barbarus
FamilieGobiidae (Gobier)
Stammer fraAfrika
LevetidOpptil 6 år
StørrelseOpptil 15 cm
TypeKjøtteter
OppførselFredelig men territoriell
VannBrakkvann
Min. størrelse på akvariet100 liter
StimfiskNei
Sjikt i akvarietToppsjikt (land)
VanskelighetsgradMiddels

Utseende, størrelse og kjønnsforskjell 

Slamkrypere er middels store dyr som blir opptil 15 cm lange. Det er ingen forskjell på kjønnene med unntak av genitaliene deres. Når hannen er klar for å parre seg får han også en litt lysere farge.

Hannene er en del mer territoriale og aggressive enn hva hunnene er. 

Trivsel og ideelle forhold

VannFerskvann
Min. størrelse i liter100 liter
Temperatur25-30°C
pH i vannet7,5-8,5
Hardhet (GH)10-40

Plassering og størrelse på akvarium (paludarium)

Så fremt du har innredet karet ditt godt, vil slamkryper bruke den aller meste av tiden sin på land. Selv om de gjør det er det derimot viktig at en del av karet ditt består av vann slik at de kan svømme ut. For ikke å snakke om å holde seg fuktig.

Fordi de krever høy luftfuktighet må du også sørge for å ha et tettsittende lokk (med et par hull for ventilasjon). 

Det aller viktigste er arealet i karet, da tross alt slamkryper benytter seg for det meste av landområdet. Så lenge det ikke er uvanlig høyt bør likevel 100 liter fungere fint. Her kan du bruke halve karet til landområde, og det andre halve til vannområde.

Planter og innredning

Det viktigste du gjør når du skal tilrettelegge for å holde en slamkryper er å ha et fint landområde. Dette bør bestå av sand, men mange som eier slamkrypere henter også leire i løpet av året.

De elsker å grave etter insekter i leira du tar til dem, og når de slutter å grave, har de mest sannsynlig spist opp alt de har funnet. Da kan du eventuelt bytte den ut med ny leire.

Merk at slik leire kan lukte litt, så det er lurt å lufte godt når du tar ut leira av karet.

På landområde deres bør det også være noen gjemmesteder (for eksempel steiner) slik at de kan føle seg trygge.

Du kan også innrede med noen planter, både over og under vann om du ønsker det, men det er ikke nødvedig. 

Vann, temperatur, hardhet og pH

Ettersom slamkryper kommer fra varme vann (og land) i Afrika bør ikke temperaturen i vannet være på noe mindre enn 25 grader celsius, men den kan også fint gå opptil 30 grader celsius. Dette gjelder også på land.

Denne arten lever i brakkvann. Med andre ord vil både gh og ph gjerne være noe høyere enn det man er vant til i akvarier. En utmerket ph vil ligge et sted mellom 7,5 og 8,5, mens gh bør være et sted mellom 10 og 40. 

Saliniteten i vannet er nødt til å være mellom 1,005 og 1,015. 

Selv om de ikke veldig mye er det svært viktig at du gjør regelmessige vannbytter, da dette er en art som gjør fra seg mye. 

Få vannbytter kan fort føre til farlige nivåer av nitrat, nitritt og ammonium. 

Hvis du ikke har noen akvariefisk i karet ditt kan du gjøre 100 % vannbytter hver, eller annenhver uke. Om du har fisk vil du være nødt til å nøye deg med 50 % vannbytter hver uke, eventuelt 25-30 % to ganger i uka.

Én eller flere slamkrypere

Slamkrypere kan klare seg fint både alene og i grupper

Slamkrypere klarer seg fint både alene og sammen i en gruppe. Hannene kan være noe territorielle så pass på at du ikke har for mange på en liten plass. Det kan derimot være bedre å ha en gruppe på 4-6 enn 2-3, ettersom aggresjonen da blir spredt mer ut blant individene.

Med andre fisk

Slamkrypere fungerer fint med andre mindre, fredelige fisk. De må naturligvis tåle brakkvann, så det gjør listen ganske så mye mindre. Det ekskluderer blant annet populære ferskvannsfisk som guppy, kampfisk, gullfisk og mange flere.

Her er noen eksempler på arter du kan ha sammen med slamkryper:

  • Fireøyefisk
  • Skytterfisk
  • Månefisk (monodactylus)
  • Grønn argusfisk
  • Humlegoby

Fôring

I naturen lever denne arten i hovedsak av insekter og virvelløse dyr. Det har en svakhet for sirisser, men det kan også være morsomt å se de jakte en sverm bananfluer. Bare husk at det ikke er altfor mye næring i sistnevnte.

Frysetørkede sirisser er det derimot mye næring i, og kan være grunnmuren i kostholdet deres. 

Du kan naturligvis fôre med vanlig akvariefôr også, som for eksempel røde mygglarver og blodormer. 

Noen butikker trener de også opp til å ta flakfôr og pellets. Dette kan være vanskelig å lære med årene, og de vil sette stor pris på mye levende- og frysetørket fôr i stedet for tørrfôr. 

Formering og oppdrett

I skrivende stund har ingen foreløpig klart å drive oppdrett på slamkrypere i hobbyen. Det gjelder også større selskaper. Men hvem vet, kanskje du klarer å knekke koden?

I naturen kraver i hvert fall hannen en opptil en meter dyp grop der parring finner sted. Her vil også hunnen vakte over eggene og de unge når de klekker. 

Dette komplekse systemet har vist seg svært vanskelig å etterligne i paludarier.

Konklusjon

Forhåpentligvis har du en mye bedre oversikt over hvordan du kan ha slamkryper som kjæledyr. Det er noe spesielt å ha dyr som både trives i vann og på land. Uansett hva du bestemmer deg for ønsker jeg deg lykke til. 

Denne artikkelen er skrevet med forfatterens beste mening og kunnskap for å hjelpe deg så godt som mulig. Du har selv ansvar for dine fisk, og for å sørge for at de har det bra. 

Dyreplaneten
Logo