Komplett guide til hold av rosentetra

Rosentetra (Hyphessobrycon rosaceus) er en populær og aktiv fisk fra Sør-Amerika. Denne stimfisken kan være akkurat det du leter etter til akvariet ditt.

Som med alle andre akvariefisk er det viktig å lese seg opp om hvordan man best mulig kan ta være på arten. I denne guiden får du vite alt du trenger for å komme i gang.

Kort fakta om rosentetra

Vitenskapelig navnHyphessobrycon rosaceus
FamilieCharacidae (Karpelakser)
Stammer fraSør-Amerika
LevetidOpptil 5 år
StørrelseOpptil 4,5 cm
TypeAlteter
OppførselFredelig
VannFerskvann
Min. størrelse på akvariet60 liter
StimfiskJa (6+)
Sjikt i akvarietTopp- og midtsjikt
VanskelighetsgradGanske enkel

Utseende, størrelse og kjønnsforskjell

En optimal stim i et akvarium vil alltid ha flere hunner enn hanner, men når du skal kjøpe de i dyrebutikken eller en oppdretter kan det være vanskelig å skille mellom kjønnene. Det letteste vil derfor være å gå til innkjøp av en stor nok stim. Gjerne på 8 eller flere individer (men enda flere er selvfølgelig bedre).

Hannene har noe lengre og spissere ryggfinne enn hunnene. Hannene er samtidig generelt mer strømlinjeformet og kommer samtidig med noe mer farge. Dette er som sagt vanskeligere å se jo yngre de er.

Under gode vilkår og fôring vil rosentetra kunne vokse til å bli 4,5 cm lange.

Rosentetra er en god del nøytrale enn andre tetraer som kardinaltetra, neontetra og ildtetra, men kan likevel være flotte fisk i karet ditt.

Trivsel og ideelle forhold

VannFerskvann
Min. størrelse i liter60 liter
Temperatur24-28°C
pH i vannet6,0-7,5
Hardhet (GH)1-12

Størrelse og plassering i akvariet

Rosentetra er ikke store akvariefisk, men til å være stimfisk som bør være i grupper på minst 6 vil de likevel kreve litt plass. Sørg derfor for at du i det minste har 60 liter for de. Om du ønsker grupper på mer enn 8 kan det være fordelsmessig å ha minst 2,5 liter for hvert individ du plasserer i karet. For en stim på 16 bør du for eksempel ikke ha noe mindre enn 80 liter.

Rosentetra er en god del større enn for eksempel rubintetra, som ikke krever et like stort kar. Sistnevnte kan derfor være et bedre alternativ for deg som vil bruke et 40 eller 50 liters kar.

Som med de fleste andre tetraer stimer som regel rosentetra rundt i topp- og midtsjiktet.

Det er sjeldent du finner rosentetra på bunnen av akvariet.

Planter og innredning

I naturen lever rosentetra i mørke vann med tett vegetasjon. Dette er noe du bør prøve å imitere i akvariet ditt. Rosentetra vil med andre ord passe perfekt for deg som ønsker et plantet kar.

Start med et mørkt bunnlag, og da gjerne av sand. Fortsett med en rekke planter som kan vokse seg store og fylle deler av karet. Bare sørg for at stimen har nok plass til å svømme i midten.

Videre kan du bruke drivved, røtter og runde steiner for å imitere de naturlige omgivelsene.

Hvis du vil holde rosentetra i noe surere vann, kan du også bruke almløv (eller annet løv) på bunnen for å få ned pH noe.

Til slutt bør du ha noe flyteplanter for å skjerme for lyset. Rosentetra bør ikke ha for sterkt lys, så sørg for at det ikke er noe mer enn middels sterkt med flyteplanter, eller svakt om du ikke har noen.

Vann, temperatur, hardhet og pH

Rosentetra bør holdes i temperaturer på mellom 24 og 28 grader, der 24 til 26 vil være det optimale.

Selv om de tåler en pH på opptil 7,5, er de vant til surere vann i naturen. Om det lar seg gjøre bør du derfor holde deg til et sted mellom 6-6,5 pH. 

Videre tåler rosentetra alt fra bløtt til middels hardt vann på mellom 1 og 12 gh. Sørg for at du alltid tester vannverdiene dine regelmessig. 

Én eller flere rosentetra

Som med andre tetraer og stimfisk generelt må de aldri holdes alene eller i grupper på 3-4. I så små grupper vil de nemlig blir svært stresset, og om det er mulig, vil de ofte gjemme seg.

Sørg for at du i det minste går til innkjøp av 6 individer, selv om jeg anbefaler at du kjøper alt fra 10 til 20 for å få mer glede av de. En stim på 20 individer oppfører seg nemlig en god del annerledes enn en stim på 6.

Med andre fisk

Som med andre små stimfisk er det noen begrensninger på hvilke arter du kan holde med rosentetra. Du har derimot litt mer å velge mellom ettersom de både vokser til å bli opptil 4,5 cm lange og tåler å være i nøytralt vann.

Noen forslag til fisk du kan ha sammen med rosentetra er:

I tillegg til fisk vil både eplesnegler og kirsebærreker være andre muligheter.

Fôring

Akkurat som med alle andre fisk er riktig fôr av høy kvalitet viktig for at dine rosentetra skal ha det så bra som mulig. Selv om de er altetere, vil de for det meste spise insekter og ormer i naturen. I akvariet bør du prøve å imitere dette.

Fôr med alt fra frossenfôr til levendefôr eller frysetørket fôr av mygglarver, artemia og mikroorm. Flakfôr og pellets av høy kvalitet kan også være en del av kostholdet til rosentetra. 

Sørg selvfølgelig med å fôre med fôr som ikke synker altfor fort, da rosentetra i hovedsak spiser i toppsjiktet.

Formering og oppdrett

Rosentetra formerer seg på samme måte som de aller fleste tetraer. De er eggleggere og passer ikke på yngelen sin.

Hvis du ønsker å ha så gode sjanser som mulig for at yngel skal vokse opp, bør du derfor ha et oppdrettskar. Et alternativ er derimot alltid å ha godt med gjemmesteder, inkludert mye javamose hvor hunnene kan legge eggene. Dette, sammen med andre planter vil være gode gjemmesteder for yngelen de neste ukene til de har vokst seg større.

Som nevnt, vil det optimale være å ha et eget oppdrettskar. I så fall kan du ha de samme forholdene, med unntak av at du skrur opp temperaturen sakte et par grader for å stimulere til lek. Det fungerer også nesten alltid å fôre rikelig med levendefôr i tiden før.

Sørg for å plassere alle hunnene med 2-3 hanner i oppdrettskaret. Når eggene er lagt tar du deretter alle de voksne rosentetraene ut av karet. 

Eggene vil som regel klekke i løpet av 1 til 2 dager. Deretter vil de klare å svømme selv 3 til 4 dager senere. 

Som vanlig bør du fôre med infusorier når de er små, for deretter å gå over til nyklekt artemia når de har blitt noe større.

Denne artikkelen er skrevet med forfatterens beste mening og kunnskap for å hjelpe deg så godt som mulig. Du har selv ansvar for dine fisk, og for å sørge for at de har det bra. 

Dyreplaneten
Logo