Haimalle: Guide til hold og stell

Haimaller er fantastiske fisk og en drøm å holde for mange i hobbyen. De blir derimot veldig store, og bør i tillegg holdes i grupper. Det betyr at du må ha et kar på flere tusen liter om du skal holde denne arten.

Før du går til innkjøp av en gruppe med haimaller er det viktig at du leser deg godt opp om arten da det er sett på som en vanskelig art å holde. Her får du det meste du trenger å lære om haimalle, men sjekk gjerne flere kilder slik at du kan lære så mye som mulig før du setter i gang.

Kort fakta om haimalle

Vitenskapelig navnPangasius hypophthalmus
FamiliePangasiidae (Haimaller)
Stammer fraAsia
LevetidOpptil 25 år
StørrelseOpptil 120 cm
TypeAlteter
OppførselFredelig
VannFerskvann
Min. størrelse på akvariet2000 liter
StimfiskJa (4+)
Sjikt i akvarietMidtsjikt
VanskelighetsgradVanskelig

Utseende, størrelse og kjønnsforskjell

Haimalle er en massiv fisk som blir opptil 1,2 meter lang. Den ser kanskje ikke så stor ut når du ser den i dyrebutikken, men denne arter vokser fort.

Det er ikke lett å skille mellom hunner og hanner, men hunner er noe rundere. 

Trivsel og ideelle forhold

VannFerskvann
Min. størrelse i liter2000 liter
Temperatur22-26°C
pH i vannet6,5-7,5
Hardhet (GH)2-20

Plassering og størrelse på akvarium

I akvariet benytter haimalle den meste av tiden sin i midtsjiktet. Her svømmer den aktivt rundt, og trenger godt med plass.

Vær oppmerksom på at haimaller fort kan krasje i filteret eller annet du har i karet. Spesielt hvis de blir skremt. Ved siden av å holde de i et rom med lite støy, kan det være lurt å gå til innkjøp av et ekstra solid filter. Det bør i tillegg kunne gi rikelig med oksygen i vannet og middels strøm.

Fordi haimaller kan vokse til å bli 1,2 meter lange, er det få akvarier som er store nok til at den skal trives. Her bør du i så fall kjøpe et kar på minst 2000 liter.

Mange holder haimaller i dammer, hvor det tross alt er lettere å ha såpass store fisk, men dette fungerer dårlig i kalde Norge. Da er du i så fall nødt til å bo i varmere strøk et annet sted i verden.

Om du ser etter fisk du kan ha i dam i Norge vil koi og gullfisk være bedre alternativer, men også her må du ta visse forhåndsregler.

Planter og innredning

I naturen kommer haimalle fra mørkere, ofte grumsete vann. Det er også derfor de ofte bruker barbellene til å føle seg frem. På grunn av dette bør de ikke ha noe mer enn lite til middels lys.

Innred gjerne karet ditt godt med steiner og drivved, men pass på at det ikke går utover svømmeplassen. Som sagt kan haimaller være noe klønete, eller i hvert fall lettskremte, og kan spesielt da krasje i både gjenstander og akvarieglasset. 

Pass derfor på at det ikke er noen skarpe gjenstander den kan krasje i.

Når det kommer til bunnlag vil det beste være sand. De oppholder seg ikke ofte i bunnsjiktet, men de gangene de gjør det vil sand være mest skånsomt mot kroppen deres.

Du kan innrede med planter om du ønsker det, men være oppmerksom på at haimaller kan (og mest sannsynlig vil) spise deler av de. Dette er i hvert fall mer vanlig når den når voksen alder. 

Å innrede med en hardfør og hurtigvoksende plante som hornblad kan derfor være lurt.

Vann, temperatur, hardhet og pH

Temperaturen i karet ditt bør ligge på mellom 22 og 26 grader celsius, mens ph bør være på mellom 6,5 og 7,5.

Videre kommer de fra elver med et nokså høyt innhold av mineraler, så de vil klare seg fint med en gh på alt fra 2 til 20.

Haimaller er ganske så uryddige av seg og vil generere en del avfall da de tross alt blir mer enn en meter lange. På grunn av det vil ukentlig vannbytter på 25 % være nødvendig. Du må også sørge for å slamsuge for å holde nitritt, nitrat og ammonium nede.

Én eller flere haimalle

I naturen er haimalle en stimfisk, så du bør unngå å holde et individ alene. Den vil i så fall ha et høyere stressnivå, og bli mer sjenert. Hold i det minste fire i en gruppe sammen, selv om 5-6 vil være enda bedre så sant du har plass.

Med andre fisk

Det viktigste du må tenke på når du skal holde haimalle med annen fisk er størrelsen. Alt som kan passe i munnen deres vil fort bli et måltid, så det betyr at alt fra kardinaltetra til kampfisk og andre populære fisk er uaktuelle.

Noen alternativer til fiks du kan holde sammen med haimalle er:

Skalldyr som kirsebærreke og amanoreke vil også fort ende opp som fôr.

Som vanlig må du være forsiktig når du plasserer store og aggressive fisk sammen i et akvarium. Det er alltid lurt å ha en plan b dersom du ser at det ikke fungerer.

Fôring

Haimaller er altetere og spiser både animalsk protein og plantemateriale som alger. Det gjør ting litt lettere når du skal fôre de i akvarier.

En balansert diett vil være det optimale som kan inkludere både pellets og spirulina sammen med frossen- og levendefôr.

Her kan alt fra røde mygglarver til blodormer og reker være gode alternativer. 

Mange fôrer også haimaller med frossen eller levende fisk. Hvis du kjøper levende fisk som fôr må du alltid huske å holde de i karantene en stund før du fôrer. Helst i to uker for å passe på at de ikke kommer med parasitter eller andre sykdommer.

Det tryggeste vil derimot være å drive oppdrett på en levendeføder selv, for eksempel guppy, platy eller molly, slik at du har kontroll på helsa til fisken du gir den.

Et annet trygt alternativ er naturligvis å kjøpe frossen eller fersk fisk i vanlige butikker.

Til slutt kan du også fôre med frysetørket fôr da dette fjerner det meste av sykdommer og parasitter, samtidig som det holder veldig godt på næringen. Her kan sirisser være en god løsning. 

Formering og oppdrett

I naturen migrerer haimaller oppover i elver når du skal formere seg. Av naturlige årsaker er det ikke mulig å rekonstruere disse forholdene i akvarier, så haimaller kan derfor bare formere seg i naturen.

Vanlige problemer med haimalle

En av de mest vanlige problemene med haimalle er naturligvis hvor store de faktisk blir. De krever akvarier på flere tusen liter og masse plass å svømme på.

Fordi de blir så store tenker mange at de bare skal kjøpe én. Men alene trives ikke haimaller godt. Dette er en stimfisk som må holdes i det minste i små grupper. Om du ikke har et stort nok kar, må du i stedet velge en annen fisk å holde.

Haimaller er nokså utsatt for sykdommer som hvitprikk. Dette kan ses som hvite prikker langs siden på kroppen og er vanskelig å kurere på denne arten. Det anbefales i så fall å bruke halv dose medisin. 

Det viktigste er derimot å unngå det. Hvis fisken din får hvitprikk er det mest sannsynlig fordi forholdene ikke er gode. En frisk fisk ville mest sannsynlig ha klart å kjempe i mot infeksjonen.

Har du sjekket vannverdiene dine? Gjør du regelmessige vannbytter? Holder du den i en stim på fire eller flere? Sørger du for å fôre rikelig med levendefôr og/eller frossenfôr? 

Alle disse faktorene (og mer) kan spille inn på hvorfor haimaller får hvitprikk og andre sykdommer.

Denne artikkelen er skrevet med forfatterens beste mening og kunnskap for å hjelpe deg så godt som mulig. Du har selv ansvar for dine fisk, og for å sørge for at de har det bra. 

Dyreplaneten
Logo