Posthornsnegle: Stell, oppdrett eller pest?

Posthornsnegle (Planorbarius corneus) er en pestsnegle for den første, en prydsnegle for den andre og fôr for den andre. Med andre ord brukes denne sneglen til mye.

Fordi den er så rask til å formere seg, og fort vil fylle opp et helt akvarium, brukes den derimot oftere til oppdrett for fôr eller er en pestsnegle man ønsker å bli kvitt i hobbyen. 

Likevel er det enkelte varianter av posthornsnegle som er attraktive å se på. Uansett hva du ønsker med dine posthornsnegler, så får du svaret ditt her.

Kort fakta om posthornsnegle

Vitenskapelig navnPlanorbarius corneus
FamiliePlanorbidae (Skivesnegler)
LevetidOpptil 2 år
StørrelseOpptil 6 cm
TypeAlteter
OppførselFredelig
VannFerskvann
Min. størrelse på akvariet20 liter
Sjikt i akvarietBunnsjikt
VanskelighetsgradGanske enkel

Utseende og størrelse

Posthornsnegle er en relativt stor akvariesnegle som kan vokse til å bli opptil 6 cm lang. De kommer i flere farger, men den mest vanlige er en “kjedelig” brunfarge. 

Det er også denne typen posthornsnegle som gjerne blir med som blindpassasjer, enten om det er når du kjøper fisk eller mer vanlig, planter.

Om du har lyst til å holde posthornsnegle, og ønsker en av de mer spennende fargevariantene, kan det være lurt å kjøpe direkte fra en oppdretter.

Posthornsnegle er forøvrig tvekjønnet, og det er ikke mulig å se forskjell på kjønnene med mindre man har et mikroskop.

Trivsel og ideelle forhold

VannFerskvann
Min. størrelse i liter20 liter
Temperatur24-27°C
pH i vannet7,0-8,0
Hardhet (GH)5-30

Plassering og størrelse på akvarium

Som de fleste akvariesnegler benytter posthornsnegle mye av tiden på bunnen av akvariet. Her går de sakte men sikkert rundt på leting etter alger og andre rester de eventuelt kommer over.

Det er ikke et satt krav på hvor stort akvarium du må ha, det viktigste er at du klarer å holde stabile vannverdier, ha nok oksygen i vannet og gi de nok fôr. 

Likevel vil du slite med dette med relativt få individer om du ikke har et akvarium på minst 20 liter. Selv da vil det være begrenset, og de kan fort overfylle karet ditt innen kort tid.

Om du for eksempel ønsker å drive oppdrett på posthornsnegler vil det heller lønne seg å gå til innkjøp av et kar på 60-100 liter.

Sørg for å ikke ha for sterk strøm i vannet da posthornsnegler foretrekker ingen til lav strøm. Du er naturligvis nødt til å ha et filter likevel. For at noen ikke skal sette seg fast kan det være lurt med et skumfilter.

Planter og innredning

Posthornsnegle er hovedsakelig planteetere, men spiser for det meste alger. På den siden er de faktisk en av de mest dyktige algeeterne du kan skaffe deg. Problemet er naturligvis at det plutselig blir mange av dem fordi de formerer seg såpass fort.

Fordi posthornsnegle ikke spiser akvarieplanter kan du naturligvis plante med alt fra anubias til hornblad om du skulle ønske det.

Videre trives de godt med sand som bunnlag, men heller ikke dette er et spesifikt krav.

Om du ønsker kan du også innrede med drivved og steiner.

Vann, temperatur, hardhet og pH

Posthornsnegle er en hardfør snegle og kan overleve med vannverdier utenfor det anbefalte. Dette er mer rettet for deg som faktisk ønsker å holde posthornsnegle, eller vil drive oppdrett på de.

I så fall bør temperaturen ligge et sted mellom 24 og 27 grader celsius, mens pH bør være et sted mellom 7,0 og 8,0. 

Videre foretrekker snegler litt hardhet i vannet da det hjelper med å holde skjellet deres sterkt. Det er derfor gunstig å ha en gh på mellom 3 og 15.

Til slutt vil vannbytter være viktig, akkurat som for akvariefisk og andre snegler, for å holde nivåene av nitrat, nitritt og ammonium nede. De vil, som alle andre dyr i karet, dø av dette om nivåene blir for høye.

Merk at posthornsnegle kan klatre opp over overflaten når det er dårlig vannkvalitet, men de vil ofte også gjøre dette rett etter større vannbytter.

Fordi de er gode klatrere er det forøvrig lurt å ha et tettsittende lokk.

Én eller flere posthornsnegler

Om du skaffer de en eller flere posthornsnegler har ikke så mye å si, da de vil formere seg og bli en gruppe uansett. 

Med andre dyr

Posthornsnegle er en fredelig snegle som ikke gjør noe annet enn å formere seg voldsomt. Det største problemet med å holde de i et selskapskar (og hvorfor mange kaller de for pestsnegler), er derfor at de tar så mye plass.

Her er noen forslag til akvarievenner for posthornsnegle:

Hvis du derimot ser etter fisk som potensielt kan rydde opp i en koloni med posthornsnegler kan det for eksempel være:

Merk at du er nødt til å ha lyst til å holde disse dyrene. Forslagene ovenfor krever et stort kar når de blir fullvoksne, og tenk på hva du skal gjøre etter at problemet er løst. For ikke å snakke om eventuelle andre fisk som befinner seg i karet da flere av disse er aggressive arter.

Den beste løsningen på et sneglproblem kan være å gå til innkjøp av noen asiatiske jegersnegler. Disse formerer seg sakte, og hvert individ kan drepe og spise 1-3 posthornsnegler om dagen.

Nok et annet alternativ kan være meksikansk dvergkreps.

Fôring

I et veletablert akvarium vil posthornsnegle kunne spise rikelig med alger. Om du har hardt nok vann er de ikke avhengig kalsium-rik mat for at skjellet skal holde seg hardt. Det kan likevel være lurt å supplementere med blanchert spinat dersom du ønsker å etablere en stor koloni.

Andre alternativer til fôr er plantebaserte pellets og spirulina.

Formering og oppdrett

Formering for posthornsengle er definitivt ikke vanskelig å få til. Det er heller det motsatte.

Fordi posthornsnegle er tvekjønnet (hermafroditter), trenger du bare ett individ for å starte en koloni. Når det er sagt formerer de seg bedre og fortere dersom de er flere sammen.

Men hvorfor i alle dager vil noen drive oppdrett på posthornsnegle, spør du deg kanskje?

Dette er nemlig fantastisk næringsrik mat for både store ciklider og kulefisk. Sistnevnte er faktisk avhengig av snegler eller andre skalldyr for at tennene ikke skal vokse feil.

Når en stor kulefisk som fahaka eller mbu spiser alt fra 200 til 500g med skalldyr hver dag, blir det fort mye billigere å drive oppdrett av snegler selv.

Posthornsnegle legger ofte egg på planter, men vil gjøre det hvor som helst i akvarier. Disse eggene legges gjerne i klaser på alt fra 12 til 40 egg.

To til fire uker senere klekker disse. 

Om du ønsker å drive oppdrett på posthornsnegler bør du holde de i varmere vann på 27 til 28 grader celsius, ettersom det da går fortere at eggene klekkes.

Gi de rikelig med fôr basert på alger, samt blancherte grønnsaker med et høyt innhold av kalsium. Da vil du i så fall raskt kunne få en stor koloni. 

For deg som ønsker å drive oppdrett på posthornsnegler for å kunne fôre dine andre fisk, vil det være lurt å investere i et relativt stort kar, gjerne på alt fra 150 til 200 liter. Da vil det være mye lettere å holde kolonien stor uten at det går utover vannverdiene.

Denne artikkelen er skrevet med forfatterens beste mening og kunnskap for å hjelpe deg så godt som mulig. Du har selv ansvar for dine fisk, og for å sørge for at de har det bra. 

Dyreplaneten
Logo