Komplett guide til hold av moskito-rasbora

Moskito-rasbora er en liten akvariefisk med en fantastisk presentasjon. Den lille karpen blir ikke mer enn 2 cm lang, men kan se helt nydelige ut i et plantet kar med et mørkt bunnlag.

Før du går til innkjøp av moskito-rasbora er det lurt å lære så mye som mulig om denne lille fisken. Her kan du lese det du trenger å lære før du begynner.

(Bildet øverst er av boraras maculatus, som kan forveksles med boreras brigittae, se bilde av sistnevnte lenger ned.)

Kort fakta om moskito-rasbora

Vitenskapelig navnBoraras brigittae
FamilieCyprinidae (Karper)
Stammer fraBorneo
LevetidOpptil 8 år
StørrelseOpptil 2 cm
TypeAlteter
OppførselFredelig
VannFerskvann
Min. størrelse på akvariet40 liter
StimfiskJa (8+)
Sjikt i akvarietToppsjikt
VanskelighetsgradGanske enkel

Utseende, størrelse og kjønnsforskjell

Det er ikke rart at dette er en populær art blant mange i hobbyen. Bare se på dem! Med sin fargerike drakt kan de lyse opp ethvert akvarium.

Denne lille fisken blir ikke mer enn 2 cm lang, og kan derfor være en perfekt start for nybegynnere, eller deg som ikke har plass til et stort kar.

Det er vanskelig å skille kjønnene fra hverandre, og nærmest umulig i ung alder. Når de er voksne vil du derimot kunne se at hannen er noe mer strømlinjeformet enn hva hunnen er, samtidig som de viser mye sterkere farger.

Trivsel og ideelle forhold

VannFerskvann
Min. størrelse i liter40 liter
Temperatur24-28°C
pH i vannet4,5-7,0
Hardhet (GH)0-10

Størrelse og plassering i akvariet

Noen vil si at det er greit å ha 8 moskito-rasbora i et kar på så lite som 20 liter, men jeg vil anbefale at du oppgrader til et kar på 40. Mer plass betyr mindre stress og du vil dermed få mer ut av fisken.

Om du velger et kar på 40 liter kan du også ha huse et liten bunnfisk eller rekekoloni ettersom moskito-rasbora for det meste befinner seg i toppsjiktet.

Planter og innredning

Bilde tatt av Atulbhats

I naturen kommer moskito-rasbora fra jungelen på øya Borneo. Her svømmer den i stillestående vann med godt med planter som beskyttelse.

I akvariet bør du prøve å etterligne dette. Sørg for at strømmen i vannet er lav eller nesten ikke-eksisterende.

Deretter anbefaler jeg deg å velge et plantet kar med mange gode gjemmesteder. Alternativt kan du alltid velge å gå for plastikk-planter dersom du ikke ønsker å bruke ekte planter.

Hvis du velger å gå for et plantet kar kan javabregne, anubias og javamose være gode alternativer.

Noen flyteplanter fungerer fint, men ikke altfor mange ettersom moskito-rasbora som regel svømmer i toppsjiktet.

Videre anbefaler jeg å gå for et mørkt bunnlag for å få frem de flotte fargene bedre. 

Vann, temperatur, hardhet og pH

I jungelen på Borneo er det varmt året rundt, så moskito-rasbora vil trives godt med en temperatur på 22 til 28 grader celsius. Det mest ideelle vil være å sikte på mellom 23 og 24. 

Videre foretrekker moskito-rasbora surt vann. De er faktisk blitt funnet i vann med en ph helt ned på 4,0. Jeg ville ikke holdt de i så surt vann, og siktet et sted mellom 4,5 og 7,0, der det beste er om du kan holde det stabilt på rundt 6,0. 

Selv om du kanskje skulle tro at innsjøer på Borneo har hardt vann, trives denne fisken best i bløtt. Sørg for at gh er et sted mellom 0 og 10, men helst et sted mellom 0 og 5.

Vær oppmerksom på at denne fisken kan være sensitiv til endringer i vannet. Det gjelder spesielt for nitritt, nitrat og ammonium. Pass på at du tester vannverdiene i karet ditt regelmessig.

Én eller flere moskito-rasbora

Om du vurderer å holde moskito-rasbora er det viktig at du forstår at dette er en stimfisk. De trives kun i stim, noe som krever en god del andre individer. 

Heldigvis er dette en liten fisk, så du vil ha få problemer med å holde en gruppe på 8 i et kar på 40 liter.

Jo flere er selvfølgelig bedre, så om du har plass til 20-30 vil det naturligvis være det beste.

Med andre fisk

Stjernedanio kan være et alternativ i et kar med moskito-rasbora.

Det største problemet med å ha moskito-rasbora sammen med andre akvariefisk er at de rett og slett er så små. Husk at disse ikke blir mer enn 2 cm lange!

Om du derimot ønsker å holde de med flere andre fisk i et selskapsakvarium kan kanskje disse være interessante:

Mange lurer på om du kan holde kirsebærreker sammen med moskito-rasbora, og ja, det kan du. De foretrekker litt hardere vann enn moskito-rasbora, så den bør nok holdes på rundt 5 i stedet for nærmere 0. Vær også oppmerksom på ph som helst ikke bør ligge lavere enn 6,5.

Fôring

I naturen er moskito-rasbora sett på som små rovdyr. Her jakter de på alt de finner som de har plass til i den lille munnen sin. Alt fra ormer til insekter og mikroorganismer blir spist så fort som mulig.

I akvarier vil de spise det meste du gir de. Husk at de holder seg for det meste i toppsjiktet, så sørg for å gi de mest flytende fôr.

Å fôre med en kombinasjon av flakfôr, artemia og mikroorm er en sikker vinner. Bruk gjerne både frossenfôr og levendefôr for de to sistnevnte.

Pass på at du ikke overfôrer dine små moskito-rasbora. De bør ikke få fôr mer enn 2-3 ganger om dagen, så mye de klarer å spise i løpet av to minutter.

Formering og oppdrett

Å drive oppdrett på moskito-rasbora er sett på som ganske enkelt i hobbyen. De legger egg hele tiden så lenge forholdene er lagt til rette for det. 

Vær derimot oppmerksom på at moskito-rasbora vil spise både eggene og yngelen sin. Du må derfor ha rikelig med gjemmesteder som javamose og andre planter for at de skal ha en sjanse for å overleve. 

Du kan gjerne prøve å få nye moskito-rasbora i hovedkaret ditt, men for å få flest mulig yngel til å bli voksne fisk er du nødt til å ha et eget oppdrettskar.

Sørg for at oppdrettskaret ditt i det minste er 20 liter. Som nevnt, er du nødt til å ha vegetasjon i bunnen for at moskito-rasbora skal legge egg. Javamose er det mest idelle, og gjerne om du har hatt den i oppdrettskaret en stund. Her vil det nemlig vokse mikroorganismer som yngelen kan spise av når de klekkes.

Etter at du har gjort alt klart plasserer du en eller flere hunner sammen med en hann i oppdrettskaret.

Så sant du har fôret dem rikelig med kvalitetsfôr (og sett riktig mellom hankjønn og hunkjønn) bør det ikke ta lang tid før de legger egg.

Når du ser eggene må du fjerne den voksne fisken så fort som mulig. I etterkant vil yngelen komme ut av eggene i løpet av 1-2 dager. De første 24 timene vil de så spise av eggene sine. Deretter er du nødt til å fôre de med infusorier.

Etter 1-2 uker med fôringer 4-5 ganger om dagen er de mest sannsynlig store nok til å spise mikroorm.

Vanlige problemer med moskito-rasbora

Heldigvis er det som regel få særegne problemer ved hold av moskito-rasbora. De kan, som de fleste andre fisk, få hvitprikk. Dette kan fint løses med medisiner, men det kan også hende at du ikke trenger å gjøre mer enn å skru opp temperaturen i karet til 28 grader celsius i 3 dager for at det skal gå bort.

Bortsett fra det er det viktig at du holde de i en stor nok stim og sørger for å ha nok gjemmesteder. Har du det vil dine moskito-rasbora være mye mindre stresset, og leve det glade liv i karet ditt.

Denne artikkelen er skrevet med forfatterens beste mening og kunnskap for å hjelpe deg så godt som mulig. Du har selv ansvar for dine fisk, og for å sørge for at de har det bra. 

Dyreplaneten
Logo