Gullsøm kan være en fantastisk akvariefisk på grunn av sitt mektige utseende, men å holde denne arten er ikke en dans på roser, spesielt om du ønsker å ha den sammen med andre fisk.
I denne guiden ser vi nærmere på hva du kan, og hva du ikke kan gjøre når du holder gullsøm i akvariet ditt. Samt alt annet du trenger å vite før du begynner.
Kort fakta om gullsøm
Vitenskapelig navn | Aequidens rivulatus |
Familie | Cichlidae (Ciklider) |
Stammer fra | Sør-Amerika |
Levetid | Opptil 10 år |
Størrelse | Opptil 25 cm |
Type | Alteter |
Oppførsel | Aggressiv |
Vann | Ferskvann |
Min. størrelse på akvariet | 350 liter |
Stimfisk | Nei |
Sjikt i akvariet | Bunn- og midtsjikt |
Vanskelighetsgrad | Middels |
Utseende, størrelse og kjønnsforskjell
Gullsøm må være en av de vakreste akvariefiskene i hobbyen. Dette er definitivt en fisk som kan være et midtpunkt i karet.
I mindre akvarier blir disse fiskene sjeldent mer enn 20 cm, men ved godt stell kan de vokse til å bli 25 cm, og kanskje til og med enda større.
Det er lett å se forskjell på kjønnene, spesielt når de vokser opp. Til å begynne med har hannen mer intense farger. Han også større, og vil utvikle en kul i pannen ettersom han blir eldre.
Trivsel og ideelle forhold
Vann | Ferskvann |
Min. størrelse i liter | 350 liter |
Temperatur | 20-25°C |
pH i vannet | 6,5-8,0 |
Hardhet (GH) | 5-20 |
Plassering og størrelse på akvarium
Gullsøm bruker det meste av tiden sin i midtsjiktet, men vil kunne svømme rundt i hele karet for å utforske. Den vil derimot være mer i bunnsjiktet enn i toppsjiktet.
Dette er en aggressiv fisk som er glad i å svømme rundt. De vil markere et territorium, så det vil være viktig å ha nok plass. Et kar på 350 liter bør derfor være minimum.
Pass også på at du har et godt filter, og middels strøm i vannet.
Planter og innredning
Når du skal innrede et akvarium for en gullsøm (og potensielt flere fisk) må du huske på at dette er en territorial fisk. Det betyr at de vil markere et område som de forsvarer. På grunn av dette er det lurt å dele opp karet naturlig ved hjelp av stein, planter og drivved.
Merk at gullsøm potensielt kan grave opp røtter, så la planter for eksempel javabregne eller anubias få godt med tid til å slå røtter før du plasserer en gullsøm i karet.
Et enda bedre alternativ kan være å ha beskyttelse rundt plantene slik at de ikke blir gravd opp uansett.
Videre er ikke gullsøm spesielt glad i sterkt lys. De er ikke lyssky, men de foretrekker dempet belysning. Pass på at akvarielyset ditt ikke er for sterkt, og så kan du skjerme ytterligere ved hjelp av flyteplanter om du føler at den trenger det.
Til slutt bruker gullsøm en del av tiden sin på bunnen av akvariet. De kan blant annet grave en grop i bunnlaget under lek hvor de legger eggene sine.
Å ha et bunnlag av sand er å anbefale. Gjerne relativt dypt, slik at plantene får slått røtter ordentlig (uten å ta for mange liter vann så klart).
Vann, temperatur, hardhet og pH
Når det kommer til vannforhold er gullsøm en relativt hardfør akvariefisk. Det er definitivt ikke dette aspektet som er vanskelig med denne arten, men det må likevel tilrettelegges for.
Til å begynne med bør akvariet ha en temperatur på mellom 20 og 25 grader celsius. Den kan leve godt i dette sjiktet, men sikt gjerne på en temperatur på mellom 23 og 24 grader.
Videre tåler de en ph på alt fra 6,5 til 8,0. Igjen vil jeg derimot anbefale at du holder deg rundt 7. Gjerne mellom 6,8 og 7,2.
Til slutt trenger gullsøm noe mineraler i vannet, men selvfølgelig ikke altfor mye. Hold derfor gh et sted mellom 5 og 20, der kanskje 5-15 vil være mer ideelt enn nærmere 20.
Husk å gjøre regelmessige vannbytter. Å bytte 20 % av vannet hver, eller annenhver uke vil hjelpe med å holde nitritt, nitrat og ammonium nede. Det samme vil et godt filter gjøre.
Én eller flere gullsøm
Gullsøm klarer seg fint i et akvarium alene, og kan være vanskelig nok i seg selv. Du kan derimot ha flere individer, men det vil kreve et stort kar.
En hann og en hunn kan gå veldig godt sammen. I hvert fall helt til de begynner å leke. Da vil de bli ekstremt aggressive og angripe alt som er i nærheten av eggene og yngelen deres.
Ønsker du å holde et par av gullsøm bør du derfor vurdere et artskar i stedet for å ha flere andre fisk sammen med de. Det vil i hvert fall være anbefalingen for nybegynnere til større ciklider.
Med andre fisk
Selv om gullsøm er kjent for sin aggressivitet er det ikke umulig å holde den sammen med andre arter. Igjen krever det at du har et stort kar, og å dele opp karet naturlig når du innreder det kan hjelpe mye.
Langt fra alle fisk passer med gullsøm. De fleste fisk som er mindre vil fort kunne få det vanskelig.
Dessverre er det vanskelig å vite akkurat hvordan det kommer til å fungere, fordi hvert kar og hver fisk er unik. Aggresjonsnivået til en gullsøm kan nemlig være på et helt annet nivå enn en annen.
For at du skal være sikker på at fisk ikke blir drept eller skadet stygt, bør du alltid ha en plan b når du holder gullsøm sammen med andre arter, gjerne ved å ha et reserve-kar du kan benytte deg av.
Noen forslag til arter du kan ha sammen med gullsøm er:
- Jack Dempsey
- Sebraciklide
- Ildbuk
- Flowerhorn
- Praktbotia
- Gibbiceps
- Severum
- Skivetetra
- Pacu
Andre fisk som blå acara, kyssegurami og sølvhai er også potensielle akvarievenner. Bare husk å alltid ha en plan b.
Fôring
Fôring av gullsøm er heller ikke noe problem. Vær derimot oppmerksom på at dette er en relativt stor fisk, så matbudsjettet vil bli mye høyere hvis vi sammenligner med for eksempel kampfisk.
I naturen er gullsom nærmest en ensformig kjøtteter. I akvarier spiser de derimot gjerne tørrfôr, men det betyr ikke at dietten deres bør bestå av mye tørt.
Du bør i det minste prøve å gjenskape forholdene i naturen så godt som mulig. Det betyr at du bør fôre med alt fra frysetørkede sirisser og andre insekter, til levende reker, røde mygglarver og annen fisk.
Sistnevnte er kontroversielt blant flere i hobbyen, men er det egentlig noe verre enn å fôre med andre dyr?
Dette vil uansett skje i naturen, og å benytte seg av mye levendefôr vil sørge for at din gullsøm vil ha det så bra som mulig, og få fram så fine farger som mulig.
Sørg for å fôre den to ganger om dagen, så mye den klarer å spise opp i løpet av 2-3 minutter.
Formering og oppdrett
Hvis du ønsker å få yngel på gullsøm må du være veldig forsiktig. Om du har mer enn en hann og en hunn i karet vil foreldrene bli svært aggressive. Om karet ikke er stort nok vil de potensielt drepe inntrengere, og det er heller ingen garantier med et stort kar.
Anbefalingen er naturlig nok å holde kun en hunn og en hann sammen. Heldigvis er det lett å skille kjønnene, så det bør ikke være et problem.
Hvis hannen og hunnen danner et par vil det ikke være vanskelig å få egg, og de kan få egg sammen i mange år fremover.
Start med å øke temperaturen sakte til 25 grader celsius for å stimulere til lek. Du bør i tillegg fôre rikelig med levendefôr i denne perioden.
Når de leker vil de ofte grave en grop i sanden der eggene blir lagt. De kan også finne på å legge egg på en flat stein.
Etter at eggene er lagt skyter aggressiviteten til værs. Hunnen vil passe på eggene, mens hannen patruljere området rundt.
Etter 3 til 4 dager vil eggene klekke. Før de blir frittsvømmere innen et par dager, vil de først spise opp eggsekken sin. Når de svømmer fritt i karet må du begynne å fôre med infusorier og/eller mikroorm.
Vanlige problemer med gullsøm
Det definitivt største problemet med gullsøm er naturligvis aggresjonen. De er som sagt territoriale lar seg ikke pille på nesen. De kan jage fisk som kommer inn på territoriet deres kontinuerlig, helt til fisken blir utslitt.
Det er viktig at du har en plan b når du holder gullsøm. Dette er aggressive fisk, og selv om det fungerer for en person å holde gullsøm sammen med en art, betyr ikke det automatisk at det fungerer for din gullsøm. Aggressiviteten er forskjellig fra fisk til fisk, og det samme er karene.
Det er også ofte lettere å ha fisk som har vokst opp sammen i akvariet enn å plassere to fullvoksne fisk i et kar.
Bortsett fra aggressiviteten vil du ikke ha store problemer med gullsøm så lenge du tar stellet på alvor. Det gjelder alt fra kvalitetsfôr til vannbytter.
De kan naturligvis få sykdommer, og spesielt om vannverdiene ikke er ideelle. Det inkluderer både hvitprikk og andre infeksjoner.
HLLE eller “Hole-in-Head Disease” kan forekomme blant gullsøm. Dette bør du derimot ikke oppleve dersom du fôrer med fôr av høy kvalitet og ikke har altfor hardt vann i karet.
Denne artikkelen er skrevet med forfatterens beste mening og kunnskap for å hjelpe deg så godt som mulig. Du har selv ansvar for dine fisk, og for å sørge for at de har det bra.