Ildbuk: Guide til hold og stell

Ildbuk er en vakker ciklider fra Mellom-Amerika. Bare det å se de svømme rolig rundt i karet er et syn for øynene. Da er det heller ikke så rart at dette er en av de mest populære ciklidene på markedet.

Selv om ildbuk er en av de lettere ciklidene å holde, er du nødt til å ta visse forhåndsregler. I denne guiden får du tips om hva du er nødt til å gjøre for å legge forholdene så godt til rette som mulig.

Kort fakta om ildbuk

Vitenskapelig navnThorichthys meeki
FamilieCichlidae (Ciklider)
Stammer fraMellom-Amerika
LevetidOpptil 15 år
StørrelseOpptil 17 cm
TypeAlteter
OppførselDelvis aggressiv
VannFerskvann
Min. størrelse på akvariet150 liter
StimfiskNei
Sjikt i akvarietBunn- og midtsjikt
VanskelighetsgradGanske enkel

Utseende, størrelse og kjønnsforskjell

Ildbuk har fått navnet sitt etter den karakteristiske røde buken sin. Det er liten tvil om at grunnen til at denne fisken er populær, er i hovedsak takket være utseende. 

Hannen blir gjerne større enn hunnen, og kan potensielt vokse til den blir 17 cm, selv om 16 cm er mer vanlig. Hunnen blir på sin side et par cm mindre.

Ved siden av størrelse kan du se forskjell på kjønnene ved å se på lengden på finnene. Hannen har nemlig lenger finner enn hva hunnen har. Hunnen har i tillegg en rundere buk.

Trivsel og ideelle forhold

VannFerskvann
Min. størrelse i liter150 liter
Temperatur23-28°C
pH i vannet6,5-8,0
Hardhet (GH)5-15

Plassering og størrelse på akvarium

Som de fleste ciklider bruker ildbuk den aller meste av tiden sin i midtsjiktet, kombinert med å rote i bunnlaget. 

Dette er definitivt ikke små fisk, da de kan vokse til å bli opptil 17 cm, så du er nødt til å ha et kar på 150 liter. Noen mener at du kan ha en enkelt ildbuk i så lite som 100 til 120 liter, men jeg anbefaler deg å i det minste velge 150 liter. Da kan du også ha et par eller introdusere en annen art til karet om du skulle ønske det.

Ildbuk kommer fra relativt saktegående vann i naturen, så å ha lav til middels sterk strøm vil fungere godt.

Planter og innredning

Innredning i karet til ildbuk er viktig. Spesielt om du ønsker å holde den sammen med andre arter. Ildbuk er nemlig territoriale. Det betyr at de markerer et territorium og forsvarer det. 

Det kan være lurt å innrede akvariet med tanke på dette. Om du skal ha flere arter i karet, og spesielt om du skal ha flere ciklider, bør du dele opp naturlige seksjoner ved hjelp av planter, drivved og steiner.

Ved siden av å seksjonere akvariet ditt må du passe på at det er nok med gjemmesteder. Ildbuk er nemlig noe sjenert, og kan til tider gjemme seg. Det kan derfor være lurt å ha stimfisk med denne arten, bare for at den skal se at det er trygt å svømme rundt i karet.

Når det kommer til planter er det lurt å velge noen hardføre som tåler litt. Ettersom ciklider som kjent graver rundt i bunnlaget kan det fort hende at de løsner på noen planter.

Det vil være lurt å la akvarieplantene få gro i noen uker før du plasserer ciklider i karet. For å nærmest garantere at de ikke løsner kan du også bygge noe rundt de.

I tillegg til planter, drivved og stein bør du passe på at de har en hule eller to de kan trekke seg inn i om de ønsker det.

Når det kommer til bunnlag vil det lureste være å velge fin sand. Ildbuk tar til tider bunnlaget i munnen for å lete etter mat, så bunnlaget bør i det minste ikke bestå av skarpe steiner.

Vann, temperatur, hardhet og pH

Ettersom ildbuk kommer fra Mellom-Amerika er de vant til tropiske vann. Temperaturen bør holdes et sted mellom 23 og 28 grader, hvor kanskje 24 til 26 vil være ideelt. 

Ildbuk er en ganske så hardfør fisk som tåler et spekter av vannverdier. Når det kommer til ph tåler det nemlig alt fra 6,5 og helt opptil 8,0. Det viktigste vil være å holde det stabilt.

Videre er det viktig at det er litt hardhet i vannet. Hold et på mellom 5 og 15 gh. 

Noe ildbuk er svært var for er nitrat, nitritt og ammonium. Hold nitrat under 20 ppm, mens nitritt og ammonium bør være ikke-eksisterende. 

Et sterkt filter vil hjelpe godt på holde disse verdiene nede, men husk også å gjøre regelmessige vannbytter.

Én eller flere ildbuk

Ildbuk trives godt alene, men også veldig godt i par. Å ha flere hanner i karet kan derimot være en utfordring og krever at karet er både stort nok og seksjonert for at det ikke skal bli krangling. 

Det eneste problemet med å ha en hann og en hunn sammen er at de blir veldig territoriale når de får egg. Da vil de beskytte både eggene og yngelen med livet på spill.

Med andre fisk

Ildbuk er en delvis aggressiv akvariefisk, så du må være forsiktig med hvilke arter du plasserer i karet sammen med den. Her vil naturligvis alle små fisk være uaktuelle, ettersom denne arten blir opptil 17 cm lang.

Noen forslag til fisk du kan ha sammen med ildbuk er:

Merk at både Jack Dempsey og gullsøm (spesielt) er andre aggressive, store fisk. Hvis du er ny til ciklider kan det være lurt å vente med en slik utfordring.

Ved siden av alternativene ovenfor kan stimfisk være gode alternativer. Her anbefales noen av de større stimfiskene som kongotetra, praktbarbe og gullbarbe, gjerne i grupper på mer enn 10. Selv rødmunntetra, som ikke blir mer enn 5 cm stor har akvarister hatt suksess med, men det er i hvert fall på grensen når det kommer til størrelse.

Hver gang du holder aggressive arter sammen i et akvarium er det viktig å ha en plan b. Den planen bør helst være å ta ut en art og kunne plassere den i et annet kar du har. 

Fisk har forskjellige personligheter, hvor noen er mer aggressive enn andre, og det er ikke alltid det fungerer. Da er det viktig å kunne skille de før det er en fisk som ender opp med å dø.

Fôring

Ildbuk er langt fra kresen når det kommer til fôr. Men det gjør det enda viktigere at du passer på at hva, og hvor mye du fôrer den.

At kostholdet består av noe flak og pellets gjør ingenting, men de bør også få rikelig med frossen- og levendefôr, da det tross alt er dette de spiser i naturen.

Reker og snegler står høyt på menyen, så om du hadde tenkt til å holde kirsebærreker eller eplesnegle med ildbuken din må du tenke om igjen.

De vil derimot sett stor pris på at du gir de reker som fôr. Både når det kommer til trivsel og for å få frem de vakre fargene.

Fôr ildbuken din to ganger om dagen, så mye den klarer å spise opp i løpet av to-tre minutter.

Formering og oppdrett

I få yngel på ildbuk er sett på som ganske enkelt i hobbyen. Det viktigste vil være at du får et par som går sammen. Det er ikke garantert at en hann og en hunn vil danne et par, bare fordi du kjøper en hann og en hunn.

For å være sikker bør du kjøp et etablert par fra en oppdretter eller dyrebutikken, eventuelt kjøpe en gruppe hvor det er naturlig at det dannes par etterhvert.

Ildbuk legger som regel eggene sine på flate steiner, selv om de også kan lage en grop i bunnlaget, eller legge det på andre overflater også.

I karet bør ph ligger på mellom 7,0 og 7,2, sammen med en temperatur på 25-26 grader for å stimulere til lek.

Paret vil ta godt vare på både eggene og yngelen sin, og du bør være mer redd for de eventuelt andre fiskene i akvariet enn for foreldrene. I denne perioden blir de nemlig svært aggressive, noe som fort kan gå utover andre fisk som befinner seg i nærheten.

Etter at det har gått 2-3 dager vil eggene klekke, deretter tar det nok et par dager før de blir frittsvømmende. Når de blir det må du fôre med infusorier, før du deretter går over til mikroorm.

Pass på at du fôrer rikelig de første ukene slik at de vokser så fort som mulig. Gi de gjerne fôr 3-4 ganger om dagen.

Vanlige problemer med ildbuk

Det er få vanlig problemer med ildbuk annet enn det samme som gjelder delvis aggressive fisk, og fisk generelt.

Som alle andre fisk kan de få vanlige sykdommer som hvitprikk. Dette ser du som små hvite prikker på siden av kroppen deres. 

For å unngå at de får hvitprikk handler det om å holde gode vannverdier, samt at du passer på at stressnivået deres er så lavt som mulig.

Når det kommer til aggressive fisk kan det innimellom oppstå problemer med ciklider. Hvis du holder de med andre store ciklider som Jack Dempsey og gullsøm er det viktig at du har et stort kar og seksjonert opp karet ditt med innredning. Du bør også alltid ha en plan b.

Noen har en ildbuk som stadig gjemmer seg. Enten har du for mange andre aggressive fisk i vannet, eller så bør du ha fisk ute som kan vise at det er trygt. Til dette er det lurt å bruke større stimfisk.

Denne artikkelen er skrevet med forfatterens beste mening og kunnskap for å hjelpe deg så godt som mulig. Du har selv ansvar for dine fisk, og for å sørge for at de har det bra. 

Dyreplaneten
Logo