Kan jeg ha akvarium uten varmekolbe?

Selv om du bør ha varmekolbe for tropiske fisk, er det likevel mange akvariefisk som tåler temperert til kaldere vann.

Men hvilke alternativer har du egentlig hvis du ikke ønsker å kjøpe en varmekolbe?

Å skaffe deg kaldtvannsfisk, skru opp temperaturen i rommet eller bruke sterkere lys er noen av valgene for deg som ikke ønsker å kjøpe varmekolbe til akvariet ditt.

La oss ta en nærmere titt på hva du har å velge mellom og hva du må huske på.

Skaff deg kaldtvannsfisk

En av de beste måtene å unngå å måtte bruke en varmekolbe på er å velge kaldtvannsfisk i stedet for tropiske kar. Så fremt du har akvariet i et oppvarmet rom på minst 20 grader vil du faktisk ha en del å velge mellom.

Gullfisk er kanskje den mest kjente kaldtvannsfisken og kan overleve i temperaturer på helt ned til 4 grader celsius. Merk at den ikke kan leve i disse temperaturene i mange måneder, da de går inn i en type dvale om vinteren. Men det å holde de i akvarier fra 10 til 20 grader er ikke et problem i det hele tatt. Bare husk at du bør ha et akvarium på minst 200 liter ettersom gullfisk blir store.

Kardinalfisk er et godt alternativ til gullfisk da den ikke blir så stor med sine 4 cm. Denne stimfisken kommer fra fjellvann i Asia og tåler dermed temperaturer fra 10 og opptil 23 grader celsius.

Ved siden av kardinalfisk kan også paradisfisk og odessabarbe klare seg i temperaturer på 14-20 grader celsius. 

Andre alternativer kan være sebrafisk, molly og praktbarbe, men alle disse bør ha en temperatur på 18-20 grader.

Skur opp temperaturen i rommet

Et annet alternativ for å unngå å måtte bruke varmekolbe er å skru opp temperaturen i rommet du har fisken i. Det er selvfølgelig begrensninger her, og du vil for eksempel ikke ha et akvarium med diskus i stua uten varmekolbe ettersom vannet helst bør være 28 grader celsius eller høyere.

For fisk som klarer seg på mellom 20 og 23 grader celsius kan det derimot være en løsning. Dette inkluderer blant annet fisk som:

Hvis du derimot bruker et lite rom eller bod som fiskerom kan det selvfølgelig være en løsning å ha enda høyere temperaturer. Kanskje helt opptil 24-27 grader celsius.

Ha et mindre akvarium

Små akvarier er lettere å varme opp med temperaturene i rommet. I et oppholdsrom som viser 22 grader celsius i snitt, vil det for eksempel være varmere i et akvarium på 40 liter enn i et på 200 liter. 

Forskjellen kan også bli enda større dersom du har sterk strøm i vannet i det store karet.

Bruk lokk

Å bruke et tettsittende lokk kan hjelpe til med at akvariet skal holde på varmen. Les forresten også 5 grunner til at du bør ha et lokk på akvariet ditt.

Merk at det kan bli noe mindre oksygen i vannet med et lokk, så pass på at du har en luftpumpe og/eller strøm i vannet.

Sterkere lys

Å legge vekk LED og bruke tradisjonelle lyspærer (eventuelt varmepærer) kan være et godt alternativ til å kjøpe seg en varmekolbe. Du kan videre justere disse til å stå på i alt fra 8 til 14 timer om dagen, alt ettersom hvor varmt du trenger å ha det i akvariet ditt. Du får kjøpt disse hos en rekke dyrebutikker på nett.

Husk at ikke alle fisk er like glad i sterkt lys, så pass på at de har nok gjemmesteder og skygge dersom dette er tilfellet.

Varme opp akvarium uten strøm

Hvis du skulle være så uheldig at strømmen går i mange timer i løpet av vinteren, kan det være krise for fisken din. I verste fall kan det ende opp med død om temperaturen synker for mye.

Så hva gjør du om dette skulle skje deg?

Pakk inn akvariet ditt

Ved å pakke inn akvariet ditt med det du har tilgjengelig (pledd, håndkler o.l.) kan du sørge for at akvariet beholder varmen sin lenger. 

Pass på at du lar det være litt rom for tilførsel av oksygen og ikke stenger all luft rundt karet ditt.

Om temperaturen allerede har sunket drastisk er du derimot nødt til å gjøre andre tiltak. 

Varmtvannsbytter

Bruk peisen din til å varme opp kaldt vann fra springen for deretter å gjøre regelmessige varmtvannsbytter for å holde temperaturen oppe. Vedfyring generelt i rommet vil naturligvis også holde temperaturen på et relativt høyt nivå om du har karet i samme rom.

Husk å måle temperaturen i vannet før du heller det i karet ettersom de færreste akvariefisk ikke tåler endringer på mer enn 1 grad i timen (og helst mindre). 

Om du ikke har en peis har du derimot et større problem. De fleste hjem har heldigvis en varmtvannsbereder, og selv om det ikke er ideelt å bruke på grunn av bakteriefloraen i berederen, er det gjerne bedre å ta sjansen om du ikke har noen andre alternativer.

Bare pass på at du ikke bruker varmtvann til dusj og lignende dersom det er en nødsituasjon da du tross alt har begrenset med varmtvann til du har strøm igjen.

Konklusjon

Så lenge du har kaldtvannsfisk kan du fint ha et akvarium uten varmekolbe. Her kan du også velge blant en rekke spennende fisk som gullfisk, kardinalfisk, paradisfisk, odessabarbe og flere. Mange arter som ikke er tropefisk tåler nemlig en temperatur på under 22 grader celsius. Bare husk å sjekke preferansen for artene dine først.

Dyreplaneten
Logo