Pygmegurami: Guide til hold og stell

Ser du etter en liten, fargerik fisk som kan holdes i små akvarier? Da er kanskje pygmegurami (Trichopsis pumila) den perfekte akvariefisken for deg.

I denne guiden går vi gjennom alt du trenger å vite for å komme i gang, inkludert hvilke vannverdier du må ha, hva du fôrer med og mye mer.

Kort fakta om pygmegurami

Vitenskapelig navnTrichopsis pumila
FamilieOsphronemidae (Guramier)
Stammer fraAsia
LevetidOpptil 5 år
StørrelseOpptil 4 cm
TypeAlteter
OppførselFredelig
VannFerskvann
Min. størrelse på akvariet40 liter
StimfiskNei
Sjikt i akvarietToppsjikt
VanskelighetsgradGanske enkel

Utseende, størrelse og kjønnsforskjell

Pygmegurami er definitivt en undervurdert akvariefisk. Med sine fantastiske farger i grønt, blått og lilla er dette en fisk du kan få mye glede av. Ikke bare det, men de trenger heller ikke mer enn 40 liter med plass da de tross alt ikke blir mer enn 4 cm lange.

Bortsett fra størrelsen, der hannen blir noe større enn hunnen, er det ikke veldig lett å se forskjell på kjønnene.

Trivsel og ideelle forhold

VannFerskvann
Min. størrelse i liter40 liter
Temperatur22-26°C
pH i vannet6,0-7,5
Hardhet (GH)4-18

Plassering og størrelse på akvarium

Pygmegurami holder seg for det meste i topp-sjiktet i akvariet. Fordi de ikke nødvendigvis trenger å holdes sammen med andre fisk, kan du potensielt ha en pygmegurami i så lite som 20 til 30 liter (så lenge det er stort nok areal). Anbefalingen er derimot å gå for et kar på minimum 40 liter.

Planter og innredning

Pygmegurami kommer fra Sørøst-Asia der de lever i små dammer, rismarker og lignende. Her er de vant til masse vegetasjon, så det å holde pygmegurami uten å ha et godt plantet kar er på kanten til uaktuelt.

For at pygmegurami skal trives over tid bør de nemlig ha godt beplantning. Det inkluderer både vanlige planter som vokser i bunnlaget, men også flyteplanter.

Flyteplanter er definitivt noe den vil sette pris på, men husk samtidig at pygmegurami er labyrintfisk. Det betyr at de tidvis vil ta puste luft fra overflaten. Det må med andre ord være plass nok til å komme opp ditt, og at hele karet er dekket av planter.

Videre kan du innrede med drivved, steiner og andre gjemmesteder. Bare pass på at den også får nok plass til å svømme.

Til slutt er pygmegurami vant til stillestående vann. Pass derfor på å ha lav strøm i vannet. Hvis du ser at den stadig går opp til overflaten for å puste, kan det hende at det er for lite oksygen i vannet. At den går opp og puster innimellom er derimot helt vanlig.

Vann, temperatur, hardhet og pH

Selv om pygmegurami er vant til å puste luft fra overflaten betyr ikke det at vannverdiene kan være dårlige. Hvis de er det, vil du øke sjansen for at de får sykdom og dermed senke den sannsynlige levetiden.

Pygmegurami er vant til varme vann på mellom 22 og 26 grader. Både når det kommer til ph og hardhet har du derimot et større spekter å velge mellom. Du bør i det minste sørge for at det er noe mineraler i vannet slik at gh ikke er 0, og de vil trives godt et sted mellom 4 og 18 gh. 

Ph kan du ha et sted mellom 6,0 og 7,5, selv om rundt nøytralt vann kanskje er det mest optimale (6,8-7,2). På tross av det forteller akvarister at de har holdt pygmegurami i vann opptil 8,0 i ph uten problemer over lang tid.

Denne fisken er var for nitritt, nitrat og ammonium. Pass på at du gjør et vannbytte på 20-25 % minst en gang i uken, selv om 2-3 på 15 % vil være enda bedre.

Én eller flere pygmegurami

Pygmegurami klarer seg fint alene i et akvarium. Det er ikke en stimfisk og må ikke ha andre av sin egen art for å trives. 

Det er både positive og negative sider ved å ha flere av denne arten sammen. På den ene siden hevder enkelte at de trives litt bedre med flere av sin egen art. På den andre siden er de derimot mer aggressive mot sin egen art enn andre fisk. Dette gjelder spesielt hanner mot hanner.

Om du vurderer å ha flere pygmegurami sammen må du passe på å ha nok plass og nok vegetasjon mellom dem.

Med andre fisk

Fordi pygmegurami er en fredelig art har du mange muligheter til akvarievenner. Det viktigste å tenke på er at de ikke er for aggressive eller for store.

Samtidig er pygmegurami en fisk som ikke tåler mye strøm i vannet, så ideelle akvarievenner trives godt i nesten stillestående vann.

Her er noen eksempler på akvariefisk du kan ha sammen med pygmegurami:

Selv om dvergkulefisk er sett på som en semi-aggressiv art kan dette være et mulig alternativ i et godt plantet kar. Ta derimot noen forhåndsregler hvis du vurderer å prøve deg på dette.

Ved siden av fisk vil både snegler og reker gå fint sammen med denne arten. Du kan for eksempel ha reker som amanoreke og kirsebærreke, eller snegl som eplesnegle.

Fisk som tigerbarbe og kampfisk bør unngås.

Fôring

Pygmegurami er ikke av de raskeste til matfatet, så også dette bør tas i betraktning før du velger akvarievenner. Om de holdes sammen med en rekke raske stimfisk, vil de ende opp med å bli utkonkurrert.

Så lenge du unngår det er det ikke vanskelig å fôre en pygmegurami. De spiser det meste, fra flakfôr, pellets og spirulina, til mikroorm og røde mygglarver. 

Som vanlig er det viktig å passe på at fisken din ikke bare får tørrfôr. De bør også få rikelig med frossen- eller levendefôr. Halvparten av måltidene kan bestå av dette, selv om å gi de dette 3-4 ganger i uka også er bra.

Pass på at du ikke overfôrer da det fort kan føre til dårlige vannverdier. Fôr pygmeguramien din to ganger om dagen, så mye den klarer å spise opp i løpet av to minutter.

Formering og oppdrett

Pygmegurami lager et skumrede akkurat som kampfisk. For at det fortsatt skal være god stemning i akvariet ditt, bør du ha et oppdrettskar om du ønsker å få yngel. Hannen blir nemlig svært aggressiv når den får egg, og vil jage bort alt og alle under denne perioden.

Et oppdrettskar trenger ikke å være på mer enn 30-40 liter med en hann og en hunn. Lav vannstand kan også hjelpe. Det er i tillegg viktig at hannen har et sted den kan lage skumredet sitt. Du må derfor enten ha flyteplanter, et blad eller lignende som kan flyte på toppen av karet.

Du kan starte med å introdusere hannen og vente til han har laget skumrede sitt. I denne perioden kan det være lurt å fôre ekstra mye med levendefôr.

Når skumrede er laget plasserer du hunnen i oppdrettskaret. Deretter skrur du opp temperaturen til 26 grader celsius (maks 1 grad økning om dagen). Dette er for å simulere forholdene under parringstiden i naturen.

Forhåpentligvis vil de leke innen kort tid.

Når de leker vil de omfavne hverandre, og hannen vil deretter ta med eggene opp til skumredet sitt. 

Dette kan på gå en stund.

Når de er ferdig med å leke bør hunnen fjernes fra karet.

Hannen kan bli i karet frem til yngelen er klekket. Deretter kan du også ta han ut av karet. Hannen forsvarer som regel yngelen sin godt, men kan spise en i ny og ne. Spesielt om den er uerfaren.

I tillegg vil det være vanskeligere å holde vannverdiene stabile med en voksen fisk i karet.

Når yngelen har blitt frittsvømmende må du fôre regelmessig med infusorier 4-5 ganger om dagen. Ettersom de vokser kan du deretter gå over til mikroorm.

Vanlige problemer med pygmegurami

Pygmegurami har ikke noen spesifikke sykdommer de er utsatt for. Som alle fisk kan de derimot få både hvitprikk og finneråte. Dette kan behandles med medisiner, men du ønsker i hovedsak å stoppe det før det i det hele tatt begynner.

Ditt beste forsvar mot hvitprikk og finneråte er å holde stressnivået nede ved hjelp av gode vannverdier, kvalitetsfôr og tett beplantning. 

Denne artikkelen er skrevet med forfatterens beste mening og kunnskap for å hjelpe deg så godt som mulig. Du har selv ansvar for dine fisk, og for å sørge for at de har det bra. 

Dyreplaneten
Logo