Kan man ha lavastein i akvarium?

Det er mange spørsmål rundt lavastein i hobbyen. Kanskje ikke så rart da de ser utrolig bra ut i de fleste akvarier. Men er det egentlig lurt å ha lavastein i vannet? Og har det noen fordeler eller ulemper?

Lavastein kan brukes i akvarier. Ikke bare er de fantastisk dekorasjon, men bakteriefloraen som vokser på steinene hjelper mot filtrering og kan fjerne uønsket nitrat fra vannet. 

Lavastein i filter

En av de enkleste måtene å få fordelen ved å ha lavastein i akvarie, uten at det tar unødvendig plass i et allerede dekorert kar, kan være å plassere noen stein i filteret. 

Som du sikkert vet, vil det over tid vokse en vennlig bakterieflora i filteret. Lavastein vil hjelpe ytterligere til at vannverdiene i karet ditt skal holde seg stabile, og spesielt når det kommer til nitrat.

Lavastein som dekorasjon

Mange velger å bruke lavastein som dekorasjon. Ikke så rart da det tross alt kan se helt fantastisk ut.

Hvis man for eksempel skal lage et kar med malawi fisk eller ciklider, der tross alt mange arter er vant til å leve blant steinformasjoner, kan lavastein være et godt valg. 

Om du har et stort problem med å holde nitrat nede kan det forøvrig være mer gunstig å plassere en stor dekorasjon av lavastein i stedet for kun å ha litt grus i filteret. Eventuelt vil det jo hjelpe ytterligere å ha begge deler.

Når det er sagt er det viktig at du kommer til bunns i hvorfor du har problemer med nitrat. Har du for mange akvariefisk i karet? Kanskje du fôrer for mye? Eller har du kanskje ikke slamsuget bunnlaget på en stund?

Lavastein som bunnlag

Det er ingen som hindrer deg i å bruke lavastein som bunnlag, men det er greit å være oppmerksom på noen fordeler og ulemper.

Mange ciklider, og andre fisk forøvrig, er glad i å grave i bunnlaget. Å grave i et bunnlag med lavastein-grus er ikke det ideelle, og om grusen blir altfor fin, mister du tross alt fordelen ved at det gror gunstig bakterier på de.

For de fleste akvarier vil jeg heller anbefale at du bruker lavastein som dekorasjon eller i filteret, og heller har sand som bunnlag. Da vil du ikke trenge å bekymre deg over at fisk skal skade seg når det graver ivrig i bunnlaget.

Det er også viktig å vite at det er lite mineraler i lavastein, noe som ikke er gunstig for akvarieplanter. Det vil heller ikke øke hardheten i vannet om du er ute etter det ettersom lavastein ikke er kjemisk reaktivt.

Dette gjør du med lavastein før du legger de i akvariet

Selv om mange i hobbyen vil si at det ikke er nødvendig å gjøre noe med lavastein før du plasserer de i karet (så lenge de kommer fra et anerkjent selskap), pleier jeg alltid å ta de gjennom en liten prosess først.

Til å begynne med avgir lavastein som regel jern som gir vannet et rødskjær. I så små doser som det som kommer av lavastein er det ikke farlig for fisken din, men vannet blir ikke like klart i en periode.

Det er også alltid en form for risiko når du plasserer noe nytt i karet ditt, og det gjelder uavhengig av hva. Derfor foretrekker jeg å rense de uansett for å være på den sikre siden.

Dette gjør jeg med mine lavastein før jeg plasserer de i akvariet:

  1. Plasser lavasteinene i en bøtte med vann og la de sitte der i noen timer til en dag
  2. Legg lavasteinene i et dørslag og børst de
  3. Skyll steinene deretter rikelig med vann
  4. Om det er sol ute (noe som ikke er noen garanti) legger jeg de for å tørke ute i noen timer

Konklusjon

Det er ikke rart at lavastein har blitt så populært blant akvarister. Ikke bare er de nøytrale stein som ikke påvirker vannforholdene, men de både ser fantastiske ut, og er grobunn for vennlige bakterier som sørger renser vannet for nitrat. 

Dyreplaneten
Logo