Svart fantomtetra: Guide til hold og stell

Svart fantomtetra (Hyphessobrycon megalopterus) er en undervurdert tetra, som får langt ifra den oppmerksomheten den fortjener. Den er litt mer nøytral enn flere av de mer fargerike tetraene, men den er likevel en fantastisk fisk, og spesielt mot en plantet bakgrunn.

I denne guiden får du all den informasjonen du trenger for å begynne med hold av svart fantomtetra.

Kort fakta om svart fantomtetra

Vitenskapelig navnHyphessobrycon megalopterus
FamilieCharacidae (Karpelakser)
Stammer fraSør-Amerika
LevetidOpptil 5 år
StørrelseOpptil 3,5 cm
TypeAlteter
OppførselFredelig
VannFerskvann
Min. størrelse på akvariet60 liter
StimfiskJa (6+)
Sjikt i akvarietToppsjiktet
VanskelighetsgradGanske enkel

Utseende, størrelse og kjønnsforskjell

Fantomtetra er langt fra en like populær stimfisk som neontetra og kardinaltetra. Jeg vil likevel si at det er en undervurdert fisk. Den har ikke de samme lange blå stripene, men den svarte (eller mørkegrå) kroppen, kombinert med de særegne merket gjør likevel svart fantomtetra til en fantastisk akvariefisk.

Det er relativt lett å se forskjell på kjønnene. Begge blir opptil 3,5 cm lange, men hunnen er gjerne noe rundere enn hannen. Spesielt når hunnen er voksen og klar til å legge egg. I tillegg har hunnene rødlige markeringer rundt finnene. 

Trivsel og ideelle forhold

VannFerskvann
Min. størrelse i liter60 liter
Temperatur22-27°C
pH i vannet6,0-7,0
Hardhet (GH)2-16

Plassering og størrelse på akvarium

I akvariet befinner svart fantomtetra seg som regel i toppsjiktet, selv om de også kan bruke en del av tiden i midtsjiktet (i hvert fall med mindre du har et veldig stort kar).

Svart fantomtetra er en stimfisk, noe som betyr at selv om de ikke blir mer enn 3,5 cm lange, vil du være nødt til å gå for minst et kar på 60 liter. 

Planter og innredning

I naturen kommer svart fantomtetra fra mørke, saktegående elver i Sør-Amerika. Med dette i minnet bør vi prøve å etterligne dette i akvariet.

Start derfor med å lage et bunnlag av sand, gjerne av den mørke sorten. 

Videre bør svart fantomtetra ha et plantet kar. De setter stor pris på vanlige planter på sidene, samt bakgrunnen slik at de fortsatt har godt med plass å svømme på.

Flyteplanter bør være inkludert i alle kar med fantomtetra for å hjelpe til å skjerme for lyset. Da sier det seg kanskje selv at du ikke bør ha et sterkt akvarielys. Basert på hvor mange flyteplanter og hvor dypt akvariet ditt er, kan du velge et svakt eller middels lys.

Fortsett deretter å dekorere med alt fra store steiner til drivved.

Til slutt bør du ha et godt filter, men de er ikke avhengig av altfor mye strøm i vannet. Her vil svak til middels strøm være det beste.

Vann, temperatur, hardhet og pH

Svart fantomtetra trives fint med en temperatur på alt fra 22 til 27 grader celsius. 

I naturen kommer de fra surt vann, så selv om de tåler alt fra 6,0 til 7,0, bør de helst holdes i vann fra 6,0 til 6,7.

Svart fantomtetra tåler både å ha mindre og en del mineraler i vannet, men sørg for at du passer på at gh ligger et sted mellom 2 og 16. 

Til slutt er det viktig at du gjør regelmessige vannbytter. Minst 25 % annenhver uke, men også gjerne 15-20 % hver uke. Dette vil hjelpe med å holde nitritt, nitrat og ammonium nede.

Én eller flere fantomtetra

Svart fantomtetra må ikke holdes alene

Om du vurderer å holde svart fantomtetra er du nødt til å holde en stim. Jeg sier som regel at 6 individer er minimum, og det er det også for fantomtetra. Ideelt bør de derimot holdes i mye større stim. 

I et kar på 60 liter bør du fint kunne holde 6-10 fantomtetra, men om du ønsker å holde en stor stim på 15-30 individer er du nødt til å utvide karet.

Spesielt når du holder svart fantomtetra i en liten stim på 6 individer, vil det være viktig å ikke ha for mange hanner. De ser kanskje litt flottere ut enn hunnene, men du bør likevel holde deg til maks en hann for hver hunn. På den måten vil det ikke bli for mye aggressivitet i karet.

Med andre fisk

Det aller beste du kan gjøre for svart fantomtetra er å prioritere å holde flere sammen. Om du bare har 6, bør du prioritere å få 10-15 før du vurderer andre arter.

Det viktigste å tenke på når du skal velge akvariefisk å ha sammen med svart fantomtetra, er at de er små stimfisk. De blir tross alt ikke mer enn 3,5 cm lange.

Med andre ord må du unngå aggressive og store fisk. Det inkluderer blant annet scalare.

Du kan holde de med en rekke forskjellig stimfisk. Det inkluderer blant annet moskito-rasbora, metallpansermalle, ildtetra, stjernedanio og kongotetra.

Noen forslag til andre fisk du kan holde sammen med svart neontetra er:

Du kan også velge å holde de sammen med både reker og snegler. Her kan for eksempel eplesnegle og kirsebærreke fungere utmerket godt (gjerne med en ph på 6,5-6,8).

Noen mener at det å holde svart fantomtetra sammen med kampfisk fungerer så lenge du har et stort nok kar, og en stor stim (helst på 15-20 individer). Husk at du alltid bør ha en plan b før du begir deg ut på et lignende eksperiment.

Fôring

Å fôre svart fantomtetra er enkelt. De spiser det meste de får servert, da de er ivrige altetere. Det betyr at du både tar plantefôr og kjøtt.

I naturen vil de naturligvis i hovedsak spise insekter, så kosten bør ideelt sett bestå av minst 50 % frossen- eller levendefôr.

Resten av dietten kan supplementeres med flakfôr eller pellets av høy kvalitet. 

Å fôre to ganger om dagen, hvor du fôrer en gang med pellets eller flakfôr, samt én gang med frossen- eller levendefôr, vil være en god løsning.

Sørg for at du ikke fôrer mer enn de klarer å spise opp i løpet av 2 minutter, da overfôring og potensielt dårlige vannverdier kan bli et problem.

Formering og oppdrett

Svart fantomtetra formerer seg mye på samme måte som andre tetraer. De legger egg rundt i karet og vil ikke passe på hverken de eller yngelen sin. Selv med tett vegetasjon som javamose vil du slite med å få mange fantomtetraer til å vokse opp. 

Å bruke et oppdrettskar vil derfor være det lureste.

Start med å lage en bunn som beskytter eggene mot foreldrene. Det kan være javamose (etablert javamose har mikroorganismer som yngelen kan spise), klinkekuler, mopp eller kunstgress.

Det bør være relativt bløtt vann, et sted mellom 1 og 4 gh, og samtidig på den surere siden. Gjerne mellom 5,5 og 6,2. 

Pass på at forskjellene ikke blir for store før du flytter over fisk til karet.

Når du har skilt et par svart fantomtetra kan du flytte de over. Noen flytter hele stimen, mens for andre holder det med 1-2 av hvert kjønn. Hunner kan legge opptil 300 egg så det bør være nok av muligheter uansett.

Også her er det viktig at du passer på at det ikke er for mye lys. Ha lyset av om natten, og unngå for mye sollys om dagen. Flyteplanter kan for eksempel hjelpe noe med å skjerme noe for lyset. Alternativt kan du sette de i ett av dine mørkere rom.

Som vanlig er det også lurt å fôre rikelig med levendefôr perioden opp mot når du ønsker at dine fantomtetra skal leke.

Når eggene er lagt må du fjerne foreldrene så fort som mulig. Dette kan ta alt fra 24 timer til flere dager avhengig av flere faktorer.

I løpet av 1-2 dager vil eggene klekke. Deretter tar det igjen et par dager mens de spiser eggsekken sin før de blir frittsvømmende. Når de blir det, må du fôre regelmessig med infusorier. Dette bør gjøres 4-5 ganger om dagen for at de skal vokse så fort som mulig.

Etter 10-14 dager kan du gå over til mikroorm eller nyklekket artemia.

Vanlige problemer med fantomtetra

Svart fantomtetra kan få sykdommer som alle andre akvariefisk. Dette inkluderer både hvitprikk, infeksjoner og andre parasitter.

Det viktigste for å unngå dette er å holde stresset nede. Det gjør du blant annet ved å holde de i en stor stim (minst 6 men helst 10-15), et stort nok kar, gode vannverdier og fôr av høy kvalitet. Pass også på at du gjør regelmessige vannbytter.

Denne artikkelen er skrevet med forfatterens beste mening og kunnskap for å hjelpe deg så godt som mulig. Du har selv ansvar for dine fisk, og for å sørge for at de har det bra. 

Dyreplaneten
Logo