Mikrokrabbe: Komplett guide til hold og stell

Mikrokrabbe, eller “microkrabbe” om du vil, kan være en utmerket løsning til et like akvarium på alt fra 10 til 20 liter. Ikke bare passer de i små akvarier, men de ser også helt fantastiske ut. Neste som om de var fra en annen planet. 

I denne guiden kan du lære alt du trenger å vite om hold av mikrokrabbe.

Kort fakta om microkrabbe

Vitenskapelig navnLimnopilos naiyanetri
LevetidOpptil 1,5 år
StørrelseOpptil 3 cm
TypeAlteter
OppførselFredelig
VannFerskvann
Min. størrelse på akvariet10 liter
GruppeJa
Sjikt i akvarietBunnsjikt
VanskelighetsgradEnkel

Utseende og størrelse

Selv om mikrokrabbe blir opptil 3 cm om vi teller med beina, blir ikke skallet mer enn 1 cm bredt. Dette er med andre ord veldig små ferskvannskrabber (derav navnet).

Mikrokrabbe kan nesten se gjennomsiktig ut i sin hvite drakt. På beina har den små “hår” som samler opp partikler og mikroorganismer fra vannet som den spiser.

Trivsel og ideelle forhold

VannFerskvann
Min. størrelse i liter10 liter
Temperatur22-28°C
pH i vannet6,5-8,0
Hardhet (GH)5-15

Plassering og størrelse på akvarium

Mikrokrabbe trenger ikke en landdel da den fint kan leve hele livet sit under vann. Det betyr derimot ikke at den kan finne på å forsøke å klatre ut av akvariet, så pass på at du har et tettsittende lokk.

Fordi mikrokrabbe ikke blir større en 1 cm bred, kan du holde den i et akvarium på så lite som 10 liter. Det kan være vanskelig å holde mikrokrabbe i så små kar uten at vannverdiene blir dårlige, så du kan med fordel investere i et kar på 20 liter. Da vil du også kunne huse en gruppe av de på 5-7 individer.

Du kan naturligvis benytte deg av et kar på 10 liter om du ønsker det, men det krever mer av deg, og du vil være nødt til å gjøre hyppige vannbytter.

Selv en akvariebolle uten filter kan fungere (selv om det ikke er anbefalt), men da vil du nok være nødt til å gjøre vannbytter annenhver dag.

Det beste vil være å ha de i et 15-20 liter kar med et skimfilter. På den måten er det lettere å holde vannverdiene gode, og mikrokrabbene blir ikke plutselig borte i filteret.

Planter og innredning

I naturen kommer den fra en liten elv i Thailand. I elven lever de under røtter og i mye vegetasjon. Du bør naturligvis forsøke å etterligne dette.

Du kan for eksempel bruke javamose, andemat og anubias for å få et tett beplantet kar. Deretter kan du innrede med røtter og steiner.

Planter hjelper ikke bare for at mikrokrabbe skal føle seg trygg, men også fordi det gir en dannelse av mikroorganismer som de har godt av i kostholdet sitt.

Når det kommer til bunnlaget er ikke dette så farlig. Her kan du både velge sand og grus.

Vann, temperatur, hardhet og pH

Mikrokrabbe er ikke så nøye på temperatur i vannet, men du bør i det minste sikte på et sted mellom 22 og 28 grader celsius. Her vil nok 23-25 være det mest ideelle.

Videre kan mikrokrabbe overleve i en pH mellom alt fra 6,5 til 8,0. Likevel er den generelle regelen for krabber at et alkalint vann er bedre enn surt med tanke på skallet deres. Så om du har mulighet bør du heller sikte på 7,2-8,0 enn under 7,0.

Noe hardhet i vannet er også viktig for at skallet til mikrokrabbe skal holde seg sterkt. Pass på at du gh ligger et sted mellom 5 og 15.

Til slutt er disse krabbene sensitive til oppbygging av nitrat, nitritt og ammonium. Å ha et etablert filter, samt gjøre regelmessige vannbytter og ikke overfôre er nøkkelen til å holde disse verdiene nede.

Én eller flere mikrokrabber

I motsetning til krabber som for eksempel panterkrabbe og blå malawikrabbe, som ikke bare er territorielle, men hvor sistnevnte vil drepe hverandre til det er én igjen, kan mikrokrabber fint holdes sammen i grupper. Faktisk så trives de godt sammen.

Hold de derfor gjerne i en gruppe på 5-6 individer. Dette vil passe fint i et kar på 20-30 liter, og du kan til og med ha et par andre små dyr i akvariet.

Med andre dyr

Mikrokrabbe er fredelige krabber og vil ikke angripe hverken snegler, reker eller fisk. I hvert fall med mindre de får yngel, da de potensielt er små nok for krabbene.

Det viktigste å huske på når du holder mikrokrabbe er at dette er veldig små krabber. Skallet blir jo tross alt ikke mer enn 1 cm bredt.

Mange lurer for eksempel på om de kan holde mikrokrabbe sammen med kampfisk. Jeg vil si at dette innebærer en viss risiko, men kan potensielt fungere om du har tett vegetasjon, mange gjemmesteder og et stort nok kar. Det er derimot ikke noe jeg kan anbefale, ettersom kampfisken potensielt kan være stor nok til å spise krabbene.

Det lureste vil være å holde mikrokrabbe sammen med fredelige fisk som er godt under 5 cm, eller i stedet velge snegler og reker. Her er noen eksempel på akvarievenner som kan være passende:

Andre mulige alternativer kan være pygmépansermalle og rød fantomtetra.

Fôring

For mikrokrabbe er det viktig at den kommer i et akvarium med et etablert filter, og gjerne med vegetasjon som har stått der noen uker. 

Planter som javamose (med mer) vil være god grobunn for mikroorganismer som mikrokrabbene vil spise av.

Ved siden av å spise mikroorganismer og alger bør du likevel passe på å fôre krabbene dine. Det er spesielt viktig at de får i seg noe kalsium, noe de for eksempel kan få gjennom flere type rekefôr. 

I tillegg har mikrokrabbe godt av å få i seg noe frossen- eller levendefôr som for eksempel artemia. 

Formering og oppdrett

Det er svært vanskelig å drive oppdrett på mikrokrabbe i akvarier. Her er det ikke noe stort problem å få de til å parre seg. Problemet oppstår derimot når man skal forsøke å holde de små krabbene i live. 

Et godt etablert kar med mye javamose og masse mikroorganismer vil mest sannsynlig hjelpe, men det er for øyeblikket ingen garanti for suksess det heller.

Denne artikkelen er skrevet med forfatterens beste mening og kunnskap for å hjelpe deg så godt som mulig. Du har selv ansvar for dine fisk, og for å sørge for at de har det bra. 

Dyreplaneten
Logo