Sulawesisnegle: Guide til hold og stell (elefantsnegle)

Sulawesisnegle (elefantsnegle) er en unik snegle som definitivt vil stå ut i akvariet ditt. Ikke bare er denne seglen enkel å ta vare på, men den hjelper også til med å holde akvariet fritt fra alger. Om ikke det var nok formerer de seg langsomt i forhold til algesnegler, så du trenger ikke å bekymre deg for at du plutselig har et akvarium fullt av elefantsnegler.

La oss ta en nærmere titt på hva du er nødt til å passe på når du skal holde elefantsnegler i akvariet ditt.

Kort fakta om sulawesisnegle (elefantsnegle)

Vitenskapelig navnBotia sp. borneo
FamilieCerithioidea
LevetidOpptil 5 år
StørrelseOpptil 10 cm
TypeAlteter
OppførselFredelig
VannFerskvann
Min. størrelse på akvariet40 liter
StimNei
Sjikt i akvarietBunnsjikt
VanskelighetsgradEnkel

Utseende og størrelse

Sulawesisnegle, eller elefantsnegle som tross alt mange kaller den, er en vakker snegle fra Indonesia. Ikke bare har den en fantastisk farge på kroppen (som oftest er gul), men det passer utrolig godt med det mørke skjellet.

Disse sneglene kan være alt fra 2-5 cm når du kjøper de, men vokser relativt fort. Under optimale forhold kan de vokse til å bli opptil 10 cm, så dette er ganske så store snegler.

Trivsel og ideelle forhold

VannFerskvann
Min. størrelse i liter40 liter
Temperatur23-28°C
pH i vannet7,3-8,5
Hardhet (GH)3-15

Plassering og størrelse på akvarium

Som med alle snegler lever sulawesisnegle i hovedsak på bunnen av akvariet. Her går de ivrig rundt på jakt etter alge og annen mat.

Fordi sulawesisneglen kan bli opptil 10 cm lange under gode forhold kan du ikke holde den små akvarieboller på 20 liter. På grunn av størrelsen vil du i det minste trenge et kar på 40 liter, og et godt filter for å holde vannverdiene gode.

Innimellom kan sulawesisnegle grave seg ned, og bare slappe helt av en stund. Noen tror da at den har dødd, men i de fleste tilfeller har den ikke det. Hvis sneglen din er død vil du se at kroppen henger slapt ut av skallet.

Planter og innredning

Når det kommer til innredning er det aller viktigste at bunnlaget ditt er av sand. Ikke bare er det mer skånsomt for elefantsneglen, men den liker også å grave seg ned til tider. 

Videre står du fritt til å innrede med planter. Elefantsnegle vil holde seg unna de fleste planter så lenge den får nok med fôr, selv om det virker som de har en spesiell interesse for javabregne. Det kan derfor være lurt å unngå denne og i stedet for eksempel velge hornblad eller anubias.

Til slutt vil de nok også (sammen med deg) sette pris på et fint innredet kar med ulike steiner og drivved. Her vil det også legge seg alge og andre rester som elefantsneglene kan spise av.

Vann, temperatur, hardhet og pH

Sulawesisnegle er en enkel snegle å holde, men du må være oppmerksom på forholdene i vannet.

Denne arten kommer fra varme vann fra Sulawesi i Indonesia (derav navnet) og bør derfor holdes i et kar med en temperatur på mellom 23 og 28 grader celsius. 

Sulawesisnegle vil dø fort i surt vann ettersom det vil ødelegge skjellet. Hold derfor pH et sted mellom 7,3 og 8,5. Dette kan du blant annet gjøre ved hjelp av knust korall. 

Optimal pH for elefantsnegle er nok et sted rundt 8,0. 

Videre er det viktig at det også er mineraler i vannet da det gjør at skjellet blir sterkere. Sørg for at dette i det minste ligger et sted mellom 3 og 15 gh. 

Også med en gh på 0-2 vil sulawesisnegle fort slite over tid, ettersom den er nødt til å få alle mineralene fra fôret og ingenting fra vannet den lever i.

Til slutt er du nødt til å være bevisst på at disse sneglene er svært skjøre mot dårlige vannverdier. Gjør regelmessige vannbytter og ha et godt filter for å unngå at nitrat, nitritt og ammonium bygger seg opp.

Én eller flere elefantsengler

Elefantsnegler trives godt i grupper, men er ikke avhengig av å ha flere rundt seg for å kunne trives. Disse sneglene formerer seg heldigvis ikke så fort som en del andre sneglarter, så det bør ikke være et problem å holde 2-5 i karet.

Med andre dyr

Sulawesisnegler er fredelige snegler, noe som gjør at du kan holde de sammen med en rekke andre fisk. Du er derimot nødt til å være forsiktig med aggressive fisk. Det ekskluderer for eksempel ciklider og kulefisk.

Andre fisk som er kjente finnenappere kan potensielt bli et problem dersom de begynner å nappe på antennene til sulawesisnegle.

Her er noen alternativer til akvarievenner du kan ha:

Husk at elefantsnegler har navnet sitt av en grunn, ikke bare har de den samme rynkete huden, men de blir også store, så pass på at du har et stort nok kar til å holde både snegler, reker og fisk.

Fôring

Selv om sulawesisnegle vil spise alge og andre mikroorganismer i akvariet ditt, må du nok regne med å fôre de i tillegg.

Du kan for eksempel gi de blancherte grønnsaker som spinat. Kalsium-innholdet i spinat er forøvrig godt for skjellet deres.

Synkende pellets, og fôr med et høyt innhold av kalsium, som for eksempel fôr basert på reker, kan være gunstig for elefantsengler da det styrker skjellet deres.

Formering og oppdrett

Heldigvis (for noen) er ikke sulawesisnegler hermafroditter, og det krever en hann og en hunn for at de skal formere seg. Dette er noe av det som gjør at de formerer seg langt ifra like raskt som mange andre arter av snegler, som fort kan føre til et sneglproblem.

Med andre ord er ikke elefantsnegler gunstige dersom du ønsker å drive oppdrett av snegler for å fôre kulefisk for eksempel.

Disse sneglene foretrekker forøvrig høyere vannverdier når de skal formere seg, så om det er ønskelig kan du skru opp temperaturen til 27-28 grader celsius.

Hannen gir hunnen en spermball til hunnen som hun “passer på” helt til hun er klar til å få små babysnegler. 

Når den tid kommer legger hun et egg som nærmest kan se ut som en liten perle. En stund etter at den lille perlen er lagt vil en liten snegle komme ut av den. Det er ikke uvanlig at sulawesisnegler bare får 1-2 avkom.

Nesten rett etter at den har kommet ut av perlen vil den begynne å lete etter mat på bunnen av akvariet.

Denne artikkelen er skrevet med forfatterens beste mening og kunnskap for å hjelpe deg så godt som mulig. Du har selv ansvar for dine dyr, og for å sørge for at de har det bra. 

Dyreplaneten
Logo