Kyssegurami: Guide til hold og stell

Kyssegurami (Helostoma temminckii) er definitivt en interessant akvariefisk som kan være et fint midtpunkt i karet ditt. De er kjent for å være noe aggressive, så her er du nødt til å ta noen forhåndsregler.

Med denne guiden vil du derimot få oversikt på alle de potensielle problemene, og valg du kan ta for å unngå de.

Kort fakta om kyssegurami

Vitenskapelig navnHelostoma temminckii
FamilieHelostomatidae (Kysseguramier)
Stammer fraAsia
LevetidOpptil 20 år
StørrelseOpptil 30 cm
TypeAlteter
OppførselDelvis aggressiv
VannFerskvann
Min. størrelse på akvariet400 liter
StimfiskNei
Sjikt i akvarietMidtsjikt
VanskelighetsgradGanske enkel

Utseende, størrelse og kjønnsforskjell

Selv om kyssegurami potensielt kan vokse seg til å bli 30 cm lang, skjer dette i de færreste akvarier. I naturen er det derimot mer vanlig.

De fleste mener at dette er fordi de holdes i for små akvarier. Faktisk er det ganske så uvanlig at de blir mer enn 15 cm i akvarier. 

Hvis du ønsker at din kyssegurami skal vokse seg, om kanskje ikke 30 cm, men i hvert fall et sted mellom 15 cm og 30 cm, så bør du plassere den i et massivt akvarium. Minst på 700 liter, men også gjerne enda større om du har muligheten.

Kyssegurami har den karakteristiske munnen arten er kjent for. Det ser nærmest ut som den kysser. 

Kjønnene der det derimot ekstremt vanskelig å se forskjell på, selv i voksen alder.

Trivsel og ideelle forhold

VannFerskvann
Min. størrelse i liter400 liter
Temperatur22-28°C
pH i vannet6,8-8,0
Hardhet (GH)5-20

Størrelse og plassering i akvariet

Som nevnt ovenfor kan kyssegurami bli alt fra 15 til 30 cm lang basert på hvor stort akvarium du velger å ha den i. I det minste bør du velge et akvarium på 400 liter, ettersom den trenger god plass til å svømme rundt.

Hvis du ønsker at din kyssegurami skal bli så stor som mulig kan du plassere den i et kar på alt fra 1000 liter og oppover.

I hovedsak oppholder kyssegurami seg i midtsjiktet, der den svømmer rundt med åpen munn på jakt etter mikroorganismer og alger.

Sørg også for at det er svak strøm i vannet og god filtrering.

Vær oppmerksom på at kyssegurami er labyrintfisk. Det betyr at de kan puste ved overflaten. Pass derfor på at det er minst 3-5 cm med luft over karet slik at de har noe å puste av. Det bør heller ikke være for stor temperaturforskjell mellom vannet og luften over karet.

Planter og innredning i akvariet

Til å begynne med er det viktig at det er nok plass å svømme på. Likevel trives de godt i et plantet kar, så plant i det minste noe. Alternativt kan du benytte deg av planter av plastikk du får kjøpt hos dyrebutikker.

Kyssegurami kan spise bladene til plantene dine, så sørg for å velge noen hardføre arter. Her vil for eksempel javamose og javabregne ofte fungere fint.

Videre kan du innrede med drivved, steiner og lignende. Bare sørg for at dekorasjonen ikke hindrer svømmingen til kysseguramien din for mye.

Når det kommer til bunnlag kan du velge mellom sand og grus. Mange velger grovere grus for at kysseguramien ikke skal svelge sandkorn ettersom den ofte svømmer med munnen åpen. Hvis du velger sand går dette derimot som regel fint.

Vann, temperatur, hardhet og pH

Kyssegurami tåler et spekter av vanntemperaturer. Her kan du velge å ha et kar på alt fra 22 til 28 grader. Den idelle temperaturen er vel derimot et sted mellom 23 og 25. 

Når det kommer til ph bør du prøve å holde den stabilt mellom 6,8 og 8,0. En nøytral ph på 7,0 vil fungere utmerket fint.

Igjen er ikke kyssegurami veldig var for hvor hardt vannet er. Den kan overleve i vann fra et par gh, og helt opptil 30. Men jeg vil anbefale at du prøver å holde det på mellom 5 og 20. 

Noe kyssegurami er var for er derimot ammonium. Pass på at du regelmessig tester vannverdiene i karet ditt.

Én eller flere kyssegurami

Hvis du er ny til kyssegurami er det definitivt lettest å holde én. Ettersom det nærmest er umulig å skille kjønnene (med mindre hunnen er full av egg), vil det smarteste være å holde én av denne arten. 

En hann og en hunn (eller flere hunner) fungerer som regel fint, men hanner kan være aggressive mot hverandre. Da vil de dytte på hverandre med munnen sin helt til den ene gir seg. Dette er ikke direkte farlig for kysseguramier, men vil føre til mer stress.

Med andre fisk

Kysseguramier er semi-aggressive og du er nødt til å ta det i betraktning før du plasserer andre arter i karet. De vil kunne angripe andre fisk ved at de treffer de hardt i siden med munnen sin. Samtidig som de gjør dette kan de spise av slimfrakken til fisken som blir truffet. 

Hvis du ser at dette skjer regelmessig bør du fjerne en av partene og plassere den i et annet kar. Dette kan nemlig være dødelig ettersom det gjør fisken som blir truffet mye mer sårbar for sykdom og parasitter.

Et annet tips er å holde seg unna de fleste andre guramier, da kyssegurami gjerne viser mer aggresjon mot disse.

Noen forslag til fisk du kan forsøke å holde sammen med kyssegurami er:

Husk at det alltid er lurt å ha en plan b når du holder semi-aggressive fisk. Å ha mer enn ett kar er derfor det mest ideelle. Alternativt kan du være nødt til å levere tilbake fisken til dyrebutikken eller oppdretteren om det ikke fungerer.

Fôring

Kyssegurami er en alteter som spiser det meste som blir presentert til seg. Kostholdet til en kyssegurami bør inkludere det den får i naturen. Her spiser den gjerne alger, mikroorganismer og insekter.

Med andre ord bør du inkludere alt fra flakfôr og/eller pellets, til spirulina og blancherte grønnsaker som spinat, salat og gulrøtter.

Ved siden av grøntfôr bør de også mates noe med levende- og/eller frossenfôr som for eksempel røde mygglarver.

Fôr de gjerne 2-3 ganger om dagen det de klarer å spise opp i løpet av 2-3 minutter.

La blancherte grønnsaker ligge maksimalt i et døgn i karet før du tar de ut. 

Formering og oppdrett

Å drive oppdrett på kyssegurami er middels vanskelig. Der det vanskeligste kanskje er å finne en hann og en hunn. Uansett bør du ha et oppdrettskar dersom du ønsker at yngelen skal vokse opp til å bli store.

I oppdrettskaret bør du skru opp temperaturen til 27-28 grader, for å etterligne de høye temperaturene når de parrer mellom mai og oktober.

Legg et salatblad eller noe annet flytende på toppen av karet. Eggene flyter nemlig opp til toppen av karet etter at de er lagt.

Når hannen og hunnen er klare til å leke vil hunnen til slutt snu seg rundt og la eggene flyte oppover mot overflaten. Hannen på sin side vil gyte over de.

Rett etter at de er ferdige med leken bør du fjerne de så fort som mulig. Hvis ikke vil de nemlig raskt spise eggene sine.

Eggene vil på sin side klekke i løpet av en dag. Deretter vil yngelen spise opp eggsekken sin i en dag eller to. Etter det er du nødt til å fôre med infusorier til de blir store nok til å ta mikroorm og nyklekt artemia.

Vanlige problemer med kyssegurami

Kyssegurami kan få vanlige sykdommer som hvitprikk og parasitter, akkurat som andre arter. For førstnevnte er det fint at kyssegurami tåler høyere temperaturer, så det å skru opp gradene til 28-29 grader i 3-4 dager vil potensielt løse det problemet.

Det viktigste for å unngå sykdom er derimot at du fôrer de godt og passer på vannverdiene, samtidig som de har god nok plass å svømme på.

Bortsett fra sykdom kan det oppstå problemer (som nevnt lenger opp) med aggressivitet. Pass på hvilke arter du plasserer i karet og pass på at det ikke er noen som blir utsatt for konstant aggressivitet. 

Denne artikkelen er skrevet med forfatterens beste mening og kunnskap for å hjelpe deg så godt som mulig. Du har selv ansvar for dine fisk, og for å sørge for at de har det bra. 

Dyreplaneten
Logo