Akvariesnegler kan være en pest og en plage for mange akvarister. Du vil tross alt ikke at ditt flotte akvarium skal fylles opp med hundrevis av pestsnegler.
Ikke bare ser det mindre bra ut, men det kan også føre til at vannverdiene endrer seg for det verre.
Likevel er det også mulig å utnytte at mange akvariesnegler formerer seg så fort, da de tross alt er utmerket føde for mange akvariefisk.
I denne guiden skal vi se nærmere på hvordan du kan drive oppdrett for å fôre blant annet kampfisk, praktbotia og annen stor fisk som er glad i snegler.
Hvorfor drive oppdrett på snegler?
En god grunn til å drive oppdrett på snegler er fordi enkelte arter er ettertraktet, dette gjelder for eksempel sebrasnegle (tigersnegle) og elefantsnegle (sulawesisnegle). Disse er relativt ettertraktet i hobbyen, mye fordi de ikke formerer seg så lett.
Sebrasnegle trenger brakkvann for å formere seg, mens elefantsnegle generelt bare er treig til å formere seg sammenlignet med andre snegler.
Det samme kan sies om asiatisk jegersnegle, som mange som har et sneglproblem gjerne benytter seg av.
En annen viktig grunn, som vi skal se nærmere på i denne guiden, er derimot det å drive oppdrett på snegler som fôr.
Om du holder en større kulefisk, som for eksempel mbu eller fahaka, kan det fort bli dyrt å kjøpe fôr. Disse kan nemlig spise alt fra 200 til 500 gram med skalldyr om dagen.
Å drive oppdrett på snegler vil derfor være en fantastisk mulighet til å få ned disse kostnadene. Mest sannsynlig vil du fortsatt være nødt til å kjøpe inn noe, da du tross alt ønsker at fisken din skal ha en variert diett, men du kan potensielt halvere kostnadene ved å drive oppdrett på snegler.
Snegler du vil unngå
Hvis du skal drive oppdrett for fôr er det enkelte snegler det er lurt å unngå. Dette gjelder blant annet malaysisk sandsnegle. Ikke bare kan den grave seg ned i sanden og dermed gjemme seg, men den har også et særdeles hardt skjell.
Det kjegle-formede skjellet til malaysisk sandsnegle er ugunstig, og kan i verste fall skade mindre kulefisk.
Disse kan også være ugunstig for andre fisk, da det har vært tilfeller hvor de har gått rett gjennom fisken.
Videre ønsker vi naturligvis å holde oss unna snegler som gjør oppdrett komplisert, eller som er trege til å formere seg.
Det betyr at både elefantsnegle og sebrasnegle er ute.
Slik driver du oppdrett på akvariesnegler
Du vil likevel ha mange alternativer å velge mellom når du skal drive oppdrett på akvariesnegler som fôr. Posthornsnegle kan derimot være et godt alternativ.
Disse sneglene blir opptil 6 cm lange, men du kan naturligvis fôre med yngre snegler dersom du ikke har en såpass stor fisk som mbu for eksempel.
Det fine med posthornsnegle er blant annet at det er en hardfør snegle, samtidig som kan formere seg utrolig fort. Det er ikke uten grunn at denne sneglen ofte blir kalt for en pestsnegle.
La oss se nærmere på hva du trenger for å komme i gang.
Akvarium
Til å begynne med trenger du naturligvis en akvarium å plassere de i. Hvor stort kar du velger må være opp til deg selv, men et større kar betyr en potensielt større koloni, og dermed flere snegler regelmessig uten at kolonien blir mindre.
For eksempel kan du potensielt få 200 nye snegler hver måned i et mindre kar, mens du kanskje kan få 400-500 nye snegler hver måned i et større kar.
Det viktigste vil være at du ikke overfyller akvariet slik at du ikke har kontroll på vannverdiene. Hvis vannverdiene går ut av kontroll vil nemlig alle akvariesneglene ende opp døde.
Selv om du kan holde posthornsnegle i et akvarium på 20 liter, er det ikke stort nok til å drive oppdrett i, velg gjerne minst 60-100 liter dersom du ønsker en middels stor koloni.
Videre er det viktig at du går til innkjøp av et skumfilter, og gjør regelmessige vannbytter slik at vannverdiene holder seg stabile.
Husk i tillegg å investere i et tettsittende lokk slik at sneglene plutselig ikke vandrer ut av akvariet.
Vannverdier
For posthornsnegle bør du holde temperaturen i det høyere sjiktet. Dette stemmer forøvrig for det meste for alle snegler, da det øker forbrenningen og gjør at de både formerer seg, og vokser fortere.
Hold derfor posthornsnegle i en temperatur på 27-28 grader celsius.
Videre bør pH ligge et sted mellom 7,0 og 8,0, og helst nærmere 7,5-8,0 enn 7,0.
For at sneglene skal formere seg fortere, og ha sterke skjell, bør det i tillegg være litt hardhet i vannet. Gjerne et sted mellom 5 og 30 gh.
Innredning
Noe spesifikk innredning er ikke nødvendig i et oppdrettskar. Her er det opp til deg selv om du ønsker å ha et innredet kar, eller bare la sneglene leve i et bart kar.
Du kan naturligvis innrede med et bunnlag av sand, akvarieplanter, drivved og stein om du ønsker det.
Sørg i tillegg for å ha noe belysning, eller til og med ha det i sollys deler av dagen, da det tross alt hjelper alge med å vokse i karet.
Fôr
Fôr er noe av det viktigste når du skal drive oppdrett på snegler. Det vil selvfølgelig være noe alger i akvariet, men når du plutselig har flere hundre akvariesnegler i oppdrettskaret ditt, vil det være langt ifra nok.
Du bør derfor supplementere med algebasert fiskefôr, og samtidig fôre med blancherte grønnsaker som er fulle av kalsium (for eksempel spinat).
Hvordan kan jeg skaffe meg snegler for å starte?
Fordi posthornsnegler er sett på som pestsnegler kan du potensielt få de helt gratis av andre i hobbyen som ønsker å bli kvitt de. Du kan forhøre deg på diverse forumer eller sjekke Finn. Her er det mange som selger posthornsnegler billig (2-5 kr per stykk) og noen velger også å gi de bort.
Et annet alternativ til posthornsnegle kan forøvrig være eplesnegle som også er raske til å formere seg.
Hvor mange snegler kan jeg forvente?
Mange snegler formerer seg ekstremt fort, og det gjelder også posthornsnegle. Hver snegle kan legge mellom 12 og 40 egg. Som regel tar det mellom to og fem uker før de klekker, men ved høyere temperatur er det mer vanlig at de klekkes etter to til tre enn fire til fem.
Med andre ord, hvis du starter med 10 snegler, vil du fort kunne ende opp med over 100 bare etter to til tre uker, samtidig som det vil være enda flere egg som er klar til å klekke.
Det vil derfor ikke ta veldig lang tid før du har flere hundre snegler å fôre med hver uke.
Jeg ønsker deg lykke til med oppdrett av snegler. Fisken din kommer helst sikkert til å bli glad for å få levendefôr regelmessig.