Malaysisk sandsnegle: Stell, oppdrett eller pest?

Malaysisk sandsnegle (Melanoides tuberculata) er en akvariesnegle mange i hobbyen har et ulikt forhold til. Noen bruker de til å lufte bunnlaget, andre driver oppdrett på de for å fôre akvariefisk, mens noen igjen har fått de uønsket i karet sitt og river seg i håret ettersom det stadig dukker opp nye snegler.

Uansett hva du ønsker å gjøre med dine malaysiske sandsnegler, får du vite alt du trenger her. Fra hvordan du kan holde de, til oppdrett og hvordan du kan bli kvitt de fortest mulig.

Kort fakta om malaysisk sandsnegle

Vitenskapelig navnMelanoides tuberculata
LevetidOpptil 3 år
StørrelseOpptil 3 cm
TypeAlteter
OppførselFredelig
VannFerskvann
Min. størrelse på akvariet20 liter
Sjikt i akvarietBunnsjikt
VanskelighetsgradEnkel

Utseende og størrelse

Malaysisk sandsnegle har et avlagt gult og svart skjell. Noen synes de ser vakre ut, men for mange i hobbyen er de ikke noe annet enn en pestsnegle man ønsker å bli kvitt.

De vokser til å bli opptil 3 cm lang, selv om de under gode forhold potensielt kan bli noe lenger.

Dette er forøvrig en snegle som vokser fort, og kan vokse såpass mye som 2,5 millimeter hver måned.

Trivsel og ideelle forhold

VannFerskvann
Min. størrelse i liter20 liter
Temperatur24-27°C
pH i vannet7,0-7,5
Hardhet (GH)3-15

Plassering og størrelse på akvarium

Malaysisk sandsnegle har fått navnet sitt for en grunn. Disse små sneglene elsker nemlig å grave seg ned i sanden og vil bruke mye av tiden sin på dette hvis du har sand som bunnlag.

Dette hjelper forøvrig med å lufte bunnlaget, slik at det ikke danner seg store lommer med hydrogensulfid som kan være skadelig for alle dyrene i akvariet ditt.

Ved siden av å grave i karet kan du også ofte finne de langs glasset.

Pass på at du har et tettsittende lokk på karet ditt, samt en lomme over vannoverflaten hvor de kan gå opp om du ønsker det.

Fordi malaysisk sandsnegle sjeldent blir mer enn 3 cm lang, trenger du ikke et stor kar om du ønsker å holde disse sneglene. Det eneste du må være oppmerksom på er at de reproduserer seg veldig fort, og en hunnsnegle kan lage kopier av seg selv uten at det er en hann i karet.

Et kar på 20 liter vil fungere fint for et artskar, men kan bli for lite dersom du ønsker å holde flere arter sammen.

Planter og innredning

Malaysisk sandsnegle vil sette pris på å ha akvarieplanter som hornblad og anubias i karet. De vil sjeldent spise friske blader, men om plantene mister de, vil de bli spist opp etterhvert som de blir brutt ned.

Det viktigste for trivselen til malaysisk sandsnegle er derimot at de har et bunnlag av sand. Det kan fort hende at du ikke ser noe særlig til de på en stund dersom du har det, da de bruker mye av dagen på å grave i sanden. 

Selv mat som de finner på bunnlaget, som kan være alt fra rester til død fisk, vil de ofte ta med ned i sanden for å spise opp.

Vann, temperatur, hardhet og pH

Malaysisk sandsnegle er en hardfør snegle, men om du ser etter de optimale forholdene for å lage en koloni, er dette vannverdiene du bør gå for.

Når det kommer til temperatur bør den helst ligge et sted mellom 24 til 27 grader celsius. For oppdrettere av snegler, som ønsker at de skal reprodusere seg raskere, kan det være lurere å holde temperaturen nærmere 27 enn 24 grader.

Videre bør pH ligge et sted mellom 7,0 og 7,5, selv om de også her vil tåle et mye videre spekter av verdier.

Til slutt bør du sørge for at du har en del mineraler i vannet. Hold derfor gh et sted mellom 3 og 15. Dette vil hjelpe til med å holde skjellet til sneglene sterke.

Hvis det blir hvite prikker på skjellet, er det et symptom på at de ikke får i seg nok kalsium, enten om det er via vannet eller via fôr.

Én eller flere snegler

Hvis du bare ønsker å ha én malaysisk sandsnegle for å lufte sanden må du være heldig, ettersom alt annet enn én hann fort vil føre til at de reproduserer seg.

Det er derimot ikke noe problem å holde flere malaysiske sandsnegler sammen, i hvert fall helt til det blir altfor mange av dem og det går utover vannverdiene eller plassen til andre dyr i akvariet.

Med andre dyr

Kongotetra er en god akvarievenn til mange dyr i akvariet

Malaysisk sandsnegle er en fredelig snegle, så du trenger ikke å bekymre deg for at de skal angripe andre fisk, snegler eller reker.

Igjen må du derimot tenke på om du har et stort nok kar, ettersom disse sneglene tross alt reproduserer seg raskt.

Her er noen forslag til akvarievenner for malaysisk sandsnegle:

Om du ønsker å bli kvitt malaysiske sandsnegler i karet ditt, fordi du ser på de som pestsnegler du egentlig ikke vil ha, er det noen andre alternativer du kan benytte deg av.

Det letteste vil være å kjøpe et par asiatiske jegersnegler. Disse formerer seg sakte, så dette vil ikke bli et nytt sneglproblem, samtidig som de spiser alt fra 1 til 3 malaysiske sandsnegler hver dag.

Andre alternativer er større akvariefisk som for eksempel kulefisk som mbu eller fahaka. Disse krever derimot et stort kar, og passer dårlig inn i et selskapsakvarium. 

Videre vil også gullfisk, praktbotia, sebraciklide og oscar spise snegler.

Et lettere alternativ vil derimot være å kjøpe en eller to meksikanske dvergkreps.

Fôring

I akvariet spiser malaysisk sandsnegle alt de kommer over. Ikke bare mikroorganismer de finner i sanden, men også alt fra alger til restefôr og døde dyr. 

For at skjellet skal holde seg hardt er det viktig at du fôrer med mat som inneholder kalsium. Det kan for eksempel være blanchert spinat.

Bortsett fra det kan du fôre med vanlig synkende fiskefôr som for eksempel pellets.

Formering og oppdrett

Hvis du ønsker å drive oppdrett på malaysisk sandsnegle, for eksempel for å fôre kulefisk med, har du en lett jobb foran deg. 

Du trenger naturligvis et egnet kar for dette. I hvert fall om du ønsker å få så mange malaysiske sandsnegler som mulig.

Et kar på 100 til 200 liter med et godt filter vil gjøre susen og du vil fint kunne fôre en rekke fisk med en etablert koloni i et så stort kar.

Du kan naturligvis velge mindre kar også, men det går etterhvert en grense på hvor mange akvariesnegler du kan ha i karet ditt uten at vannverdiene går helt i stå.

Uansett vil du ikke ha noe problem med å drive oppdrett på malaysisk sandsnegle.

Hold temperaturen rundy 27 grader, og vannverdiene ellers på det anbefalte overfor. Ha gjerne gh på mellom 10 til 15 slik at sneglene får rikelig med mineraler. 

Deretter er det bare å fôre rikelig med synkende fiskefôr og blanchert spinat. 

Malaysisk sandsnegle fæder forøvrig levende snegler. For hver gang blir som regel 20 til 30 individer født.

Andre alternativer til å drive oppdrett på snegler er å bruke posthornsnegler. Disse er formerer seg også ekstremt fort og kan være lettere for enkelte fisk å spise ettersom skjellet er rundt og ikke avlangt.

Denne artikkelen er skrevet med forfatterens beste mening og kunnskap for å hjelpe deg så godt som mulig. Du har selv ansvar for dine dyr, og for å sørge for at de har det bra. 

Dyreplaneten
Logo